Delphoi Jakuzzi 2022/2023

A hagyományainknak megfelelően megpróbáljuk megjósolni mi várható az idei szezonban.

Mi lenne az álomszezon?

Glen: A tavalyi szezon komplementere, azaz behúzni a BL-t és a PL-t is a hazai kupák terhére.

guthmate: Csak, hogy ne legyen unalmas. Az idei szezonra az álmom egy elég “szar” szereplés. Másként megfogalmazva a Kloppi gyűjteményből még hiányzó EL trófea begyűjtése. Értelme nincs és ez egy nagyon szar BL szereplést feltételez, de lenne benne valami érdekes.

Gringow: Ha már minden Klopp serleg meglett odahaza, kezdjük el duplázni a bajnokságot. Most alárendelnék ennek minden kupát, azokból nyertünk annyit ‘19 óta, hogy kiugró élményt ne hozzanak már, emiatt nem is feszülnék idén kupákon amellett, hogy pénzügyileg jót tesz ha a BL-ben játszunk párat tavasszal.

Benyo: Klopp lassan hét éve itt van. Ez idő alatt megnyertünk minden kupát, de a bajnokságot és a BL-t is csak egyszer-egyszer. Kimagasló csapat, kimagasló edzővel, de ezt minőségi vasakkal is alá kell támasztani. Az álomszezon a BL+Pl kombó, de “csak” a bajnoki címmel is rohadt elégedett lennék a szezon végén.

Szücsi: Na vajon mi lenne? Megnyerünk mindent. Viszont az ördög a részletekben rejlik:

  • Klopp és Lijnders hangszálgyulladás miatt csak írásban és vagy suttogva képesek kommunikálni, így Krawietz tolja a sajttájokat és ő vezényli le a történelmi menetelést annyi reflektorfényt kapva, mint amennyit mindig is megérdemelt.
  • Firmino bon(!)ba szezonnal (20+ gól, 20+ assist) nemhogy búcsúzik a csapattól, hanem életfogytig tartó szerződést kap, amolyan Milneresen öregedve meg a kerettel. Majd elhajóznak kézenfogva a tündékkel a naplementébe. 
  • Valami olyan csapattal játszanánk a BL döntőt, ahol a trippy mezünkben emelnénk a trófeát. 

McAllister: Én nyalnék egy bajnoki címet, az én szememben ez maradt az igazi kihívás egy (angol) csapat életében. Most nem azt akarom mondani, hogy a BL valami kisujjból kirázható valami lenne csak azért mert idén eléggé bemákoltuk a sorsolást, de mostani topfutballban ugyan az a 4-6 csapat dobja ki egymás között a végső nyertest – szóval márciusig kb komolytalan, a PL viszont kb minden héten hoz valami izgalmat. 

Mi lehet a realitás?

Glen: Egy generációváltás közepén vagy inkább első felében vagyunk. Szerintem a tavalyi teljesitményt elvárni irreális lenne. Sokkal inkább érzem reálisnak, hogy egy utolsó Salah prime szezon jöjjön ki vörösben, amit a Fabi-Hendo-Thiago-Robbo-TAA tengely stabilitásban olyan szinten visz most is, hogy sima lesz a 2. PL hely és a top4 BL-ben.

guthmate: A top6 nyári változásai alapján nem látom, hogy a City mi duónkat valaki meg tudná fogni. Ebbe csak a fura vb-n elbaszott szezon tud beleszólni, mint tette a COVID-os és a COVID utáni szezonba.

Gringow: Ha egy normál szezon lenne, jó pénzeket lehetne arra rakni, hogy elsők vagy másodikak leszünk a bajnokságban. A vb viszont, megfűszerezve az eddigi szezonalitásait éppen felborító koronavírussal, pumpál annyi bizonytalanságot a rendszerbe, hogy jó néhány pontos bajnokság nyeréstől relatíve lehangoló Top 4 biztosításig sok minden lehet. Tágabb a realitás polc mint eddig, nehezebb maxokat meg minimumokat megadni.

Benyo: Nem kalkulálok olyan sérüléshullám, mint a két évvel ezelőtti szezonban, így azt mondom: bajnokság második hely + BL elődöntő, de ebből már túl sok volt, szóval faszom, bajnoki cím. A szezonközi vb-vel még akár jól is járhatunk, hiszen meglepő módon “csak” Jota, VvD, Nunez és Alisson a meghatározó a saját válogatottjában, Szalah, Robertson, Diaz maradnak, Henderson, Thiago, Firmino már nem, TAA, Fabinho, Konate pedig még nem meghatározó játékos a saját nemzeti tizenegyében. A többi csapat jobban meg fogja azért szenvedni ezt a decemberi időszakot.

Szücsi: A realitás szerintem nagyjából a tavalyi szezon, ha mindenért versenyben vagyunk, akkor elfogyunk a végére, ha sikerül a kiskupákat tisztes helytállással elengedni, akkor még a korszakváltás közepén is harcban lehetünk a végsőkig a PL-ért és a BL-ért. 

McAllister: PL második hely, BL elődöntő, buzikupában meg pár kör a fiataloknak. Amúgy most, hogy megnyertük mindkét nyomorkupát, most akkor olcsóbblett a kenyér? 

Mi az a minimum, ami még elfogadható?

Glen: Az, hogy 2. hely 1 ponttal lemaradva, vagy 70 ponttal éppen behúzott Wenger-kupa, az szinte majdnem mindegy, nyilván a 4. hely a minimum. A moralitás miatt ennél a csapatnál már azt hiszem, hogy a minimum szezon kategóriába kell tenni viszont a kupát (a community shield nem az). A kiábrándultság, kiégés sok év után egy rosszabb szezon hatására könnyen jöhet, úgyhogy kell a silverware – megválasztani persze ősszel a prioritásokat igy elég nehéz.

guthmate: A minimum adott jövőre is a BL-ben kell indulni, mert anélkül felborul a fenntartható anyagi működése a klubnak. Ergó kell a top4 hely. Még akkor is közben behúznánk az EL-t :)

Gringow: Lásd eggyel feljebb, annyi nem szokványos változó lesz, hogy nehéz minimumot meghatározni. Eljuthatunk oda, hogy befosódik sok minden aztán örülünk, ha a Top 4-ben eggyel nyugisabb körülmények között benne maradunk mint 2021-ben. BL-ben meg csoportköri kiesés.

Benyo: Az idei szezon után nehéz ezt megmondani, hiszen hiába nyertünk két kupát, az elvesztett bajnoki cím és BL-döntő után közvetlenül kevesen éreztük sikeresnek a szezont, pedig jóval minimum felett teljesítettünk. Ha tényleg minimumot kell meghatározni, és valami a szezon folyamán nagyon elbaszódik, akkor azt mondom, hogy a top4-et és az FA-kupát ez a keret bármikor képes lehozni, aztán meglátjuk.

Szücsi: Ha valami nagy dögvész robbanna be, akkor a top4 + valami kupával még kapnának erzsébet utalványt a fiúk.

McAllister: Amúgy ez mekkora szopatás már, hogy ha nem vagy bajnok, de megvan a top4, akkor kb mindegy, hogy 2-3-4 helyen végzel. Szóval kell a top4 a BL miatt, az összes többi érdektelen. 

Mit vársz taktikai és management szempontból a szezontól? 

Glen: Harsh truth of the day: meglepő éretlenséget, kényszeres váltásokat. Nunez miatt nyilván jön a 9-es játék, amire szerintem nem lehetünk készen egy pre-season alatt egy 9-essel. Sokkal inkább számitok arra, hogy még Firminoból is kitekerjük a zenit utolsó cseppjeit és a megszokott 433 pörög továbbra is. Ezt akkor fogja változtatni a stáb, amikor baj van. Bajra pedig akkor számitok, amikor Firmi nincs – bár Jotát még fogják hamis 9-ben játszatni -, illetve a nagyok ellen. Kimondott cél, hogy a top6 ellen szerzett pontokat növeljük, én most oda látom inkább Nunezt, a kicsik ellen évek óta tökéletes a 433 – de még egyszer, ez Mané hiánya miatt és esetleges további sérülésekkel tud bomlani.

guthmate: A COVID utáni nulla felkészüléses szezonban olyan sérülés hulláma volt a csapatnak, mint talán még sosem. A mostani a téli VB-vel ehhez hasonló szezon lesz. Már most elképesztően sok a sérült a fura alapozásnak köszönhetően. Ezért a rotáció, ami mindig fontos most még hatványozottabban az lesz. Azaz Kloppnak tudni kell élni az idei szezonban az 5 csere lehetőséggel. A megszokottnál sokkal több és időben gyorsabb cserére lesz szükség, a meccs fitnesz fenntartására. Taktikai szempontból Darwin azaz a nomál 9-es beépítése és rá való váltás izgi lesz. Most még nem látom pontosan, hogy ez pontosan miként is fog megvalósulni.

Gringow: Mindenekelőtt izgalmakat, Nunez érkezte – annyi pénzért, amennyiért érkezett – szerintem Mané 2016-os leigazolása óta a legnagyobb keretbéli érdekesség mifelénk. Jöttek játékosok, akik bőven fontosabbak lehetnek annál ami Darwinból kinőhet, de CB-ből meg kapusból világsztárt igazolni más tészta, mint 9-est. A hírek szerint Kloppék gondolkodásába eléggé eljutott, hogy Ancellotti szerint könnyen fel lehetett belőlük készülni a BL döntőre, így biztosan bátran csavarnak majd a dolgokon idén, nem a meglévő rendszert akarják tovább csiszolni. Lesz miről kommentelni naphosszat a diszkoszban.

Benyo: Taktikai változás biztosan lesz. Személy szerint nagyobb taktikai flexibilitást várok, akár meccs közben is váltogassunk a duplahatosos labdakihozatal + centerjáték és a középhátvédek közé visszalépő mélységi irányító + false9 között. A játékoskeret most adott ehhez, illetve az öt csere bevezetése is segíteni tudja a meccs közbeni változtatásokat. Kíváncsi leszek egyébként Jota szerepkörére, aki az előző szezon második felére eléggé eltűnt. Érdekes lesz látni azt is, hogy a támadóbb szellemű középpályások, Elliot és Carvalho, vajon a középpályán, vagy egy sorral előrébb kapnak majd helyet.

Szücsi: Az 5 csere és hogy van egy méregdrágán vett 9-esünk, valamint a fiatal támadó/középpályások hada alapvetően fogja meghatározni a taktikát. A szezon elején inkább az eldőlt meccsek végére kísérleti jelleggel várom ezeket az elemeket, de alapból a tavalyi alaptaktika sanszonsan a helyén marad. Trent sokkal többet lép a vonal mellől a középpálya irányába, viszont ezt egyedül Henderson tudja kellőképpen támogatni a jobb oldali háromszögben, mint középpályás. Talán benne lesz egy-két meccsre a 4-2-3-1 is, de az alapjátékunk nem fog változni az idény elején. 

McAllister: Oké, szerintem a korábbiakból lejött, hogy Nunez + 5 csere :D Minden évben nekiállunk itt megváltani a világot, közben meg látszólag mindig püföli Klopp ugyan azt a 4-3-3-at. Szóval szerintem nem ott lesz látványos váltás, hogy hirtelen valami nagyon más felállással állunk fel (mittomén 3 védővel), hanem szokás szerint ott, hogy milyen irányba kezd el amorf ördögként kiteljesedni ez a 4-3-3. Én azt várom, hogy az eddiginél is többet legyen Trent középpályán / a kapu előtti lőtávolban, megnézném meccseken át Shaqiri Jr-t 10-esben, esetleg Bobbyt a sebességéhez (vagy annak hiányához) talán jobban illő középpályás poszton. 

Mit gondolsz a nyári ablakunkról? (Mit gondolsz a keret erősségéről)

Glen: Egyrészt izgalmas figyelni a taktikai trendfordulót, mely alapján korunk két legjobb managere egyszerre fordul a 9-es irányába. Én őszintén már el sem gondolkodtam, hogy Nunez-e a legjobb vétel nekünk erre, a scout csapat már bőven sokat bizonyitott. Ha valamivel csalódott vagyok, akkor az az, hogy Ox és Keita továbbra is elsőszámú csereként van kezelve, miközben ez érezhetően karcsú az öregedő kp (-> sérülések) mellett. Bizom a stábban, hogy az akadémiáról feljövőkre ráteszik a generációváltást a következő 2-3 évben, de szerintem ez túl ambiciozus. Különösen 6-osban félő az egész, bár lehet, hogy a 9-es játék 4231-gyel majd fedezi ezt. Szép sakkjátszma lesz, ilyen szempontból biztos érdekesebb idényünk jön. Összességében én bizakodóbb lennék, ha jönne egy 25 éves Thiago.

guthmate: A megvalósult eladásokkal és érkezőkkel nincsen bajom. Alapvetően látom az értelmet abban, hogy ki miért ment és jött. Nekem a bajom a meg nem valósult igazolások. Ez alatt azt értem, hogy az OX-Keita sérülékeny duóból valakit el kellett volna adni és már ezen a nyáron meg kellett volna kezdeni a középpálya fiatalítás projektet, mert ez most a legfőbb problémánk és a kor és sérülékenység szerkezetet ismerve nem látom, hogy ez halasztható lenne egy évvel. Mármint a megkezdése. Ezért a vegyes megítélés, amiről beszélni tudok. Mert az érkezők jók de a középpálya fiatalítás elmaradása meg nagyon negatív, így összességében még akár negatívba is tud ez a nyár nálam csúszni.

Gringow: Felpezsdítőleg hatott. Részemről, a várható negatív szív húr pendülések mellett is, már korábban bontottam volna a Fab Three-t, amivel a koronavírusmentes párhuzamos dimenzióban jó eséllyel a csapat is így lett volna. Szintúgy, ha rajtam múlik Salah megy és Mané marad, de előbbi piaca nem lehetett túl erős, Manét pedig most lehetett oda eladni, ahova menni is szeretett volna. Annak örülök, hogy a nemezisünk Haaland húzására visszahúztunk mi is valamit egy az egyben. Carvalho érdekes subplot lehet. 

A középpálya lehet szűkös, tavaly is az volt, főleg mivel Ox jó időre kidőlt (persze nem mintha játszott volna tavaly nem kidőlten). Ha utóbb valóra válik az a rebesgetés, hogy Bellinghamre bekkeltünk, aki még véletlenül jó játékos is lesz nálunk, akkor megérte. Eddig mindig bevált, amikor Klopp kiült valakit panic buy nélkül. Ha mindebből valami elcsúszik, akkor az visszanyalhat 1-2 éven át. Hendo és Thiago nem lesznek fiatalabbak.

Benyo: Nagyon izgalmas szezon előtt állunk. A klub kipakolta a nagy lóvét Nunezért, elhoztuk az egyik legnagyobb feltörekvő tehetséget Carvalho személyében, valamint a skót liga egyik legjobb jobbhátvédjét TAA mögé, aki ráadásul még rohadt fiatal is. Ez eddig szívmelengető, viszont egy hatos nekem még hiányzik. Ha Henderson és Fabinho nem játszik egyszerre, vagyis ha az egyik megsérül, akkor ott a másik, akkor el tudom fogadni, hogy nem hozunk senkit, de a Thiago, Elliot, Carcalho, Jones, Milner, Keita névsorból kettő kiválasztása, ami Thiago és Keita sérülései, míg a többiek kora miatt annyira nem erős. Még egy opció, hogy átállunk 4231-re, és akkor csak két ember kell a középpályára, de hosszú távon nem gondolom, hogy az idei szezonban el fogja engedni a 433 kezét a mackó. Az örömteli számomra, hogy a fiatalok útját nem akarja blokkolni a stáb, de Ox most már azért elmehetne a picsába, úgy is, hogy az egyik kedvencem a keretből (személyisége és (már) nem a játéka miatt), és a csajom is bírja a nőjét. Ebből is azért látszik, hogy sok a kérdőjel, érdekes szezon lesz ez, és az öt csere valamint a tavalyi szezon adatai alapján azt várom, hogy Klopp bátran fogja használni a keretet.

Szücsi: Sajnálom, hogy Mané lelépett. De a támadósorral sok gond nincs, így papíron. A keret fő hiányossága, hogy Fabinho helyére nincs megfelelő pótlék és Henderson helyére sincs megfelelő pótlék. Nagyjából itt jön ki, hogy Keita a sebtapasz, aki vagy kiemelkedő, vagy pocsék. Igazán hiányolom a felnőtt tapasztalattal rendelkező feltörekvő védekező/mélységi irányító/all-around középpályást a keretből, aki nem támadóból/szélsőből lett átképezve támadó 8assá. Azért nagy fanyalgásomban hozzátenném, hogy ezzel a középpályás setuppal tavaly mindenért harcban voltunk.

McAllister: Amúgy szerintem mercatózásban konkrétan a világ legjobb csapata vagyunk, szóval az utóbbi évek munkája, fejlődése, 10-en milliós peremember eladásai után nyilván minimum indokolatlan beleállni / számonkérni bármit is a csapaton. Bármit is találunk ki, azonnal vissza lehet pisztolyozni, hogy dehát ők értik a piacot, mindig olyat veszünk (szinte) aki be is válik, letesszük a nagy pénzt ha úgy érezzük, hogy valamiért kell. Szóval én tényleg csak a nyers, erősen érzelmi alapú saját meggyőződésemet tudom csak mondani: Értem, hogy kellett egy taktikai fordulat, ettől még kicsit túlzásnak érzem a Nunezért letett pénzt, őszintén: jobban lehet szurkolóként örülni annak, hogy valaki jött drágán, mintha minden dealtől elállunk és nem hozunk senkit. Amúgy nekem az a megélésem, hogy bár a csirkék gyorsították fel Diaz leigazolását amit most nyárra terveztünk, szerintem kurvára kellett ő már télen (bár nem volt biztos, hogy ilyen gyorsan felveszi a fonalat) és ez nagyon sokat dobott azon, hogy minden fronton ott voltunk a végéig. Most ezt hiányolom a középpályán: Értem, hogy Bellingham, de örültem volna egy Carvalho szerű fiatal, de rotációban bevethető 6-osnak / verőnégernek, talán nem hobbyból volt az első target Tchouaméni. Istenem bazmeg, hogy nincs mercato balbekk / verőnéger nyígás nélkül. Esetleg még egy gondolkodni tudó 10-es aki lát a pályán, meg egy csatár, akinek a vérében van a gólszerzés, és meg is van a Hegyi Iván érdemkereszt (aminek a felét igazából így le is igazoltuk). Szóval én jobban örültem volna (nyilván vágom, hogy nem FM-et játszunk) egy Nkunkunak Nunez helyett, egy hibernációból kiszedett 20 éves Momo Sissokonak, és ha nem lenne Dinamós, egy Conor Callagherre is felállt volna, de így se sírom tele a párnámat. Ja, és szerintem komoly csapat egy PL-ben nem mehet neki ilyen középpályával (Nálam Keita, Ox és Milner azonnal kuka), de majd meglátjuk. 

Mennyi gólt fogunk szerezni?

Glen: Ez szerintem csökken a tavalyi 94-ről. 89.

guthmate: 83

Gringow: 85

Benyo: Jókleszünk, 90

Szücsi: 96

McAllister: Be kell lőni a fiúkat, 85-re érzem én is

Mennyi gólt fogunk kapni?

Glen: Nem tudom, hova lehetne már überelni (tavaly 26, City is), legyen idén is 26. Akkor Fabi biztosan egészséges végig.

guthmate: 30 gól alatt sajnos ebben a felforgatott szezonban nem fogunk megállni.

Gringow: Miután VVD típusosan csak egyszeri nagy sérüléseket szenved el pár évente és a mindennapokhoz strapabíró, hovatovább bárkit kiállítasz mellé stabilak vagyunk hátul, emiatt optimista vagyok, hogy a 25-30-as kapott gól szintet idén is tartani tudjuk.

Benyo: tavalyinál kicsit gyengébb teljesítményt várok, főleg azért, mert elkezdjük a fiatal középpályások beépítését, és Tsimikas is többet fog játszani a bajnokságban, így 30.

Szücsi: 29, hogy Máténak ne legyen igaza

McAllister: 30 fölé megyünk, főleg középpálya nélkül

Ki lesz a legjobb játékosunk?

Glen: Ennek a megjóslásával mindig nagyon mellélövök, úgyhogy: Keita.

guthmate: Amennyiben Darwin akkor túl rossz szezonunk nem lehet.

Gringow: Adrian serleget nyert a potenciálisan egyetlen idei tétmeccsén. Ezt nehéz lesz felülmúlni bárkinek.

Benyo: Kapott új szerződést és a másik kani elment, így Szalah. A hétvégi vegyesfelvágotton a gól+gólpassz+secondassist annyira nem rossz kezdés. Sok ilyet még.

Szücsi: Nekem mindig Bobby lesz a legjobbunk, mégha csak cammog is majd. 

McAllister: Tekintve, hogy a tiziket is ő fogja lőni, ki lesz zsaluzva a végén, hogy Salah lője a legtöbb gólt = legjobb játékos, hiszek nem vagyunk valami komplex futballgondolkodók, lássuk be. Ettől függetlenül én Carvalhot várom, mert tud focizni és majdnem néger.

 

Ha szeretnél exkluzív Fonat tartalmakat kapni, támogasd a munkánkat.