Nigga Please!

Több dolog miatt is sajnálom, hogy Ol’ Dirty Bastard már nyolc éve halott: egyrészt azért, mert egyértelműen az ő számaira tettem tönkre a legtöbb asztalt gimis koromban, másrészt pedig azért, mert megírhatná a Nigga Please 2012-es verzióját, és a videoklipben főszerepet biztosíthatna Evrának. Szándékosan nem írtam eddig sehol se az afférról, se az eltiltásról, de most megteszem, és közben a Nigga Please-t hallgatom.

Scouser bedobta ugyanis listára a Daily Mail-cikket, amelyben (tapintatosan napokkal az ítélethirdetés után, amikor már hivatalosan is bejelentettük, hogy nem élünk a fellebbezési jogunkkal, kösz, vazze) egy videó látható a Monaco 2004-es BL-meneteléséről. Az ekkoriban még nem ennyire fejlett önérzettel rendelkező Evra ebben előad egy sajátos magánszámot: szánalmas hangon olyan cifrát káromkodik angolul, hogy a szódás Józsi bácsi lova is elpirulna zavarában. A kulcsmondat feltétlenül az utolsó, hadd idézzem: „you fuckin niggas”.

Hadd szögezzem le: ellene vagyok bármiféle hátrányos megkülönböztetésnek, legyen szó nemről vagy bőrszínről, aki a Kötényblogot ismeri, tudja, hogy pont ez ellen harcolok én is. De amikor horrorsérülések okozói két-hárommeccses eltiltással és némi pénzbüntetéssel megússzák a dolgot, amikor valakit lebuzizni (vö.: Fowler kontra Le Saux, hárommeccses eltiltás, pedig egész Nagy-Britannia hallotta) kevesebb, mint feleannyi büntetést von maga után, mint Evra bemondása alapján Suárezt elkaszálni nyolc meccsre, akkor nekem ne mondja senki, hogy nem vagyok úrilány, ha kiszalad a számon egy bazmeg.

Kedves FA, tisztelt közvélemény: ENNEK az embernek adtatok a szavára. A legenyhébb kifejezés, amit le tudok írni róla, az a hipokrita. Remélem, a zseniális ítészeknek, akik Suárezzel akartak példát statuálni, most ég a pofájuk: hát, ezzel statuáltatok ti példát, haver.

Hogy négerezett-e Suárez, innentől kezdve egyáltalán nem érdekel. Engem az érdekel, hogy egy ilyen eset megtörténhet 2011-ben, ahol arról is van az embernek bizonyítéka, ha valaki elfingja magát a kerti budiban. Ahol twitterbejegyzések miatt büntetnek meg játékosokat, ahol Ron Atkinsont kirúgját a tévéből egy adáson kívüli rasszista megjegyzésért, ahol repül a műsorvezető, mert szexista kijelentést tesz a partjelzőre – ott egész egyszerűen nevetséges, hogy minden kézzelfoghatóság nélkül nyolc meccsre hidegre tesznek valakit.

Apropó, ha már itt tartunk: Suárez szava nem ér annyit, mint Evráé? Miért? És akkor ki is itt az, aki hátrányosan megkülönböztet valakit?

Fuckin nigga vs. negro. Bemondásra vs. videó alapján.

Küldeném ezt a számot mindenkinek, aki részt vett ebben a szégyenteljes puccsban, aki úgy gondolta, pompás alkalom lesz ez arra, hogy kipipálja az éves antirasszista adagját, és mindazoknak, akik asszisztáltak hozzá, és a videó nyilvánosságra hozásával megvárták, amíg a Pool hivatalosan is eláll a fellebbezési igényétől. Töröljétek meg a szátok szélét. Remélem, arra még nem rasszizmus azt mondani, hogy barna.