Egy régi rangadó margójára

Vasárnap rangadót játszunk a Manchester Uniteddel, ami mára inkább a két csapat történelme, mintsem jelenlegi formája miatt számít pikáns összecsapásnak. Merem ezt bátran kijelenti annak ellenére, hogy Ten Hag lett a hónap edzője, és Maguire a hónap játékosa (!!!!444!!!!!!!) novemberben a PL-ben.

Először azonban emlékezzünk meg gyorsan a csütörtöki EL összecsapásról. Tartom továbbra is, hogy túl erősek vagyunk a sorozathoz (a United meg gyenge a BL-hez, de mégis ők kerültek oda, mi meg ide, ilyen a foci), így nem meglepő módon egy körrel a vége előtt tovább mentünk a csoportunkból, ezért lehetett pihentetni picit a brigádon. Szalah, VvD, Trent és Alisson el sem utazott Belgiumba, és a kezdő is elég felforgatott volt. A fonat kommentek száma tökéletes tükre annak, hogy mennyire érdekelte a népet a meccs: semennyire. Kikaptunk, de a fiataloknál értékes játékpercek kerültek a lábakba, ezen felül külön öröm, hogy Quansah gólt szerzett. Ennél többet ne is beszéljünk az összecsapásról.

A bajnokit illetően a vasárnapi meccset összességében pozitívabb előjelekkel várjuk, mint a MU, hiszen nálunk a kulcsemberek pihentek hétközben, a MU pedig a Bayern ellen szenvedett, és szenvedett vereséget, aminek köszönhetően csoportutolsóként esett ki a BL-ből. Ami a bajnokságot illet, a United „fantasztikus egymeccses győzelmi sorozata” a duplájára nőhetett volna a Bournemouth ellen (Stretfordról loptam), de tükörsimán kaptak ki otthon Kerkezéktől. Nagyon nem ízlett nekik az Iraola féle magas letámadás, de igazából ahogy öreg Moyes mester mondta még a United padján, fejlődniük kell néhány területen, többek között labdabirtoklásban, helyzetkialakításban, és védekezésben. Hála az égnek, a helyzet nem sokat változott azóta. Vasárnap a dolgukat nehezíti, hogy atomfizikus csapatkapitányuk, Bruno Fernandes reklamálásért sárgát kapott múlt héten, ami miatt kihagyni kényszerül a vasárnap találkozót.

Ami az egymás elleni anfieldi találkozókat illeti, Klopp első meccsét elbukta ugyan a United ellen, de azóta 8 mérkőzés, 5 győzelem, 3 döntetlen a mérleg, és az utolsó kettőn 11-0-s gólkülönbség jött össze a javunkra.

A csapat formáját illetően az eredmények jöttek eddig, viszont mutatott játékban még bőven van hova fejlődni. Nem is csoda, hiszen eléggé átmeneti évben vagyunk, szóval rendben van ez így. Idén, talán a korábbi évekkel ellentétben, a cserepadról beálló játékosok jobban hozzá tudnak tenni a csapat játékához: hat gólt is csereként beálló játékos szerzett. Ennél csak az Arsenal (8) és a Brighton (10) jobb.

Ezek mellett muszáj beszélni Szalah teljesítményéről. A múlt héten elérte a 200. gólját a Liverpoolban. 12 United elleni mérkőzésen 12 gólja van. Az Anfielden lejátszott legutóbbi 16 meccsén összesen 17 gólja és 4 gólpassza van, úgy, hogy mindegyik mérkőzésen volt vagy egyik vagy másik. Fenomén. Nagyon nehéz lesz pótolni télen, ha elmegy az AFCON-ra, meg egyébként úgy összességében is, amikor lelép majd Liverpoolból.

Az elmúlt mérkőzéseken gólszerzésben a középpálya is hozzátette a magáét, a Fulham ellen például négy gólt is szereztünk, és egyet sem a támadók lőttek. Rambonak köszönhetően kiderült, hogy legutóbb ilyen 2014-ben a Swansea ellen esett meg, amikor egy Shelvey öngól mellett Lallana kétszer, és Moreno egyszer volt eredményes. Érzésre több és jobb a tűzerő a középpályán az idei évben (Macca – Tomkins cikk), így kíváncsi voltam, az elmúlt évekhez viszonyítva idén hogy oszlanak meg a gólok a csapatrészek között.

Gólok megoszlása csapatrészek között.

A tavalyi évben kevesebb gólt szereztünk, és annak nagyobb részét adták a támadók, mint az előtte lévő évben, amikor hajtottuk a négy kupát. a 2021/2022-es szezonban 94 gólból 14-et szereztek a középpályások, de ott többször is Fabinho végezte el a tizenegyeseket, illetve Keita és Thiago is gólokkal tudott hozzájárulni a csapat teljesítményéhez. A számok alapján nagyon hasonlót mutat az idei év. Meglátjuk ez a trend milyen irányba folytatódik, és hogy Szalah távollétében a támadók és a középpályások elő tudnak-e majd lépni. Ha igen, akkor talán majd álmodozni is lehet március környékén, de addig koncentráljunk a következő lépésre. A következő lépés pedig a United elleni rangadó délután.