Senkit nem érdeklő statisztikai adatok, avagy miért volt a szezonunk olyan, amilyen?

Idén összesen 52 tétmeccset (4680 percet) játszottunk. Ez a tavalyi 63-hoz (5730 perc) képest jelentősen, ~20%-kal kevesebb. A csúcs egyébként 71 (6390-7050 perc) lehet (38 bajnoki, 1 Community Shield, 6 Liga-kupa, 10 Fa-kupa (ha minden párosításban újrajátszás van), 13 BL, 1 Európai Szuper-kupa, 2 Klubvilágbajnokság meccs (elődöntő+döntő), ha az FA-kupában mindent elsőre nyerünk, akkor 67 (6030-6450 perc). A minimum 40 mérkőzésszám (3600 perc). Ebben az esetben csak a 38 bajnoki van és mindkét hazai kupából az első meccsen kiesünk, valamint nincs haccintér. Ha van európai kupameccs is, akkor máris 46 a legkisebb meccsszám (4140 perc).

Kico irománya.

Ha meg kéne tippelni, hogy ki töltötte a legtöbb időt a pályán a szezonban, gyanítom mindenki gondolkodás nélkül vágná rá: Alisson. Ez meg is állja a helyét, ha minden meccset (azokat is, amiket pl. a válogatottban játszottak) figyelembe veszünk. Ebben az esetben valóban ő az idei listavezető 4789 perccel. Ha csak a Liverpool meccseket nézzük, akkor viszont már csak a 2. hely jut neki. Ebben a műfajban akkor lenne első, ha az utolsó meccset nem hagyta volna ki. 5 meccs kivételével végigjátszotta a szezont, összesen 4230 percet töltve a pályán. Kizárólag a Liverpool meccseket figyelembe véve a végső győztes: Salah! 4294 percével az összes játékidő 91,75%-át a pályán töltötte. Brutális. Az összes játékidőt tekintve a harmadikat úgysem találjátok ki segítség nélkül. Gakpo!! Igaz, ő ősszel még a PSV-ben játszott, de ott rengeteget. És nálunk is. Mióta nálunk van, csak 4-en töltöttek nála több időt a pályán. Ez idő alatt nálunk az összes játékidő 76,09%-ában pályán volt. Csak a Liverpool meccseket tekintve a bronzérmes Alexander-Arnold 3764 perccel, 80,43%-os pályán töltött időaránnyal.

A legkevesebbet játszó játékosunkra nagyon alacsony az odds, gyakorlatilag 0. Mint ahogy a pályán töltött ideje is. Igen, ő Arthur, aki egyetlen meccsen lépett pályára, a Napoli elleni idegenbeli meccsen (már 1-4-nél) és töltött a pályán kőkemény 14 percet, ezzel az összes játékidőnk 0,34%-át prezentálva. A mai napig rejtély, hogy bírta oly sokáig sérülés nélkül.

A legtöbbet hiányzók rangsorát azonban nem ő vezeti, hanem Keita. Ő 33 meccset hagyott ki sérülések miatt, vagyis a szezon 63,46%-át. Őt követi Diaz 31 meccsel (59,62%), a harmadik helyen pedig Arthur áll, aki 27 meccset hagyott ki sérülés miatt, ez pedig a nálunk töltött idő 56,25%-át jelenti. Rajtuk kívül sokat hiányzott még Ramsay (tudom, ő jelenleg nem feltétlen az első csapat szerves része, de ha hosszútávon számolunk vele legalább Tsimikas-szintű helyettesként, akkor szerintem figyelembe kell venni (26 meccs, 50%)), Jota (24 meccs, 46,15%), Thiago és Konaté (20 meccs, 38,46%). És akkor még nem lettek említve a tizenmeccses (~25-30%) hiányzók, Firmino, Ox, Jones, Bajcetic és Matip.

De nézzük csapatrészenként a szerepléseket, sérüléseket.

KAPUSOK

Alisson

Eszméletlen terhelésnek van kitéve. Ezt vegyük számításba, amikor esetleg hibázik. A tavalyi szezonban kihagyta a Liga-kupa első 3 meccsét (keretbe sem került), aztán az Arsenal elleni elődöntő odavágoján ő védett, a visszavágón és a döntőn pedig a padon ült. Az FA-kupában kihagyta az első 2 meccset (keretben sem volt), a többi 4-et viszont végigvédte. Kihagyott 2 bajnokit, a Watford ellenit azért, mert előző nap még válogatott meccsen volt (köszi a szervezést!), a Chelsea ellenit meg betegség miatt. A válogatottban 3 meccsen csak a kispadon ült, egyen csak egy félidőt játszott, a többi 8-at végigjátszotta. Összesen 63 meccsen játszott 5655 percet!

Az idei szezonban a Community Shield-et sérülés miatt kihagyta, aztán a VB-ig csak a Derby elleni Liga-kupa meccsen pihenhetett, a VB után a City elleni Liga-kupa meccset is megkapta pihenőnek, a Wolves elleni FA-kupa visszavágón csak a padon ült (itt lehet, hogy csak sima pihentetésről volt szó, de az is lehet, hogy azért kapott kis lélegzetvételt, mert az előző 3 meccsén 8 gólt kapott), illetve a teljesen tét nélküli utolsó fordulóban kapott pihenőt. Ezeken kívül végigvédte a szezont. 47 meccset játszott végig.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 5655 perc

Idei szezon (összes meccs): 4789 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 4230 perc

Idei sérülések: 1 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 90,38%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 1,92%

Kelleher

A tavalyi szezonban a Liga-kupában az Arsenal elleni elődöntő odavágón a padon ült, de a többi 4 meccset végigvédte. Az FA-kupában az első 2 meccsen védett, a bajnokságban pedig Alisson 2 hiányzó meccsét hozta. Ezen kívül játszott még 7 válogatott meccset is. Így összesen 15 meccsen 1380 percet játszott.

A nyár közepén lesérült és emiatt 2 hónapig nem játszhatott, így az idei szezonunk első 9 meccsét sérülés miatt kihagyta. Ebben a szezonban 2 Liga- és 1 FA-kupa meccsen játszott. Ezeken kívül csak 3-szor nem volt nevezve, az összes többi meccsen a padon ült.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1380 perc

Idei szezon (összes meccs): 643 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 360 perc

Idei sérülések: 9 meccs (1,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 7,69%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 17,31%

Adrian

A tavalyi szezonban egy Liga-kupa meccsen védett, ezen kívül övé volt a felkészülési meccsek nagy része (valószínűleg Kelleher sérülése miatt is), de így is összesen mindössze 5 meccsen játszott 330 percet. 35 meccsen még csak a keretbe sem került, illetve volt egy 9 meccses sérülése. Az idei szezonban csak a Community Shielden védett, ott is valószínűleg csak Alisson és Kelleher egyidejű sérülése miatt. Ősszel legalább az idő nagy részében a padon volt, tavasszal még ott sem. A VB utáni 30 meccsből csupán 6-on került a padra, a többin még csak nevezve sem volt.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 330 perc

Idei szezon (összes meccs): 167 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 90 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 1,92%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 0%

 

Összegzés

A kapusoknál teljesen egyértelmű a helyzet. Alisson az elsőszámú kapusunk, Kelleher a második, Adrian a harmadik. Ennek megfelelően alakultak a játékpercek is. Bár szerintem Kelleher nyugodtan megkaphatta volna a másik két FA-kupa meccset is. Így nem csoda, ha esetleg menni fog. Ha valami csoda folytán mégis maradna, én Klopp helyében neki adnám az összes kupameccset, hazait, nemzetközit egyaránt, utóbbit a legjobb 8-ig biztosan. Így lehetne egy 10-12 meccses szezonja. Ez Alisonnak is nagy segítség lenne, hiszen akkor nem 90%-ban kéne pályán lennie, hanem csak 75-80.

VÉDŐK

Alexander-Arnold

Tavaly brutális szezonja volt. Mindössze 4 meccsen volt sérült, de azt szépen elosztotta, hiszen minden klubsorozatunkra 1 jutott. Az idei szezonkezdetig 55 meccsen 4637 percet játszott, ráadásul érdemi pihenés nélkül. Így talán valamelyest érthető az őszi gyengébb forma.

Idén az ősz nagy részét végigjátszotta. Egyedül a Rangers elleni idegenbeli BL-meccset hagyta ki sérülés miatt, és a Derby elleni Liga-kupa meccsen nem került a keretbe, de ezeken nem is hiányzott. Ez utóbbi meccsen Ramsay helyettesítette, a többin hol Milner, hol Gomez. A VB-n szerencsére csak 34 percet játszott, így legalább abban az időszakban nem volt kitéve nagy fizikai terhelésnek. A VB után a City elleni Liga-kupa meccsen és a Wolves elleni FA-kupa visszavágón nem került a keretbe, a Chelsea ellen pedig mindkét bajnokin a padon ült, de csak az elsőn állt be 19 percre. Ezeken kívül minden meccsen kezdett. A VB utáni összjátékidőnk 83,56%-ában pályán volt.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4637 perc

Idei szezon (összes meccs): 3798 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3764 perc

Idei sérülések: 1 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 80,43%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 1,92%

Ramsay

Tavaly egész komoly szezont hozott az Aberdeenben. 36 meccsen játszott 2537 percet. Volt egy 8 és egy 2 meccses sérülése, illetve a nyáron egy 7 meccses sérülés közepette vettük meg. Aztán nálunk jórészt sérült volt. A nyári sérülése után a Community Shielden és az első 2 bajnokin nem volt kerettag, aztán jött egy újabb 7 meccses sérülés, majd kapott 4 percet a Napoli elleni hazai meccsen, a Derby elleni Liga-kupa meccset végigjátszotta, utána pedig még játszott 1-1 félidőt egy válogatott és egy felkészülési meccsen. Igazából az U21-ben sem tudott nagyon vitézkedni, ott is csak 5 meccset játszott, hiszen február 17. óta sérült, ráadásul ott még eltiltott is volt piros lap miatt. Nagy kérdés, hogy a sérülései tényleg csak a növekedésének köszönhetőek-e, és ha igen, mikor fogja kinőni. Az első csapat szempontjából annyi haszna volt, hogy Alexander-Arnold 1 meccset pihenhetett.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2537 perc

Idei szezon (összes meccs): 184 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 94 perc

Idei sérülések: 26 meccs (~4 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 2,01%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 50%

Gomez

Tavaly aránylag laza szezonja volt, összesen 1046 percet játszott. Igaz, a tavalyelőtti szezonban volt egy nagyon komoly térdsérülése, ami miatt kihagyott 42 meccset, több, mint 8 hónapot. Így talán érthetőbb, hogy tavaly csínján bántak vele Kloppék. Csupán egyszer fordult elő, hogy 2 egymás utáni meccset végigjátszott, de ott is volt a meccsek között 2 hét válogatott szünet miatt. Összesen is csak 10 végigjátszott meccse volt, a többi 146 percet 11 meccsen hozta össze. Ráadásul tavaly is volt egy 1 hónapos sérülése, ami miatt 7 meccset hagyott ki. Ebben a szezonban viszont nagyságrendileg kb. ugyanannyit játszott, mint Konaté. Azt mondjuk nem tudom, hogy mennyire a kényszer szülte az ő játékát, mert ősszel leginkább akkor játszott, amikor Matip és/vagy Konaté sérült volt, illetve 1,5 meccs erejéig Trentet is helyettesítette, tavasszal pedig akkor játszott, amikor van Dijk, aztán Konaté sérült volt. Utána ő is lesérült, így a februári Real odavágó óta csak a Chelsea ellen játszott (ott is Trent helyén), illetve az utolsó, tét nélküli fordulóban, bár többnyire ott volt a padon. Igazából a sorminta arra enged következtetni, hogy hiába neki van a 2. legtöbb perce a CB-k között (bár ezt csak az utolsó fordulónak köszönheti, illetve annak, hogy párszor Trent helyett játszott), ő mégis csak a 4. számú CB, mert amikor mindketten egészségesek, akkor a VvD-Konaté kettős tolja végig a meccseket, ha pedig valamelyikük hiányzik, akkor Matip a beugró (feltéve, hogy ő is egészséges). És ez még úgy is igaz, hogy Matip 25%-kal kevesebbet volt pályán, mint Gomez, hiszen háromszor annyit volt sérült. Ráadásul ősszel, amikor Matip és Konaté először volt egyszerre sérült, még Phillips is hamarabb került a csapatba, mint ő.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1046 perc

Idei szezon (összes meccs): 2273 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2130 perc

Idei sérülések: 4 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 45,51%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 7,69%

Konaté

Tavaly ismerkedős szezon gyanánt 29 meccsen játszott 2490 percet. Ezen kívül még válogatott és egyéb meccseken még 359-et, így az idei szezonkezdetig 2849 perc került a lábaiba. Rögtön sérüléssel kezdte az őszt és kihagyott 9 meccset (2 hónapot), majd 2 játszott meccs után újra kidőlt 3 meccsre, aztán a VB-n beletekertek még 294 percet. A vb után újra kidőlt 2 meccsre, de visszatérve végigjátszott 6 meccset, hogy utána megint lesérüljön 5 meccsre. Azóta viszont csak a West Ham elleni meccset hagyta ki sérülés miatt, illetve a záró fordulóban a Southampton ellen csak a padon ült, a többit végigjátszotta. Bár a zárófordulónak köszönhetően Gomeznek több perce van a szezonban, mégis látszik, hogy Konaté VvD elsődleges párja, hiszen amikor mindketten egészségesek voltak, akkor ők játszottak. De ugye a VB előtti meccsek 54,55%-át kihagyta. Illetve Gomez többször Trent helyén játszott, így szigorúan csak a CB játékidőt nézve Konaté a 2. Ráadásul a VB utáni idő 66,67%-át a pályán töltötte.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2849 perc

Idei szezon (összes meccs): 2554 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2080 perc

Idei sérülések: 18 meccs (~2,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 44,44%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 34,62%

Matip

A tavalyi őrült meccsdömpingből 3705 perccel vette ki a részét, ráadásul csodával határos módon nem volt sérült.

Idénre ez változott. Az őszi 23 meccsünkből 13-at (59,09%) hagyott ki sérülés miatt. Jól jelzi a naptár zsúfoltságát, hogy ezt a mennyiséget 1,5 hónap alatt játszottuk le. A tavaszt újra sérülés nélkül hozta, ami kellett is Konaté, VvD és Gomez (szerencsére 1 meccset leszámítva nem egyidejű) sérülései miatt. De ekkor már csak akkor játszott, ha a Konaté-VvD párosból valaki sérült volt.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 3705 perc

Idei szezon (összes meccs): 1715 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1605 perc

Idei sérülések: 13 meccs (~1,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 34,29%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 25%

van Dijk

A tavalyelőtti szezon nagy részét (48 meccset, 9 hónapot) kihagyta Pickford mészárlása után. Ebből a tavalyi felkészülésre épült fel. A tavalyi évet brutálisan végigtolta, hiszen 60 meccsen 5430 percet játszott.

Ezt folytatta idén is, hiszen a VB-ig csak a Derby elleni Liga-kupa meccsre kapott pihenőt, minden mást végigjátszott (95,45%). Erre a VB-n rápakoltak még 480 percet, ahonnan visszatérve kapott 1 (a City elleni Liga-kupa) meccs pihenőt, hogy 3 meccs múlva lesérüljön és kihagyjon 6 meccset (1 hónapot). A sérülés után az Everton elleni meccset még csak a padon ülte végig, azóta viszont, csak a Chelsea elleni idegenbeli meccsen, illetve a Soton ellen a tét nélküli zárófordulóban nem került a keretbe, minden mást végigjátszott. Összesen 40 meccset játszott végig a szezonban.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 5430 perc

Idei szezon (összes meccs): 4485 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3645 perc

Idei sérülések: 6 meccs (~1,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 77,88%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 11,54%

Phillips

A tavalyi szezonban ősszel kapott egy félidőt a Preston elleni Liga-kupa meccsen, egyperces időhúzó csere volt az Atletico elleni hazai BL-meccsen, illetve megkapta a teljes Milan elleni idegenbeli BL-meccset. Aztán 11 meccset (1,5 hónapot) kihagyott fejsérülés miatt, majd tavaszra a Bournemouth-hoz ment kölcsönbe, ahol egyetlen meccs kivételével végigjátszotta a tavaszt a másodosztályban. Idén, amikor Matip és Konaté egyszerre volt sérült, Klopp először őt tette be van Dijk mellé, de aztán Gomez átvette a helyét, így gyakorlatilag végigpadozta az őszt. A két Liga-kupa meccsen játszott (a Derby ellen végig, a City ellen Milnert váltotta sérülés után), a kettő között a Southampton ellen játszott 4 percet, illetve még a Wolves elleni FA-kupa visszavágón kapott 25 percet. Azóta még 4-szer ült a padon (azt is kényszerből), de leginkább a keretbe sem került. Az összjátékidő 5%-án volt pályán, ami egy 5. CB-től szerintem korrekt teljesítmény.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1756 perc

Idei szezon (összes meccs): 304 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 234 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 5%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 0%

Robertson

Tavaly ő is igen komoly terhelésnek volt kitéve, 58 meccsen 4910 percet játszott. Kihagyott 2 meccset sérülés, 2-t pedig eltiltás miatt (ezúton is üdvözöljük Tierney játékvezetőt és kedves édesanyját).

Idén is folytatta ezt a tempót. Igazából egy komolyabb sérülése volt, ami 1 hónapig tartott, de szerencsére válogatott szünet miatt ez csak 4 meccset érintett. Illetve az utolsó meccset hagyta ki hivatalosan szintén sérülés miatt, de valószínű, hogy egészségesen sem játszott, vagy legalábbis nem kezdett volna.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4910 perc

Idei szezon (összes meccs): 3700 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3327 perc

Idei sérülések: 5 meccs (~1 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 71,09%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 9,62%

Tsimikas

Tavaly ő is sokat volt pályán, 2757 percet, igaz, ebből 1122 percet a válogatottban, de összességében ez azért már számottevő játékidő. Ráadásul mindezt sérülés nélkül tette.

Ehhez képest ezt a szezont rögtön sérüléssel kezdte, de csak 2 meccs erejéig, azóta szerencsére folyamatosan egészséges. Erre szükségünk is volt Robbo sérülése, pihentetése, és talán formánkívülisége miatt is. Összességében a meccseink több, mint ¼-ét vitte.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2757 perc

Idei szezon (összes meccs): 1658 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1294 perc

Idei sérülések: 2 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 27,65%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 3,85%

Összegzés

Itt messze AA és VvD játszotta a legtöbbet, de Robbo is bőven 3000 perc felett van, bár őt Tsimikas tudta tehermentesíteni közel 1300 perccel. Számomra meglepetés volt Gomez sok játékperce (ő a 4. a védők között), de a sérülése óta csak 2 meccset játszott. Érdekes, hogy Matip a VB utáni első 6 meccsen játszott (és elég sokat), azóta viszont jobbára csak padozott. Ebből is látszik, hogy idén ebben a csapatrészben szerencsések voltunk a sérüléseket illetően. Védőink összesen 75 meccset hiányoztak sérülés miatt, szerencsére nem volt zsúfolt egyidejűség. Összesen 8 meccs volt, amikor 2 CB-nk egyidejűleg volt sérült. Szerencsére a szélső védőknél egyáltalán nem volt átfedés a sérülések között. Ez kb. annyi, mintha ebből a 9 védőből 2 hiányzott volna az egész szezonban, ami szerintem teljesen vállalható arány.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Bajcetic

Róla tavalyról nincs sok infóm, csak hogy 21 utánpótlás meccsen lépett pályára.

Idén a VB előtt csak óvatos perceket kapott, azt is többnyire már eldőlt meccseken, vagy időhúzó csereként, illetve több fiatallal együtt megkapta a Derby elleni Liga-kupa meccset. Tulajdonképpen a Wolves elleni FA-kupa visszavágón robbant be úgy igazán, játszott is zsinórban 11 meccset, elég sok perccel. Aztán lesérült és már több, mint 2,5 hónapja nem játszhat. Remélem gyorsan felépül, mert nagyon kellenek a pályán töltött percek neki is a fejlődés miatt, illetve a csapattársaknak is a rotáció miatt. Az idei kb. 20%-os játékidő arányával sokat segített a csapaton. Remélhetőleg ezt jövőre fel tudja tornászni legalább 30-35% környékére.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): kb. 1200-1600 perc

Idei szezon (összes meccs): 1096 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 929 perc

Idei sérülések: 13 meccs (~2,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 19,85%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 25%

Fabinho

Gyakorlatilag ki van zsigerelve. Tavaly 4224 perc került a lábaiba, így ő is agyon volt hajtva. Csoda, hogy csak 2-szer 3 meccset volt sérült.

Ennél is nagyobb csoda, hogy ezt a szezont teljesen sérülésmentesen hozta. A VB előtt és után is ő a messze legtöbbet játszó középpályásunk, egyedüliként 3000 perc felett ebben a csapatrészben. Csak a Derby elleni Liga-kupa meccsen, valamint a Leicester elleni hazai és a Wolves elleni idegenbeli bajnokin nem volt nevezve, minden más meccsen játszott. Szerencsére a VB-n csak egy meccsen játszott, azt is a brazilok számára már tét nélküli utolsó csoportmeccsen, így ott talán tudott valamelyest regenerálódni legalább fizikailag. Illetve Bajceticnek köszönhetően kapott egy 4 meccses periódust, amikor összesen játszott 31 percet.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4224 perc

Idei szezon (összes meccs): 3652 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3534 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 75,51%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 0%

Carvalho

Nagy talány. Tavaly elég komoly szezont tolt a Fulhamben. 3229 percet játszott összesen, ami tekintélyes mennyiség, főleg az ő korában. Mindezt sérülés nélkül, bár volt egy betegsége, ami miatt 1,5 hónapot (10 meccset) kihagyott. De gondolom ezek a számok is közrejátszottak abban, hogy leigazoltuk.

Idén nálunk a VB előtt korához képest, főleg új fiú létére egész sokat játszott (26,52%), viszont utána csak a City elleni Liga-kupa meccsen kapott egy félidőt, aztán padozott 5 meccset, a Wolves elleni FA-kupa visszavágón játszott 65 percet, majd megsérült és emiatt kihagyott 2 meccset. Azóta 21 meccsen lett volna elérhető, de csupán 3 meccsen játszott összesen 11 percet, 6 meccsen még csak a keretbe sem került. Nem tudom, hogy nem volt-e tavaly túlhajtva a korához képest és most esetleg azt szenvedi?

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 3229 perc

Idei szezon (összes meccs): 723 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 646 perc

Idei sérülések: 3 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 13,8%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 5,77%

Milner

Tavaly 1386 perccel segítette a menetelést, bár a 39-ből 14 alkalommal is csak egyszámjegyű időt töltött a pályán, vagyis sokszor már akkor is csak időhúzó csere volt. 12-szer viszont több, mint egy órát játszott (5 meccset játszott végig), és még 5 alkalommal legalább (vagy közel) egy félidőt. Volt egy 5 meccses (1 hónapos) és egy kétmeccses sérülése, valamint a Milan elleni idegenbeli BL-csoportmeccsről hiányzott sárga lapok miatt.

Idén is nagyjából a tavalyi teljesítményét nyújtotta számszakilag. Ősszel többet játszott, hisz Ox, Jones és Keita egyszerre hiányoztak gyakorlatilag 2 hónapig, közben ráadásul Thiago is kidőlt 5 meccsre, Trentet is többször váltotta jobbhátvédként (a Cityt le is nullázta), sőt, egyszer még Tsimikast is a bal oldalon. A VB után a City elleni Liga-kupa meccsen megsérült, majd kihagyott 4 meccset. Utána a Brighton elleni idegenbeli bajnoki zakót a padról nézte végig, az azt követő 12 meccsen játszott 436 percet (4-szer kezdőként), aztán a válogatott szünet utáni 11 meccsen kapott összesen 104 percet, vagyis gyakorlatilag megint időhúzó csere lett, leginkább talán azért, hogy előrébb lépjen a pályáralépési rangsorban. De ősszel nagyon kellett, hogy ne omoljon össze a középpálya, mert sok volt az egyidejűség sérültek között.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1386 perc

Idei szezon (összes meccs): 1423 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1304 perc

Idei sérülések: 6 meccs (1 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 27,86%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 11,54%

Henderson

Tavaly ő is az agyonhajtottak körét gyarapította 4157 perccel. Mindezt letudta egyetlen sérült meccsel, azt is az idénynyitón a Norwich ellen. Minden döntőn játszott, de sajnos csak kétszer kellett nyújtóznia.

Idén rögtön tornaórával kezdett, hiszen nyitányként megemelhette az angol Szuper-kupát. Az első 6 meccsen játszott 387 percet, de szükséges is volt a többiek sérülése miatt. Aztán ő is lesérült. Alig felépülve idióta Délikapu barátunk berángatta a válogatottba egyetlen németek ellen játszott percért. Utána megint hasonló arányban játszott, mint előtte, de a VB előtti utolsó 4 meccsen Klopp már pihentette, hiszen 3-szor nevezve sem volt, egyszer pedig 17 percet játszott. Kellett is a rápihenés, mert a VB-n 272 percet játszott. A VB után a Brentford elleni idegenbeli, mérsékelten sikeres bajnokit hagyta ki sérülés miatt, a Wolves elleni FA-kupa és a Real elleni BL visszavágón pedig nem volt nevezve. Ezeken kívül minden meccsen játszott.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4157 perc

Idei szezon (összes meccs): 2918 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2555 perc

Idei sérülések: 4 meccs (1 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 54,59%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 7,69%

Elliott

Tavaly biztatóan kezdett, aztán agyonrúgták a Leeds elleni meccsen. Ezt követően ki kellett hagynia 30 meccset (majdnem 5 hónapot). Utána megint elkezdett játszani, de március közepétől május közepéig nem játszott. Vagy padozott, vagy nem is nevezték. Ezt mondjuk abban a nagy hajtásban nehezen tudom értelmezni.

Idén ősszel rengeteget játszott. A VB előtti összes meccsen pályára lépett. Ekkor 63,48%-os volt a pályán töltött időaránya. Ez többek közt kényszer is volt, hiszen hol a középpályások hiányoztak 3-4-en folyamatosan, amikor pedig már csak ketten voltak ott sérültek, akkor egyszerre kidőlt Diaz és Jota, így akkor elöl kellett besegítenie. Aztán a VB után folytatta, hiszen Firmino is lesérült. Az első 41 idei meccsünkön mind páyára lépett, ezeken összelapátolt 2154 percet (58,37%). Nem csoda, ha elfogyott a srác. Utána Klopp kicsit jegelte. Kapott gyakorlatilag 5 meccs pihenőt. Igaz, ezekből 4-et végigpadozott, de legalább nem játszott. A Tottenham elleni unalomcunamin tért vissza. Ott kapott bő egy órát, de utána a hátralévő 5 meccsen összesen már csak 54 percet játszott csereként.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 777 perc

Idei szezon (összes meccs): 2560 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2270 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 48,5%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 0%

Thiago

A tavalyi maratonból 2382 perccel vette ki a részét. A Norwich elleni nyitányt sérülés miatt kihagyta, aztán játszott 5 meccsen, majd újra lesérült és kihagyott 9 meccset (bő 1 hónapot). Ezután 12 meccs múlva újra lesérült és kihagyott 7 meccset (1 hónapot). Újabb 6 meccs múlva 3 meccsre sérült le, de onnantól (márciustól) a szezon hátralevő meccsein egy kivétellel mind játszott. Az az egy meccs is 3 nappal a hosszabbításos FA-kupa döntő (amit végigjátszott) utáni Soton meccs volt, ahol azért a padon ült.

Idén ősszel 2 meccs után sérült le és hagyott ki 5 meccset (1 hónapot), de aztán belehúzott, és a VB előtti összjátékidő 52,32%-ában pályán volt. A VB után is hasonló tempóban tolta, sőt! A VB után 10 meccsen játszott 822 percet, ami erre az időszakra vonatkoztatva 91,33%-os arány! Ez egy 30 feletti sérülékeny játékostól rengeteg. Főleg úgy, hogy ekkor ezt párhuzamos sérülések nem indokolták. Igaz, hogy Arthur ekkor még sérült volt, Jones-nak is volt a VB után egy 3 meccses sérülése, azzal egyidejűleg pedig Milner is kiesett 4 meccsre, de Keita és Ox ekkorra már felépültek, Elliott, Henderson, Carvalho és Fabinho is elérhető volt. Érthetetlen, hogy amikor folyamatosan van 6-7 elérhető középpályás, akkor miért az egyik legsérülékenyebbet kell agyonhajtani, miközben ugyanebben az időszakban Ox játszott 335 percet, Keita 439-et, Jones 7 meccsen 54-et, Milner 6 meccsen 210-et, Hendo 9 meccsen 404-et, Carvalho 7 meccsen 110-et? Ezt egészen Wolves meccs végéig bírta, amikor újra lesérült. Ezúttal 10 meccset (2 hónapot) hagyott ki. Utána 4 meccsen játszott 100 percet, majd a Tottenham ellen nem volt a keretben sem, azóta pedig (5 meccse, majd egy hónapja) újra sérült. Igazából a 10 meccses sérüléséig 67,99%-ban pályán volt, úgyhogy lehet, hogy ez a tempó már nem neki való.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2382 perc

Idei szezon (összes meccs): 2076 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1958 perc

Idei sérülések: 20 meccs (1 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 41,84%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 38,46%

Jones

Tavaly 1936 percet töltött a pályán, ami közepes terhelést jelent. Igaz, voltak sérülései is. Először csak 1 meccs, aztán 2. Majd november elejétől 9 meccs, amit megtoldott 3 meccsel, amiket betegség miatt hagyott ki, így ekkor majd 2 hónapot hiányzott. Utána viszont az idei szezon kezdetéig rendelkezésre állt, mégis – főleg február közepétől – sokszor csak a padot koptatta. Ez így Elliott mellett szerintem nagy luxus volt tavaly tavasszal.

Az idei szezont úgy kezdte, hogy beállt a Community Shield-en az eredményhirdetésre, majd megsérült. Kihagyott előbb 4, majd 8 meccset. A kettő között egy meccsre leült a padra, de nem játszott, így gyakorlatilag kihagyott több, mint 2 hónapot. Visszatérésként a padról nézte végig a City-verést. Úgy tűnt, rendbe jött és kapott is pár felhozó meccset. 6 meccsen játszott 272 percet, de utána a VB-ig hátralevő 2 meccsen, illetve a VB alatti felkészülési meccseken még csak a keretbe sem került. A VB utáni első 3 meccset szintén sérülés miatt hagyta ki. Utána nagyon lassan és óvatosan engedték vissza a játékba, így a játéka áprilisig gyakorlatilag értelmezhetetlen volt. A Chelsea elleni idegenbeli bajnokin tért vissza, és játszott a szezon végéig 11 meccsen 840 percet, ami erre az időszakra vetítve 84,85%-os arány (a saját szezonbéli összjátékidejének közel ¾-ét ekkor játszotta), ami ráadásul többnyire jó játékkal is párosult. Remélhetőleg jövőre elkerülik a sérülések és olyan formában tud játszani konzisztensen, mint az utolsó 11 fordulóban. Nagyon nagy erősítés lenne középpályának és a csapatnak.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1936 perc

Idei szezon (összes meccs): 1277 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1173 perc

Idei sérülések: 14 meccs (~2,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 25,06%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 26,92%

Keita

Idei (és szerintem örökös) rehab-bajnokunk. Tavaly egész futballista módon tolta. Játszott összesen 2858 percet, igaz, ebből 773-at a válogatottban. De így is maradt a klub számára 2085 perc, ami szerintem egy sérülékeny középpályás részéről nagyon szép teljesítmény. Főleg, hogy egyetlen hosszabb sérülése volt (7 meccs, 1 hónap), ezen kívül volt még 4 egymeccses sérülése, vagyis összesen csak 11 meccset hagyott ki emiatt. Szerintem az ő játéka nélkül nem biztos, hogy négy fronton is harcban lettünk volna az utolsó pillanatig.

Ezért is fáj az idei szereplése. A VB előtt csak a Community Shielden játszott 6 percet, utána 3 meccsből kettőn nem is nevezték, egyet meg végigült a padon. Aztán lesérült 3 hónapra, kihagyott 18 meccset. Ezáltal a VB előtti játékidőaránya 0,3% volt, amivel még Arthur barátunkat is leiskolázta. A VB után úgy tűnt, hogy végre rendben van. Játszott is 12 meccset (igaz, csak az idő kb. felét töltötte a pályán), de aztán megint lesérült. Február 25. óta gyakorlatilag folyamatosan sérült, azóta kihagyott újabb 15 meccset (egyedül a Real elleni visszavágót ülte végig a padon, de aztán visszasérült). Idén összesen 491 percet játszott nálunk, ami a tavalyi teljesítményének a negyede.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2858 perc

Idei szezon (összes meccs): 683 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 491 perc

Idei sérülések: 33 meccs (~6 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 10,49%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 63,46%

Oxlade-Chamberlain

A másik nagy rejtély. Tavaly mindössze egyetlen meccset hagyott ki sérülés miatt, január végén az Arsenal elleni Liga-kupa elődöntő visszavágót. Viszont addig lejátszott a tavalyi összes 1526 percéből 1253-at, vagyis a saját összjátékidejének 82,11%-át. Eddig a sérülésig 32 meccsből csupán 2-szer nem volt a keretben, 5-ször pedig csak padozott, de a maradék 25 meccsen (köztük mind a 6 BL-csoportmeccsen) játszott. Utána viszont a szezon hátralevő 30 meccséből 4-en (2 bajnoki és 2 FA-kupa) játszott 273 percet, 11 meccsen pedig még a keretbe sem került. Vele már 3 a tavaly tavaszi menetelésben nem használt középpályások száma.

Az idei szezont már sérülten kezdte. Ez ki is tartott 14 meccsen (bő 2,5 hónapon) keresztül, így a VB előtti játékidő 63,64%-ában volt sérült. Ezután a VB-ig hátralévő 8 meccsből végigjátszotta a Derby elleni Liga-kupa meccset, háromszor cserélték be (15, 1 és 16 percre), kettőt végigült a padon, kétszer pedig nem nevezték. Ezt fel lehet fogni amolyan felhozó időszaknak is, pláne úgy, hogy a VB utáni 6 meccsen játszott 329 percet. De azóta 24 meccsből 3-on játszott összesen 45 percet, 5-öt végigült a padon, 16-szor pedig nem is nevezték (április eleje óta nem volt meccskeretben, zsinórban 11 meccsen). Én nem tudom, mi lehet vele a baj, de úgy tűnik, hogy tavaly januárban végleg eltört benne valami, vagy Kloppban a bizalom feléje (bár ez utóbbi esetben nem értem miért nem adtuk el a nyáron? Mondjuk gyanítom senki nem akart érte pénzt adni), hiszen tavaly tavasszal annyit játszott, mint egy kis lehetőséget kapó ifista. És igazából idén is. A tavalyi perceinek csupán a harmadát töltötte idén a pályán. Kár érte! Kiváló ügynök volt. Egy prime Oxra (2017-18) nagy szüksége lenne a csapatnak. Nagy balszerencséje, hogy a Róma elleni sérülés nagyot tört a karrierjén. Bár a bajnok évünkben még kimondottan sok meccsen (44) játszott, utána rásérült újabb 4,5 hónapra, ezzel pedig gyakorlatilag vége is lett az érdemi karrierjének, hiszen azóta inkább csak kiegészítő ember.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1526 perc

Idei szezon (összes meccs): 599 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 496 perc

Idei sérülések: 14 meccs (~2,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 10,6%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 26,92%

Arthur

Szigorúan csak a számokat nézve tavaly a Juventusban egész vállalható idényt tolt. Sérült csak a bajnokság elején volt 8 meccs erejéig, aztán tavasszal volt még egy 3 és egy 1 meccses sérülése. 32 meccsen játszott (8-on végig), összesen 1541 percet, vagyis bő 17 meccsnyi időt. Gondolom ezért is hozták, mert ha nálunk is ennyivel tudta volna tehermentesíteni a középpályát, az nagy segítség lett volna.

Ehhez képest idén nálunk játszott 14 percet a Napoli elleni idegenbeli BL-meccsen 1-4-nél csereként beállva, aztán lesérült 5 hónapra és kihagyott 27 meccset. Utána 15 meccsből csak 5-ször nevezték, de pályára nem lépett. Remélhetőleg a pályán töltött percei után kapja a fizetését.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1541 perc

Idei szezon (összes meccs): 14 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 14 perc

Idei sérülések: 27 meccs (~5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 0,34%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 56,25%

 

Összegzés

Az egyik idei Achillesünk. Ezt a csapatrészt már sokkal jobban sújtották a sérülések. Itt összesen 134 meccs hiányzás volt sérülés miatt, ami olyan, mintha 2-3 középpályásunk lenne állandóan sérült. Ez önmagában talán még nem is lenne akkora tragédia, hiszen én 11 játékost soroltam ide. Persze tudom, hogy többen közülük szélső poszton is játszottak, de szerintem inkább ebben a sorban. Vagyis elvileg folyamatosan kellett volna lennie legalább 7 elérhető középpályásnak. Csakhogy itt már komoly egyidejűségek voltak. Keita, Ox, Jones és Arthur gyakorlatilag a teljes őszt kihagyták, illetve akkor még Bajcetic sem volt igazán képben. Tehát máris csupán 6-ra redukálódott a középpályások száma, és ebbe csapott bele például Thiago 1 hónapos kihagyása, Hendo 3 meccses sérülése. Így nem csoda, hogy Fabinho és Elliott csapágyasra lett hajtva. Ősszel 2 meccsen is 5 középpályásunk volt egyidejűleg sérült, 4 meccsen 4-en, 9 meccsen pedig 3-an. Ehhez jött hozzá Diaz és Jota egyidejű sérülése, ezért hol Elliott, hol Carvalho játszott a támadósorban, így ők ezért hiányoztak pluszban a középpályáról. Tavasszal 3 középpályás volt a legtöbb egyidejű hiányzó, viszont ez 12-szer fordult elő. Ebből 3 meccsen Diaz és Jota mellett már Firmino is sérült volt, Gakpo pedig még nem volt, így újfent egy ember a fent említettek közül konstans támadót játszott.

Ebbe a sorba besegítettek az epizódszereplő fiatalok, Clark és Frauendorf is, leginkább a Derby elleni Liga-kupa meccsen játszott 65-65 percükkel, illetve előbbi még a Bournemouth-gázolás mámorában kapott 8 percet Klopptól.

Itt messze a legtöbbet Fabinho töltötte a pályán 3534 perccel, utána jön Henderson 2555-tel, Elliott 2270-nel, Thiago 1958-cal, aztán nagy ugrással Milner 1304, Jones 1173, Bajcetic 929. A többiek (Carvalho, Keita, Ox és Arthur) messze vannak a legalább 10 meccsnyi időtől.

TÁMADÓK

Diaz

A tavalyi szezont még a Portoban kezdte és nem kímélték, hiszen mire hozzánk került februárban, már volt benne 2968 perc. Miután leigazoltuk, tavasszal is játszott még 1860 percet. Így összesen 4828 percet töltött pályán tavaly. Tette mindezt sérülés nélkül. 72 meccsből mindössze 7-en nem játszott. A portói ideje alatt 1 válogatott meccsen csak a kispadon ült, 2 portugál kupameccsre nem nevezték (gondolom pihentették, főleg, hogy gyenge csapatok ellen játszottak), a Benfica elleni rangadót pedig betegség miatt hagyta ki. Nálunk a Burnley, a Watford és a Southampton elleni meccsen csak a padon ült. Úgyhogy elképesztő a terhelhetősége. Gondolom ezért IS igazolták le.

Idén hasonló ütemben kezdte a játékot. Az első válogatott szünetig lévő 9 meccsen mindössze 14 percet hiányzott! Igaz, ez valahol szerintem kényszer is volt, hiszen Jota ekkor még jórészt sérült volt, Nunez is eltilttatta magát 3 meccsre, Firmino pedig valószínűleg már nem bírja úgy az ilyen szintű sorozatterhelést. A válogatott meccsek után Klopp pihentetni akarta, de szarul álltunk a Brighton ellen, ezért jött a szünetben. Utána a Rangers ellen újra végig pályán volt, majd jött az Arsenal meccs, ahol megsérült. Nagyon hosszú kihagyás várt rá. 31 meccs. Kicsit több, mint 6 hónap. Utána óvatosan engedték vissza a játékba. Előbb csak 10 perceket, majd fél órát, végül egy órákat kapott. A sérülése utáni utolsó 9 meccsen összesen 383 percet játszott. Remélhetőleg az idei évvel letudta a sérüléseit és terhelhető lesz a tavalyi módon.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4828 perc

Idei szezon (összes meccs): 1508 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1355 perc

Idei sérülések: 31 meccs (6 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 28,95%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 59,62%

Jota

Tavaly ő is a 4000+-osok táborába tartozott. 73 meccsből csak 9-en nem játszott. 3-at hagyott ki sérülés miatt, a Shrewsbury elleni Liga-kupa meccsen az A csapat nagy részéhez hasonlóan pihenőt kapott, 5-ször pedig csak a padon ült.

Idén már sérülten kezdte a szezont. Rögtön ki is hagyott 6 meccset (bő 1 hónapot). Utána lassú visszaszoktatás jött 377 perccel 8 meccsen, majd újra lesérült, de most még komolyabban. Ezúttal 18 meccset (4 hónapot) kellett kihagynia. Őt is óvatosan engedték vissza. Ráadásul a sérülése után sokáig még nagyon lassú és formán kívül volt. De utána szerencsére magára talált sebességben és játékban egyaránt. Bízzunk benne, hogy kellő rákészüléssel és odafigyeléssel megint hozhat egy tavalyihoz hasonló szezont.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4166 perc

Idei szezon (összes meccs): 1501 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1395 perc

Idei sérülések: 24 meccs (~5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 29,81%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 46,15%

Firmino

Tavaly is már öregurasan tolta a maga 1814 percével. Igaz, 24 meccset volt összesen sérült (közel 4 hónapot), de így is csak a rendelkezésre álló idő mintegy felében volt csak pályán.

Idén is hasonló mennyiséget volt pályán. Valószínűleg ő már nem bírja a sorozatterhelést, főleg nem az ilyen szintűt. Idén a VB előtt 69,09%-ban volt pályán nagyrészt kényszerből Diaz és Jota sérülései, illetve Nunez eltiltása miatt. Ennek a VB után lett meg a böjtje egy 10 meccses (1,5 hónapos) sérülés formájában. Utána csak a Chelsea elleni hazai bajnokin kapott bő egy órát, egyébként inkább csak beállt 10-20-30 percekre. Április közepétől május közepéig volt egy újabb 6 meccses sérülése, majd zárásként csattanónak 2 góllal búcsúzott a szezontól és a csapattól. Nagyon fog hiányozni. A munkamorálja, a terhelhetősége (mert fénykorában rengeteget játszott sérülés nélkül), a játékintelligenciája és a személyisége egyaránt.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1814 perc

Idei szezon (összes meccs): 1832 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1713 perc

Idei sérülések: 16 meccs (~2,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 36,6%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 30,77%

Salah

A három tavalyi 5000+-os UFO egyike. Hihetetlen szezont nyomott végig, ráadásul mindössze 2 sérült meccsel. Ősszel csak a Liga-kupa meccseket hagyta ki, azokra pihenőt kapott. Januárban elment ANK-zni. Szerencsére emiatt csak 2 bajnokiról maradt le nálunk, a többi 4 meccsünk akkor Liga- és FA-kupa volt, illetve válogatott szünet is volt ebben az időszakban. Az ANK-t az első perctől az utolsóig végigjátszotta, ráadásul úgy, hogy minden kieséses meccsük hosszabbításos volt. A torna után visszatérve nem igazán találta magát és a góllövő formáját. Az ANK utáni nálunk játszott 25 meccsén mindössze 8 gólt lőtt, azt is 6 meccsen. Viszont Klopp nem merte érdemben pihentetni. Pedig ráfért volna, hiszen tavaly tavasszal 6-szor játszott végig 120 perces meccset.

Ősszel folytatta a rengeteg játékot. A VB-ig 22 meccsből 18-at végigjátszott. Egyedül a Derby elleni Liga-kupa meccset kapta meg ő is pihenőnek. Ráadásul a szezon elején látványosan szenvedett és nem ment neki. Ennek egyik legjobb példája volt a Bournemouth elleni 9-0, ahol gyakorlatilag a szertárosunk is lőtt gólt, csak neki nem sikerült semmi. A VB után is hasonló ütemben termelte a perceket. Akkor már nem is hagyott ki meccset. A hátrelévő 30 meccsből újabb 22-t töltött végig a pályán. Összesen 40 meccset játszott végig a szezonban! Rajta kívül csak VvD és Alisson tud legalább ennyit felmutatni. Nem csoda, hogy ha csak a Liverpool tétmeccseket nézzük idén, neki van a legtöbb játszott perce. Nem tudom, hogy ez a szintű fizikai terhelés mennyire hat ki a koncentráltságára és a döntési helyzeteire? Ezen talán érdemes volna elgondolkodni.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 5332 perc

Idei szezon (összes meccs): 4778 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 4294 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 91,75%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 0%

Nunez

Tavaly sérüléssel kezdte a szezont és kihagyta az első 5 meccset. Ezzel viszont le is tudta az éves rehablátogatási kvótáját, mert többet nem volt sérült a szezonban. Igaz, hagyott ki még kényszerűségből meccset a bajnokságban, de az sárga lapos eltiltás miatt volt. Összesen 3121 percet játszott, rádásul egész jól tolta, hiszen a bajnokságban 28 meccsen 26 gólt lőtt, a portugál kupákban 3 meccsen 2-t, de a BL-ben is 10 meccsen 6-ot. Ráadásul nemzetközi szinten nem Noname FC-knek lövöldözte a góljait, hanem a Barcának és nekünk 2-2-t, a Bayernnek és az Ajaxnak 1-1et. Így összesen 41 meccsen 34 gólt lőtt, ami elég biztató adatsor, mégha ennek a nagyját a portugál bajnokságban is érte el. Rémlik egy uruguayi, akit a holland bajnokságban lőtt 35 gólja miatt vettünk meg, aki aztán az első 1,5 szezonjában nem váltotta meg a világot, de aztán nálunk is elkezdte lődözni a gólokat. Természetesen nem azt mondom, hogy Nunez is feltétlen olyan kaliber lesz, mint Suarez, de szerintem őt se temessük egyetlen szezon után, főleg, hogy idén eléggé alullőtte az xG-jét. A munkamorálja szerencsére jó, jól kerül helyzetbe, csak sokszor nincs szerencséje. Ha kis szerencséje lesz a befejezéseknél, akkor remélhetőleg sokat fogunk még neki örülni.

Idén nálunk bekezdett, hiszen az első 2 meccsén 2 gól és egy gólpassz volt a termése. Aztán jött a harmadik meccsén a kiállítás. Utána 6 meccs kellett hozzá, hogy újra betaláljon, de utána a VB-ig, ha lassan is, de elkezdte csepegtetni a gólokat és asszisztokat. Ősszel az eltiltásán kívül csak a nottinghami fosfaragást hagyta ki sérülés miatt, egyébként pályán volt a játékidő közel felében. A VB-n 232 percet játszott, érdemi sikerélmény nélkül. A torna utáni első 5 meccsen csak 3 percet hiányzott, majd kidőlt 2 meccsre sérülés miatt. Utána picit óvatosabban játszatták, de 6 játszott meccs után megint ki kellett hagynia egyet. A szezon hátralévő idejében változatosan játszott, hol kezdett, hol becserélték, de minden meccsen pályára lépett. Egész a 36. fordulóig, akkor újra lesérült 2 meccsre, míg az utolsó fordulóba már nem is nevezték.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 3121 perc

Idei szezon (összes meccs): 2744 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2362 perc

Idei sérülések: 6 meccs

Idei eltiltások: 3 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 50,47%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 11,54%

Eltiltások miatt kihagyott meccsek aránya: 5,77%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 17,31%

Gakpo

Tavaly az egész szezont a PSV-ben játszotta. Egy hosszabb, bő 1 hónapos sérülése volt (7 meccs), illetve egy egyhetes (3 meccs) és egy egymeccses. Ezek a kihagyások nélkül valószínűleg ő is 4000 perc felett lenne, hiszen ezeken kívül minden meccsen játszott.

Idén ősszel még szintén a PSV-ben vitézkedett és játszott sokat. Mire hozzánk igazolt, volt már benne 2102 perc, plusz a VB-n játszott 451. A Brentford ellen még nem nevezték, de utána keményen végigtolta a tavaszt. Nála nagyobb játékaránnyal ebben az időszakban csak 4 játékos rendelkezik: Alisson, AA, Robbo és Salah. Lassan belerázódott a játékba és hasznos része lett a csapatnak. Remélhetőleg a közös felkészülés tovább javít a kémián.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 3815 perc

Idei szezon (összes meccs): 4447 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1849 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 76,09%

Sérülések miatt kihagyott meccsek aránya: 0%

 

Összegzés

A másik idei Achillesünk. Diaz és Jota nagyon sokáig hiányoztak, Gakpo pedig csak a VB után jött. Szerencsére ősszel Firmino elérhető volt és sokat is játszott, amikor pedig lesérült, jött Gakpo. Nunez szintén marginálisan volt csak sérült, ő az eltiltásával tett hozzá +50%-ot a hiányzásaihoz. Salah gyakorlatilag végigjátszotta a szezont. Szerencsére a visszatérések miatt a szezon végére ebben a sorban is sokkal jobb lett a helyzet. De összességében 77 meccset hagytak ki a csatárok. Ez elvileg olyan, mintha 1-2 csatár mindig hiányozna, ami 6 támadó esetén határeset. Tovább árnyalja a képet, hogy Gakpo csak a VB után jött, így ő is hiányzott 26 meccsről, vagyis összesen 103 meccs hiányzás van ebben a csapatrészben. Az már konkrétan folyamatos 2 ember hiány átlagban, ami viszont már-már kritikus, hiszen a maradék 4 elérhető játékosnak kell hoznia a meccseket, ami nem enged túl nagy rotációt és pihenést. Ráadásul itt is voltak komoly egyidejűségek, hiszen ősszel Gakpo még egyáltalán nem volt, 8 meccsen meg egyszerre volt sérült Diaz és Jota, így ekkor sokszor egy középpályás játszott például szélsőt, hogy a Salah-Firmino-Nunez hármast tehermentesíteni tudja. A fentebb már taglalt hiányos és túlhajtott középpályáról.

Nagy szerencsénk ebben a sorban, hogy téli VB volt, mert így Diaz és Jota sérüléséből bő 1 hónap meccs nélkül telt. Belegondolni is rossz mi lett volna, ha ehhez a kihagyott meccsmennyiséghez hozzájön még fejenként 6-8. Illetve, hogy a fiatalok, Stewart és Doak besegítettek egy picit. Előbbi csak a Derby elleni Liga-kupa meccsen, utóbbi viszont további bajnoki és FA-kupa meccseken tudott még egy bő félidőnyit játszani.

 

ÖSSZEGZÉS

Premier League 2022-23 – Liverpool játékpercek

Összességében darabra tényleg megvoltunk a szezon kezdetén, de a sérüléshullám, főleg annak egyidejűsége nagyon komoly gondokat okozott. A MU elleni őszi meccsen 9 hiányzónk volt. Igaz, utána a Bournemouth ellen 10, aztán mégis bucira vertük őket. De egész ősszel folyamatosan 6-8 hiányzó volt. Tavasszal a Real visszavágóra konszolidálódott a helyzet, onnantól már csak 4-5 hiányzó volt meccsenként.

És mindezek úgy jöttek, hogy tavaly 3 játékosunk játszott 5000+ percet, további 6-an 4000+ percet, és újabb 4 3000+ percet, vagyis konkrétan több, mint egy csapatnyi játékosunk játszott tavaly végig egy teljes angol bajnoki szezonnak megfelelő percet, majd egy teljes csapatnyian egy európás szezonnyit, hárman pedig überbrutál mennyiséget.

A tavalyi agyonhajtott 11 valahogy így nézne ki:

__________________Alisson (5655)

AA (4637) – Matip (3705) – VvD (5430) – Robbo (4910)

Henderson (4157) – Fabinho (4224) – Carvalho (3229)

_______Salah (5332) – Jota (4166) – Diaz (4828)

Cserék:

Gakpo (3815), Nunez (3121)

Tartalékok:

Keita (2858), Konaté (2849), Tsimikas (2757), Ramsay (2537), Thiago (2382)

Így talán áttekinthetőbb és érthetőbb, hogy milyen terhelésből érkeztek játékosaink erre a szezonra. Összehasonlításképpen néhány City kulcsjátékos tavaly játszott percei: de Bruyne (3855), Haaland (3124), Gündogan (3686), Rodri (4431). Mindezt úgy, hogy 5-tel kevesebb meccset játszottak. Arányaiban hasonló terhelésnek voltak kitéve, mint a mieink, de a nominális többlet sok, főleg úgy, hogy a többletmeccseket nem a szezon után játszottuk, hanem közben, amikor a City játékosai pihentek.

Reméljük jövőre jobban menedzseljük a csapatot. Leginkább meg kell szabadulni a nemjátszóktól (Arthur, Keita, Ox) és hozni helyettük használható embereket. Érdemben jövőre sem lesz kevesebb meccsünk, mint idén, hiszen az európai porondon is legalább 8 meccs vár ránk. Tudom, hogy csak 6 csoportmeccs lesz, de talán egy EL-csoportból illene továbbjutnunk, azt meg tényleg megette a fene, ha legalább a 3. hellyel nem megyünk tovább a Konferencia Ligába. Mondjuk jó lenne első helyen végezni az EL-csoportban, hogy megússzunk 2 felesleges meccset. Annyival lesz könnyebb jövőre, hogy a szezon közben nem lesz VB, illetve végre normális pihenőidő és felkészülés lesz nyáron. Ezek remélhetőleg segítenek elkerülni a hosszabb sérüléseket, főleg egyidejűleg. Fontos az ilyen jellegű kockázatminimalizálás. A tavalyi szezon megmutatta, hogy milyen az, amikor egy ilyen szintű csapatot elkerülnek a sérülések, az idei pedig azt, hogy egy tavalyihoz hasonló terhelés után nagyon nagy szükség van a komoly pihenésre és a szintén komoly alapozásra, hogy elkerülhető(bb)ek legyenek a sérülések.

Soha ne adjuk fel!

YNWA