Az EB kicsinál minket

Most akkor jól jön nekünk a két hétnyi szünet vagy sem? A tapasztalatokból kiindulva, egyáltalán nem. Megint a szokásos körömrágás, hogy akkor „a kretén edző már megint miért játszatta X-et, holott megmondtuk, hogy nem bírja, meg amúgy is már nem juttok ki erre az EB-re, és különben is miért játszott Y kilencven percet, megmondtuk, hogy 30-at engedünk. Barátságos meccs, te meg abba a mészárszékbe küldöd a legjobb játékosunkat?” Kell ez nekünk? Hát persze, hogy nem.

A behívott játékosokat tekintve így állunk jelenleg:

Stewart Downing, Andy Carroll – angol válogatott

Jordan Henderson, John Flanagan, Martin Kelly – angol U21-es válogatott

Jack Robinson – angol U19-es válogatott

Martin Skrtel – szlovák válogatott

José Reina – spanyol válogatott

Craig Bellamy – walesi válogatott

Dirk Kuyt – holland válogatott

Danny Wilson – skót U21-es válogatott

Charlie Adam – skót válogatott

Lucas – brazil válogatott

Luis Suarez, Sebastian Coates – uruguayi válogatott

– (Alberto Aquilani – olasz válogatott)

Szóval megy mindenki, minden égtáj felé, fölösleges kilométereket futni, ostoba sérüléseket összeszedni, egyszóval: elfáradni. Nem lehet egyértelműen ezen selejtezőkre kenni az alábbi eredményeket, de figyelemre méltó, hogy a négy, bajnokit is érintő szünet után egyszer két vereséget, egyszer egy vereség-győzelmet, és egyszer egy döntetlen-vereség-döntetlent hoztunk csak össze.

A selejtezőt megelőző, és az azt követő három meccs eredményei (W – win, D – draw, L – lost):

Szeptember: DLW-DLD

Október: LDL-LWW

Március: LWW-LWD

Szeptember: DWW- LLW

Hogy valami jó hírt is idegereblyézzünk, fontos játékosaink egy része nem kapott behívót: José Enrique, Carragher, Johnson, Spearing, Maxi, valamint Gerrard (ennek örülhetünk a legjobban).

A fegyelem nem Adam erőssége

A passzolási statisztikákon ugyan nem látszik, de különösen Charlie Adam (a csapat kvázi-irányítószerepében) hajlamos elkérni Downing láthatatlanná tevő köpenyét úgy a meccsek 65-70. percétől – minden válogatottban való szereplés nélkül. Ha a kettőt összeadjuk, kapunk egy Stoke elleni performanszt, amely után a legnyájasabbak úgy fogalmaztak, hogy Charlie Adam alaphangon is “monnyonle”. És itt kacsintanánk újra Kennyre: Gerrard két hét extra pihenőt kapott.

Kezd? Nem kezd? Elég lesz?

Ugyanakkor kiállhatunk bármilyen fitt kezdővel is, , ha az eddig látott 4-4-2-t stb… Mindenki ismeri már a sztorit. StevieG szempontjából éppenséggel jól jött, a csapat egészét tekintve pedig még nem tudjuk eldönteni, ártott vagy használt-e a szünet (a tapasztalatok alapján hajlunk az előbbire). Sajnos az sem túl nagy öröm, hogy erről beszélnünk kell: persze, bármilyen nagy legyen is egy csapat, a hasonló álszünetek éreztetik hatásukat. Azonban pont ugyanilyen terhet jelent majd a Bajnokok Ligája, amit elvileg fő célként neveztünk meg idén, most pedig egy fele akkora súly alatt is meg akarunk szakadni.

Előzetes becsléseink alapján így fog átmenni rajtunk a United

Egy szakajtónyi megoldás létezne erre a problémára, kezdve az öt középpályást igénylő taktikától a csapaterősítésig, de amíg egyik sem következik be, marad a patakokban folyó izzadtság, a hatalmas űr középen, Lucas kétségbeesett tekintetével és azzal a béna, savanyú érzéssel, hogy megmondtuk.