Brentford hogyvót!

Innováljunk valamit a címadásban, ha már egyszer azon a kibaszott középpályán nem lehet. Új év? VB vége? Sérülések, tervek, igazolások, bármi? Közben kikaptunk egy Brentfordtól, szemre alapvetően elég simán, nagyjából ugyan azokat a neuralgikus pontokat nyomkodva mint amikkel küzdünk egész évben. Hogyvót!

Ahogy ereszkedünk bele a hétfői meccsbe seggel előre, külön kéne tudni választani, hogy mitől is volt szar ez az egész. Pont bedobta a youtube a 2019-20-as bajnoki szezon nagyjából 20-25 perces összefoglalóját, na mondom bambulni egy kicsit éppen jó lesz. Mekkora szezon, 20-on pontokat verünk a shittyre, mennyire megérdemelt, Salah, VVD, karakter, meg amit akartok. Közben a szezon jó 30%-a (ahogy pörögtek vissza a meccsekről az emlékek milyenek is voltak valójában, ha nem csak a gólokat nézzük) olyan ipari fosfaragás volt, hogy a könnyem kicsordul. Az Aston Villa ellen bazmeg, hogy gólt szereznek szögletnek látszó hadműveletből (:D) aztán Robbo meg Mané (Istenem, egy jó Mané a bal szélen :(((( ), aztán mekkora mentality monster vagyunk közben meg egy hitvány fos volt az egész. Kicsit lehetnénk már ‘Pool drukkerként ilyen Kularakéta-somellier-k is lassan, badacsonyi teraszokon merengve régi évjáratokon: „Emlékeztek a BR féle 14-es fospermetre? Mhhhmmm. Óóó igen, Kókler csatárban a Norwich ellen már Klopp alatt. Mhhhmm.” Szóval régen is voltak gödrök (nem is kicsik), csak mondjuk a tavalyi szezon után elhittük, hogy nem amortizálódik egy játékos se mint a Fifában, most meg az egy dolog, hogy gödör, de amúgy a szezon 30%-a egy bajnoki évben is egy határ szar szokott lenni. Főleg Januárban. 

Szóval nézzük a száraz tényeket, amolyan vezetői összefoglaló címszóval és húzzon is mindenki a picsába a dógára. Egy nagyjából kényszerből rotált ‘Pool játszott idegenben egy szimpatikus kanpatikus Brentford ellen, akik szereztek egy valag (egyébként jogosan) nem megadott gólt, maguk szintjén gyönyörűen felkészültek a mi kis csapatunkból és teljesen megérdemelten vertek minket 3-1-re. Nem favágók, (kicsit a végét leszámítva) nem fetrengenek, bíró nem volt faszabb az átlagnál, legalábbis a többi meccshez képest én a jobbak közé sorolnám. Nem, Konaté ellen az nem volt szabálytalanság csak egy nagy habos lófasz, 100 kilós néger utolsó emberként ne szakadjon össze így, köszönöm. Most neki lehet állni így morzsánként szétszedni, hogy ha akkor a bíró befújja, ha Darwin belövi, és egyébként is lökés volt, blablabla, de az összekép akkor is ez. Ha ki kell kapni akkor így igazából lehet, legalábbis nálam, és inkább a Brentfordoknak menjen a három pont, mint egy Wolvesnak vagy egy nevertonnak. 

Taktika? Felállás? Körülmények? Ugyan az mint eddig, némi helyi viszonyokhoz való illeszkedéssel. Mind a mai napig nem tudom megérteni, hogy ha az egész csapat ki van zsigerelve, akkor mi a picsának megy a támadó sorban a presszing. Erre kapják a bónuszt meccs után? Értem, hogy normál esetben ez az alapjáték, de az kurva nagy baj, hogy valójában nem egységes csapatmozgás valósult meg, hanem valaki csinált valamit, majd mindenki erre reagált. Elindul Salah? Dejó, fut Nunez is. Baszki ha ketten mennek megyek én is, gondolja Elliot, csak itt már van bőben 2-2 mp spét az emberek között, úgy passzolnak ki mint a szart, cserébe elégetünk egy csomó energiát a semmibe, amiből amúgy is kevés van. Terheléses sérülések? Hamstring monster? Ötletem sincs mitől sújt le, tényleg. Mondjuk még így is minden futás mutatóban alulteljesítünk magunkhoz képest, de akkor is. Középpályás védekezésben ugyan ez a szettó, random rohangáló játékosok, ha elém kerül az ellen odafutok, a többiek lófaszt zárnak nem területet. Támadásban dettó, kap egy passzt trent, áll az egész geci csapat és nézi. Salah kifut és elkéri. Óóóó, akkor én odafutok, gondolja *bárki, majd passz vissza. Így bazmeg nem lehet, elég lett volna megnézni a Brentford mit csinál. Ők voltak hozzánk képest a kibaszott Borg, mármint nem björn, hanem a kollektív tudat, és az ellenállás tényleg hasztalan volt. Együtt mozogtak, presszingből (ami sokszor nem ember, hanem terület alapú volt) szervezetten zártak vissza, öröm volt nézni. Azt már kevésbé, hogy emiatt a szervezettség, illetve a nálunk lévő bajok miatt gyakorlatilag meg is száradhatott a labda a levegőben, annyit baszkurálta ki mindkét csapat. Ők a mi játékunkat jöttek elrontani, meglepetésükre ebbe extra nagy energiát nem kellett tenni, mert alapból szar volt. 

Ez most amúgy nem tudom miről jutott eszembe, kicsit ilyen idegnyugató jelleggel hagyom itt, kicsit jómagam számára is. Mint amikor hagynak egy szelet sonkát Briannek a könyvben: Mackó ha majd egyszer erre jársz újra, szevasz! 

Amúgy nekem tetszett, hogy Tsimi milyen bátran ment a bal half-spacebe, mert ez amúgy egy tök menő dolog ahogy össze vissza variáljuk a középpályás / FB / szélső támadókban játszó emberkéket mindkét szélen. Az mondjuk már kevésbé, hogy jobb oldalunk teljes káosz: Van egy 8-asban játszó Elliot, aki nem elég gyors szélsőnek, de jól ad be a halfspace-ből, mellé egy Trent, aki jól ad be halfspace-ből, de nem fut le alapvonalig mert soha nem ér vissza, meg van egy Salah, akire valahogy a végére kéne kihozni a játékot, de úgy, hogy az oldal vonal mellől indul relatíve nehéz. Egymás hegyén – hátán tipródott ott mindenki teljesen feleslegesen, Elliot helyett egy jó Gini (Gini :((( ) tömködte volna a lyukakat (höhö) egész meccsen és nem baszkurálódott volna ott, ahol egyébként felesleges. Olyan szépen leírtam magamnak jegyzetben, hogy életemben kevés olyan szintű fostartály teljesítményt láttam, mint amit OX produkált, természetesen fejelt is egy gólt, de attól még fenntartom, hatalmas vakon van a csávó, kéne mennie bohóckodni a PL aljára valami érdektelen csapatba ahol még a a neve miatt le tud akasztani egy 100k körüli dealt. Most lehet ezen lamentálni, hogy Klopp miért püföli mindig a 4-3-3-at, de valójában egy teli 4-4-2-t védekeztünk nagyrészt, cserélt is a meccsbe, de jelenleg ez nem ezen múlnak a dolgok. Most ide fűzném rá alapból, hogy miért is szopó ehhez a középpályához egy Nunez típusú játékos, de ez azért lássuk be kicsit tágabb téma, szóval Nunez. Pontosabban az az aspektusa, hogy egyébként mennyire őszintén sajnálom a srácot, és miért nem lennék Nunez semmiképp. Például azért, mert valszeg anyanyelvén se tud írni / olvasni és ez a posztíráshoz elég fontos skill, de most ezen kívül. 

Szóval valami olyasmi a folyamat, hogy van egy taktikai / emberanyagbeli formálódáson átmenő nagycsapat. Nagycsapat, de 4-5 éve még a BL-ért tepert, nem végtelen anyagi forrással (még?), minden fontnak azért helye van. Érkezik ide egy fiatal player, akinek normál esetben még lehetne 1-2 éve valamilyen kevésbé fontos szerepben, egy kevésbé fontos bajnokságban, ahol hírnevet lehet szerezni 1-1 jó BL meccsel, lehet rúgdosni 20-30 közötti gólt, de amúgy senki nem kérdezi meg hétről hétre, hogy hova a büdös picsába is rúgdosod a ziccereket (Nagyon sidenote: Azt amúgy megkérdezném, Fabit mi a picsáért szerelik le holding pozícióban 1-1-ben, vagy hogy előző meccsen miért volt Hendónak 4-5 olyan passza, amiért egyenesen a szíve helyére szarnék, nem hogy lecserélném. És ők senior, tapasztalt játékosok. Na kérdésekről ennyit). De sajnos ez egy ilyen piac, akarsz magadnak egy jó játékost akkor vagy korán lépsz vagy soha: Lehet, hogy 2 év múlva 150-et már nem tudnánk letenni érte. Viszont az a köztes 1-2 év még nálunk pörög ami, ami ha lépésről lépésre építünk be valakit, akkor elég jó tud lenni. Lásd Fabi, akit fél évig kb nem is láttunk. Na lehetne itt is ez, csak közben két kezdő(bb) támadó esik ki gyakorlatilag az egész szezonra, ha kell, ha nem, ki kell állnod, és nyomnod kell ami belefér. Új bajnokság, úgy közeg, és lássuk be, kurvára nem sok türelem. Egy csapatban, ami ebben a szezonban a saját tömegközéppontja (=középpálya) körül szakad saját magába, egy olyan csapatban, ami kurva jól teljesít, ha minden klappol, és látványosan szenved, ha valamiért nem tudja a saját alap játékát játszani. Ehhez jön hozzá, hogy egyébként az a taktikai váltás, amit te Nunezként hozol kurvára kiemeli ennek az átmeneti időszaknak a gyengeségeit: A rengeteg befutás és elmozgás amúgy kurva jó, csak nyújtja a csapatot mint állat, állandóan átmenetben van így a csapat, ami ilyen vénségekkel nem ideális. Lenne a középpályán két 26 éves Hendó, basznánk rá, be lenne szántva az egész pálya elejétől a végéig, azt kész. 

Na és itt a másik para, hogy mennyire vagy fasz, és mennyire látszol fasznak. Nunez egy ilyen high risk high reward játékos, megvan a sebessége, hogy helyzetbe kerüljön, ösztönből csinál kurva jó dolgokat, és van fejjátéka, szóval egy betömörülő csapat ellen is használható. Emlékszem, tavaly előtti szezonban mennyire kurvára ki voltam akadva Salahra, hogy nem passzol, meg úgy általában önző és fasz döntéseket hoz. Amikor eligazolt Mané, rendesen azt gondoltam, hogy na igen, egyétek akkor Salah kis faszát, a jobbik csoki megy el teljesen jogosan. Közben egyébként a jelenben az egyik legkomplexebb játékosunk, csomó hasznos és alázatos dolgot csinál. De akkor (vissza a tavaly előtti állapothoz) igazából azért tűnt fasznak, mert látványosan volt fasz. Gondoltam, hogy megírom ezt a fasz ópuszt hozzá, megnéztem a számokat, passzolás, gólpasszok, progresszív passz, stbstb és nagyon hasonló volt mint Mané. Csak annyira látványos helyzetekben csinálta a faszkodást, hogy elég volt 1-2-3 ziccerben nem lepasszolt labda, hogy mindenkiben (bennem is) (lehet, hogy másban nem is, ebben az esetben bocsmá) maradjon meg mint egy igazi önző fasz. Bobby a tunnelben megvan?

Szóval Nunez ha amúgy 23 évesen szerezne kb 15 meccsnyi össz játékidő alatt 9 gólt, és közben meccsekre eltűnne, nem zavarna sok vizet akkor szerintem a többség azt mondaná, hogy fair enough, szar csapatban ez még így is egy jó teljesítmény. Csak ugye itt vannak a kihagyott ziccerek. Persze, csak be kéne rúgni, meg valahol kurva idegesítő is, hogy bemész a pornófilm forgatásra, előcsapod a 30-as kékerest, csak éppen felállítani nem tudod az istennek se. Nunez megjön, bekúrja az ajtót, ott van, éééééés nem, most se állt fel. Vagy ha igen, akkor lesen, tough luck. Persze, egy csatár rúgjon gólt, meg mennyibe került, nem utolsó sorban a shittynél ott az élő példa, hogy be is lehet rúgni, akkor mit kell ezen ennyit baszakodni? Én a kanapéről felkelve, papucsban berúgom. Sajnálom a csokit, mert egyébként ha kevésbé akarna „önmaga” lenni, akkor senkinek semmi baja nem lenne vele. Valszeg. 

Én egyébként csak szorítani tudok csórónak, mert resell value-ja nem nagyon van (vagy inkább úgy mondom hogy csak oltári bukóval), fizetése amúgy nem annyira combos, és nem lenne jó, ha beszívná egy ilyen Torres spirál, hogy annyira kiidegelik, hogy impotens marad élete végéig. Közben meg ad okos passzokat, csökkentette a hisztit, kurva sokat melózik, szóval nem arról van szó, hogy ne tenné bele a melót abba, amiért a fizetését kapja. Mondom ezt úgy, hogy egyébként én kurvára nem igazoltam volna le, pláne nem ennyiért, de ha már itt van, nem tudom sajnos utálni, pedig úgy fel tud engem is baszni, mint kevesen. 

Amúgy meg, nem tudom mivel is bajotok. Ilyen szétnyert szezonok mellett én élem ezeket a trash éveket is, ilyenkor legalább van miről beszélni. Kérdés persze, hogy hogyan.