A liverpooli legény

Írás Szoboszlairól és a Liverpoolról annak kapcsán, hogy a magyar kapitány dolgoknak dőlt Kirkbyben.

Mindenekelőtt térjünk is ki rögvest a hazai szálra. Jogosan örülhet annak az ország, hogy ezeregy év után ismét európai topcsapatban játszik egy magyar játékos. A játszikot pedig nyugodtan ki lehet boldolni, a középpálya tavalyi lyukait és az árcéduláját ismerve az A-csapatból legfeljebb kijátszani tudná magát innentől Szoboszlai Dominik. Sok aspektusa van az ügynek, innentől csak a poolosokról lesz szó.

Hogyan és miért jutott el Szoboszlaihoz a Liverpool?

Abban a nyomasztó, olajszagú sportswashingos valamiben, amivé a foci lett mostanra, a Liverpool féle, piaci alapú klubvezetés évről évre nagyobb kihívásokat és több gondolkodást hordoz magában. Jótékonyan nézzünk félre attól, hogy ősszel a gondolkodás épp az olajosítás irányába ment, majd végül máig ismeretlen indokok miatt maradt a status quo a Fenway Sports Group szóló tulajdonlásával. Ez annyiban egyszerűsítette a képet, hogy az ő filmjüket ismertük: ha egyedül maradnak a 22/23-as fiaskót követően, akkor a nyári transfer window-ban A Srácok helyett A Következő Srácok megtalálása lesz a fókuszban, akikre aztán fenntartható modellt lehet építeni. Meg mondjuk meccseket is lehet nyerni közben velük.

Legkésőbb az áprilisi Jude Bellingham vonatról való leugrásnál már valószínűsíthetővé vált, hogy Liverpool piros részén újra eljő 2015-16 és a jelenlegi Sadio Manékat és Mo Salah-kat igyekszik majd kihalászni a Schmadtke – Klopp duó. Azokat a huszonpár éves játékosokat, akikre épp nem irányul óriási figyelem, de akár egy lépésre lehetnek a sztár per szupersztár szinttől, ki mennyire szereti túljelzőzni a szavait. Alexis MacAllister június eleji igazolása mindennek a tökéletes prototípusa volt: felülteljesítő brit középcsapat kulcsember, aki 24 éves, világsztár mögötti eminenciásként világbajnok már, ráadásként van egy, bőven piaci ára alatti kivásárlási záradék a szerződésében. A Holdon nem voltunk tőle, de alapvetően örültünk neki és tudtuk, hogy nem ő lesz az egyetlen idei középpályás igazolás, legalább még egy azonnal bevethető arc érkezni fog.

Amennyire meglepő volt Szoboszlai Dominik pletykából igazolássá válásának tempója (mintegy 36 óra alatt lett látszólagos leverage play-ből Liverpool játékos), annyira logikus, hogy a posztján hitelesen Következő Srácnak értékelhető néhány játékosból simán ő is fent akadhatott a horgon. Amit biztosan tudunk, hogy Kloppék nagyon akarták. Kivásárlási záradékának utolsó óráiban egy összegben lerakták érte a 60 millió fontot, nem kockáztatták azt, hogy a Dominikkal tavasz óta sokszor hírbe hozott Newcastle bejön másnap és feléjük ígér a nyílt piacon. Ennyi pénzért ritkán igazol a Liverpool, eddigi hírek szerint rögtön heti 150k-n is lesz, szóval a magyar válogatott kapitánya a most zajló Liverpool rebuild egyik súlyponta. Odaadták neki a 8-ast, hogy mást ne mondjunk.

Hol fog játszani?

Az igazolás fő letéteményese, hogy Szoboszlai passzjátéka tavaly az európai elitbe került. Lényegében minden passz mutatóban 80 feletti percentile-ban volt a támadó középpályások közt úgy, hogy a legkiugróbb adata épp a volumen, per 90 közel 56-szor passzol. Mindössze két középpályás – Bellingham és öreg haverunk Emre Can – adott több és sikeres hosszú passzt Dominiknál. Esélyesen Coutinhóig kell visszamenni az emlékeinkben ehhez hasonló profilig. Sok angol cikkben megemlítik, hogy fasza high presser is. Ez akkor igen jól jön majd, ha Klopp a fiatalított keretével esetleg vissza fog térni a gegenpress-hez rövidebb etapokra. A gegenpress amúgy egy kiváló orrtesztje a hazai reakcióknak: mókásak azok a hangok, akik a Szoboszlai gegenpress-nek előre örülnek úgy, hogy Klopp lassan fél évtizede nem játszatja azt.

Azt pedig ha másnem a válogatottból jól tudjuk, hogy Szoboszlai lövőereje szintén kraftos, élő és rögzített helyzetekben is. Az meglepő lenne, ha az első naptól kezdve Klopp miatta elvenné a szabadokat Trenttől, de idővel akár ide is kifuthat a sztori. Trenttel persze már csak azért sem kéne rosszba lennie honfitársunknak, mivel rengeteget fognak együtt játszani a jobb oldalon. Lipcsében mindenhol is játszott elől, legutóbb épp a jobbon, és miután a Liverpool bal szárnya elég túlnépesedett jelenleg, Dominik minden bizonnyal Harvey Elliot versenytársa lehet (aki felé nem éppen egy szerelmes levél ez az igazolás a klub részéről). Azt az ajtót azért ne zárjuk be teljesen, amiben Szoboszlai lépésenként hátrébb sodródik, elvileg Gini is irányítóból lett életvitelszerű seggterpeszes labdatartó, szóval inkább csak abba a jóslatba bocsájtkozunk, hogy jobbon fog kezdeni.

Technikailag és taktailag nincsenek különösebb kérdőjelek, az eddig okosan menedzselt karrierjének elmúlt két éves lipcsézése kifaragta azokat. Értelemszerűen nem vette volna meg a Pool ennyiért, ha rizikósnak érezne benne bármit. Gólokat mondjuk ritkán fog rúgni, de ez elég whatever az esetében, ha gólpasszokat sűrűbben oszt majd. Fizikai értelemben van azért némi félsz. Elérhető tudás alapján 187 centihez 73 kilo, ami első blikkre kevésnek tűnik. Valószínűleg nyakalni is fogja majd a bébigorillahormonokat a következő egy-két évben, ne lepődjünk meg ha a következő Európa Bajnokságra egy mostanihoz képest Giga Chad Dominik fut majd ki.

Mi jön ezután?

Szoboszlai sokat fog játszani a Liverpoolban és meglehet őt is eléri a Fabinho-Firmino sors, miszerint az első hónapokban relatíve gyenge lesz, amint szokja Angliát és a Klopp rendszert. Csakúgy, ahogy a két brazilnál láttuk, hogy megy ez és mennyire jól ki tudnak kanyarodni az azt követő fázisok, ne reagáljuk túl a kezdő időszakot. Annál jóval fontosabb lesz a tavaszi, meg még inkább a 24/25ös teljesítménye, aztán ha esetleg ekkor is gond van, akkor már… gond van. Visszaugorva a távoliból a közelibb jövőbe, érdekes lesz látni, hogy lesz-e harmadik középpályás igazolás vagy a MacA-Doma duóval ez a sáv pipa és ráállítják a középhátvédra a moneygunt. Nem tudjuk mennyi van még a nyári perselyben úgy, hogy egyelőre elég száraznak tűnik az eladási oldal. Lehetséges, hogy innentől kezdve eléggé nézni kell majd a fontokat, mégiscsak közel 100 millát elfüstölt a Liverpool középpályásokra.

Szintén jó kérdés, hogy az elmúlt évek előbb sikeres, majd sikertelen ipari 4-3-3ma maradni fog-e a pályán vagy most jön némi alapfelállás váltás, amit már Nuneznél is feltételesre tettünk. Önmagában Mac Allisternél még lehetett voksot tenni mellette, de Szoboszlai értelemszerűen nem még egy  #TechnikásMilner ugyanabba a gépezetbe. Talán az ablak ezen pontján még nem is érdemes ezen gondolkozni, mivel lesz itt még jövés-menés és mint mindenbe, Salah esetleges eladása ebbe is komolyan beleszólhat. Részemről nem lepődnek meg túlzottan, ha a Pool átcsúszna 3-4-3ba, főleg ha augusztus elejére ott leszünk, hogy nem jön védő, illetve Schmadtke se kezdi el eladogatni a fiatal középpályásait.

A következő esztendő mindig is érdekes volt, olyan aminek a végén vagy visszajutunk a Top 4-be, vagy jöhet egy teljes radír kloppostul, mindenestül. Szoboszlai Dominik Mersey partra érkezése következő szintre emeli az érdekességet a magyar poolosoknak – a vele csomagban érkező 9.7 millió új Liverpool szakértőt pedig idővel megszokjuk majd.