Mi folyik itt Kirkbyben?

www.theliverpoolword.comLassan három hete már, hogy megjelentek az első hírek, amit gyorsan meg erősített a Klub is, hogy az Akadémia éléről távozik Frank McParland és Rodolfo Borrell. Elsőre nagyon nem értettem és fel is dühített a hír. Mostanra kicsit már ülepedett a dolog, de még mindig nem értem, hogy miért is lesz ez jó nekünk hosszú távon, hiszen két kiváló szakember távozik, követik a lassan egy éve távozott Pep Segurát. Márpedig ők voltak a Rafa Benítez-i akadémiai revolúció legfőbb letéteményesei, akikkel nagyon mélyről jött fel az akadémia. Ezzel el is jutottunk a két legfőbb kérdés egyikéhez. Meddig is jutott az akadémia? Elég-e ez? Ennél magasabb szintre nem tudtunk volna-e jutni a most leváltott vezetőséggel? 

De mielőtt erre rátérnék fontos ismételten leszögezni, hogy mi az Akadémia célja? Egyszerűen fogalmazva a csapat számára bevethető játékosok nevelése. Bővebben itt. Az utánpótlás legnagyobb sikere, ha tetszik bajnoki címe, ha sikerül kinevelni olyan játékost, aki eléri a 100 pályára lépést a csapat színeiben. No ezt 15 éve, Gerrard bemutatkozása óta nem sikerült elérni. A legközelebb Warnock 67, Insua 62, Kelly 57 és Spearing 55 jutottak. No meg a jelenlegi csapatból a most leváltott Akadémiai vezetés nevelése Sterling 51 eddigi szereplésével jó úton halad a nagy cél elérése felé.

anfieldliverpoolfc.wordpress.com

Rodolfo Borrell az egyik nagy távozó

A másik, amit szeretnék leszögezni, hogy az utánpótlás-nevelés hosszútávú folyamat. Elég csak belegondolni, hogy a csapathoz 6 éves korban kerülnek be a kissrácok innen 15 év mire olyan korba kerülnek, amikor már látszik és viszonylag jó eséllyel elmondható róluk, hogy lesz-e belőlük Liverpool játékos. Itt jegyezném meg azt, hogy igazából még 21 éves korban sem lehet tutira megmondani elég csak belegondolni Flanagan esetébe, akiről 2 hónappal ezelőtt senki meg nem mondta volna, hogy valaha lesz még esélye pályára lépni a csapatban. A lényeg sokkal inkább az, hogy 15-20 éves távlatban lehet megítélni az Akadémia teljesítményét főleg ha egy olyan jelentős változásról beszélgetünk, mint a 2009-s utánpótlás revolúció, amely teljesen új alapokra helyezte az utánpótlás képzésünket, ekkor került előtérbe a pass&move technikás focinevelés. A másik példa, hogy középtávon 4-5 év távlatában sem lehet még látni igazán, hogy mire jutott az utánpótlás-nevelés, amire a legjobb példa a Borrell-lel a legtöbbet együtt dolgozott korosztály az 1993-94, akik U18-ban és U21-ben is együtt dolgoztak vele, most 19-20 évesek, de a legtöbbünknek még nem dőlt el a sorsa véglegesen lásd Flanagan, Coady, Wisdom, Robinson, Sterling.

www.theanfieldwrap.com

Pep Segura és Frank McParland

Visszatérve az eredeti kérdésre mélyről indult és sokat fejlődött az Akadémia. Az én válaszom az, hogy korai még megítélni, hogy mire is vitték, hiszen szerintem nem, pontosabban nem lényeges szempont, hogy milyen sikereket érnek el az utánpótlás csapatok a hazai és a nemzetközi verseny kiírásokban, így például nem tulajdonítok nagy jelentőséget a NextGen szériában tapasztalt csúnya vereségeknek, hiszen ugyan nem lényegtelen a győztes mentalitás nevelés de szerintem a technikai, taktikai nevelés mellett eltörpül. Számomra a már hangoztatott hányan jutnak el a nagycsapatba kérdéskör a döntő, ebben pedig sokkal jobban szerepelt az Akadémia 2009-óta, mint az azt megelőző 5 szezonban. Mindez a számok nyelvén:

stat

Mely szezonban hány meccset játszottak akadémisták, illetve alatta hányan

Persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy korábban erősebb volt a csapat, folyamatosan a BL-ben szerepelt, stb. Az EL szereplés nyomja meg a legjobban az ifjoncok szereplését, de ettől még erős előrelépés látszik a saját nevelésű fiatalok kapcsán. A mostani szezont leszámítva, de itt érdemes emlékezni, hogy idén nincs Európai kupa szereplés és hosszú ideje a legkevesebb meccset játsszuk ebben a szezonban, így a szóba jöhető fiatalok többségét kölcsönbe küldtük tapasztalatszerzés céljából. Ezzel el is jutottunk egy olyan témához ahol tényleg kritika érheti az Akadémia működését, hiszen sokszor nem sikerül megfelelő csapatot találni az ifjoncoknak lásd Ngoo, Amoo többszöri sikertelen kölcsönadása, vagy például Teixeira brentfordi kalandja, ami gyors visszahívással ért véget. További kritika lehet, hogy még mindig nem sikerül a sokszor komoly összegekért vett (Yesil pl. 1 millió font) ifjoncokat, úgy felépíteni, hogy pénzért, és ne ingyen távozzanak a klubtól.

www.telegraph.co.ukAz is tény, hogy a már emlegetett Coady-féle generáció után következő korosztályok megközelítően sem tartalmaznak annyi számunkra is ismert nevet, alias tehetséget. A 1994-95-k a Lussey, Dunn korcsoportból egyedül McLaughlin nevét lehet hallani időről időre, no meg Ibe gyerek az, akinek tényleg lehet esélye. A jelenlegi u18 csapatban bár ott van a már a nagyoknál is bemutatkozott Sinclair, a felnőtt walesi válogatott Harry Wilson, a két spanyol import Chirivella, Canos, valamint ehhez a korcsoporthoz tartozik a már egyel feljebb játszó szerintem nagyon tehetséges Rossiter gyerek is. Nem hiszen, hogy a 93-asokhoz hasonló mennyiségben sikerül majd kopogtatni a nagycsapat kapuján. Így figyelembe véve, hogy korcsoportok között simán lehet fluktuáció, attól még igaz, hogy a kezdeti sikereket a későbbi korcsoportnál nem sikerült megismételni. Találni tehát olyan jeleket melyekből az olvasható, hogy a nagy hármas elvitte az akadémiát ameddig tudta.

www.liverpoolecho.co.uk

A második kérdéskör személyi és koncepcionális jellegű. Az gondolom mindenkinek megvan, hogy részmunkaidős edzőknek kineveztük az akadémiára idén ősszel Fowlert, McManamant és Rob Jonest (csatlakozva Richie Parthridge-hez). Szerintem ide kapcsolódik az is, hogy nem ügyvezető igazgatóként, de Dalglish is visszatért a klubhoz, mint igazgatósági tag. De ezen felül rengeteg személyi változás volt Rodgers kinevezése óta, hiszen ő volt az, aki tavaly nyáron az u18 csapat éléről a felnőtt csapat mellé vette Mike Marsht, a korábbi nem túl nagy nevű játékosunkat, akit Cooper követett az u16 csapat éléről, majd idén ősszel Neil Critchey, akiről az a hír járja, hogy kiváló szakember. Az u21 csapat élén is Borrell felfele bukásakor tavaly ősszel változás volt és Alex Inglethorp személyében a Tottenham u18-ból hoztunk új edzőt, aki egyébként mostanra kifejezetten szimpatikus számomra. A lényeg az, hogy BR kinevezése óta mostanra gyakorlatilag az összes fontos Akadémiai állásban személy változás történt. A kérdés az, hogy ez most ismét egy revolúciót látunk vagy csak sima hatalomátvételt. Szerintem revolúcióról felesleges beszélni hiszen mostanra tényleg színvonalas az akadémia. Hatalomátvételről lehet szó, hiszen ha figyelembe vesszük, hogy anno BR kinevezése miatt szűnt meg a klubnál a sportigazgatói pozíció, akkor nem elrugaszkodott gondolat, hogy szépen lassan de biztosan BR az utánpótlásban is átveszi az uralmat és hozza a saját embereit és ennek a folyamatnak lett az áldozata Borrell és McParland. Remélem nem erről van szó, hiszen az utánpótlás hosszútávú folyamat és nem szabad túl nagy teret engedni az éppen aktuális menedzsernek. No de a legvalószínűbb, hogy csak kisebb koncepcionális változtatásokkal pl. ex-játékosok nagyobb szerepével folytatódik a megkezdett úton az utánpótlás munkája.

Összegezve: szerintem 2009-óta jól működik és sikeres az utánpótlásunk, ha nem is tört be átütő erővel senki sem még az első csapatba. Javítanivaló természetesen akad még a működésben. Megfigyelhető egy kisebb koncepcionális változtatás a korábbi játékosok bevonásával, ezek együttesen vezethettek az Akadémiai vezetés leváltásához. Ezt a leváltást én továbbra is nagyon elhamarkodottnak érzem az eredmények és a problémák tükrében, főleg úgy, hogy szezon közben vagyunk és lassan 3 hét elteltével sincs meg, hogy kikkel és merre folytatjuk, ami nem az átgondolt átgondolt stratégiai lépés képét festi. Számomra ez tűnik az első komolyabb hibának az FSG részéről. Mindenesetre továbbra is bízom bennük, hiszen amióta itt vannak nem ez az első eset mikor elsőre nem jónak tűnő döntéseikről bizony utólag kiderül, hogy helyesek voltak.
Még annyi, hogy az akadémia korábbi működésének áttekintése itt. Valamint 2,5 évvel ezelőttről utánpótlás játékosok sorsának találgatása itt, hogy egy helyen meglegyen az összes az utánpótlással foglalkozó írásunk.