Méhek beharang

Máté kedvencei ellen kezdjük a naptári évet, lencsés büfögések mellett az év első munkanapját egy könnyed PL meccsel fojthatjuk le.

Vettünk egy Gapkot frissen ropogósan a vb-ről, ami ambivalens érzéseket keltett bennem. Nagy tornákról nem igazán szokás már vásárolni, ennek oka elég prózai, van már internet. Cserébe nem volt eszméletlen drága, viszont nem is törpe és a holland iskolának megfelelően nem az az eszméletlen ösztönlény, mint Nunez. Mégis a háttérstáb távozásával ez valahol jelzi, hogy a Merseyballban leírt csodarendszer megszűnik. A sajtóból hallani, hogy Klopp és Ljinders ötletei egyre nagyobb teret kapnak az átigazolási politikában, semmint az adatelemzésre épülő hightech döntésgépezet. Hát így állunk, jött egy csúcs évei előtt álló holland támadó, aki kb bármelyik poszton képes ellébecolni, de főleg középen játszott eddig és az elmúlt másfél évben impresszív számokat hozott.

Hogy Klopp és Ljinders térnyerése mennyire lesz fenntartható, vagy egyáltalán az lett a konklúzió klubon belül, hogy a moneyballozás a fociban szép és jó, hogy egy alvó óriást fellocsoljunk, de ahhoz hogy évről évre, ablakról ablakra felvegye a versenyt a brutális erőforrás fölényben lévő city-psg-real-bayern körrel az kérdéses. Mindenesetre az elkövetkező években azt tippelem, hogy a csodás beválási arány meg fog rogyni, lesznek irtó bukták és elmúlik az 50-50-es Keita és a Karius bukó korszaka. Kérdés, hogy ki lesz az, aki nagyon besül majd.

Szóval utazunk Nyugat-Londonba, ahol jó levegő lesznek a fiúk, szerencsére nem elsején játszunk és egy győzelem esetén 3 pontra zsugoríthatjuk a tapír hancúrlécét. A játék olyan lesz amilyen, egyelőre még nem videózták rommá a Nunezes 4-4-2-nket, szóval egy-egy jó megiramodásra számíthatunk.

Gapko igazolása azonban nagyjából lezárja a támadó szekció megfiatalítását. Jota, Diaz, Nunez, Gapko és Elliott valamint Carvalho egyértelműen a jövő, azt egyelőre nehéz látni, hogy ebből a mixből hogy lesz olyan ikonikus trió, mint a Bobby-Mané-Salah. Nyárra viszont egyértelmű feladat ugyanezt a középpályán is levezényelni, mindezt a csodás háttérstáb és a billegő tulajodonosi kereket között.

A mai meccset meg kell oldani azzal, ami van. Diaz és Jota együtt nagyon hiányzik, Fabinho kérdéses, hogy lesz-e már az apaszabi után, ami az utóbbi idők formáját tekintve nem is akkora baj. Viszont cserébe segíthet hogy Thiago-Henderson DP-vel menjünk nekik. A túloldalt is vannak serültek szépszámmal. Egy őszinte fosfaragásra számítok, ahol 3 fő veszélyforrásunk közül egy csak be fog akadni (rögzített helyzet, Nunez-Salah elszaladás vagy Matip szóló). Boldog új évet mindenkinek!