Bem-vindo Carvalho

Fabio Carvalho az angol és a portugál foci közös terméke: ebben a tekintetben hasonlít Eric Dier-re. A srác 11 éves koráig a portugál fociban nevelkedett a Benfica akadémiáján, azóta pedig az angol fociban pallérozódik. Ez a kettősség az utánpótlás válogatottságain is látszik, hiszen U16 és U18 között az angol válogatottban szerepelt, míg U21-ben már a portugálokat képviseli.

Azt gondolom,hogy 7,7 millió fontos árával (ami alap 5 millió, meg 2,7 millió add-on és 20% egy esetleg eladásból) túl nagy anyagi kockázatot nem vállaltunk. Főleg, hogy a srác angol HG, aki közben latino irányító. Ez olyan ritkaság, hogy jó eséllyel – ha nem válna be – bőven tudja hozni a jövőbeni esetleges eladással azt, amit belefektettünk.

Az idén nyáron 20 éves srácnak tavalyelőtt a Fulham kiesős szezonjában már volt néhány pályára lépése a PL-ben, de igazából egy szezonja van a felnőtt fociban: tavaly a Champóban, szintén a Fulhamben. Éppen ezért mély statisztikai elemzésre sajnos nincs lehetőség esetében. A tavalyi Fulham bajnok lett a második vonalban és 46 meccsen szerzett 106 góljukkal messze kilógtak a mezőnyből. Alapvetően 4231-et toltak tavaly. A támadásuk fókusza Mitrovic volt, a klasszik erőcsatár, aki 44 meccsen szerzett 43 góljával egészen durva statot hozott. A jobbszélső volt a tőlünk vett Harry Wilson (41 meccs; 10 gól és 19 gólpassz) a balszélen Neeskens Kebano (40 meccs; 9 gól és 6 gólpassz). Ebben a környezetben volt az új fiúnk a 10-es és (36 meccs; 10 gól és 8 gólpassz). Önmagában ebben a korban kvázi első felnőtt szezonban irányítónak lenni és ennyi gólt és gólpasszt szerezni szép eredmény és biztató a jövőre nézve. Kérdés, hogy a többiekkel összehasonlítva ebben a kiugróan eredményes támadósorban ténylegesen mennyire is volt jó, mert például a nálunk sose elég jó Wilson elsőre erősebb szezont hozott – igaz lényegesen tapasztaltabban.

A srác ránézésre egy alacsony, vékonydongájú gyerek, aki jobblábas és klasszikus 10-es, alias irányító/támadó középpályás. Nem szeretem, de azt gondolom most hasznos az összevetés, mert tényleg sok szempontból emlékeztet Coutinhora a srác. Hasonló korban érkeztek, hasonló testfelépítéssel, hasonló képességekkel – bár nyilván ez nem azt jelenti, hogy ő az új Coutinho.

Az evidens, hogy a jelenlegi focinkban nem létezik az a fajta 10-es poszt, amiben eddig focizott. Nyitott így a kérdés, hogy a mi rendszerünkben hol képzelhető el. Pláne, hogy feltételezzük, hogy jövőre nem lesz sokszor 4231. Ezért is hasznos lehet megnézni azt, hogy Coutinho anno nálunk hasonló 433-es rendszerben hol, és mit is focizott. El tudom képzelni, hogy jobblábasként a támadósor bal oldalán, amolyan befelé cselező, halfspaceben élő irányítóként tolja nálunk  Carvalho, mint tette anno Coutinho. Mondjuk az is igaz, hogy mióta Coutinho elment, senki sem focizott így nálunk, és a rendszer csak jobb lett eme megközelítés nélkül. Ettől még ha így focizik az Robbonak/Ciminek nem para, Darwinnal meg lehet, hogy nem is baj, ha van egy irányító szélsőnk.

Anno Coutinho, de azóta Ox, Elliott, Shaqiri, CuJo is játszotta a támadó 8-as pozíciót: amennyiben presszingben és védekezésben elég jó a vékonydongájú ifjú angol-portugál, nála is elképzelhető, hogy ebben a szerepben látjuk a pályán.

Az látszik, hogy az elmúlt 4 év focijába nehezen illeszthető be, de még ez sem lehetetlen, és ettől még az új kirakósnak lehet fontos eleme. Fiatal még, van idő, hogy kiderüljön mi is lesz belőle. Azt gondolom nem az első, de még csak nem is biztos, hogy az első két szezonjában kell berobbania.

Összegezve abszolút nem vagyok benne biztos, hogy ténylegesen be is fog nálunk válni, de mindenképpen izgalmas tehetségnek gondolom a srácot, aki ha beválik, akkor nagyon beválhat. Másként low risk – high reward igazolásnak látom a srácot, az ilyeneket meg kimondottan szeretem, így most is izgatottan várom, mit hozunk ki belőle.