Bienvenido, Mac Allister!

Június elején gyorsan elhoztuk a Brightonból az argentin Alexis Mac Allister. Hazája válogatottjával megnyerte decemberben a világbajnokságot, és nem csak nézelődni volt Katarban, hanem szépen ki is vette a részét csapata győzelméből. Ezen felül Mac Allister jelentősen hozzájárult klubja idei meneteléséhez is, aminek a végén a Brighton története során először érte el az európai kupaindulást. Elsőre elég impresszív.

Ha teljesen nulláról kellett volna mondanom valamit Mac Allister leigazolására, akkor is egészen pozitív lettem volna. Láttam pár meccsét, és az volt a benyomásom, hogy olyan játékos, aki képes összekötni a csapatrészeket, részt tud venni a build-up-ban, de oda ér a kapu elé, nyomásbíró és labdabiztos. Ez volt az első benyomásom, majd kicsit jobban utánajártam a srácnak, ami után bátran kijelenthetem: alig várom, hogy lássam vörös mezben.

Először érdemes egy pillantást vetnünk a tavaly középpályás felhozatalra.

A képen jól látszik, hogy a legfontosabb életkorban alig volt értékelhető játékperc a 2022/2023-as szezonban a középpályánkon. 22 és 28 év között nem volt egyetlen olyan játékosunk sem, aki legalább 2 000 játékpercet töltött volna a pályán minden sorozatot figyelembe véve. Ezt részben befolyásolta Curtis Jones sérülése, míg Ox és Keita teljesen partvonalon kívülre kerülése, de ennek tükrében is elég egyértelműen kijelenthető: a tavaly nyári tervezés el lett baszarintva. Itt egyébként most nem csak az FSG-re gondolok, hanem Kloppékra is. Persze, szerencsétlenek is voltunk, de a Keita-Ox-Thiago hármas sérülékenysége, a Thiago-Henderson-Milner-Elliot négyes kora miatt világos, nem szabadott volna ennek a szezonnak ilyen formában nekivágni.

Az előző szezonnak viszont már vége van, így tekintsünk a jövőbe. Szóval, ebbe a mezőnybe érkezik a 24 éves Mac Allister, akinek egyik nagy erénye, hogy alig hagyott ki meccset a Brightonban, így remélhetőleg a következő idény végén az egyik nagy pötty abban a fehér négyzetben az ő neve mellett lesz. Ezen kívül, ha összevetjük értékeit a többi középpályás teljesítményével, akkor is elég szép számokat találunk.

Kis kiegészítés: az összehasonlítást úgy készítettem, hogy a Top5 bajnokság összes játékosának adatát leszedtem a Wyscoutról. Leszűrtem az 1 000 percnél többet játszó középső középpályásokra, és az ő értékeikre számoltam percentilist. A legjobb az adott mutatón belül 100-ast, a legrosszabb egyest kapott. Nézzük hát az értékeket.

Láthatjuk, hogy támadásban, különösen lövésekben és xG-ben kimagasló, de itt torzító hatásként érdemes vele kapcsolatban kiemelni, hogy ő végezte el a Brightonban a büntetőket. Viszont azt is érdemes hozzátenni, az összes tizenegyesét belőtte délen, vagyis Szalah-nak érdemes lesz jobban figyelni a tizikre, mert ott kopogtat majd az argentin. Labdabirtoklásban átlagosnak mondható, az viszont tetszik, hogy átlagosnál többet passzol, és sokat passzol a büntetőterületen belülre is, és pont erre a kombinációra van nagy szükségünk a mélyen ülő ellenfelek ellen. Védekezésben átlagosnál némileg rosszabb, de érdemes elolvasni a TheAnalystelemzését, amiben kiemelik, hogy amíg Potter volt az edzője, addig a liga egyik legjobb labdaszerzőjének számított. Ezek alapján védekezésből is ki tudja venni a részét, ha ez a feladata. Összességében elmondható, hogy egy nagyon komplex középpályást igazoltunk, aki a legjobb korban van. Ez az igazolás ár-érték arányban kimagasló, és ezután az üzlet után lenni kell még pénznek további erősítésekre.

Nyugi, nincs még vége, jönnek még a számok! Sokan mondhatják, hogy „fasza Mac Allister érkezése, de azért nem Bellingham!”, így nézzük az angol értékeit.

Sajna bajna igaz az állítás, nem Bellingham a srác, hiszen az angol egyértelműen generációs tehetség, de mindent összevetve (ár, fizu, ügynöki díj, kor és az egyik a PL-ben a másik pedig az elmúlt évek egyik legrosszabb bundesligájában hozta a számokat) meg tudom érteni, miért igazoltuk le Mac Allistert. Ha visszagondolunk az első ábrára a keretprofilról, akkor elég egyértelmű, miért volt szükségünk inkább egy 24 éves középpályásra a 20 éves helyett, még úgy is, hogy köztudott, mennyire érett Bellingham. Ha egy játékost kellett volna igazolni az idei nyáron, akkor nálam tuti Bellingham lett volna az, de a körülményeket figyelembe véve nagyon tudok örülni az argentinnak, mert bőven hozzá tud majd tenni a csapat játékához.

Ha a további igazolásokra is rákanyarodunk, akkor számomra a csatársor adott, ahhoz nem nyúlnék, a Diaz, Jota, Nunez, Gapko, Szalah ötösnek, valamint a Doak-Gordon kettősnek bőven elégnek kell lenni a szezon során, és ha szükséges, Elliot is be tud segíteni ide. Így lehet nyugodtan a másik két csapatrészre koncentrálni, ahol szerintem kell egy (esetleg kettő) középpályás és egy védő.

És ha már összeszedtem az adatokat a fentebb bemutatott két ábra miatt, akkor megfuttattam a többi szóban forgó középső középpályásra is.

Nálam egyértelműen Khéphren Thuram lenne a következő érkező a középpálya megerősítésére. 22 éves, kiváló korban van, jól cselez, képes akár a tizenhatoson belülre is becselezni magát, magas, fizikális, jó arányban nyeri meg a fejpárbajait, és még passzolni is tud. Olyan univerzális játékos, akire szükség van az új rendszerünkben, hiszen akár nyolcast, akár TAA melletti hatost is tud játszani, de akár a megszokott, három fős középpályán is tud nyolcast és hatost is játszani. Szóval nálam ő a nyerő.

Koné (22) elég hasonló Thuramhoz, de az adatok és a videók alapján előbbi nekem szimpatikus, még úgyis, hogy az U21-es francia válogatott első meccsén Koné hatékonyabbnak tűnt.

Veiga profilja elég fura, sokat támad, és keveset védekezik. Szerintem nekünk nem ilyen típusú játékos kell a középpályára. Meglepődnék, ha őt hoznánk el.

Barellát még bedobtam ide, de az ára és a kora miatt őt sem tartom reális célpontnak.

Végezetül álljon még itt Elliot és Jones „plakátja”.

Mindkettőjüknek a védekezésben kell fejlődni, és ha sikerül ezt megugraniuk, illetve Jones egészséges tud maradni, akkor nagy értékei lesznek az újjá épülő Liverpoolnak. Melléjük szépen csatlakozik majd Bajcetic, aki bár kiesett az 1 000 játékpercen szűrűn (950 percet játszott a szezonban), de nagyon bíztatónak tűnt a téli időszakban.

Mindenesetre Mac Allister érkezésével, egy további erősítéssel és a fiatalok további fejlődésével sokkal jobban fog kinézni ez a középpálya jövőre. Bizakodjunk elvtársak, bizakodjunk!