Fehér Jaguár

Az idényt a szombat kora délutáni összecsapással kezdik fiaink Londonban, a Fulham ellen, tehát a frissen feljutott csapat ellen lehet tovább reszelni a rozsdát. A maga módján ez is izgalmasnak ígérkezik.

Már korábban is azt mondtam, hogy a Fulham igazi liftező csapat. Mára ez végképp igaz. A sorminta az elmúlt 5 és a most kezdődő szezonra: Champó-PL-Champó-PL-Champó-PL. Most éppen megint feljutottak, mint ahogy már volt róla szó: nem is akárhogyan, hiszen bajnokok lettek. Nem eszement pontszámmal ugyan, hiszen a Cmapóban a 90 pont az csak 1,96 PPG-nek felel meg, de a 106 rúgott góljukkal messze kilógtak a mezőnyből. Kérdés mennyire konvertálódik ez a PL-be. Szerintem nem nagyon, hiszen ennek a támadósornak az egyik letéteményesét éppen mi hoztuk el Carvalho személyében. Ennél viszont fontosabb, hogy Mitrovics igazi Champó csatár. Ez alatt azt értem, hogy a sorminta nála:

Szezon Bajnokság Gól
2021-2022 Champó 43
2020-2021 PL 3
2019-2020 Champó 26
2018-2019 PL 11
2017-2018 félszezon Champó 12

A Fulham ezen feljutása során nem vitte túlzásba a nyári ablakot. A transfermartk szerint cca 34 millióért vettek és 19 millióért adtak el. Ezt kicsit posztonként értelmezve a következőképpen néz ki:

távozott ingyen a cserekapusuk Fabri, és érkezett a korábbi Arsenal kezdő, Bernd Leno. Feltételezem ő lesz az elsőszámú kapus ebben a szezonban. Távozott ingyen a nem játszó csere RB Cyrus Christie, és érkezett némi apróért Kevin Mbabu. Mivel a keretben van a holland válogatott Tete is, így kétlem, hogy a kezdőbe jött volna. Távozott ingyen két, tavaly nem sokat játszó CB: Alfie Mawson és Michael Hector, helyettük jött kölcsön a PL-veterán Shane Duffy. Távozott a középpályáról Jean Michaël Seri, aki mára 30+-os, és az eddig nem PL-szezonokban kölcsön adott André Zambo Anguissa. Érkezett a DM játékunkból ismert João Palhinha DM-nek, aki messze a legdrágább igazolásuk. Carvalho pótlására érkezett a furcsa karrierívet bejárt Andreas Pereira, valamint jött még kölcsön Ukrajnából a Sahtar Donyecktől Manor Solomon LW posztra.

Összességében a Fulham idei nyaráról az mondható el, hogy túl nagy változások nem volt náluk, ergo a megszokott Champó keretükkel próbálják meg a bennmaradást, ami rendszerint nem szokott összejönni. Azt gondolom, a Carvalho-Pereira cserén nagyot gyengültek, de az összes többi nyári mozgás az erősítés irányába mutat. Nagyságrendileg nem erősebbek, mint tavaly, bár összességében ici-picivel jobb lett a keretük. Kérdés, most mikor fogják a Champóban jól szereplő edzőjüket kirúgni, hogy az új figura se tudja benntartani a csapatot, amelynek egyszerűen nincs meg a kerete a PL-hez.

Mielőtt tovább mennénk, ejtsünk néhány szót a tulajukról. No nem azért, mert mostanában történt váltás, hiszen a pasas már 2013 óta van birtokon belül, viszont Shahid Khan számomra izgalmas. Leginkább azért mert NFL tulajként ismert. A tartósan legpocsékabb csapat tulajdonosaként, hiszen a Jacksonville Jaguars az övé, amely csapat a pocsék játékáról, pocsék eredményeiről, de medencéből nézhető meccseiről ismert. Azt gondolom, a két csapata alapján látható, hogy emberünk nem ért a sporthoz. Azt hiszem, azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezzel tisztában van és hagyja dolgozni az embereket. Cserébe nem ért ahhoz, amihez kellene: olyan embereket kinevezni, akik értenek hozzá és viszik a dolgokat helyette.

A csapatunk háza táján ebben a sünis szezonban kicsit aggasztó az első meccs előtt a sérültek száma. Persze közben az is igaz, hogy szerencsére nincs a sérültek között az a két játékos, akiknek a hosszabb – azaz legalább fél, de inkább egy teljes szezonos – kiesése bedöntené a dominókat. VvD esetében láttuk, hogy ő ilyen, és ezen Konaté érkezése ugyan segített, de még most is benne van, hogyha ő kiesik huzamosabb ideig, azt nem viselnénk jól. Fabinhot pont ugyan ilyennek gondolom,főleg hogy az egyetlen rendes helyettese Hendó, akinek eleve nem árt menedzselni a játékidejét és ő még hiányzik is máshonnan. Alisson hasonló kaliber, de kidőlése nem dönti be a keretet hasonló dominó elven, de tartósabb hiányzása azért erősen megérződne az eredményeken.

A meccsen azt várom, hogy a nyári rozsda kopjon a játékosokról. Egyre inkább vegyék fel a szezon megszokott tempóját és játék minőségét. Továbbá Darwin fokozatos beépítését is várom, ergo nem a kezdőbe de viszonylag korai csereként, hogy az összeszokás haladjon.

 

Ha szeretnél exkluzív Fonat tartalmakat kapni, támogasd a munkánkat.