Számít-e, mit tett Suárez?

Nyolc nappal ezelőtt annak biztos tudatában feküdtem le, hogy az igazi sokkon már túl vagyunk Luis Suárez büntetését illetően. Mekkorát tévedtem: az angol sajtó reakciója elsöprő többségben helyeselte a döntést, az igazságszolgáltatás, a rasszizmus elleni küzdelem eddigi legnagyobb győzelmét látták benne. De elmennek a legfontosabb kérdés mellett: bűnös-e Luis Suárez?

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy egyáltalán nem csodálkoztunk volna, ha Luis Suárezről kiderül, szántszándékkal rasszista megjegyzéseket tett: túl sok ügye volt már ahhoz, hogy ez meglepjen minket. Még a büntetést is lenyeltük volna valahogy.

Azonban akad itt néhány tény, igen, tényről kell beszélnünk, ami több, mint kétségessé teszi az ítélet helyességét. Szeretnénk most ezeket megosztani azzal a nagyérdeművel, aki úgy látszik képtelen belátni, nem csak azért állunk ki Luis Suárez mellett, mert a mi játékosunk, hanem mert a tények ezt diktálják.

A december 20-i döntést követő órákban a Liverpool honlapján a klub hivatalos közleményt adott ki. Hivatalos közleményt – fontos, hogy ezt még egyszer hangsúlyoznunk: egy iratot olyan információkkal, amelyek igazságtartalmát a Liverpool vezetése garantálja.

Sokkoló. Ezzel az egy szóval jellemezhető a közlemény tartalma:

“We find it extraordinary that Luis can be found guilty…”

Először is fel kell hívnunk a figyelmet a szövegben szereplő “extraordinary” kifejezésre, ami annyit tesz: hihetetlen. Ez már magyarul is furcsán hangozhat egy hivatalos szövegben, a kimért angol udvariasság és tisztelet nyelvén azonban ez annyit tesz: mi a fasz. Nem túl gyakori, hogy egy angol klub ilyen szavakat használ hivatalos iratban, egy másik angol szervezettel szemben.

“ …on the word of Patrice Evra alone when no-one else on the field of play – including Evra’s own Manchester United teammates and all the match officials – heard the alleged conversation between the two players in a crowded Kop goalmouth while a corner kick was about to be taken.”

Igen, igen, jól olvassuk. Egyedül Patrice Evra szava döntött, az esetet sem a Liverpool, sem a Manchester United játékosai, sem a bírók nem hallották, sem videó- sem hangfelvétel nem bizonyítja a vádat.

Döbbenetesnek találjuk, hogy egy ember szava alapján, mindenfajta kézzelfogható bizonyíték nélkül ekkora eltiltás kiszabható. És akkor még fel sem emlegettük, hogy a negrito kifejezés milyen radikálisan más tartalommal bír a dél-amerikaiak számára (érdekes olvasmány itt, egy kolumbiaitól)

Egy rasszista csapata

 

De hát a rasszizmust csírájában el kell fojtanunk! – gondolhatnánk, azonban:

“It is key to note that Patrice Evra himself in his written statement in this case said ‘I don’t think that Luis Suarez is racist’.  The FA in their opening remarks accepted that Luis Suarez was not racist.”

Azaz előbb Patrice Evra, majd az FA is elismerte, hogy Luis Suárez alapvetően nem rasszista. Csak nálam kezd szétesni a kép?

“It appears to us that the FA were determined to bring charges against Luis Suarez, even before interviewing him at the beginning of November.”

Határozottan meg kell állnunk ennél a pontnál és kiemelnünk a jelentőségét. Fordítsuk csak le: egy angol klub, a Liverpool FC azzal vádol egy angol hatóságot, hogy gyakorlatilag koncepciós perként kezelték Luis Suárez ügyét.

Persze, mert az ő játékosuk, hát persze, hogy ezt mondják – mielőtt hasonló álláspontra jutnánk, érdemes végiggondolni az eset tágabb környezetét. Angliában vagyunk, a kimért anyázás és hideg udvariasság országában, amikor pedig ilyet olvasunk egy országos szinten jelentős intézmény hivatalos közleményében, ott valami nem stimmel. Ott valami nagyon nem stimmel. Ott valami elképesztően, brutálisan nem stimmel.

“We would also like to know when the FA intend to charge Patrice Evra with making abusive remarks to an opponent after he admitted himself in his evidence to insulting Luis Suarez in Spanish in the most objectionable of terms.”

Patrice Evra szintén szétanyázta Suárezt, “in Spanish in the most objectionable of terms”, azaz: minden spanyol szókincsét bevetve alázta Suárezt. A kettős mérce diadala a józan ész felett.

De a kettős mérce és az FA egy mondaton belüli emlegetése nem újdonság. Úgy tűnik, az angol szövetség számára totálisan rendben van egy szándékos, hátulról történő akasztás (Rooney), sőt még a kettős lábtörés is elfogadható cselekedet. Nem, nem United drukkerek: nem azért esünk neki Wayne Rooney-nak, mert a ti játékosotok. Hanem azért, mert úgy tűnik, az FA “szigorú” “szabályai” csak bizonyos feltételek közt érvényesek. Ryan Shawcross kettős lábtörést okozó becsúszása csak hárommeccses eltiltást ért, de ez persze érthető is, Ramsey majdnem csak a karrierjét vesztette ott el aznap, Evra meg esetleg el is sírhatta magát.

Az itt felsoroltak alapján bármennyire is hihetetlen, de úgy tűnik, szinte senkit sem érdekel, hogy Suárez valóban bűnös-e vagy sem: ez lényegtelen mind az FA, mind Anglia számára. Ők ugyanis az asztalra akartak csapni, egy precedenst akartak teremteni, a lelkiismeretüket akarták megnyugtatni és ebben a problémában pont tök lényegtelen, hogy Suárez mit tett, vagy mit nem. Az FA tekintélye a béka segge alatt van: a bíróin röhög a fél világ, döntései érthetetlenek. Az FA-nek kellett egy Evra, kellett egy eset, amit zászlajukra tűzve üzennek az egész világnak: velünk nem lehet viccelni. Az angol sajtó pedig készséggel asszisztál ehhez, mert elvégre nemes ügyről van szó.

Csak az a kár, hogy az FA valójában bődületes luftot rúg: miközben a so called rasszizmusukat elüldözik a pályáról, sutba dobják a józan eszüket. Miközben menteni próbálják nemzetük legjobb csatárát, önmaguknak mondanak ellent. Miközben igazságról beszélnek, ők lesznek a legigazságtalanabbak. Arról az FA-ről beszélünk, amely több hét után jött rá, nem boldogul Suárez angol tudásával.

Hány eltiltás után tiltakoztak így játékosok? Elgondolkodtató.

Ez nem valami kesergés, ami kétségbeesésünkben feltör belőlünk, Liverpool-szurkolókból. Itt tények vannak, amiket a nemes ügy érdekében senki nem óhajt észrevenni. Hogy Suárez balhés lenne? Lehetséges, de ez speciel most elmondhatatlanul lényegtelen. Nincs bizonyíték rá, hogy rasszista lett volna, ha pedig nincs rá bizonyíték, akkor Suárez ártatlan. Bizonyíték nélkül még akkor is az lenne, ha valóban rasszista volt (de egy fekete nagyapával és egy Ajaxos múlttal ezt nehezen tudjuk elképzelni egy latin-amerikai személyről).

Nem nagyon hiszünk benne, hogy az FA megváltoztatná az ítéletet. Egyrészt mert döntésükkel egy olyan ösvényt jelöltek ki, amiről nem lehet letérni (csak az eredeti üzenet feladásával, ami pedig lássuk be, elég nagy pofon lenne). Másrészt azért, mert Anglia egyöntetűen felsorakozott mögöttük.

Hihetetlen, hogy képes egy nemes ügy a megvalósítás sutaságán így elcsúszni. Ha Suárez bűnös és erre bizonyíték is van – egy többedik hasonló panaszát benyújtó védő szaván kívül – ítéljék el.

Ha nem bűnös, vagy – ahogy látjuk ,- nincs rá bizonyíték… nos, ez nem változtat semmin. Ha valahol, hát mifelénk igazán köztudott, milyen egy koncepciós per.

Ugyanerről: Suárez lett a futball Pelikán elvtársa