Lúdugróléc – West Ham

Egész kezdek belejönni ezekbe a kettős rangadó formátumokba, meg el se kell olvasunk egymás posztjait (Mellel), hogy rá is tudjunk kanyarodni a következő meccsre egyből. Az utóbbi időben amúgy is azt álmodom, hogy Balotelliként rebootolva mentem meg egyszemélyben a 14-15-ös szezont, pusztán ennyiben is érzem a hasonlóságot egy olyan kupameccs kapcsán, melynek kiírásában nagyon régen jártunk. 

Mivel a tundrát elkerültük, én alapvetően komfortos voltam egyrészt a csoporttal, másrészt az ellenfelek erősségével. A LASK, bár bevallom fingom nem volt róla miről ismertek, így utólag kiválóan beleilleszthető volt abba a germán jellegű (hozzánk képest) kis csapat focizni jön vonalba, amit eddig mondjuk Hoffenheim vagy Lipcse szálon tapasztaltunk. Ők alapvetően focizni jöttek, pláne hazai pályán, decens presszing, intenzivitás, támadásban meg majd csak lesz valami volt alapvetően a haditerv. Emiatt, illetve közepesen erős rotálás miatt eléggé akadozott is a játék nálunk, egy ilyen high risk high reward játékban amit a LASK tolt annyi lett volna a kulcs, hogy az első soros presszinget ha fel tudjuk passzolni a középpályára, akkor onnan tudjunk fordulni – ez sajnos nem nagyon működött. Most ezt egyébként szét lehetne bontani, hogy hol nem érezte a full rotált középpálya a visszalépést, miért nyúltak meg ennyire a passz sávok, plusz bár papíron jól adta volna a Bajcetic ilyen Trent szerű beforduló RB-ben – de a focit még mindig füvön játszák. Ahhoz, hogy ez igazán működjön, ahhoz folyamatos labdabirtoklás kellett volna, ennek hiányában meg döcögött az egész.

Fújtak nekünk egy tipik olyan tizit, amit ha mi kapunk fújható, ha ellenünk ítélik meg akkor meg kurva anyját mindenkinek, annyiban fontos volt viszont, hogy pont a legjobb pillanatban nem csaptunk át így kapkodásba. A második gól után érzésre (bár még volt azért LASK helyzet) végképp lefőtt, annyi haszna mindenképp volt a meccsnek, hogy elkezdheti felépíteni magát Gravenberch. A képességek így szemre látszanak, a pontosság / jó döntések meg a betett mérföldek után fognak jönni. Reméljük. 

Nagyon sok idő nincs is ezen mélázni, hiszen a következő válogatott szünetig beállunk egy komoly meccs / rotálható meccs ütemre. West Ham, Tottenham, Brighton a PL-ben pont elég ahhoz, hogy kalibrálja kicsit az elvárásokat a szezonnal kapcsolatban, az árnyékból érkező Leicester fiszfaszkupa plusz St Guillotine (pardon my french) meg arra, hogy pulzusszámon tudjuk tartani a tarcsit is. Ebből a társasjátékból az első meccsünk a mai West Ham lesz, amelyik bőven tartogat sportszakmai kihívásokat. A West Ham mint olyan Moyes bácsival mondhatni a neverton-burnley-palace féle fosfaragós vonal teteje, ahogy korábban írtuk a krómdíszléces ikarusz busza. Az ajándékba kapott stadion és egyéb anyagi lehetőségeik miatt nagy esély igazából nincs rá, hogy kiessenek, ezért is élhetnek meg nagyjából minimálisan sem összekapcsolható átigazolási stratégiák ilyen érdekes gyűjtőhalmazaként. Mint amikor nézed a szicíliai városokat, hopp itt egy kis görög, római, pontokon még lehet skandináv művészet is, éppen ki mikor járt arra kereskedelmi és vagy hódító céllal. Nagyon nem csapja őket földhöz, ha éppen ők is gyors magas csatárt akarnak igazolni (mint mi és a shitty) és lesz belőle totális szívás Scamacca személyében, simán elvernek 80M-et az Ajaxnál alapvetően jó korban lévő és progresszív arcokra mint Kudus és Alvárez, majd tesznek ajánlatot McGájverre a MU-nak, vagy hoznak egy éppen peaken lévő, de onnan ki tudja merre tartó JWP-t. 

A szezonjuk egyébként eddig jól alakul, egyedül a shittytől kaptak ki (nem kevés küzdelem árán), verték a Dinamót a Brightont és a Lutont, nem lehet őket eredménytelenséggel vádolni. Más kérdés, hogy a nagyjából default 4-2-3-1-et nem nagyon reszelgeti az öreg Moyes sehova, a Luton kivételével minden ellenfél ellen radikálisan kevesebbet van náluk a labda, ami azzal se magyarázható, hogy általában ők szerzik meg a vezetést. Ebben a felsorolásban a mighty Bournemouth is benne van, csak hogy érezzétek a súlyát. A Dinamó elleni meccsüket fél szemmel láttam is, bár a 3-1 messziről nézve egy szép eredmény, valójában nettó lófasz volt és sarki fény amit csináltak, low block defense, Antonio fut és vagy kiadja, vagy nem. Eddig általában kiadta. Ha a mieink vonatkozásában nézzük a West Ham pont azt stilót képviseli, ami legkevésbé esik jól: Korán gólt szereznek, jól bekkelnek, jól kontráznak. JWP labda osztogatásban eddig is pro volt, sebességbeli hiányossága a buszozás miatt annyira nem jön ki, a kapuhoz mire felcsoszog, addig elöl meg tudják tartani a labdát. Sérültjük nagyon nincs, az ő répaliga meccsükre gyakorlatilag sort cseréltek, minden adott ahhoz, hogy beletegyék a kést a hátunkba. 

Az idei szezon játéka alapján azért bármennyire is kriptonit ez a West Ham, nem kell egyből a barna nadrággal leülni meccset nézni. Egyrészt Antonio ellen a VVD – Konaté duó izomban azért bőven megvan, sebességben szintén, Trent hiányában Gomez dettó oda tud érni. Ezen a szálon azért némi problémát jelent, hogy Gomez sérülésekkel tűzdelt lassan nyolc éves Liverpooli karrierje mostani pillanatára se tudta levetkőzni, hogy egy hülye fasz, azon túl, hogy szélről valszeg rendszeresen megcsinálják majd egy az egyben én mindig várok tőle meccsenként 1-1,5 darab gólt érő hibát, ami most a West Ham ellen nem biztos, hogy belefér. Labdás build upban én nem látom, hogy a West Ham meg tudna minket fogni, presszingelni szerintem nem is tudnak nagyon, szóval a szar ott fog elválni a májtól, amikor a 80% körüli labdabirtoklásunk után kontrázni jönnek. Korábbi évekhez képest itt annyiban vagyunk kisegítve, hogy most a középpálya Szobóval, Mac A-vel és CuJo-val (az első félidőben legalábbis biztosan) tudja bírni a liftezést a két tizenhatos között, ebben különösen Szobó az, aki nagy fegyver lehet. Ha nem kapunk gólt rögtön az elején és valahogy a védelmünk nem lesz teljesen fasz (Szia Gomez!) akkor ha szerzünk gólt, akkor utána alapvetően jók tudunk lenni. Labdatartásunkat nagyon nem tudják majd megtörni, ha meg magasabban fellépnek ránk, akkor mi tudjuk kontrázni őket, innentől már Darwin hülyesége lehet az egyetlen variancia a rendszerben. 

Felállás szempontjából nálam ott van csak kérdés, hogy a LASK ellen pihenő Gakpo (vagy Jota) fog-e kezdeni, aki(k) szűk összjátékban azért erősebb(ek) mint Nunez, cserébe az első félidőben futni nagyon nem kell majd, szóval a sebességbeli deficit annyira nem lesz szembetűnő. 

Jóslás szempontjából nekem teljesen passz piros egy ilyen meccs. Én alapvetően a játékunkkal még messze nem vagyok elégedett, ilyen szemüvegen át nézve a szerzett pontok (lásd pl Newcastle) kapcsán „túl jól” állunk, a másik oldalon a West Ham szintén, mert azért az náluk se mindennapos tevékenység, hogy Antonio 20ról szétrúgja a jobb alsót, ahogy tette azt a Dinamó ellen. Szóval most ha kell tennem a voksot, akkor 1-1 lesz a vége ide, 20. percig szokás szerint kapunk egy gólt, amit nagyjából a 70. perc környékére sikerül valahogy orvosolni, idő meg nem marad többre.