Rotakapa, avagy mennyire használta Klopp a keretet? – Szezonértékelő II.

Múlt héten valaki betett a kommentmezőbe egy képet a jövő évi lehetséges keretről. Alapból azt gondoltam, hogy Klopp nem igazán használja a keretet, ragaszkodik a 13-14 játékosához, a többiek pedig csak elvétve kapnak lehetőséget, így hát oda is böfögtem véleményemet a komment alá. Erre Macca Klopp védelmébe szállt, és kijelentette, hogy a mackó igenis ügyesen forgatja a csapatot. Felbátorodtam, hogy bebizonyítsam ennek ellenkezőjét. Így született eme – számomra nagyon tanulságos – bejegyzés. Vigyázat, számok és advance statok következnek!

Aki tanult közgázt, az ismerheti a Gini-indexet, amit egy olasz közgazdász talált ki a jövedelemkülönbözőségek mérése. Az index értékkészlete 0 és 1 közé esik, minél nagyobb, annál nagyobb az egyenlőtlenség adott régió, ország jövedelmeinek eloszlásában, vagyis az adott jövedelemtömeg kevesek kezében realizálódik. Ha az érték 0, akkor tökéletesen oszlanak el a jövedelmek (mindenki ugyanannyi egységet kap, aka utópisztikus szocializmus), ha 1, akkor pedig teljesen tökéletlenül. Ezt a mutatót fogjuk használni a játékpercek eloszlásának vizsgálatára is. Minél nagyobb a Gini-index egy adott csapat esetében, annál kevésbé van használatba a keret, hiszen az összjátékpercen kevés játékos osztozik (Alisson, Fabinho, VvD állandóan pályán van, Gomez, Taki, Origi alig játszik). Az elemzéshez az összes sorozat (bajnokság és kupák) játékperceit használtam a 21/22-es szezon során. Ennyi elméleti felvezető után nézzük a számokat.

Alsó tengelyen a pályára lépett játékosok száma, a merőlegesen pedig a csapatok Gini-index értéke látható. A jobb felső sarokban vagyunk, vagyis sok játékost használtunk, de a sok játékos között egyenlőtlenül oszlott meg a terhelés. Egyedül az Aston Villának volt nagyobb index-értéke (0,563), mint nekünk (0,5195). Például a City értéke (0,499) azért elmarad a miénktől, vagyis ez alapján picit jobban használta Pepsi a keretet a szezon során, ami végső soron eredményezhette azt az egy pontos különbséget. Köszönöm a figyelmet, sikerült bebizonyítanom az igazamat, mehetünk is haza, nincs itt semmi látnivaló. Viszont, ha ránézünk erre az ábrára, elég erős együttmozgás figyelhető meg a használt játékosok száma és a Gini-index értékek között: minél magasabb a pályára lépő játékosok száma, annál nagyobb a Gini-index is. Ez valahol logikus is, hiszen minél több játékos kap lehetőséget a szezon során –  sok fiatal beugrik 10-20-30 percekre az FA/Liga-Kupában -, az egyenlőtlenség mértéke annál nagyobb lesz. Ezért maximalizáltam a kereteket 25 főben, vagyis csapatonként csak a 25 legtöbbet játszó játékos játékperceit vizsgáltam meg. Így a következő képet kapjuk.

Láthatjuk, hogy jelentősen változott a kép: a Pool az előző ábrán a második helyen volt a Gini-index értékét vizsgálva, ezen viszont már csak 12. helyet foglalja el (index-érték: 0,322), vagyis azt mondhatjuk, hogy az egész szezont vizsgálva Klopp elég jól használta, forgatta keretet. Ez alapjaiban befolyásolhatta azt, hogy a klub a szezon során végig harcban volt négy trófeáért is. Az is szembetűnő, hogy ezen az ábrán már a City is előttünk van, vagyis Pep nem használta annyira hatékonyan a keretet, mint Klopp.

Kulcsüzenetek, amit szerintem érdemes levonni ezekből a grafikonokból:

  1. Az első grafikonról jól játszik, hogy Kloppnál játszott a legtöbb játékos a szezon során. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy játékperceket biztosított olyan fiataloknak, mint Morton, Bradley, Dixon-Bonner, Beck és még sok más akadémiáról kikerülő tehetségnek. Így érthető, hogy az olyan feltörekvő labdarúgók, mint Ramsey vagy éppen Carvalho miért akarnak ide jönni. Itt bejárható út van az első csapatba, csak keményen kell dolgozni érte.
  2. A második grafikonról leolvasható, hogy mackó megfelelően használta a keretetben rejlő lehetőségeket a szezon során. Ez az egyik oldalról tök jó, mert játékban tudott tartani mindenkit, és – a lehetőségekhez képest- senkit nem használt agyon , viszont ez a másik oldalról nézve kicsit érdekes helyzetet szül a következő szezonra. A támadósorból távozott Mané és Origi, Taki hamarosan  szintén lép (a poszt írásának pillanatában még a Liverpool játékosa), viszont csak Nunez érkezett, meg félig talán Carvalho. Elől ez így azért vékonyka lehet. Kivéve akkor, ha a kieső játékperceket Gordon kapja majd meg, vagy a négy kupa helyett idén csak kettőre megyünk rá. Mindenestre érdekes lesz látni, mit lép a mester és a stáb.
  3. A játékperceloszlásból arra a következtetésre is lehet jutni, hogy (persze, ez is közre játszott, de) jelentős részben nem a fizikai fáradtság végezhetett a játékosainkkal a szezon végére, hanem sokkal inkább a mentális kimerültség. Fejben nem lehet ennyi meccset lejátszani, különösen nem úgy, hogy az egész tavaszi szezon során végig győzelmi kényszerben van a csapat. Döntő döntő után februártól május végéig. Ez kegyetlen megterhelő lehetett.
  4. PL-kitekintő: valamelyest érthető, hogy Pepsi mélyíteni akarja a keretet Kalvin Phillips és Cucurella leigazolásával; Tuchel egészen kiválóan forgatta a csapatát, de ebben azért a sok beteg és sérült jelentős szerepet játszott; az edzőt váltott csapatoknál látszik az edzőváltás hatása, kivéve az Aston Villát, ami érdekes, hiszen ezek alapján Gerrard kb ugyanazzal a játékosállománnyal tudott teljesítményt növelni (két új igazolásuk volt, de fel szezon alatt ez nem befolyásolta annyira a megfigyelést, mivel a maradék kilenc játékos továbbra is ugyanaz volt, mint előtte); érdekes, Howe mennyire forgatta a keretet a Newcastle-nél, érdemes lesz figyelni rájuk a következő szezonban.

Természetesen az elemzésnek vannak olyan részei, amin lehetne fejleszteni, például kivenni a kapusok játékperceit, vagy súlyozni a játékperceket a szezon előrehaladtával (a tavaszi időszak talán fontosabb, mint az őszi, és azt végig szinte ugyanazzal a brigáddal toltuk), de ahogy a művelt statisztikus mondja: „Arra használjuk a statisztikát, mint részeg a lámpaoszlopot: támaszkodásra, és nem világításra.”. Ez most a mi esetünkre is igaz, hiszen sokat szidjuk Kloppot, hogy nem cserél, rosszkor cserél, és nem használja a keretet, de utóbbit remélem sikerült némileg cáfolnom az előző szezon számai alapján.