Az akadémiáról

Csütörtök kora este megkezdik fiaink az EL ütközeteket: Ausztriába látogatunk első meccsre a csoportban.


Az osztrákokat nem lenézve: ennek a meccsnek nem kellene különösen nagy problémát jelentenie számunkra, hiába tény, hogy a linzieknek ez sorozatban a negyedik szezonjuk valamiféle (EL vagy Konferencia liga) európai csoportkörben, és az eddigi három alkalomból kétszer tovább is mentek a csoportból. 

A magam részéről úgy vagyok vele, hogy vannak a keretben játékosok, akiknek nem szabad játszani EL csoportmeccset: ők jellemzően az idősebbek, akiket nem árt kímélni fontosabb meccsekre: Robertson, VvD, Thiago, meg Sakah tartozik ezek közé. Azt gondolom, hogy TAA-nak nincs megfelelő helyettese, így bár sem idős, sem nem kímélendő, de mégsem lenne szabadna játszania ezeken a meccseken. Aztán szerintem ha megtehetjük, akkor Szoboszlainak és Mac Allisternek is a lehető legkevesebbet kellene ezeken a meccseken játszania: elég sok 8-asunk van, hogy ezt össze lehessen hozni.

A magam részéről az alábbi kezdőt szeretném a mai meccsre.

……………Kelleher

???; Quansah; VvD/Matip; Tsimikas

…………Bajcetic/Endo

……..Elliott; Gravenberch

…..Doak; Nunez; Jota

Mint látszik, a legfőbb probléma, hogy nincs igazán jó megoldásunk jobb-bekkre mivel Conor Bradley (aki játszott már néhány felnőtt meccsen) jelenleg sérült, Ramsay kölcsönben van és szintén sérült, így én Josh Davidson és Niall Osborne közül választanék. Mindketten 18 évesek, valamelyiket igazán bevethetnénk – de nem fogjuk, mivel nincsenek az EL-keretben. Kloppék így valószínűleg Gomezt fogják játszatni, de sérülékeny játékosunkat én nem pazarolnám EL csoport meccsre de muszáj lesz. 

Ezen az egy meccsen lehet kivételt tenni VvD játékba hozása miatt (már ha egy 32 éves ilyen tapasztalt játékosnak ilyenre egyáltalán szüksége van 2 meccs eltiltás okán) egyébként Matip jöhetne, hogy a sérülékeny Konatét és Gomezt ne itt amortizáljuk.

Az szerintem mind Bajceticről mind Endorol sokat fog elmondani, hogy Kloppék melyiküket választják. A magam részéről abban bízok, hogy Bajceticre esik a választás a kezdőben, mert a saját fiatal felépítése fontosabb nekem.

Ha nem is simának, de ennek a meccsnek elvileg egy győzelemnek kellene lennie.

____________________________________________________________________________

Akadémia

Korábban sokat foglalkoztam az Akadémiával: Volt játékosbemutató, az Akadémia története a Rafa-féle kinevezésekig. Az angliai szar utánpótlás nevelési rendszerről is írtam már korábban, volt egy kiakadós elemzés 2013-ban az utolsó nagy szakembergárda átalakításnál BR és a TC irányítása alatt, és voltak újabb játékosprofilok.

Most két apropója van annak, hogy előveszem a kérdéskört. Egyrészt az Akadémia igazi sikerének számító 100 pályára lépést a hétvégi meccsen érte el Curtin Jones, másrészt most kezdődnek az EL csoportmeccsek, amin minél több fiatalt és ezzel egyben akadémistát akarunk(ok) látni. Ez így kiváló apropó, hogy beszéljünk kicsit az akadémiánkról.

Most alapvetően egy nagyjából 15 éves periódussal fogok foglalkozni. 15 éve volt, hogy Rafa és vele az FC Barcelonából hozott spanyol utánpótlás brigád megérkezett, és ezzel megújult a Liverpool akadémiája. A spanyol uralom (ha egyáltalán lehet így hívni a két spanyol szaki korszakát) viszonylag rövid volt, hiszen 2012-2014 között mindenki távozott. 2012-ben érkezett Alex Inglethorpe, és 2014 óta ő az Akadémia igazgatója: azaz lassan 10 éve. Korábban írtam, hogy 15 év az utánpótlás átfutási ideje: ha szigorúan nézem, akkor ez  igaz, mert 15 év kell, hogy a 6 éves csöppségből 21 éves, már lassan felnőtt játékos legyen. Megfordítva: mostanában érkeznek az első fecskék, akik már végig a megújult akadémián nevelkedtek.

A nagykép az, hogy a 90-es években baromi sok akadémista focizott a csapatban. Az utolsó kettő – Carra és Gerrard – hosszú ideig meghatározták a csapatot, azonban utánuk sokáig senki. Az elmúlt 15 évben 3 akadémistának sikerült elérnie a csapatban a 100 meccset (ha akarom, Gerrard 1998-as bemutatkozása óta, azaz 25 éve is pont 3 akadémista lenne): TAA, CuJo és Sterling voltak azok. (Sterling ugyan pénzért érkezett, de nem nagy összegért, felnőtt meccsen a Liverpool előtt nem játszott, valamint Borrell ifi csapataiban elég sokat játszott ahhoz, hogy számítson. Ő egyben a legdrágábban eladott akadémista, és azon kevesek egyike, aki máshol karriert csinált.) Az elmúlt 15 évben néhány száz gyerek biztos megfordult az akadémián: közülük háromnak sikerült a nagy áttörés, így kimondható: rendkívül ritka dolog ez.

Az adatbázis.

Ha másként számolom, akkor 34 játékos jött össze a listámra. Az alapvető válogatási elv az volt, hogy korábban ne lépjen máshol pályára (három kivételt tettem: Elliottal, Kaide Gordonnal és Warddal): ezen a rostán estek ki pl. Ibe, van den Berg, Luis Alberto és még jópáran. A másik fő válogatási elv volt, hogy az lfchistory adatbázisában pénzért eladottként legyen nyilvántartva. Ezen a rostán nagyon sokan fennakadtak, pl. Gulácsi, Adorján, Chirivella, Ojo, Yesil, Dunn. Angliai munkavállalásit sosem kapók nem lehetnek akadémiai neveltek, pl. Allan, Awoniyi, így ők fel sem merültek. Ha Elliott akadémiai nevelés, akkor ő lehet a 4., aki eléri a 100 meccses mérföldkövet.

A más top5-ös bajnokságban értelmezhető karriert csinált akadémistákkal kicsit több játékos lesz, de még így sem haladjuk meg 15 év alatt a 10 játékost. 

Insua félig felel meg a követelményeknek, mert ugyan sosem lépett korábban máshol pályára, de elég magas összegért érkezett és ő egyből a felnőtt csapathoz került: az utánpótlásban sosem szerepelt, ha jól emlékszem. Ugyan óriási karrierje nem lett, de vele eléggé mellélőttünk, hiszen sikerült érkezési árához képest kevesebbért eladni és még évekig megoldatlan volt a balbekk poszt, köszönhetően RH- okosságának. 

Mikel San José szintén RH- baromsága: nálunk sosem játszott, de több mint 300 meccset lehúzott az Athletic Bilbao csapatában a spanyol élvonalban,

Sterlingről már volt szó. Suso egyértelműen jó karriert csinált végül 300+ meccsel, Coady kacskaringós úton ugyan, de évekig volt PL kezdő CB. Kelly karrierjét a sérülések erősen hátráltatták, de végül is  – ha akarom – számíthatjuk ide, bár ő nem az új akadémiai rendszer “terméke”. Ha nem lenne diszkvalifikált, Gulácsit említhetnénk még itt. A mostaniak közül Neco Williams néz ki úgy, hogy kár volt eladni. Harry Wilson kérdőjel.

A mondandóm lényege: ritka, hogy élvonalbeli focistát nevelne az akadémia. Ha számosítani akarunk, akkor ez évente 1 játékosnak sikerül – a többségnek nem is nálunk. Persze ez elég változékony lehet, hiszen bármikor jöhet 1-2 sikertörténet. De a döntő többségnek nem fog sikerülni: ezt érdemes észben tartani a mai fiatalok kapcsán is!

A Rafa-Borrel időszak rövid volt, mindössze 3-5 év, de az akadémia életében kimondottan sikeres. Sterling az egyértelmű sikertörténet, aki nálunk is átlépte a 100 meccses mérföldkövet, nagy haszonnal eladtuk, majd máshol világsztár lett. Ennek az időszaknak a terméke a már emlegetett Suso és Coady, akiket minden valószínűség szerint mélyen ár alatt sikerült eladni: talán nem is kellett volna. Ellenben Wisdom, Brad Smith, Ward tényleg jó pénzekért mentek el. Jack Robinson és Thomas Ince teszik teljessé a listát. 

Az Inglethorpe-időszak már sokkal hosszabb és szerencsére nem tudom azt mondani, hogy sikertelen lenne, hiszen itt van TAA és CuJo. 

Ez az időszak, amikor a HG felárat kihasználva nagyon jó pénzekért sikerült eladni néhány játékost Rhian Brewster, Neco Williams, Ki-Jana Hoever, Harry Wilson, Ryan Kent, Sergi Canos. Rajtuk kívül még 5 játékos van, akikért sikerült pénzt kapni. Nyilván mindig minden nem sikerülhet: ma az látszik, hogy valószínűleg a CB-lerohadós szezon hőseit, Nat Phillipset és Rhys Williamset már el kellett volna adni. De összességében nem rossz ez.

Ez egy hosszabb időtáv, itt Carra és Gerrard meccsszámai nélkül értendők az adatok: velük nyilván egészen más képet kapnánk. Szerintem izgalmas, hogy BR és Klopp első éve is kísérletező volt: az akadémistáknak sok meccs jutott és sokan kipróbálásra kerültek. Ezután mindkettőnél erős visszaesés következett: Kloppnál az őrült szezon, amikor is 24 órán belül kellett két meccset játszani két kontinensen (23 akadémista), majd jött a COVID, és megfigyelhető volt egy trend, hogy sokkal több fiatal kapott lehetőséget. Érdekes kérdés, hogy Klopp változott, vagy pedig egyre jobban beérik az akadémiai átalakulások eredménye. Legvalószínűbb, hogy mindkettő, de itt is világosan látszik, hogy sokkal többen kapnak lehetőséget, mint amennyinek sikerül.