Majdnem féltávnál

A karácsony másnapi meccsen fiainknak nem kell messzire utazni, hiszen Burnley egy köpésre van: nagyjából egy órás út autóval, ha jók a forgalmi viszonyok.

A Burnley frissen feljutott csapat, akiknél a City egykori CSK-ja, Vincent Kompany a menedzser. Már nem is azt a kőkori focit játsszák, mint Sean Dyche idején. Kompany segítőjeként régi golfos ismerősünket (szfsz, azaz szemtelenül fiatalok számára: Craig Bellamy) lehet megtalálni. Ettől még hiába jobb a focijuk, kieső helyen állnak a bajnoki tabellán. Nem csoda, hiszen a második legkevesebb gólt lőtte a csapat és a második legtöbb gólt kapták. Összességében a bajnoki tabellával leginkább összevethető mutatóban, a gólkülönbségben nem túl meglepő módon a második legrosszabbak, mínusz 18 góllal. (Egyébként jelen pillanatban fiainknak van a legjobb gólkülönbsége a ligában.) Elvileg ennek egy egyszerű meccsnek kellene lennie – de itt a nagy decemberi hajtásban nincs olyan, hogy egyszerű meccs.

Fiaink majdnem féltávnál a második helyen állnak a tabellán. Az idei szezon izgalmas, mert sem a City, sem más nem emelkedik ki jelen pillanatban a megszokott módon. A jelenlegi PPG alapján éppen csak 80 pont felé menne a bajnok, ha minden maradna így, ahogy most van. Nem túl valószínű, hogy ez így lesz, de az átalakuló, megfiatalodó, néhány poszton még hiányos fiainktól nem rossz ez a helyezés féltávnál, hiszen az idei szezonra az alapvető elvárás nem volt több, minthogy valahogy legyen meg a BL indulás – kvázi mindegy, hogy hogyan. Jelen pillanatban ennél sokkal jobban állunk, ami biztató. Kicsit kár, hogy a nagy téli menetelésben faragjuk a srácokat a Ligakupa oda-visszavágóval, de még ezt is fel lehet fogni pozitívan: az összeszokó csapatnak ad extra lehetőséget az összecsiszolódásra.

Talán érdemes egy pillantást vetni így féltávnál támadóink egyéni statisztikáira. Salah szokás szerint remek, sőt mióta nálunk van, így vénségére most futja éppen a második leggólerősebb szezonját per90 alapon. A gólpasszokat is a szokásos magas szinten hozza, így éppen a harmadik szezonja ez, amikor meccsenként több mint egy gólhoz járul hozzá.

Jota jelen pillanatban a leggólerősebb a csapatból: messze a megszokott teljesítménye felett termel. Kár, hogy alig van a pályán. Azzal, hogy túlteljesített ősszel, egy gólszegényebb második félév várható tőle.

Luis Diaz esetében azt gondolom, hogy mostanra eltelt annyi idő, hogy kijelenthetjük a srác ugyan fantasztikus, de egyszerűen nem olyan gólerős támadó, mint Mané volt. Gólpasszokban sem villog, de ettől még fontos tagja a csapatnak.

Nunez volt ősszel a második legtöbb időt a pályán, ami kissé meglepő. Önmagához és a többiekhez képest is kissé gólszegény, hiszen tőle a 0,45 gól per90 kevés. Mivel gólpasszok tekintetében viszont meglepően erős őszt hozott, így összességében neki van Salah mögött a második legjobb gólhozzájárulása.

Gakpo hozza a tőle elvárt (0,5 gól per90 feletti) szintet. Ő most gólpasszokban marad el a megszokott és elvárt szinttől – azt viszont így sem tudom mondani, hogy rossz szezonja lenne. Kicsit olyan, mintha Darwinnal megcserélődött volna a teljesítménye.

Azt gondolom, összességében nem rossz a támadóink ősze, de ha jó szezont akarunk, akkor minimum ilyen jól, vagy még jobban kellene tavasszal teljesíteniük. Az is látszik, hogy az előbb-utóbb elkerülhetetlen Salah lecserélés / pótlás nem lesz egyszerű menet, és jó eséllyel a keretben lévők nem lesznek ehhez a feladathoz elegendők.