Valaki érti, hogy mi a fene van?

A Burnley elleni találkozóval lement a bajnokság fele, és nálam csak úgy sorakoznak a kérdések.

Mi a helyzet a tabellával?

A boxing day-en nagy nehezen behúztuk a Burnley elleni meccset. Normális körülmények között – erre majd még később visszatérünk – simán 3-0-ra kellett volna hozni a mérkőzést, ezzel szemben egészen a végéig lehetett izgulni, de a sérülésből visszatérő Jota a 90. percben eldöntötte a három pont sorsát. Ennek, és az Arsenal West Ham elleni vereségének köszönhetően féltávnál élre álltunk a tabellán. Reális ez? Igenis meg nemis. Itt fogjuk befejezni a szezont? Lehet, de nem valószínű. Az viszont kijelenthető, hogy a tervezettnél előrébb jár a projekt.

Ahogy a mérkőzés felvezetőjében Máté is írta, ilyen mértékű átalakulás közepette, fontos távozók után szinte senki nem gondolta volna, hogy a Top4-nél bármi is reálisabb lehet a szezonban. Ezzel szemben állunk még a kupákban, és úgy tűnik, harcban vagyunk a bajnoki címért is. A sérültek gyűlnek sajnos, de stáb így is elég jól tudja menedzselni a játékperceket a csapaton belül, ami persze részben annak is köszönhető, hogy EL van, és nem BL.

Az alapvető teljesítményt leíró mutatóink rendben vannak. Harmadik legtöbb labdaérintés az ellenfél tizenhatosán belül mérkőzésenként (31,8). Legtöbb lövés a miénk mérkőzésenként (18 per meccs), a kaput találó lövésekben csak harmadikak vagyunk (5,85), és ha az ebből kiszámított arányt vizsgáljuk, akkor 32,5% kaput találási arányunkkal csak 13. helyet érjük el. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az egy lövésre jutó xG mutatónk (tizenegyesek nélkül) 0,1, ami szintén a 13. pozícióhoz elegendő, és még némileg alul is lőjük az xG értékünket, akkor azt mondhatjuk, hogy odaérünk az ellenfél kapujához, de ott sokszor talán túl korán igyekszünk befejezni a támadásokat (sok lövés – alacsony npxG/shot). Egyébként az Arsenal elég hasonló számokat hoz hozzánk, sokat érnek a kapu elé, de az átlagnál rosszabb minőségű helyzetekből próbálkoznak.

Ez a npxG/shot mutató némileg aggasztó, mert a tavalyi elég kaotikus szezonban is negyedik volt a csapat 0,12-es értékkel, míg előtte elsők voltunk ugyanezzel az eredménnyel. Kicsit kapkodunk a kapu előtt, ami részben szerintem azért is lehet, mert – főleg a szezon elején – sokszor kerültünk hátrányba, és futnunk kellett az eredmény után, illetve az átalakuló csapat miatt még folyamatban van az automatizmusok kialakulása. Ebből a szempontból kifejezetten jó, hogy van EL és Ligakupa, ahol meccskörülmények között tudják ezeket fejleszteni a srácok.

Ami a védekezést illeti, a támadóharmadban végrehajtott szerelésekben hetedikek vagyunk 2,79 szerelés/mérkőzés mutatóval. Ezen azért lehet még javítani, de ha ehhez hozzávesszük, hogy PPDA mutatónk második a ligában 8,55-el, csak a Tottenham jobb nálunk a 8,20-as értékével, akkor azt mondhatjuk, hogy elég aktív a letámadásunk, és valószínűleg sok esetben azért nem tudunk a támadóharmadban szerelni, mert az ellenfelek már ki sem akarják hozni ellenünk hátulról a labdát, hanem inkább előrúgják. Egyébként ez a PPDA érték jónak számít, hiszen tavaly 8,83-on állt meg a mutató, de még mindig elmarad a két évvel ezelőtti 8,07-es értéktől. Vagyis tavalyhoz képest javult a letámadásunk, de még nem érjük el a két szezonnal ezelőtti önmagunkat. Érdekes egyébként a City játékának átalakulása az évek folyamán, akik a két évvel ezelőtti 8,52-es PPDA-ról először 10,33-ra majd 11,69-ra estek vissza.

Amikor a védekezésről beszélünk, nem lehet elmenni Alisson teljesítménye mellett. 11,6 lövést engedünk ellenfeleinknek mérkőzésenként, ez a negyedik legjobb. Ebből 3,37 megy kapura, ami a harmadik legjobb, a második legjobb PsxG értékkel (0,93), de Alisson még ehhez is hozzá tud tenni, hiszen 0,14-góllal kap kevesebbet mérkőzésenként, mint ami várható lenne. A kontextus kedvéért: az Arsenalnál ez az érték -0,20, a Citynél -0,12 mérkőzésenként.

A végére egyébként tökre meggyőztem még magamat is, mert az látszik, az alapok rendben vannak. Az eddigiek alapján nem kellene, hog elsők legyünk a tabellán, de ha sikerül hatékonyságban némileg javulni a kapu előtt (khm Nunez), akkor harcban lehetünk a végén. Egy biztos, Alissonon nem fog múlni.

Mi a helyzet a bírókkal / VAR-ral?

Két forduló alatt szerintem két szabályos gólt vettek el a Liverpooltól, kész szerencse, hogy így is sikerült négy pontot összehozni ezen a két találkozón. Remélhetőleg ezek a hibák hosszú távon kiegyenlítődnek, de Gakpo gólja tökéletesen mutatta be a VAR-problémát: ha megadják a gólt, a VAR nem veszi el, ha nem adják meg, a VAR nem adja meg, mert nincs egyértelmű bizonyíték, pedig szabályos gól született. Nekem ezzel az a bajom, hogy most nem tudjuk megállapítani, hogy ki a hülye, a bíró, hogy nem adta meg, vagy a VAR, hogy nem nézette meg? A nap végén senki, pedig egy szabályos gól nem került fel az eredményjelzőre. Emiatt egyre inkább Carra oldalán vagyok, és egyetértek, a VAR-t csak a lesre és a súlyos szabálytalanságok megállapítására lehessen használni. Már a kezezésre sem, mert ott sem tudnak koherensek lenni.

Mi a helyzet a hiányzókkal?

Az elmúlt hetekben azért jócskán gyűltek a hiányzók, de Jota visszatért a Burnley ellen, míg MacA remélhetőleg a Newcastle ellen már leülhet a padra. A mérkőzés után Endo és Szalah megy a válogatottjukhoz, ami nagy érvágás lesz. Januárban nincs most akkor hajtás, és elég sok a kupa meccs, így ki lehet nélkülük húzni, de Thiago visszatérése hatalmas plusz jelenthetne mind minőségben mind mentálisan a társaknak. Az ő rutinja nagy segítség lehetne a szezon eredményes befejezésében, és még egy indok, hogy jó kis befejezésben reménykedhessünk.

Mi a helyzet a Newcastle-el?

A Newcastle eléggé megsínyli eddig a nemzetközi kupa okozta kettős terhelést. Elég rossz formában és elég sok sérülttel várják a hétfő esti összecsapást. Legutóbbi hat mérkőzésükön két győzelmet tudnak felmutatni, egyet a United és egyet az emberhátrányban játszó Fulham ellen. Mindkettőt hazai pályán érték el, de legutóbb otthon égtek 3-1-re a Nottingham ellen. Egyébként idegenben az utolsó előttiek a tabellán, összesen öt pontot szereztek eddig, aminél csak a Sheffield tud rosszabb eredményt felmutatni két szerzett ponttal. Ezzel szemben nálunk hét győzelem és kettő döntetlen (United, Arsenal) a hazai mérleg. Ami a sérültjeiket illeti, Pope, Tonali, Willock, Barnes nem lép majd pályára. Összességében élég sok minden nekünk áll, jó lenne behúzni a mérkőzést, ha tényleg szeretnénk beleszólni a bajnoki címért folytatott harcba a szezon végén.

Kilépőként pedig sportsikereben gazdag boldog új évet kíván a Jakuzzi minden Fonatosnak!