Edzőkeringő 3

Lássuk a következőt!


Kriccs belendültHa te is érzed a lendületet posztírásra, írj Glennek kukaccal a kommentek között.


A második legtöbbet emlegetett jelölt Julian Nagelsmann. Steve Jobs futballőrült zabigyereke, aki apja innovációs készségét és borzalmas természetét is örökölte. Egy igazi geek, ami illeszkedhet a klub filozófiájához. Nagyon korán, 28 évesen lett Hoffenheim edzője, és villámgyorsan sikerre vezette a csapatot, gyakorlatilag a második szezonjában a BL-ért mentek. Van tapasztalata kiscsapatnál, amit ő tett naggyá, majd egy nagyon modern, innovatív, multiclub modellre építő, szabályokat kijátszó középcsapatnál, amit BL-elődöntőbe vitt, és egy a ligát pénzügyileg és sportszakmailag domináló együttesnél is. Szinte tökéletes fit a Citynek, de Pepet nem mozdítja el semmi 2025-ig. Ha az FA nem meszeli el őket, akkor még az is lehet, hogy tovább marad, így Juliannak kéne egy alternatíva.

Taktikailag rendkívül flexibilis, úgyhogy itt semmilyen ábrát nem használnék. A felállás a csapattól és az ellenféltől függ, Nagelsmannak az alapelvek fontosak, a többi csak máz. A modern német filozófiát ötvözi a guardiolás kontrollal. Ez gyakorlatilag az az irány, amibe Pep Lijnders visszatérésével mi is elindultunk. Nagyon kompakt csapatszerkezet, magas védelmi vonal, viszonylag gyors akciók, de rendkívüli kontroll. Ha nem sikerült elöl megszerezni a labdát, akkor a türelmes építkezés, a kombinációs játék jellemezte a Bayernt. Nagy előnye, hogy nincs fix felállás, ahová szemezgetni kéne a játékosainkat. Van egy filozófia, egy elv, amit az adott keretet felhasználva visz sikerre.

Minden szám kurva magas, szóval tuti jó. Vagy mégsem? Nem derül ki.

De miért rúgták ki, ha ennyire jó? Ebbe a filozófiába szólt bele kicsit régi kedvencünk, Mané. Nagelsmann nem akarta őt, de a vezetőség úgy döntött, hogy kell nekik egy ilyen játékos. Nem illett a rendszerbe, öreg is volt, Julian barátunk szóvá is tette. Ebből belső felszültségek keletkeztek, ami nálunk is felütötte a fejét, de Klopp helyett Edwards távozott. Kérdéses, hogy milyen lesz az új vezetőség iránya, mennyi beleszólást engednek az edző részéről. Kloppnál ez a hatalom az évek során egyre csak nőtt, amíg a teljes agytröszt nem távozott. De vissza Nagelsmannhoz. Vezették a bajnokságot, igaz nem meggyőzően. Megnyerték minden meccsüket a BL-csoportban és következett a City elleni meccs. Elég beszédes, hogy az év végén repült a Bayern vezetősége a bajnoki cím ellenére. A legfőbb indok a gyenge játék (a Dortmund balfaszságán múlt, hogy nyertek), de leginkább Nagelsmann menesztése és a helyzet kezelése volt. De Nagelsmannt sem azért tették lapátra, mert felhívta a figyelmet a vezetőség rossz működésére, hanem mert a gyengécske eredmények mellett nem lehet amellett elmenni, hogy a csávó ritka nagy pöcs tud lenni. Ha valaki Kloppot ripacsozza, akkor annak Nagelsmannra nemigen maradhatnak jelzői. A csodagyerek státusz hátulütője, hogy az ember sokszor nem érzékeli, hogy mi fér még bele a halandóknak.

Jelenleg a német válogatott edzője, és nem várható, hogy húzzon egy Lopeteguit a hazai rendezésű EB előtt. A tapasztalata ellenére számomra az is szembetűnő, hogy eddig csak német nyelvterületen dolgozott, de nyilatkozatok alapján az angolja rendben van. Annak ellenére, hogy rendkívüli edző, a személyisége és az EB-ig szóló szerződése nem teszi valószínűvé, hogy júniusban csatlakozzon a csapathoz. Olyas valakire lesz szükségünk, aki meg tudja adni az irányt Edwardsnak és Hughesnak június elsejétől.


Edzőkeringő 1

Edzőkeringő 2