A jövő Carrái és Gerrardjai

Rendhagyó módon ezúttal vendégposzttal jelentkezünk. Pár nappal ezelőtt azzal keresett meg törzskommentelőnk, guthmate, hogy mit szólnék hozzá, ha körülszaglászna a Liverpool tartalékosai, valamint az ificsapat körül. „Soha jobbkor!” – mondtam én, elvégre igazi debütálási dömping vette kezdetét az Anfielden. Hajtás után mindenre kiterjedő és egyben hiánypótló, monumentális bejegyzés következik, át is adom a szót neki!

Az utánpótláskorú játékosoknál megítélni, hogy milyen pályafutást fognak elérni nehezebb, mint a Hollandiából érkezett támadóknál előre megjósolni, hogy Alfonso Alves-, Kezsman-vonulatot vagy Kuyt-, Suárez-féle vonulatot erősítik majd. Az elmúlt évek során több esetben azt láthattuk, hogy nagy tehetségnek tartott ifisták a felnőtt kort elérve nem tudták hozni az elvárásokat. Számunkra legfájdalmasabb eset talán Németh Krisztiáné, aki a legjobb góllövője volt a reserve bajnoki címet szerzett csapatnak. Ha egy-egy korosztályból 1-2 játékosnál többnek összejön a nagy áttörés az már egy kisebb csoda.

A jelenlegi U18-as és reserve csapatban több tehetség is van nézzük ki/kik lehetnek azok, akik meggyőző játékot produkálnak a felnőttek közt Kelly és Flanagan után.

Védők:

Brad Smith balhátvéd U18 csapatban alap játékos, igazi wingback sőt, csak most áprilisban múlt 17 éves. Jövőre a reserve csapatban játszhat. Megvan az esélye, hogy töretlen fejlődés mellett bekerülhessen a nagycsapatba.

Andre Wisdom májusban lesz 18 éves, középhátvéd, alaptagja volt az U17-s EB-t nyert angol válogatottnak a döntőben az egyik gólt ő szerezte. Jelenleg a reserve-ben játszik. Championship futballista lehet belőle.

Jack Robinson balhátvéd, szeptemberben lesz 18 éves, támadásban lényegesen erősebb, mint a védekezésben. A Liverpool jelenlegi rekordere, hiszen tavaly év végén minden idők legfiatalabbjaként, 17 évesen léphetett pályára a Hull City ellen. Hiányposzton játszik, így akár már jövőre megkaphatja a lehetőséget az első csapatnál.

Ayala novemberben lesz 21 éves, középhátvéd. 2009 nyarán egy sérüléshullám keretében többször is lehetőséghez jutott, amíg Kyrgiakost le nem igazoltuk. Idén a Hull Citynél és a Derby Countynál, azaz a Championshipben szerepel kölcsönben. Jövőre derül ki, hogy bekerül-e a csapatba, vagy megválik tőle a klub. A tehetsége megvan hozzá, hogy összejöjjön neki, ebben legfeljebb sérülései akadályozhatják meg.

Danny Wilson decemberben lesz 20 éves. 2010-ben a profi focisták és az újságírók is a legjobb fiatal skót játékosnak választották. A felnőtt skót válogatottban már bemutatkozott és gólt is szerzett. A legjobb fiatal középső védőnknek tartom képességei és tapasztalata alapján (BL játszott több meccset a Rangersben). Idén csak egyszer, az Utrecht ellen játszott a posztján, az összes többi alkalommal a számára idegen pozícióban, balhátvédként szerepelt, ahol nem volt túlságosan meggyőző. Jövőre, Kyrgiakos szerződésének lejártával átveheti a 4. számú középhátvéd szerepét.

Középpályások:

Raheem Sterling nagyon fiatal (decemberben tölti be a 17-t), alacsony (165 cm), ám szélvésgyors szélső, játéka leginkább Lennonéra emlékeztet, hiszen mindketten a sebességükből élnek. Jobb lábas játékos, aki általában a balszélen szokott játszani. Jelenleg az U18 csapatban játszik, itt meghatározó eddig bajnoki-, és kupameccseken: 24 meccsen 13 gólt szerzett. Legkiemelkedőbb teljesítménye a fiatalok FA-kupájában a Southend United ellen szerzett öt gólja:

Az ő esetében megvan rá az esély, hogy bekerül az első csapatba, de erre még legalább 1-2 évet várni kell. Jövőre a reserve kezdőjébe való bekerülés lehet a cél.

Toni Silva szeptemberben lesz 18 éves, igazi portugál szélső, ennek minden előnyével és hátrányával. Gyors, nagyon jól cselez, de hajlamos rátekeredni a labdára. Idén az U18-as csapat alaptagja volt, 24 meccsen 9 gól szerzett, de már a reserve-ben is bemutatkozott, ahol hat meccsen egy gólt is rúgott. Amennyiben az egyénieskedésből vissza tud venni, akkor van esélye az első csapatunknál 2 év múlva.

Conor Coady februárban múlt 18 éves. Idén az U18-asok csapatkapitánya volt, 23 meccsen kilenc gólt szerzett, két meccs erejéig a reserveben is bemutatkozott. Középhátvédként és védekező középpályásként is bevethető játékos, képességeinek is ez felel meg a legjobban. Jól szerel, jól passzol, jól lő távolról és a büntetőket is pontosan végzi. Ahhoz, hogy jó védekező középpályás legyen és az első csapatba bekerülhessen, le kell vetkőznie heves stílusát. Játéka, vérmérséklete, kapitányi kartere a fiatal, még védekező-középpályás Gerrardra emlékeztet. Jövőre a reserve-csapatba kerülés lehet a célja, de ő az, aki akár egyből a nagycsapathoz is kerülhet.

Adorján Krisztián januárban múlt 18 éves, a csatár mögötti irányító posztján érzi magát a legjobban. Az U18 csapat alapembere 22 meccsen 8 gólt szerzett. Tehetséges játékos, de a posztján már az utánpótlásban is vannak jobbak. Jövőre a reserve-ben játszhat. Championship-szintű játékos válhat belőle.

Thomas Ince januárban múlt 19 éves, Paul Ince fia. Idén egyszer már játszott a felnőtteknél. Rendkívül technikás balszélső, gyors, jól cselez, ellenben nagyon önző és kevés gólt szerez. Sorsa kölcsönadások lesznek és előbb utóbb eladják majd egy alsóbb osztályú csapathoz.

David Amoo áprilisban tölti be a 20 éves kort. Gyors játékos, szélsőként és csatárként is bevethető. Idén már egy meccs erejéig a felnőtteknél is bemutatkozott. Jelenleg a Hull Citynél van kölcsönben, de nem nagyon játszik. Nem üti meg azt a szintet, hogy a felnőtteknél számolni lehessen vele. 1-2 év kölcsönadogatás után alsóbb osztályba kerülhet.

Dani Pacheco januárban múlt 20 éves. Tavaly és idén is többször játszott már az első csapatban. A tavaly nyári U19-es EB gólkirályaként jogosan gondoltuk, hogy az idei lehet a berobbanásának éve, ez azonban elmaradt több okból kifolyólag. A fő probléma, hogy hiába nagyon tehetséges a legjobb játékát – a 4-2-3-1-s szisztémában – a csatár mögött tudja hozni, viszont erre a posztra a csapat legjobbjai Gerrard, Merireles, Suárez is rendelkezésre állnak, ráadásul idén nagyon keveset játszottuk ezt a formációt. Játéka a széleken sem rossz, de hiányzik belőle az a természetes gyorsaság, amire ezen a poszton szükség van. Jelenleg a Norwich Citynél van kölcsönben, akik a feljutásért küzdenek. A tehetsége megvan hozzá, hogy sztár legyen nálunk, de a posztján nagy a konkurencia és fizikálisan sem a legerősebb játékos. Kár lenne, ha elvesztegetnénk a tehetségét.

Suso novemberben lesz 18 éves. Az egész utánpótlás legtechnikásabb és legjobban passzoló tagja, a felnőtt keretben is csak kevesen érnek a nyomába. Játékában a védekezést és a párharcok megnyerését kell erősítenie. Az egy szem csatár mögötti három támadó poszt mindegyikén tud játszani, de legjobban egyértelműen a csatár mögött érzi magát. Vele kapcsolatban ez a legnagyobb félelem, hogy beleeshet a Pacheco-csapdába, miszerint a felnőtt keret legnagyobb sztárjai játszanak az ő posztján. A tehetsége megvan hozzá, hogy sztár legyen nálunk, de ehhez még fejlődnie kell és szerencséjének kell legyen, hogy megkapja a bizonyítási lehetőséget.

Steve Irwin: szeptemberben lesz 21 éves. Igazi jolly joker a srác, kapus posztot leszámítva minden mezőnypozícióban játszott már a csapatban. A legjobb teljesítményét a középpálya közepén nyújtotta. Ő az, akit legjobban bánok, hogy nem fogja tudni megcsinálni a nagycsapatba való bekerülést. A képességbeli hiányosságait lelkesedéssel tudja pótolni (sebesség, technika, passzolás, szerelés), ami utánpótlás-szinten elég, de az első kerethez már nem.

Csatárok:

Adam Morgan most áprilisban lesz 17 éves. Igazi gólvágó a srác: az U18-as csapatban 18 meccsen 20 gólt szerzett sőt, a reserve csapatában is győztes gólt szerzett debütáló meccsén. Nem különösebben gyors, nem különösebben erős, nem magas, nem cselez kiemelkedően, ellenben nagyon érzi a kaput. Azt gondolom, nem fog neki összejönni a nagycsapat éppen ezért mivel „csak” a góllövésben emelkedik ki.

Michael Ngoo októberben lesz 19 éves. Alkatilag Crouchra emlékeztető csatár. Az U18-as csapatban 17 meccsen 11 gólt szerzett, a reserve-ben 4 meccsen egyszer sem talált be. Jövőre a reserve csapatába kerülés lehet a célja, de termete miatt lehet esélye bekerülni a felnőtt csapatba is, bár valószínű, hogy ez túl nagy falatnak fog bizonyulni számára.

Nathan Eccleston decemberben lesz 21 éves, csatárként és szélsőként bevethető játékos, tavaly és idén is játszott párszor a nagycsapatban. Jelenleg a 4. osztályban a Charlton Athletic-nél van kölcsönben, ahol rendszeres játéklehetőséghez jut, eddig 17 meccsen 2 gólt szerzett. A srácnak a sebességén kívül nincsenek meg a képességei, hogy akár csak hasznos kiegészítő játékos lehessen a nagycsapatban. Többszöri kölcsönadások után egy Championship csapatnál köthet ki.