Mackófrász – A társas együttélés szabályai, mostantól.

Bár általában törekszem arra, hogy posztjaim kölcsönözzenek egy kis vidámságot abba a fosputtonyba, ami sokszor a Liverpool szurkerség velejárója, ez a mostani poszt témája kevésbé örömteli. Vagyunk itt egy páran, akik elég rendesen lejöttünk arról, hogy kövessük szeretett blogunk kommentszekcióját, ezért eszközölni tervezünk némi változást az életben, erről lesz most szó. Maga a poszt egyébként éppen a válogatott szünetben került megírásra – pont akkor akartuk kiidőzíteni, amikor egyébként éppen „jó volt minden”, ez azonban mégsem így alakult. Szorosan kapcsolódik hozzá még a mcdeere féle intermezzo a napokban: Külön a téma érdektelen, pusztán amiatt citálom, hogy világos legyen: mostantól ezek a szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, akár régi, akár új kommentelőről beszélünk. 

Azért is vállaltam be, hogy én fogom össze a Nagy Kommentelési Útmutatónak való újabb nekifutást, mert úgy éreztem, hogy talán észbekap majd szeretett kommunánk, ha már mackónak (és még jópáraknak) is kivan a fasza az egésszel. A posztot én írom, a stílus az enyém, de a mondandó a jakuzzi egységes véleményét képezi a témában, már csak a miheztartás végett. Fáj a szívem, mert ez szerintem széphazánk, de megkockáztatom aljasul, hogy a világ legfaszább komment részlege, és szerintem ennek a blognak igazából ez a szíve – lelke. Persze, feldobjuk a labdát egy-egy beharanggal, vagy összefoglalóval, de mindig azt szerettem a Vonatban, hogy hozzáértő, értelmes emberek gyűltek itt össze, akikkel egy olyan niche világról lehetett elképesztően mélyrehatóan dödörögni, mint a Liverpoolság. Szerettem és szeretem, hogy nem kell (annyi) más blogot, fórumot, statos oldalt bújnom, ha érdekes, más nézőpontot behozó infókra vágyom. Hogy percekkel bármilyen történés után már jön a bemásolt tweet, hogy mi tudunk lenni az itthoni Liverpoolság ütőere. Oké, ez elég fellengzős és buzis, de akkor is: Életben nem szedsz össze annyi hasznos infót szeretett csapatodról, mint nálunk, és ez nem csak a moderállatok, hanem a MI, közös gyermekünk így.

Mi viszont azért felelünk, hogy ez a információ és érvelés által vezetett légkört fenntartsuk, és megteremtsük azt a keretet, hogy a hozzánk hasonlóan adni szerető emberek amikor idekeverednek, szívesen csatlakozzanak ehhez a bandához. Mert itt lenni jó, mert tanulsz belőle, és tanítasz másokat is – mindenki vérmérséklete és ideje, ereje szerint. A gond csak akkor van, ha ez a légkör megváltozik, és elriasztja azokat az embereket, akik jobbá tehetnék ezt az egészet. Ennek szeretnénk mi most gátat szabni.

Valahol elindult már egy önszerveződő rendrakási kényszer: Az alap emmázás még tán viccnek indult, de örömmel olvasom, azt, amikor mackó közli, hogy bassza fasz, pedig 200 kommentet visszaolvastam, de nem találtam ugyanezt. Király! Nem spammeljük ugyanazt feleslegesen, rommá adom az összes kollégát, aki ezt betartva kommentel.

Ezen szeretnénk viszont tovább lépni és leírva is nyomatékosítani néhány új moderálási szabályt, ami a kommentmező toxikussága miatt vált szükségessé. Mégis mi a pékre gondolok? Miért koptam ki én is egyre jobban az utóbbi időben az egészből? Tisztázni szeretnék néhány félreértést és mindsetbeli különbséget, ami egyesek és köztünk kialakulhatott az utóbbi időben.

Ad1. Már bocsánat, de a Vonatra felszállás nem jog, hanem lehetőség. És nem, nem azért, mert akkora fasza gyerekek vagyunk, hanem azért, mert attól még, hogy explicit nem kurvaanyázol, vagy zsidózol, attól még lehet a leírt kommented annyira hasznos, mint Lovren a védelemben. Tényleg azt szeretnénk, hogy egy önfenntartó, értéket teremtő / adó közösség legyen itt, viszont ami itt zajlik időként, fiatalab, kommenteléssel barátkozó siheder McA énemet az univerzumból üldözné el, nem csak a kommentek közül. És itt nem azzal van baj, hogy más a véleményed, hanem

Ad2: Vélemény vs Minőség. Már bocs, de ezt annyiszor leírtuk, hogy már én is unom. Nem az a baj, hogy más a véleményed, hanem az, hogy mennyire támasztod alá tényekkel, mennyire rendszerezed a gondolataidat, mennyire reflektálsz értelmesen mások felvetéseire. És minden egyes alkalommal vért hányok a monitorra, amikor bejön valaki, hogy most azért bannoltuk, mert mást mert mondani. KOMOLYAN? 112 darab összefoglalásából ennek az elvnek még mindig nem sikerült megérteni? Már bocsánat, de ezeket a mackókat, akik ezt nem képesek megérteni, magam fogom kibaszni. Egészen elképesztő munkát raktak bele Maccáék abba, hogy atyai türelemmel elmondják ezt az elvet mindig, mindenkinek. Többet nem fogom. Hivatkozás erre a cikkre, meg lehet kérdezni, hogy mi volt a baj, ha nem jó, nem tetszik, akkor el lehet menni, vagy hozom az atomot. Én kurvára nem vagyok se terézanya, se napkeleti bölcs: Ha azt érzem, hogy valaki destruktívan csak hányja a saját felbaszottságát monitorra, ész nélkül, annak jön a szigetelés.

Személyes megjegyzés 1: Miért tartsátok be a szabályokat, ha azt mondjátok, oké McA, de téged se kell félteni, ha bele kell állni valakibe fasszal arcot csapni. Úgyhogy ja, én is önmérsékletet fogok gyakorolni, és türelemmel indítok, nem helyből repülőrajttal. Ennek hátránya, hogy viszont aki ezután is hülye, az megy a szigetekre, mert vagy kiírom magamból ezt, amikor felbasz valaki, vagy radír.

SZM 2: Nem fogom újranyitni a bevezetőben említett intermezzót, mert ez a poszt nem erről szól. De elkövettem azt a hibát, hogy fontosabb volt az, hogy majd mit gondolnak mások, más blogokon, mint az, hogy egyébként mi a jó Nektek, a blog értelmes részének. Innentől ilyen nem lesz, bocs srácok. 

Hogy most mi a fasz van? Az, hogy nem azzal van bajunk, hogy azt mondod, hogy Klopp szar. Mármint de, ha csak ennyit mondasz, az bajunk. Ha azt mondod, hogy haver, Klopp rugalmatlan, mert miért nem vette elő a 4-2-3-1-et, amikor a kerethez jobban illetve volna, akkor azon lehet érdemben vitatkozni. Hogy más jobban hisz a stílusban, más a játékoskohézióban – így kevesebb rotálásban – megint más az unikornisokban, leszarom. Azt, hogy Klopp out, így magában kevés. Az, hogy mi a bajod, lebontva, analitikusan megindokolva, az maradhat – ha és amennyiben utána is fent tudod tartani az érvelésed. Ja, hogy ebbe melókát kell tenni? Meg rájövünk, hogy a világ nem fekete / fehér, hogy ha nyerünk, akkor bajnokok vagyunk, ha 3 meccset szopunk, akkor Klopp out? Haver, mi itt ebben hiszünk, ez az alapértékünk, ebből nem fogunk mostantól tágítani. Te fogsz tágítani, így vagy úgy.

Ad3: Ebből következik a dobozolás. Ha én belekötök az érvelésedbe, akkor amikor bajod volt Kloppal, akkor FSG bérenc vagyok, meg Macca is, meg TTT láncos kutyája, mert akármi van, akkor csak védjük a mundért. Hát lófaszt. Lehet, hogy ennyire rád csúszott napjaink közpolitikai narratívája, de ezt a buziságot én itt nem tűröm. Nincsenek jedik meg sith-ek, meg jók meg gonoszak: Vélemények vannak, és valakit így skatulyákba rakosgatni az bizony megint szigetelésre felszólítás. 

Mivan? Ha azt mondom valakire, hogy hülye Kenny bérenc, ki fogsz baszni? Ki foglak. Azzal foglalkozz, hogy miért nincs igaza, ne azzal, hogy szerinted egyébként honnan kapja a fizetését. Hülye.

És baszki. Ez odáig fajult ez az agyrém, hogy egyenesen kértem, hogy én írhassam ezt a posztot. Szerintetek nekem ez hobbim, hogy így kommentelési kisokost körmöljek kelletlen? Gecire nem. Azért akartam, mert ha mondjuk Macca írná, akkor megint kéne magyarázni, hogy ez most nem cenzúra, meg a faszom tudja, mi mindent találtak még ki itt egy páran. Azért akartam ezt én megírni, hogy egyértelmű legyen: Valaki, aki mindenkire rábaszkolódik, aki szerinte hülye volt, legyen az Klopp, FSG, Gerrard vagy akár maga Balotelli is, ezt a baromságot nem hajlandó tovább tűrni. Nyilván, a pojjént mi is értjük és szeretjük, néha amikor Mel megcirógat, hogy ja, egyet fúj a jakuzzi, akkor továbbra is értjük a pojjént. De van egy szint, amit nem fogunk újra elérni ebben a témában.

És hol van a határ? Na ez az, amit mi döntünk el. Utána lehet pl. kérdezni, ellenérvelni, megérdeklődni, hogy ez miért nem fért bele, és akkor meg fogjuk beszélni. Sőt, az is benne, van, hogy meggyőzöl minket arról, hogy nem pont úgy értetted, meg namár, és akkor maradhat. Itt a párbeszéd a lényeg, meg az, hogy mi is kalibráljuk a rendszert, minden igyekezetünk ellenére lehetnek olyanok, hogy másnál valami átcsúszik, rád, meg rád szólunk. Kedvesen nyilván fel lehet hívni a figyelmet erre a tényre, és akkor saját hatáskörünkben el fogunk járni. Számonkérni? Nem javaslom, engem legalábbis ilyen hangnemmel biztosan kurvára kerülj el.

Szóval ez most úgy hangzik, hogy megalakul a Vonat Gestapó. Olyasmi, és nem azért, mert ehhez annyira elképesztően kurvasok kedvünk van, hanem már tényleg odáig fajult a helyzet, hogy ésszerű alternatívának tűnt, hogy 2 hétig nem írunk se posztot, se kommentet, hátra észhez tér végre a Vonat népe. Viszont ezzel nyilván az (egyébként nem kis számú) normális kommentelőkkel basztunk volna ki, meg nem is annyira szokásunk elmenekülni a probléma elől. Én T0-ban egy lightos tizedeléssel kezdtem volna, de szerencsére nálam empatikusabb és értelmesebb mackók ülnek még a jakuzziban, ezért maradtunk ennél a szigor posztnál.

Értjük viszont a szurkolók lélektanát is. Megy a meccs, Lovren megint luftot rúg, belőlem is kicsúszik egy-egy vaskosabb komment. Ezt nem is akarjuk elvenni, mert egy normális kocsmát akarunk, belekötögetős köcsögök nélkül, nem babazsúrt. Ezért, hogy adjunk is, ne csak elvegyünk, úgy rendszerben érkezik a

Dühöngő entitása. Minden hónapban érkezni fog egy dühöngő poszt, ahol minden meccs előtt kb. egy, mecs után még 2 óráig lehet kommentelni, utána bezárjuk a kommentelési lehetőséget. Újabb meccs, megint kinyitjuk egy időablakra, a dühöngő posztot pedig a beharangokban linkeljük meg mindig. Így mindenki, köztük mi is ki tudjuk bazmegolni magunkat, ha pl. Milnerhez kerül a labda, vagy ha Cancit nem cserélik be időben. Ez nyilván nem jelenti a teljesen értelmetlen kurvaanyázás engedélyezését, de megengedőbbek leszünk: Gyakorlatilag amit most eltűrünk meccs alatt, az oda elfér ez után is. Fúúú, akkor most két tabon is nyitva kell lennie a böngészőben, mert lehet, hogy mindkét helyre megy komment? Hát baszkikám, igen. Miért egy hónap? Mert a holdciklus napjainak számát elosztottuk a vízöntő jakuzzi tagok számával és megszoroztuk 0,1892-vel. Kidobtuk kockával, ha nem lesz jó, nem működik, tekerünk a rendszeren, hogy jó legyen. Az első dühöngő érkezésére dec 1-el számíthattok. 

Két dolgot fontos látnotok. Nem kiherélni szeretnénk a blogot. Ha egyáltalán felmerül benned, hogy ezzel mi valami bólogató jánosokat szeretnénk gyűjteni, akkor nem csak ezt a posztot nem értetted, de a Vonat eddig 7 évét sem, jelentkezz nálam nyugodtan az IP címeddel és baszlak is ki, nem fogom többször ezt elmondani. Szóval nem sterilizálni szeretnénk a dolgokat, hanem egy általánosan egy észérveken alapuló narratívát akarunk fenntartani, igen, akkor is, ha ötször egymás után szopott a csapat, szar játékkal, és akkor is, ha nem vesszük meg januárban VVD-t.

A másik, hogy ez most egy tabula rasa. Ha életbe lépnek ezek a szabályok, akkor utána nincs pardon: olyan régi motorosokra is ugyanúgy érvényes lesz, akiknek esetleg korábban elnéztünk egyet s mást az évek alatt. Tessék szépen nagy levegőt venni, hazamenni és csapágyasra reszelni az asszonyt, ha idegesek vagyunk, de nem itt élni lelki világot, mert azt mostantól kurvára nem fogjuk eltűrni.

Az leírtakkal egyetért és kezébe faszkorbácsot vesz:

Macca
Guthmate
lacko
Szücsi
szederbokor
gringow
Glen

és szerető szolgátok: McAllister.

Pusz.

//Technikai okokból ezt a poszt szolgál Stoke city beharangként is.