Fàilte air Calvin

Amolyan junior futball manager feladat Trent Alexander Arnold mögé megtalálni a jobboldali Tsimikast. Calvin Ramsay tökéletes válasz a feladatra, sőt. Hajtás után, hogy mi a potenciál ebben a skót srácban.

Trentünk még mindig csak 23 éves, ehhez képest évek óta a támadó jobb-bekk pozíció nem hogy világklasszisa, de definíciója egyben. Az axióma a Kloppi 2-esre. Csakhogy míg Robbo mögé sikerült hozni az elégségesen jó és évi tizenhuszon meccsel is elégedett Tsimikast, addig Trent mögött az egyre kevésbé protezsált Neco Williams illetve kényszermegoldás Gomez, Milner nevek állnak. TAA az elmúlt 4 évben 196 profi meccset játszott (Pool + válogatott), ami nagyon sok. 23 évesen egy másik definíció, a fűbe menekülő rapper nigga kiégés felé robogó agyonhasznált futballistához közelít. Ezt a stáb is belátta, remélhetőleg még időben.

No, erre a válasz Calvin Ramsay. A skót srác mindössze 18 éves – csak hogy szokjuk: 2003-ban született -, mégis kvázi sztárnak számít hazájában. Stat nem sok létezik róla, mert hát a rekordja nem túl hosszú. Az Aberdeen utánpótlás iskoláin haladt végig gyakorlatilag 10 éves kora óta. 2020 márciusában debütált a felnőtteknél, abban az idényben kapott még öt meccset. A tavalyi szezonra pedig gyakorlatilag alapemberré vált jobb bekk poziban: 33 meccs, köztük Konferencia ligás 6 nemzetközi meccs is. Annyira jól mívelte ezt, hogy megkapta a skót év fiatal játékosa díjat (SFWA Young Player of the Year), januárban már 800k kölcsön + 3.3M font buy option-nel akarta vinni a Bologna, majd most hírek szerint elég sok angol és német sorbanálló klub közül választott minket.

Ami a számunkra lényeges kérdés: mennyire áll közel a Robbo-TAA féle támadó bekk felfogáshoz? A válasz az, hogy nagyon.

Persze rizikós befeketetés olyan szempontból, hogy gyakorlatilag egy felnőtt idénye van, annak mindenféle statjával. Viszont ezek fent nagyon-nagyon impresszívek. Támadásban vérbeli TAA-nak tűnik pár évvel ezelőtt. 9(!) asszisztot adott azon a 33 meccsén tavaly úgy, hogy az Aberedeen amúgy kritikán aluli idényt hozott (33 bajnoki meccsen 36 pont). Ráadásul hogy hegyezzük a cerkát, mindezt 433-ban, de igazi 9-est játszatva (Christian Ramires). A crossingjainak száma és minősége nagyon jó, állítólag set piece-ekhez és cselezéshez is ért. Védekezésben persze még van hova fejlődni, de hát nálunk nem is az a lényeg ezen a poszton, vagy pontosabban: ezt kell beáldozni tudásban is, ellensúlyozva a klasszis crossing és half-space játék tudással.

Ezek alapján ez a csávó 4+2.5M fontért véleményem szerint a tökéletes ember a feladatra. Már most tud „nyomást” helyezni TAA-re, de legalábbis sok meccsre be fog tudni állni tehermentesíteni. Williams rúdja kifelé tendál, Gomez pedig egyszerűen kell 4. CB-nek a covid hősök elengedése utána. A srác pedig véleményem szerint szintén jól választott velünk. Klopp stílusához tökéletesen passzol, a potenciálját pedig a német és TAA-Robbo mesterek mellett hozhatja ki valósággal az előtte álló fényes években.

Az egyedüli kérdőjel, hogy mentálisan majd sokéves horizonton tényleg hozza-e a potenciálját, illetve mennyire lesz sérülékeny. A one season-jében azért befigyelt egy 2 hónapos hamstring, túl sok ilyen letörhet több szinttel egy karriert minőségben. Meglátjuk, egyelőre viszont nagyon elégedettek lehetünk ezzel az igazolással.

Hogy megfunfact-ezzem: számomra meglepő, hogy McAllister óta mindössze az 5. skót igazolásunk, köztük volt egy másik skót év fiatal játékosa, Danny Wilson. Nagy csillagnak indult ő (is), aztán elég középszer lett (nagyon). Ráadásul honfitársa nyomdokait a 22-es számmal is követi: Ramsay előtt azt sorban Karius – Mignolet – Danny Wilson viselte. :D Na jó, korábban azért volt egy évet Carran is, de mellette még olyan nagyságok is viselhették, mint Insúa (<3), Titi Camara és Sissoko (szintén <3).

Izgatottam várom a következő mondjuk 5 évét, és hogy TAA pozícióját ez miben fogja változtatni majd.