Félig tele?

Vagy félig üres az a bizonyos pohár? Egészen múlt hét péntek reggelig úgy tűnt, hogy szokásos, kis langyos téli ablakot zárunk idén is, majd robbant a bomba, hogy hozzuk a Porto szélsőjét, Luiz Diazt. A hivatalos bejelentésre vasárnapig várni kellett, de akkor már röpködtek a hírek, hogy versenybe szállunk az angol foci egyik nagy tehetségéért, a Fulhamben nevelkedett, és most az első csapatban játszó Fabio Carvalhóért. Ez az átigazolás az ablak utolsó óráiban elúszott, mivel nem maradt elég idő arra, hogy az átigazolás után kölcsönben Londonban tudja befejezni a szezont Carvalhót, így az angol-portugál nem lett a vörösök játékosa. Egyelőre.

Őszintén, ha valaki múlt hét szerdán megkérdezi tőlem, hogy kit szeretnék inkább, egy random dél-amerikai szélsőt a Portóból, vagy Carvalhót, akkor először is kiröhögöm, hogy most januárban egyiket se igazoljuk le, de amúgy simán utóbbit választottam volna. A srác hasonlít Elliotra, alacsony súlyponttal rendelkezik, fürge, agilis, gólérzékeny, de talán egy picit jobb a letámadásban. Nem csoda, ha Kloppék ennyire akarták a mindösszesen csak 19 éves játékost. Tavaly 18 évesen debütált a PL-ben, és első meccsén egyből gólt is szerzett. Carvalho leigazolása rövid távon előkészíthette volna a front3 jelentős megfiatalítását, hosszú távon pedig azt jelenthette volna, hogy az angol foci másik nagy reménysége (Elliot mellett) szintén Liverpoolban focizhatna hosszú évekig. Persze, Diaz is a fiatalítás jegyében érkezett, de azért a kolumbiai már elég közel van az „átlagos” csúcsidőszakhoz, szemben Carvalhóval, akiben rengeteg lehetőség van még, így engem utóbbi átigazolása jobban megmozgatott.

Sorryka, de ennél jobbat nem találtam, a Youtube-on elindul a videó, 1:17-től érdekes, Taki is játszott amúgy ezen a meccsen

Mindesetre a srác nem jött, biztosat egyelőre nem tudunk a nyári potenciális érkezéséről sem, nagyon reméljük, meg tudnak egyezni a felek, de ezen fejlemények tükrében kicsit csalódott voltam az ablak zárásakor. Ezt tovább tetőzte az is, hogy sem Phillipset sem Necot nem tudtuk végleg értékesíteni a piacon. Előbbinél írta JP, hogy újabb elvesztegetett időnek érzik a következő hat hónapot. A korábbi években a hozzájuk hasonló kiegészítő embereket sokkal hatékonyabban tudtuk értékesíteni (lásd Solanke vagy Sakho), de ez most valamiért nem sikerült. Nem tudom ez minek köszönhető, lehet Edwards már szarik az egészbe, Ward nem olyan ügyes, vagy csak szimplán nem keresték őket. Egyébént tökre nem értem, hogy a Watford, Burnley, Newcastle akárkimásasárdagonyából hogy a fenébe nem vitte el Phillipset, de ezen már kár rágódni. Azért kedden nem éreztem százasnak ezt az ablakot.

Utána így elkezdtem gondolkodni, hogy Elliot újra a csapattal edz, kedd óta kiderült, hogy a csípősérülésből felépült Thiago felgyógyult a friss szőrtüsző gyulladásából is, Mané és Szalah hamarosan visszatérnek a csapathoz, jött Diaz, 4 fronton harcolnak a sráhok, és szinte nem sérült senki. All in all, not bad. Továbbra is aggódom kicsit a 6os poszt miatt, mivel oda igazából csak Fabinho van, vész esetén Hendo is megoldja, de azért ez messze nem ideális helyzet. Viszont ha belegondolok abba, hogy lesz Elliot és Jones, rohadtul remélem, hogy Thiago sem dől ki újabb hét, de leginkább egy hétre sem, talán OX és Keita is elérhető lesz, akkor azért súlyra jók lehetünk. Milnerrel a középpályán már nem lehet számolni szerintem, őszintén nem nagyon tudom, hogy hol lehetne az öltözőn kívül, de rohadtul fogom sajnálni, ha lelép a nyáron. Ha távozik, akkor is a klub történetének egyik legjobb ingyen igazolt játékosa lesz a szememben.

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, elég jól állunk most. Ebben a téli ablakban elindult a front3 megfiatalítása, és ezt, valamint az egész keret megfiatalítását kell folytatni a nyáron. Egy csatárra és a középpályán legalább két emberre szükség lenne. Izgalmas nyár elé nézünk egyébként egy lehetséges Bellingham-sagával (btw a srác nagyon jó, de én nem őt hoznám), csatárkeresővel, Ox, Keita, Milner, Szalah, Mané, Firmino kérdéskörrel.

Viszont ne szaladjunk ennyire előre, mert február eleje van, és, ahogy fentebb is írtam, még négy porondon áll a csapat. A hónap végén a Chelsea-vel döntőzünk, nemsokára az Interrel találkozunk a BL-ben, és jelen állás szerint egyedül mi jelenthetünk igazi kihívót a City számára a bajnokságban. Vasárnap 13:00-tól pedig a Cardiff City-vel találkozunk a tusikupában. A srácok jelentős része tudott pihenni, nekik tökéletes felvezető lehet ez a meccs a bajnoki befejezésre. A brazilok pihenjenek, a sérülésből visszatérők pedig kapjanak pár percet. Reméljük azért nyerünk, talán most a legbővebb a keret ehhez a terheléshez. Egyébként a szezon taktikai értelemben is tartogat némi izgalmat: kíváncsian várom, hogy Thiago visszatérésével mennyire fogjuk erőltetni a duplahatos felállást a labdakihozataloknál. Picit elvesztettem a lendületemet decemberben a sok fertőzött játékos/halasztott meccs és a City lelépése miatt, de a szünet, a visszatérő játékosok, a bíztató teljesítmény és az átigazolások (valamint egy új kanapé) előhozták újra focirajongó énemet. Meglátjuk mit tartogat a következő pár hónap a számunkra. Ezek alapján, ha nem is teljesen, de most 90 százalékig tele van a pohár. Annyit viszont kérnék az égiektől, hogy ne a sérülések döntsék el a vasak sorsát az év végén.