Edzőkeringő 4

A 4-es poszt, a 3-as jelölttel. A lá Kriccs.


A következőt!

Így jutunk el szépen lassan Rúben Amorimhoz. [A fenti képen Amorim a bérletesekkel vitatkozik. A BKV-t hagyta ott a Sporting kedvéért.]

Ki a pék ez a sportzakós figura, aki képes egy edzői karszalagot viselni? Ráadásul még a nevét se hallotta senki. Amorim az új Special One, akinek a karrierje üstökösként ível fel. 2019 decemberében nevezték ki a Bragához, és 2020 márciusában már le is igazolta 10m euróért a Sporting, miután a köztes időszakban elpicsázta az összes nagycsapatot. Hasonlóan a Liverpoolhoz, a Sportingnak a Portóhoz és a Benficához képest alacsonyabb a költségvetése, de két évvel később sikerült megnyernie a bajnokságot, hogy az utána következő szezonban szintén 85 ponttal már csak másodikok legyenek. 

A győztes szezonjában Európában övék volt a legkevesebb xGA, Coates-szel a védelemben. Az idei szezonunkhoz hasonlóan, nagyon élték a Fergie time-ot, igazi mentality monsters stílus volt az övék. A tavalyi gyengébb szezon után egy elmaradt meccsel együtt is vezetik a bajnokságot, 75 gólt berámolva 25 meccsen, igaz eléggé túllőve az xG-jüket, miközben az xGA még mindig csak 0.83 (a miénk 1.3). Olyan játékosok kerültek ki a szárnyai alól, mint Palhinha, Matheus Nunes, Pedro Porro és Manuel Ugarte. Bátran nyúl fiatalabb játékosokhoz, akármit is jelentsen ez ma Magyarországon. Ez nem feltétlenül igaz Xabira és Nagelsmannra, akik egy-két nagy tehetséget kivéve ragaszkodnak a kezdőjükhöz, amiben bőven vannak prime vagy afölötti emberek. Ez a tulajdonság segíthet a PL-ben, ahol a hatalmas terhelés miatt erősen kell rotálni a keretet. Alapvetően 3-4-3-at játszik, de vele kapcsolatban nem a taktikáját szokták kiemelni. A karizmatikus vezető, aki összekovácsolja a csapatot, a szurkolók imádják és hihetetlenül jól bánik a médiával. Ismerős, ugye? Klopp pótlásában nem futball tudományos, szakmai aspektusa a kihívás, hanem magát az embert pótolni. A többire ott lesz a stáb.

Ennek ellenére azt érzem, hogy Amorim még nem érett meg arra, hogy ekkorát ugorjon. Rendkívüli pályafutás eddig az övé: fiatal, tapasztalata van, kezelt kríziseket, nyert is bajnokságot, de mindezt portugál szinten. Európában nem sikerült maradandót alkotniuk, idén az az Atalanta ejtette ki őket az EL-ből, aki a csoportban is előzte őket. Talán a következő állomása inkább Olaszország lesz, ahol a 3-4-3 nem ritka, és a hormonok a stabil védelemre gerjednek.

Ha 2012-ben egy edzőt 1400 nap alatt cseréltek le egy villanykörtére, akkor 2024-ben hány nap kell ehhez?

Beszédes, hogy a három ember közül Xabi a rangidős a maga 42 évével, de meglepően ő a legtapasztalatlanabb. A sir alexi-wengeri-kloppi dinasztia ma már kiveszőben van. Pláne a PL-ből, ahol Klopp és Pep után talán Arteta van legrégebb óta a jelenlegi csapatánál, valamivel négy év fölött. Legutóbbi az első két évében olyan szakaszt élt túl, amit a legtöbb PL-edzőnek lapáttal honoráltak volna. Rengeteg embernek beletört a bicskája a PL-be, így nem mindegy, hogy mikor vállal valaki szerepet egy top 4-es klubnál. Szakmailag mindhárman vannak annyira jók, hogy akár most is elvezethetnék a csapatot. De nem Klopp után. Egy ilyen váltáshoz nem elég a tehetség, a szakmai tudás, a személyiség. A kinevezéskor készen kell állni arra, hogy egy teljesen új struktúrában, egy új csapatot építve június elsején minden szükséges elem a helyén álljon. Egy olyan sziszifuszi versenyben, ahol közel sem a Liverpool a legnagyobb hal. Klopp pótlásához, a PL-hez tapasztalat kell és legfőképpen tökéletes időzítés. Hogy ez a pillanat a megfelelő legyen az edzőnek és a klubnak is. Mindhármuk esetében a kérdés az, hogy ez a pillanat most van-e. Szerintem nem. 

Na jó, de valakinek mégis le kell majd ülnie a padra?! Egy olyan embert kéne választani, aki júniusban elérhető, kellő tapasztalattal rendelkezik és illeszkedik a Moneyball rendszerébe. Valaki olyat, aki karizmatikus, modern, támadó stílusban játszik, esetleg ismeri az angol ligát. Egy ilyen kerettel nem lehet Gerrardot kinevezni interimnek, amíg Xabi elérhető nem lesz. Valaki olyan kell, akinek a kockázat ellenére csábító az ajánlat, és emellett meglegyen benne a potenciál arra, hogy folytassa, amit Klopp elkezdett. Nem biztos, hogy a legjobb jelölt, de a legjobb az adott pillanatban. Lehet, hogy mégis meg kéne fontolni azt a pár nevet, akiket az elején említettem?


Edzőkeringő 1

Edzőkeringő 2

Edzőkeringő 3