Palackba zárt üzenet

A vasárnap délutáni meccsen Londonba látogatunk, a Sasokhoz – miközben bejutottunk a libakupa döntőbe plusz egy rangadóért, no meg egy Arsenal-meccs elhalasztásáért. Az afrikai válogatottasdi még javában tart. Természetesen Salah és Mané csapata is továbbment a csoportból, így még egy darabig nem látjuk őket. A COVID őrület sem múlt el, így továbbra is bármikor elmaradhat meccs, ami a már most eléggé felborult naptárunkat tovább nehezítheti, hiszen valamikor be kell pótolni azokat azokat, melyek nyilván a lehetséges pihenőidő terhére kell, hogy megtörténjenek.

A Palack Vierával is hozza a stabil középcsapat szintet. Stabilak, nem kiugróak – de ez a PL-ben sok pénzt ér. A meglepő, hogy az elmúlt három meccsen pont annyi pontot kapartak össze, mint fiaink (4-et). Azt feltételezem, idén is meglesz nekik a stabil bennmaradás, hiszen a jelenlegi PPG-vel 43 pontig jutnának, ami bőven a vonal feletti teljesítmény. Jelen pillanatban is 11 pontra vannak a kieső helytől bár – így péntek este van 17 meccses csapattól 22 meccses csapatig minden a tabellán – nehéz kiigazodni az álláson.

Engedjétek meg nekem, hogy értelmetlen, felszínt éppen csak kapargató statisztikákkal egy kicsit megénekeljem a Klopp-éra Fab3 korszakát, amely a klub életében biztosan egyedülálló támadó stabilitást hozott, mind a szereplők gólerősségében, mind a korszakossában. Az biztos, hogy a korszak vége felé járunk. Nem lepne meg, ha az eredeti Fab3 utolsó együtt töltött szezonja lenne a mostani. Önmagában az, hogy ez az ötödik együtt töltött szezonjuk, hatalmas dolog: lehet őket, az edzőket és a klubot is dicsérni. Azonban az még különlegesebb, hogy a klub góllövőlistáján már mindannyian a top20-ban vannak a gólszerzésben. Jelenleg Firmino 94 góllal 20., Mané 107 góllal 17., Salah 147 találattal 10. a listán. Ha mindegyikük megrúgja átlagos évi gólmennyiségét, simán bennük van még az előzés lehetősége is. Biztos, hogy a Liverpool legendáriumban hosszú ideig fogjuk még őket emlegetni, bármikor is lesz vége ennek az aranykornak.

ManagerÖsszes meccsNyertDöntetlenVesztesSzerzett gólSzerzett gól/mKapott gólKapott gól/mgyőzelmi %PPG
Jürgen Klopp35121474637292.083521.0060.97%2.04
Rafa Benítez35019774795851.673020.8656.29%1.90

Kloppnak is van statisztikai érdekessége, hiszen éppen mostanában előzte meg Rafát a kispadunkon eltöltött meccsek számában: a spanyolnak 350 meccse volt nálunk, míg Kloppnak most már 351 meccse van, és ezzel jelenleg 7. az örökranglistán. Nekem elképesztően nagy kedvencem volt a fogadott scouser spanyol. Érdekes látni kettejük teljesítményét közel azonos meccs után. Nem kérdés, melyiküknek volt támadóbb és melyiküknek védekezőbb csapata.

Vannak statisztikák, amiben a germán kiemelkedő. Neki van a második legjobb győzelmi mutatója az 1895-96-os szezonban “edzősködő” John McKenna mögött, nyilván így szintén második a PPG-ben is. A meccsenként szerzett gólok számában harmadik a már emlegetett McKenna és szintén az 1800-as években “edzősködő” William Edward Barclay mögött. A meccsenként kapott gólok számában nem kiemelkedő Kloppunk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az eddigiek alapján Klopp eredményességben és támadásban kiemelkedik a modern kori edzőink közül. Az már egy jó kérdés, hogy Klopp köszönheti ezt a Fab3-nek vagy a Fab3 köszönheti ezt Kloppnak: magam inkább hajlanék az utóbbi magyarázatra. Egyrészt már a Dortmundnál is jó támadóedző volt Klopp, másrészt már itt van Jota, aki így 1,5 szezon után tudja ezt a “2 meccsen lövök 1 gól” dolgot amit Mané és Salah stabilan hoz. (Utóbbi néha erősen túl is teljesíti.)

Értelmetlen statisztika rovatunk utolsó felvonása: Jordan Henderson jelenleg már 24. legtöbbször pályára lépett játékosunk 420 meccsel, de kedvencem, hogy a 220 csk-ként lejátszott meccse az örökranglistánk 6. helyére jó. Ma már bőven többször volt csk. Hendó, mint anno a finn kolosszus. A maga fura életpályájával ő is jó úton halad, hogy helyi legenda legyen.