Edzőkeringő 5

Hát akkor, folytatódjon a Danns…

Ezzel el is érkeztünk a Brighton elleni meccshez. Nem nehéz kitalálni, hogy kinek jutott a bál hercege cím… 

Engedjétek meg, hogy a beharanggal együtt hosszabb legyek a megszokottnál.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fonatos háttérhatalom beizzította magát, és az eddigi táncosokat megpróbálják kikosarazni, hogy miénk legyen a váteszi szerep. Ahogy az előzőekben láthattátok, mindegyik jelöltet kiemelkedőnek tartom, és szinte bármelyiküket szívesen látnám nálunk a mutatott játék alapján. Azonban más tényezők miatt nem tartom valószínűnek, hogy ők koptatnák a padot jövőre. Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy ez a lehetőség egyiküknek sem az ideális pillanatban érkezik. De van valaki, aki nem csak szakmailag alkalmas (szerintem), hanem a TOP6-os állás jövőre már elkerülhetetlen számára. Ráadásul a jelenlegi klubja már rég kiszemelte az utódját, így ez sem lehet akadály. 

Hölgyeim és Uraim, Roberto De Zerbi!

Roberto De Zerbi hősiesen védelmezi a játékosát a sirályok fostengerétől. Az okos March kreatív módját találta meg annak, hogy ne járjon úgy, mint Ashley Young.

A Brighton történelmében először indult európai sorozatban, ami rengeteg plusz terhet tesz a stábra és a játékosokra egyaránt. A Brighton jelenleg nyolcadik, 0.1 PPG-t rontva a tavalyi teljesítményén. A Brightont folyamatos sérüléshullám tizedeli, De Zerbi mégis képes valahogy tartani a tavalyi tempót. Összehasonlításként a West Ham tavalyi EKL menetelése a 7.-ről a 14. helyre repítette őket a PL-ben és a Burnley EL-látogatása is hasonló eredménnyel zárult. Igaz, az EL-ben elég csúnyán kikaptak a Romától, de így legalább már csak a PL-re kell koncentrálniuk. Ahol viszont most húzzák rájuk a szopóálarcot, mert a maradék 10 meccsük ez lesz: Liverpool, Brentford, Arsenal, Burnley, Chelsea, Man City, Bournemouth, Aston Villa, Newcastle, Man Utd. Húzzák rám azt az álarcot, ha ebből összejön 1 PPG!

“I want to explain my celebration – it was not disrespect for the opponent. We are suffering a lot. We have lost so many players to injury. We lost two more players in the first half. We suffered a red card.

“We lost two points in our last game with Sheffield. We lost two points against Fulham. The last win in the Premier League for us was at the end of September. This was one of the toughest moments in my career. Not just in the Premier League, but in my career. It was a big, big celebration.

“We celebrated like we had won the final of the Champions League. We did not win the Premier League. But the way we won the game, with ten players missing, without our captain, with players playing out of position…”

Szinte Jürgen is mondhatta volna ezeket. Amikor semmi nem jön össze, akkor minden kínkeservesen kicsikart győzelem a Valhalla kapujához repíti a csapatot. Igaz, bebocsátást csak az a két szerencsétlen nyert, akinek sikerült az első félidőben lesérülnie. 

Roberto De Zerbi temperamentumos és őszinte ember. De ez nem válik mindig előnyére:

“I am honest and clear, I don’t like 80 per cent of English referees.”

Kloppnak is jót tett a médiatréning, reméljük, hogy Robertonak is benő a feje lágya. Profi játékosként és lassan 10 éve edzőként erre már lett volna lehetősége, de sosem késő…

Annak ellenére, hogy 10 éve edzősködik, még mindig csak 44 éves. Szép lassan mászott fel az olasz ranglétrán, a Serie D-től a Sassuoloig. Utóbbiban már lehetett látni a stílusjegyeit: kontrollált építkezés, magas letámadás, erős széljáték. Igaz, ebbe a nagy emelkedésbe egy ordas nagy parasztlengő is befigyelt, amikor az első Serie A-s szezonjában három hónap alatt tették lapátra, mert a Palermoval sikerült az első hét hazai meccsét elveszítenie. Az utolsót a Serie B-s Spezia ellen a kupában. Azóta megjárta Donyecket, ahol már alapból háborús területként nem volt egyszerű dolga, de 2022 februárjától ez még durvább fordulatot vett. Gyakorlatilag egy emberemlékezet óta nem látott helyzetből menekülve csöppent a Premier League-be. Ezekből sikerült feltápászkodnia úgy, hogy Guardiola az elmúlt 20 év egyik legnagyobb hatású edzőjének nevezze. De mégis miért?

A Sassuolonál említett filozófia De Zerbi játékának alapköve. Lassan építkezni, mozgatni az ellenfelet, és amikor eljön a pillanat, akkor gyorsítani a játékot. Vagy a széleken lévő játékosok gyorsaságát, cselezőkészségét használva, mélységi indításokkal áttörni a védelmi vonalat. A leghíresebb viszont a letámadás kikényszerítése az ellenféltől, amit gyors átmenetekkel bosszulnak meg. Fontos elem még a kapus szerepe is, akinek meghatározó szerep jut a támadás kezdeti szakaszában. Gyors kontra akciók vagy lassú építkezés?

A lassú építkezés vs gyors átmenet
Kontrollmánia mindenhol. Ha a hatékonyságon sikerül javítani, akkor nehéz dolga lesz az ellenfélnek.

Az ábrán is látszik, hogy legnagyobb részt a lassú építkezésen van a hangsúly, a Brighton szinte betegesen ragaszkodik ahhoz, hogy náluk legyen a labda. Ez így volt a Sassuolonál és a Donyecknél is.  A PL-ben övék a második legmagasabb labdabirtoklási arány és passzpontosság is. Ugyanakkor, ha a helyzet adja, akkor villámgyorsan törik át a védelmi vonalakat akár a védők, akár a kapus által. Ezzel a övések tekintetében is a top 5-ben vannak.

“The goalkeeper is in charge of everything now,” Stephens says. “I think we’ve seen it at Brighton with Jason Steele. He’s pumped the ball 60 to 70 yards and they’ve created the attacking transition that way because they’ve (the opponent) gone real high pressure and he’s just gone over the top of them.”

A Brighton kapusa csak a legszükségesebb esetben, potenciális kontra esetén próbálkozik hosszú labdákkal. De Zerbi nem szereti kiadni a kezéből az irányítást.

Kész szerencse, hogy Alisson és Kelleher is nagyon jók lábbal. Alisson hosszú labdái és Kelleher nyugalma, rövid passzai simán illenek ebbe az elképzelésbe.

Ha lassú építkezéssel jutnak el a támadóharmadba, akkor tavaly a négy védős rendszerben, gyakorlatilag Trenthez hasonló beforgó szélső védőket használtak, idén pedig megjelent a háromvédős felállás. Ezutóbbit mi is használtuk a City ellen. A kezdeti lendületüket pont a 3 védőre átállással tudtuk 10 percre megtörni, több veszélyes helyzetet kialakítva.

Mindkét esetben fontos, hogy a szélsőknek területet tudjanak nyitni.

Ez mind szép és jó, de mire mennek az össze-vissza passzolgatásukkal? Megértem, ha az egységsugarú szurkoló kicsit úgy érzi magát, mintha BR-t próbálnám eladni. Középcsapat, szexi játék, fiatal edző. De a Swansea egy frissen feljutott csapat volt, aminek az 50 pont volt akkoriban a felső határ. A Brighton meg a TOP6 után lohol szorosan. BR-nek az volt az első éve az első osztályban, De Zerbinek ebben már több tapasztalata van. Kell is, mert ez már nem egy csetlő-botló Liverpool, hanem a világ elitjéhez tartozó.

A Brighton bérkerete a 14. a ligában, mégis sikerült a TOP6 mögé felzárkózniuk az elmúlt években helyezésben és mutatott játékban is. Eddig szinte csak a támadásukról volt szó, de a magas labdabirtoklással az ellenfeleknek sincs sok esélyük. Tavaly xPTS-ban a negyedikek voltak, idén a hetedikek. Azoknak, akik itt voltak BR alatt is, derenghet, hogy az a játék – hiába volt tiki-taka meg szexi – eléggé impotens volt. A Brightoné nem az. Rengeteg helyzetet alakítanak ki, és nem sokat engednek. Amit engednek, azok viszont elég nagyok, mert sok kockázatot vállalnak a build-upban. A kaput sem Kvívin őrzi, így nem sikerül kompenzálni ezt a jelenséget. Ennek ellenére a várható gólkülönbségük a PL elitjében van.

Alapvető statisztikai mutatókban a Brighton egyértelműen a PL krémjéhez tartozik, de az egyéni teljesítmények ezt kissé aláássák.

Mindezt teszik úgy, hogy az elmúlt 5 szezonban egyedül a Brightonnak pluszos az átigazolási mérlege, De Zerbi érkezése óta pedig az ő keretértékük nőtt leginkább a Bournemouth után. Richard Hughes, ugye… Ebben az időszakban elvesztették a legértékesebb játékosaikat, de a jó scouting és egy kivételes edző erre képesek. De Zerbi ezt tette a Sassuolonál is, ahol a keret értéke majdnem megduplázódott egy stagnáló vagy éppen csökkenő értékű Serie A-ban. Nem mellesleg 2023-ban több, mint 100 alkalommal lépett pályára U20-as játékos a Brighton színeiben, ami abszolút rekord egy naptári évben a PL-ben. Roberto barátunk nem fél lehetőséget adni a tehetségnek. Az igazolásaik is rendkívül fiatalok, még Milnerben is van egy jó 10 év. Ezzel a stratégiával a világ 20 legértékesebb keretű klubja között vannak, olyanokat előzve, mint a Juventus, Atlético, BVB és a Lipcse. Ha ez nem Moneyball, akkor mi az?

Moneyball a köbön

Na, de akkor forduljunk rá a meccsre, mert sosem érünk a végére.

Vadász, vadász, te csak szopni jársz ide?

Kispolgári eufemizmus, hogy nem nyerni járunk Brightonba, De Zerbi óta meg végképp nem. Első brightonos meccsét éppen ellenünk játszotta, egy krézi 3-3, ahol Trossard triplázni tudott. Utána úgy picsáztak el minket a ködös Albionban, hogy Carra csak annyit tudott mondani utána, hogy Alisson a világ legjobbja, mert ennél jóval többet kellett volna kapnunk. De nézzük, hogyan sikerült laza 10 gólt rúgniuk és 6-ot kapniuk az eddigi 4 meccsen.

Nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy nagyon értenék én itten dolgokhoz, de az előzőekben leírtakhoz tartozó források elolvasása után az összefoglalókat nézegetve sikerült pár érdekes dolgot találnom. Lássuk, hogy a fentiekből mit láthattunk ellenünk.

A beforgó RB és a magas területi letámadás Macca labdavesztéséhez, majd a gólhoz vezetett. Alisson pozíción kívül, a védelem nagyon széles, így eléggé felkínáltuk magunkat.

Fontos fegyverük a szélek kihasználása. Az első szituáció egy bedobás után következett, amit egy gyors passzváltás után tudtak ügyesen kiforgatni szélre, ahonnan kapuig mentek.

A második esetben már a 3-0-ás meccsen találjuk magunkat, és Mitomának Trent mögé bekerülve sikerült széthúznia a Matip-Konaté párost. Ezt March köszönte szépen.

A harmadik hasonló helyzetben az RB-ből beforgó Grosst jelöltem meg. Sikerült minket szűken tartaniuk, a jobb alsó sarokban látható March előtt nyitva teret. Ez még kimaradt.

De mi hogyan próbáltunk ellenük támadni? A magas letámadásukat Thiago zsenialitásának köszönhetően sikerült néha átjátszani, de nagyon kevesen tudják ezt megcsinálni a világon, ő meg mindig sérült. Egy no-look-passzal sikerült 6 embert átjátszani, amiből Szalah futhatott rá a védelemre.

Próbálkoztunk még a szélek megduplázásával is, ami egy fentragadó/kimozgatott szélső esetén még valid opció is volt.

Jellemző, hogy a védelem és a kapus kockázatos paszokat vállalnak. Ezek jellemzően bejönnek, de ez táptalaja az egyéni hibáknak. Itt is először nem sikerült a felpasszt a két középpályásnak begyűjteni, így könnyen tudtuk megkontrázni őket. Majd a második képen láthatjuk, ahogy először a kapust hozzák nehéz helyzetbe, majd nem sikerül a harmadik emberes labdakihozatal, mert Gross egy kicsit bealudt, így Dunkhoz már nem jut el a labda. Ebből lett a tizenegyes.

A kockázatvállalás mellett még feltűnt, hogy emberfogással védekeznek, miközben lovreni kirohanásokat képesek produkálni. Az első képen Dunknak nem sikerült megelőzni Robertsont (!), ebből fordultunk. Ezzel hatalmas terület nyílt a védelemben, amit a többi játékos próbált meg egy kompakt formációval orvosolni. Szalah oldalára húzva a Brightont, az akció végén Lucho tudott lőni.

A második képen az emberfogásra találtam egy extrém példát. Julio elég vakon volt a meccsen, rengetegszer kavarodott meg miatta a védelem. Itt éppen Szalaht követte mélyen a mi térfelünkig, amiből egy gyors váltás után tudtunk kiforogni.

Láthattuk, hogy próbáltunk arra építeni, hogy valamikor hibázni fognak, ha kockázatos megoldásokra kényszerítjük őket magas letámadással, ami most sem lesz másképp. Ez különösen erős fegyver, amikor a Brighton sérülések miatt szedett-vedett állapotban van.

A meccstől magas tempót várok és Liverpool győzelmet. Mitoma és March is sérültek, Fati és Adingra (annak ellenére, hogy okoztak nekünk gondokat) nem tudnak konzisztensen olyan szintet hozni. Ezzel gyengülhet a Brighton széljátéka. Idén kifejezetten gyengék távoli lövések ellen, ami a Fulham elleni meccs óta egész jó fegyverünk. Mindenki tapadjon a képernyőkre, mert lehet, hogy egyszerre látja a múltunkat, a jelenünket és a jövőnket! Ritka, amikor a halandó ember Kwisatz Haderach-nak érezheti magát.

A meccs vasárnap 15:00-tól a Spíler 1-en lesz látható.


Kriccs 5 részes edzőkeringő sorozatát itt olvashatjátok: 1 – intro, 2 – Xabi, 3 – Nagelsmann, 4 – Amorim és ez volt az 5 – de Zerbi.