DoF játék 2023

Nem egyszerű dolog az új német DoF cipőjében lenni ezen a nyáron – Jörg Schmadtke az egykori kapusnak, aki 20+ éves tapasztalattal bír a pozícióban – hiszen a BL hiánya miatt most éppen nem annyira vonzó a Liverpool projekt. Valamint a BL hiány, Melwood visszavásárlás és az Anfield bővítés miatt a Mac Allister igazolás után feltehetően nincs túl sok pénz a kasszában. A játék szabályai és keretei évek óta ismertek. Az idei versenyzőink Mac Allister igazolással és 0 fontos kerettel indultak neki a keret erősítésnek. Lássuk ki mire jutott ezen nehéz feltételekkel.

ClayMatthews52

Kezdjük azzal, hogy a kiinduló lehetőségekkel helyből nem értek egyet. Mac Allister érkezett, ezen felül csak az eladások fényében költhetnénk, viszont azt gondolom, hogy ha eddig évekig Bellinghamre spóroltunk, akkor egy nettó 80-100 milliós költés bele kell, hogy férjen, még úgy is, hogy stadionbővítés, Melwood, BL-hiány, de megpróbálok ragaszkodni ehhez. Nem akarom nagyon megváltani a világot, egyszerűen akit jónak gondolunk, azt el kell hozni.

A már említett Alexisen kívül szerintem szükség lenne 2 középpályásra és 1 ballábas középhátvédre. Előbbieket nem gondolom túl, közülük, ha törik, ha szakad, ide kell hozni Képhren Thuramot és Manu Konét (igen…). Kommentekben már megindokoltam miért, idézném saját magamat: „Koné kb Thiagónak a szerepkörére érkezhetne, viszont p90 Thiago másfélszer-kétszer olyan jó számokat hoz, egyedül a fejparbajokban ugyanolyan gyengék 39 vs 36%, de egyébként Képhren is hasonló nagyjából. Bellinghamnél statok alapján nem sokkal rosszabb, viszont Koné sokkal kevesebbet vett részt a támadások befejezésében. Szemre nekem az a bajom vele, hogy nagyon hullámzó, sokszor eltűnik teljesen [megj. de nagyon jól tartja meg a labdákat, nehéz leszerelni].” Így, hogy egyik sem Bellingham egy-az-egyben pótlására érkezik, semmi bajom nincs egyikükkel sem, van idő rotálni, beszoktatni, illetve megóvni őket az angol foci okozta nagyobb terheléstől (mint említettem korábban, Konénak volt már MCL sérülése), nem kell állandó kezdőknek lenniük. Összességében ár-érték arányban sokkal jobban járunk, kevesebb pénzből hozunk két majdnem olyan jó játékost, akiket fel lehet építeni. Thuramot indokolatlan lenne túláraznia a Nizzának, Koné esetében pedig talán szerencsés közjáték, hogy új DOF, új edző érkezik, nagyjából Koné az egyetlen jól eladható játékos (Joe Scally és Luca Netz lehet még izgalmas), a keret átalakításához pedig eladási kényszerben vannak. Szóba jöhetne még Manuel Ugarte, de a magas ára miatt nem reális, valamint, ha esetleg valamelyik érkező meghiúsulna, akkor projekt játékosnak Gabri Veiga/Romeo Lavia.

A ballábas középhátvédnek Joško Gvardiol lenne az ideális jelölt (Pool-szurker, fekszik neki a magas védelmi vonal, labdabiztos), viszont róla a magas árcédula miatt lemondok, és Micky van de Ven irányába tendálom Schmadtke tárgyaló skilljeit és korábbi kapcsolatait. Természetesen Birdzsilhez kell őket hasonlítani: előrejátékban Gvardiol, levegőben magasan van Dijk, földön vívott párharcokban viszont van de Ven hozza a legjobb statokat. Micky is fiatal, így csak Birdzsil sérülése esetén kellene őt mindenképpen kezdetni, nála is lenne idő a beszoktatásra, rotációra. Szóba jöhetne még Levi Colwill, Gonçalo Inácio, Pau Torres, Antonio Silva, de legfőképpen a potenciális áruk miatt nem tartom egyiket sem reálisnak.

Kelleher eladása miatt érkezik még egy ingyen (vagy bagóért) igazolható HG második számú kapus, a keretben fennmaradó helyeket pedig akadémistákkal tölteném fel (szélsőhátvédben nagyon jól állunk, ha kell támadót bevetni a kupákban, akkor ott is).

Árakat fölösleges írni, az érkezőket egy az egyben fedezi Thiago, Cimikasz, Kelleher, Nat Phillips (vagy Matip), Rhys Williams és egyéb akadémisták eladása, illetve a távozó Bobby, Milner, Keita és Ox bérkerete, de továbbra is hangsúlyozom, hogy az eladások szerintem nem így fognak kinézni.

Jövőre pedig lehet folytatni a keret újjáépítését. 

RQ17

+++ CSALÁS: A Jakuzzi rendkívül FSG-pozitívan 0 fontos keretet adott, ezt az elején félreteszem, hogy leírjam, amit igazán szeretnék. 2023-ban eléggé utolérték a Liverpoolt a piaci körülmények (értsd: drágák a fiatal, peak előtti tehetségek) és a versenytársak is, ezért úgy gondolom, hogy idén villantanunk kéne. Több poszton erre nincs pénzünk, márpedig ezt kéne tennünk (kb. mint anno Alissonnal és Virgillel a Cou-pénzből), de legalább egy “marquee signingnek” érkeznie kéne, hogy ne essünk ki a bajnoki, vagy akár a top4 harcból jövőre. Ilyennek tartanám Gvardiolt (ballábas CB), Caicedot (top 8-as és 6-os), vagy Rice-t. A hírek szerint egyikükért sem vagyunk versenyben, ami elég szomorú – a büdzsénk sajnos nem elég arra, hogy más top4-es, vagy akár nem top4-es csapatokkal (Chelsea) versenybe szálljunk, és ez nem vetít előre túl pozitív jövőképet. Na de faszomazegészbe mindegy is, a kitekintés után kezdhetjük is a legális játékot (Manchester City have left the chat). Ahhoz, hogy érdemi játékosokat tudjak igazolni, rendesen el is kell adnom, ezt pedig a legfájdalmasabb helyen fogom kezdeni.

 

  • Mohamed Salah, 31, OUT (80 millió font, PSG, vagy Szaúd-Arábia)
    Salah még a csúcson van, de a decline-ja elkezdődött, a bezuhanása elkerülehetlen. A pizsinek kell valaki előre gólokat rugdosni, nekünk meg van már rajta kívül is gólgépünk, ha nem is ilyen szintű. Érdemi pénzt csak belőle lehet csinálni, vagy Jotából/Nunezből, de ő a legöregebb.
  • Joe Gomez, 26, OUT (27 millió font, Aston Villa)
    Az Európára készülő Emery keretébe jól jön az atletikus angol, és sokkal egyszerűbb feladatok várnak rá abban a játékkörnyezetben – RB/LB rotációba tökéletes a visszatérő Conor Bradley
  • Joel Matip, 31, OUT (10 millió font, Bayer Leverkusen)
    Xabi Alonso csapatába tökéletes, beszél németül, ismeri a Bundesligát és remek lábbal és labdacipelési képességben – CB kuparotációba marad a HG Nat Phillips helyette
  • Caomhin Kelleher, 24, OUT (15 millió font, Luton Town)
    A feljutó Luton adott érte egyedül érdemi összeget, sok szerencsét Caomhin!
  • Tsimikas, 27, OUT (13 millió font, Bournemouth)
    Bentmaradtak, vásárolnak, a görög scouser pedig nálunk csak harmadik lett volna a sorban
  • Kölcsönbe távozik Carvalho és Elliott ingyen a PLbe, hogy megtalálják végre a posztjukat.

ÖSSZES BEVÉTEL: 145 MILLIÓ FONT


Az eladottakat és az ingyen távozó középpályásokat is pótolni kell, szóval nincs könnyű dolgom, de nézzük először a “big picture”-t – reális cél a top4 és egy EL-győzelem. A közvéleménnyel ellentétben szerintem nem feltétlenül kell “elsőszámú 6-ost” hoznunk. Ha megfelelően energikus lábak veszik körül és pihen (fog), akkor Fabinho még legalább egy erős szezont fog tudni hozni, főleg, hogy Bajcetic simán jó lehet a meccsek 30-40%-ra, de Gini-szerűen bármelyik új 8-as is beugorhat. Viszont védekezni tudó, fizikális 8-asokra szükség lesz még Macán kívül is. Taktikai fejtegetésre nincs helyem, de úgy gondolom, jövőre kétféle Liverpoolt fogunk látni: az új, erősen labdabiztos Poolt TAA-val fellépő irányító 6-osként, egy új ballábas progresszív CB-vel, és a jó a jó öreg intensity monster 4-3-3-at, az új rohamnéger CMeinkkel feltuningolva, Robertsonnal LB-ben. TAA pozíciójával ezt a kettőt akár meccseken belül is lehet módosítani, de főleg meccsenként ellenféltől függően. Salah direkt pótlása lehetetlen, ezért egy sokoldalú ballábas szupertehetséget hoznék a helyére, némi ingyen backuppal kiegészítve. Érkezők:

  • Khephren Thuram, 22 (35 millió font, Nice, támadó baloldali/jobboldali 8-as)
  • Manu Koné, 22 (30 millió font, Möchengladbach, védekezőbb 8-as, hobbi 6-os)
  • Gonçalo Inácio, 20 (40 millió font, Sporting CP, ballábas progresszív-szörny középhátvéd)
  • Robert Zieler, 34 (3 millió font, Hannover, HG cserekapus Kelleher helyére)
  • Rayan Cherki, 19 (35 millió font, Lyon, ballábas 1v1ben jó támadó, Salah-pótlék)
  • Jonathan Bamba, 27 (ingyen, Lille, jobbszélső squad player)

ÖSSZES KIADÁS: 143 MILLIÓ FONT, szóval +2ben vagyunk moneyball gecó!

balint0806

Jelentem beköszöntött a nyár a Fonaton! Máté a „kis Mukk Mac” és az eddig eligazolt négyes után kapott „0” font mellé adott még egy szép kerek „0”-t költőpénzként a játékba, csak hogy érezzük a törődést.. Ez már DOF-i… Na, de ne sipákoljunk „Béláim”, elvégre ebből a helyzetből Edwards simán összehozna öt új igazolást és plussz 50 millát (fontban persze) az ablak végére. (Persze, csak ha az emlékeim nem csalnak… :D)

Na de menjünk is végig posztonként és tartsunk egy gyors leltárt, illetve „taktikázzunk” is egy kicsit a keret alakításánál.

Kapusok:

Alisson, Kelleher, Adrián… Adrián szerződése a nyáron lejár, de vele – pletykák szerinte – még egy évet hosszabbítunk. Kelleher viszont szeretne többet védeni és ez tök érthető is. El kell engednünk őt egyelőre. Én 15-öt kérek érte + visszavásárlási opciót két év múlva történő aktiválással. A fiatalok közül Harvey Davies és Marcelo Pitaluga 19, illetve 20 évesen léphetnek Kelleher helyébe… A kapusoknál – idén +£15m pénzmozgást tervezek.

Védelem:

A CB poszton a VVD, Konaté kettőst tartanám meg alap kezdőnek. Szerintem most kell megköszönnünk Matipnak (+£10m) és Gomeznek (ha komoly a Newcastle érdeklődése +£35m) az eddigi sok szép élményt és a kezdő CB-k mögé friss arcokat hozni. Jöhetne helyettük António Silva a Benficából (-£40m) és Malick Thiaw a Milanból (-£20m) valamint – ha már az Arsenál úgyis érdeklődik utána – Mohamed Simakan a Lipcséből (-£25m). Mivel ők több poszton is bevethetők és ha továbbra is toljuk a 343-t támadásban, akkor simán jók lehetnek jobb oldalra is a hármasban.

Jobbhátvédben Trent és az ifjú Conor Bradley/Calvin Ramsay kettősnek szavazok bizalmat, illetve ha minden kötél szakad Simakan és Thiaw tud játszani a jobb oldalon is. A bal oldalon Robbo maradna nálam a balhátvéd és mindenes, viszont Tsimitől könnyes szemmel elköszönök és az érte kapott (+£15m) pénzből elhoznám Aaron Hickeyt (-£15m) a Brentfordból, csak hogy legyen elég Skót szélső hátvédünk. A védelemnél tehát -£45m-val tervezek a nyáron.

Középpálya:

Amint tudjuk a középpályán már eddig is elég komoly mozgások voltak és a Milner, Ox, Keita hármast lecseréltük egy Big Mac-re.

Én már tavaly is hoztam volna Khéphren Thuramot (-£30m – tavaly még 20 lett volna… :P). Mellette még Boubakary Soumarét menteném meg az elsüllyedt rókavárból (-£25m), illetve Manu Koné érkeztével tovább erősödhetne a francia verőnéger kontingens (-£25m). A távozási oldalon elengedném Thiago kezét (+£15m), illetve nálam Fábio Carvalho is mehetne egy visszavásárlási opcióval (+£20m). A középpályán az újak mellett Elliott, CuJo, Hendo, Fab, Bajcetic szerepelne még, illetve ugye TAA fel – fel lépegetne a 343-ban. A középpálya átalakítása/fiatalítása így -£45m-ból meg is lenne.

Támadók:

Elől az elmúlt időszakban Mané tavalyi, Firmi idei távozása mellett három új emberke is jött, akikért elég komoly pénzeket fizettünk. Az eddigi teljesítésük elég vegyes, de reméljük idén tényleg átvehetik a stafétabotot a korábbi támadóktól.

Mivel Máté nem adott pénzt igazolásra és elől a Diaz – Gakpo – Jota – Nunez négyes mellet játszhat a fiatalok közül Doak és Gordon is támadót, valamint Mbappé kavarása miatt a PSG lehet hogy egy valag pénzt is kiadna most támadóért, ezért én ledobnám az „atombombát” és elengedném Szalahot a PSG be, mondjuk szerény 100 milláért (+£100m). Hogy ne csak távozó legyen elölről és kihozzam a maximumot az ablakból, én még elhoznám Karim Adeyemit a Dortmundból (-£30m). A támadókat tehát +£70m-ból alakítgattam.

Összegezve a csapategységenként vezetett egyenleget: 15-40-45+70= 0m fontban, ami véletlenül pont annyi, amennyit elvárt a „főnök” 😉

Főleg a „0” költőpénz miatt (Szalah ☹ ), illetve a keret kiegyensúlyozása miatt próbáltam többet variálni, illetve ahol lehetett olyan embereket találni, akik több poszton is bevethetők és a megtalált 343-ba is beilleszthetők.

Béres Attila 

Ideális érkezőim lennének: Levi Colwill (45 millió font), Szoboszlai Dominik (60 millió font), Declan Rice/ Moises Caicedo (90-100 millió font). De sajnos olybá tűnik, nem csak most nekem kicsi a mozgásterem, de a klubnak is. Aligha véletlen, hogy 40 millió fontnál drágább játékossal nem igazán hoz szóba minket mostanság a klubhoz közeli sajtó – nyers játékosok nevei pörögnek, akik nem feltétlenül azonnal kezdőbe jönnének. Azzal számolok, a WM-rendszer lesz jövőre az alap, így kötelező: ballábas LCB, 6-os DM, jobboldali 8-as.

Eladnám: Thiago (12,5 millió font), Cimikasz (15 millió font), Kelleher (25 millió), Phillips (9 millió), Carvalho (12 millió visszavásárlási opcióval), Van den Berg (5 millió), Clarkson (1,5 millió), Koumetio (0,5 millió font).  Összbevétel: 80,5 millió font.

Egy piaci alapon működő klubnak muszáj eladnia a rendszeridegen embereit. Ha marad a WM, Thiago rendszeridegen, évi 10 millióért luxus itt tartani. Cimikasz 3 év alatt szinte csak kényszerhelyzetben játszott, rendesen rotálni sosem merték vele Robbót. Karrierje során mindössze 251 percet töltött középhátvédként a pályán, nem ideális opció a WM-rendszerbe. 2 év van vissza a szerződéséből, szép összeget kaphatunk érte, az akadémián pedig az LB-poszt a legszexibb: Luke Chambers lehet CB, lehet LB, lehet DM, használható lenne WM-ben, Callum Scanlon és Owen Beck pedig nagyon kreatívak. Kelleher, Phillips, Carvalho, Sepp folyamatosan játszani akarnak. Konaté, Gomez sérülékeny, így Matipot megtartanám.

Megvenném: Gonçalo Inácio (38 millió font), Ron Robert-Zieler (0,5 millió font), Alex Scott (22 millió font), Tyler Adams (20 millió font).  Összkiadás: 80,5 millió font.

Colwillt nem adná el a Chelsea, Gvardiol túl drága, a 21 éves Ináció ellenben az FBref szerint brutál jó számokat hoz a Sportingban háromvédős rendszerben. Ballábas, de kétlábas, jól fejel, Európa egyik legkreatívabb, legprogresszívebb CB-je az FBref szerint, bizonyosan figyeljük jó ideje, tökéletes lenne a WM-be, érkezésével új távlatok nyílnának meg a pályán.

Robert-Zieler home grown, figyeltük, ha Kelleher távozik, jó eséllyel ő jön.

Jobboldali 8-as posztra egy olyan játékost hoznék, aki rendszeresen itt játszik, így Thuram nekem nem opció. Kirkbyben előre meg tudják jósolni, ha egy fiatal játékos később más posztokon is használható lesz, nekem ilyen eszközöm nincs. Szoboszlai túl drága, most ebben a DoF-játékban sajnos nekem Gabri Veiga is túl drága (pedig ő jönne), marad Alex Scott, akit sokak mellett mi is figyeltünk. U21-es, az idei Championship-szezon legjobb fiatal játékosa, rengeteget presszingel, sokat cselez, Guardiola halálra dicsérte.

Egy tipikus védekező 6-ost mindenképpen igazolnék. Egyrészt, mert azt szeretném, ha Bajcetic 8-as lenne hosszú távon, másrészt Morton ugyan sokat volt tavaly double pivotban, a védőszámai azért annyira nem erősek. Tyler Adams értékesebb, mint a fenti összeg, de a Leeds kiesett. Voltak sérülései, de hamar megtanulná a rendszert a RB-iskola miatt, és egy tipikus emberevő 6-os.

guthmate

Az idei nyári stratégiámat képzeletbeli DOF-ként négy fő szempont határozta meg:

  1. Pénzhiány és ezért áldozat hozatal az eladási oldalon
  2. A középpálya olyan átalakítása, hogy a saját fiataljainknak CuJO, Elliott, Bajcetic minél nagyobb szerep jusson
  3. A védelemben megelőzni az összesést, mint idén a középpályán vagy a védelemben a Covid utáni évben
  4. Az évvégi TAA középpályára lép fel QB-nak taktikára alakítani a keretet

Haladjunk posztonként (a podcasban elhangókkal való elég sok hasonlóság nem a véletlen műve).

A kapusok kapcsán kellett meglépni az első fájdalmas lépést és eladni Kellehert ő 24 éves, de nálunk még évekig tuti nem lesz kezdő ellenben HG és erre a felárra alapozva egy jó 20 millióért eladnám. Annak érdekében, hogy azért a poszton meglegyünk két veteránhoz fordulok. Szokás szerint meghosszabítom Adriánt 3. számú kapusnak kis fizuért. No meg Pepe Reinát, aki ugyan 41 lesz már, de padra még bőven jó, hiszen tavaly is megörökölte a kezdő pozíciót tavaszra és mivel lejárt a szerződése így ingyen tudom hozni (esetében kérdés, hogy akar-e még játszani illetve, hogy mozdítható-e Villarealtól ahol berobbant annó). 

Védelem

VvD és Matip is 32 már idén, ami azért a jó CB évek vége. VvD idén még játéka és fontossága alapján nem leváltható, ezért Matipnak kell mennie, hogy ne ugyan azon a nyáron kelljen leváltani őket. VvD-re jövőre kell sort keríteni vagy nagyon optimista esetben 2024 nyarán. A Pénz szerzés jegyében az angol felárra alapozva Phillips távozik és még van der Berget is eladnám remélve, hogy fiatal bundesligát látott játékosként behoz a konyhára valamennyit. Elgondolkodtam a görög Scouseren is, de árérték elven most még nem adta ki főleg, hogy Robertson is amennyi melót letett a pályára a jó éveinek a végén jár, így kell a minőségi pótlék. 

Egyetlen érkezővel számolok. A keresettem egy ballábas CB, hogy a 3-2-2-3 rendszert tudjuk futtatni TAA-val. A kinézett Nico Schlotterbeck a Dortmundból 24 éves ballábas. Sajnos a Dortmund Bellinghem miatt nincs eladási kényszerben, így abszolút nem biztos, hogy a betervezett 40 millióért ténylegesen is el tudom hozni. (Alternatíva lehet abban Pavard, amennyiben a Bayern ár alatt megválna tőle mondván nem akarja a jövő nyáron lejáró szerződését meghosszabbítani. A másik alternatívám Philipp Lienhart. Sajnos egyikük sem sem ballábas, de a 40 millás keretből tuti elhozhatóak)

Középpálya

Ha rajtam múlt volna nem érkezik Mac Allister. Most már mindegy. A célom a CuJo, Elliott, Bajcetic sorra alapozás. Ezért is léptem meg Thiago mindegy mennyiért, de eladását, hogy szabaduljon fel a bérkeret. Továbbá adom el az angol felárra alapozva (remélhetőleg buy back opcióval) Fabio Carvalhot. Ezért érkezik a lejárt szerződésű Thielemans ingyér a kiesett Lecestertől. A srác 26 éves, de már belepörgettek 500+ felnőtt meccset, nem kellene ha nem rövid távra keresnék áthidalót 2 maximum 3 évre. Az átmeneti híd megoldásnak viszont jó lenne szerintem. A fő igazolásom Khépren Thuram, akitől azt remélem 1-2 év múlva át tudja venni Fabinhotól a 6-os posztot addig meg a 6-os 8-as poszton beszokhat.

Támadók

A fő lépésem az elkeseredett PSG-re alapozva Salah eladása. Sokat gondolkodtam kell-e ballábas pótlás mondván a TAA QB szisztémában Darwin és Jota is szuperül ellenne kimondott gólszerzőként azonos oldal azonos lábú szélsőkkel (értsd Díaz jobbszélső) pont ezért is érkezik Moussa Diaby gyors ballábas szélső, hogy meglegyen a taktikai flexibilitás. Az alap szisztémában jobboldali támadó az új szisztémában balszélső lenne a srác. Moussa Diaby jellemzője, hogy kevésbé gólerős mint Salah, akit „pótol”, de ez igaz Díazra is. Utóbbi és Jota meg sérülékeny ezért nem lenne más távozó és ezért tartom meg az EL-re erősen túlméretezett mennyiségben és minőségben a támadókat.

“Pontos” árak és a keret a táblában