Delphoi Jacuzzi 2021/2022

Biztosítói berkekben a Prophet nevű szoftver az egyike azoknak a matematikai modellezőknek, amikkel 50-100 évre előre jelezzük a várható pénzügyi mozgásokat. Csak, hogy felverjem a nyár csendjét egy senkit nem érdeklő szólammal. Szóljon most szerkesztőségünkből a próféta a 2021/2022-es szezonra!

Mi lenne az álomszezon?

guthmate: Nekem még mindig a bajnokság van beakadva. Egyrészt ezt sokkal nehezebb megszerezni. Másrészt BL győzelemből volt már kettő a szurkolói pályafutásom során, így nekem egy bajnoki cím érné a legtöbbet. 

gringow: Verjük meg a City-t szoros versenyben, azaz olyasmi mint 18/19 csak más kicsengéssel. A BL-ben pedig jöjjön pár emlékezetes Famous Anfield Night.

Glen: VVD végignyomja zenit formában. Minden más abból fog következni. Ja és újra röhöghetünk Olén.

Szücsi: Bobby mosolya ragyogja be az Anfliedet egy könnyed májusi vasárnap és utolsó meccsen utolsó perces ollójával bebiztosítjuk a jövő évi Konferencia Liga indulást. A rémálom is álom.

Benyo: Bajnoki cím, VvD sérülés nélkül tolja le a szezont, Szalah gólkirály lesz, de a szezon legjobbjának járó díjat Naby viszi el. Kell ennél több? Talán még annyi, hogy a City kieshetne a másodosztályba, azt azért adnám.

Mi lehet a realitás?

guthmate: Nálam a most következő szezonra nincs különbség a realitás és a minimum elvárás között. Az érvem az, hogy a COVID a lehető legrosszabb pillanatba jött és gyakorlatilag Edwardsék tudományos-technológiai előnyét, amit kialakítottak. Aminek köszönhetően olcsóbban jobb csapatot tudtunk összerakni. No azt az innovációs előnyt a COVID lenullázta. 

gringow: Mostanra meglehetősen nyomaszt az angliai City hegemónia, olyanok lettek mint valami gonosz vállalat, amit könnyű utálni, viszont köszönik szépen, a piacot kebelezik attól még rendületlenül. Persze még kell egy-két év ahhoz, hogy azt lehessen mondani, csak mátrix hiba volt a 2020-as Liverpool bajnoki cím (noha azt a szezont kétségkívül nagyon megküldtük úgy is), de ahogy alakulnak a dolgok, legfeljebb abban lehet bízni, hogy a kulcsemberek megutálják egymást az öltözőben és akkor lehet reális esély beelőzni őket. Ezzel nem kalkulálva úgy gondolom valahol a 2-5. hely között tudunk majd végezni a ligában, sérülés terheléstől függően. A bevásárolt United előzés azért jó lesne. Szintén jól esne, ha nem finish körüli zéró margin of errorral tudnánk Top 4-be menni, mint tavaly – noha azt az idei 3. helyet továbbra is Klopp legszívósabb sikerének gondolom, ha nem is a legfényesebbnek. 

A Bajnokok Ligájában az volna a reális elvárás, vagy inkább kívánság, hogy küzdjünk valakivel egy nagyot tavasszal. Másfél éve a Covid káosz első napjaiban volt egy sok téren valószínűtlen visszavágó az Atletico ellen, amikor már mindenki azon töprengett, meg kellett volna-e egyáltalán tartani a meccset. Majd egy évre rá a Realt kaptuk be akkor, amikor hat láb mélyen volt a morál és a forma. Ehhez képest jó volna megnézni, hogy egy jó passzban lévő világban mire megyünk.

Glen: Röhöghetünk Olén.

Szücsi: Reálisan, ha sikerül a sérüléseket és egyéb kieséseket (Afrika kupa, VB, vásárvárosok célbahugyozóversenye és egyéb huncutságok) időben az egész szezon folyamán és térben eloszlatni a csapat posztjain is, akkor kiegyensúlyozott teljesítményre képes a csapat. Azt pedig láttuk, hogy ez a kiegyensúlyozottság mennyire szükséges ahhoz, hogy eredményes is legyen. 18/19 és 19/20 megmutatta mire képes nagyjából ugyanez a keret, ezek a szép eredmények reálisan most is benne vannak a lábakban, kérdés a fejekben is meglesznek-e így covidilag, üresstadionilag. Nyerni kéne valamit, vagy legalább szépen belehalni. 

Benyo: A tavalyi évünk után elég nehéz bármit is mondani. Remélhetőleg még egyszer nem leszünk ennyire pechesek a sérülésekkel, mint az előző szezonban, így azt mondanám, hogy a bajnokságban a Top4 elérése reális lehet. Kemény és kiegyenlített évet várok, ahol a végelszámoláskor a keret összeszokottsága nagyon sokat érhet. BL-ben tavasszal pedig bárki ellen jók lehetünk. Nem mondom, hogy meg fogjuk nyerni a kiírást, de sokáig harcban lehetünk a trófeáért. Ha sikerül még egy középpályást behúzni az ablak zárása előtt, akkor szerintem minden idők egyik legerősebb pool kerete áll Klopp rendelkezésre. Izgalmas év elé nézünk.

Mi az a minimum, ami még elfogadható?

guthmate: A válaszom konstans. Be kell jutni a BL-be. Az út nekem édes mindegy. Ebben az Afrika-kupás szezonban főleg.

Gringow: Csatlakozom Mátéhoz, a 20/21es viharok után minimumként kell kezelni, hogy kevésbé extrém viszonyok között BL helyezésig jutunk. Főleg úgy, hogy a riválisok közül egyedül a két manchesteri klubról lehet azt mondani, hogy láthatóan erősödtek, más vetélytársaknál kevésbé van ez a levegőben, per pill.   

Glen: Jobb relatív pénzügyi helyzetbe kerülni (a többi topcsapathoz képest). Meg persze top4.

Szücsi: Talán erre évek óta ugyanazt a választ írom, top4-be kell menni és kell a BL. A presztízs és a pénz amivel jár elengedhetetlen a klubnak, hogy a fejlődését vagy a felszínen maradását folytassa. Sok fog a körülményektől függeni és mint említettem bőven lesz külső behatás a csapatokra, keretekre idén. Nem beszélve egy 4. 5. 6. hullámos stadionzárról esetleg. Így nagyon nehéz belőni az elvárásokat, mert könnyen a minimumra sodorja az élet a csapatot, ha épp nincsenek CB-k. 

Benyo: A szezont normál körülmények között, stadionbezárások nélkül lehessen befejezni. Ezen felül kerüljünk a Top4-be, és legyen BL foci tavasszal az Anfielden, bár az előző szezon után nagyon nehéz minimum elvárásokat megfogalmazni.

Mit gondolsz a Korona mennyire fog beleszólni ebbe a szezonba?

guthmate: Azt gondolom ebbe a szezonba már nem feltétlen a nézők hiányával és karanténokkal fog elsősorban beleszólni a COVID, bár a jól terjedő Indiai, akarom mondani delta miatt ez sem kizárt. Az idei szezont a COVID gazdasági realitása fogja meghatározni. Azt pedig látjuk nagyvadakat is tud szedni lásd Barca és Messi bármi is legyen ennek a történetnek a kimenetele.

gringow: Nem kéne, de tavaly ekkortájt azt mondtuk, biztos nem lesz már még egy lockdown. Szóval ez egy változó mindenképp, és ha csak a gazdasági oldalát nézzük, sajnos itt is igaz mint sok iparágban, hogy minden válságban “cash is king”. Ergo az olajosok erősödhetnek tovább. Várjuk ki a window végét persze, de egy Konatéval kipipált nyár, amiben apránként szufficites net spendet hozunk, nem feltétlenül arról szól, hogy toljuk az all-int a viszontagságok után a csillagok alatt összeállt Top 4-gyel.

Glen: Bele fog szólni, csak inkább a pozitív irányba, mint ahol vagyunk/voltunk: újra lesznek szurkolók a Kopban.

Szücsi: Még a saját kis életünket is igen nehéz megtervezni helyenként, mert nem látunk előrébb 1 maximum 2 hónapnál. A világ fotball elit krémjébe, vagy fotball krém elitjébe tartozó klubot átvezetni ezen valószínűleg nem egy nyugdíjas teremőr meló. Bármi is megtörténhet meg annak az ellenkezője is, ennél okosabbat nem tudok mondani, majd helyben fogok anyázni, ha kidobjuk a 19 oldalú D&D kockával a hamstring szörnyet. 

Benyo: Megjósolhatatlan az egész. Szerintem igazán senki nem tud semmit, elkezdjük a szezont, és lesz ami lesz. Az fix, hogy a bajnokságokat be fogják fejezni, kérdés csak a hogyanon van. Nekünk extrém fontosak a szurkolók, így remélem, hogy végig lehetnek majd nézők a stadionokban. Egyébként jobban félek az Afrika Kupától, és az ottani kevésbé rendezett körülményektől, és az esetleges fertőzési lehetőségektől.

Mit vársz taktikai és management szempontból a szezontól? 

guthmate: Egy ideje várjuk már, hogy Kloppék csavarjanak ismét a rendszeren, hiszen Coutinho távozása óta gyakorlatilag változatlan rendszerrel nyomulunk. 3,5 év a mai fociban matuzsálemi kor egy rendszernek. Azt gondolom ideje lenne a szélső hátvédekről a középpályára helyezni a kreatív fókuszt már csak a kiismerhetetlenség miatt is, ne meg megfelelő emberek vannak hozzá és évek óta ez lenne a logikus következő lépés. Azt gondolom a tavalyinál kevésbé fontos tavaly is csak lett volna fontos. A megfelelő rotáció, mert idén azért rendes alapozáson esik át a többség, így kevesebb sérülés várható. A naptár sem lesz annyira őrült mint a tavalyi ettől még szeretném, ha jól menedzselnék a korosodó magot.

gringow: Kevesebb full back nyomást és több Thiagót. 

Glen: A prime Klopp-i Liverpoolhoz képest maximum egy-két fűszer arányának változtatását, a leves marad a régi. Ha a tavalyi ZS-csapathoz képest nézzük, akkor magas védelmi vonalat. Néha talán a kézilabdából ismert üres kapusozást, hogy Ali jöhessen a gólkirályi címért.

Szücsi: Kiváló kérdés ez, mert baromi régen csak mikro változtatások vannak a csapatban. Tavaly a legnagyobbat akkor zuhantuk, mikor a fizikum kiesett nem csak a középpályáról, de a védelemből is. Alapesetben a gálakezdőnkben VVD, Gomez vagy Matip, Fabinho és Henderson a pályán vannak, hát el lehet kezdeni számolgatni hányszor láttuk ezt így együtt tavaly. Évek óta írjuk, hogy majd a középpályán jön a kreativitás, de ez kb a teljes modern focival szembemegy. A pálya közepén a legnagyobb a kockázat, ha labdát veszít a csapat, természetesen innen is lehet a leggyorsabban a kapu elé érni veszélyes pozíciókba a labdával. Nagyon sok változást nem várok, idén sem, marad a magas védelmi vonal, a türelmes játék a betömörülő védelmek ellen, ahol Thiago passzképességei ragyoghatnak, és jó sok beadás a hosszú kapufához Trenttől. Egy taktikai skillset visszatért, mégpedig VVD és Gomez hosszú labdái a védelemből. A nagy kérdés az, melyik BL meccsen jut oda a csapat, hogy minden transitiont élet-halál módján kell majd megjátszani előre minél gyorsabban. Másik nagy plusz, hogy idénre Thiago mint egy új szelep a motorban kellően belekopott és kezdi majd az igazán top class teljesítményt hozni. 

Benyo: Így hogy idén lesz bőven fizikum a csapatba (Fabinho, Hendo, VvD, Gomez, Matip, Konate), elől mindenképpen több rotációt várok. Keitának, Ox-nak, Minimanonak fel kell nőni a feladathoz, és helyet kell követelni maguknak a kezdő tizenegyben. Ezen felül annak örülnék még, ha Klopp kicsit többet variálni a 4-2-3-1 és a 4-3-3 között annak érdekében, hogy jobban tudjuk menedzselni leginkább Fabinho és Hendo játékidejét. Harmadik, és egyben utolsó szempont, sok gólt várok rögzített helyzetből, ami szintén összefügg a jó fizikumú játékosok csapatba kerülésével.

Mit gondolsz a keret mélységéről?

guthmate: A szélső hátvédek cseréi és Wijnaldum pótlás most a keret hiánya. No meg jó lenne Origi, Shaq helyett olyan támadó, akit Kloppék be is mernek vetni. Ez összességében nem vészes, de közelében nincs a City vagy Chelsea mélységének. Anyagi okokból nem meglepő módon.

gringow: Gini hiányozni fog (That Smile!). Ha nem is a középpályán volt a leglátványosabb a krízis, azért középen is egyes pontokon vékonkák voltunk, még ha ez okozott is olyan kellemes hullámokat mint amilyenek a CuJo hetek voltak. CB-től nem tartok most már, kizárt dolog, hogy még egy olyan kidőlési hullám legyen mint tavaly, és még így hozták be a képbe a Konatét, akit ha másnem az ára miatt játszatni fognak sokat. Elől kíváncsi vagyok mi lesz, alapból ebben az évben már elkezdtem volna megbontani a triót, de olybá tűnik ez egy évet csúszni fog legalább.

Szücsi: A gálakezdő és a második sor között hatalmas a különbség. A sikerességben nagy kérdés, hogy az eddig epizódszerepeket kapó gálakezdőn kívüli játékosok mennyire tudnak majd segíteni, Ox, Keita, Minamino, Jones, Elliott, Tsimikas. Trentnek nincs alternatívája, Robbo 4 éve kirobbanthatatlan, a támadó trió szintén bár Jota egyáltalán nem lóg ki közülük munkabírásban és veszélyességben. Nem véletlen, hogy főleg középpályásokat soroltam két sorral fejlebb, Gini távozásával nagyon fog hiányozni egy fix labdatartó, kockázatkerülő elit középpályás. Thiago valószínűleg ezt a szerepkört fogja átvenni, de ha kiesik a három középpályásból egy akkor szépen megindulhat a lavina. Érzek én itt egy róka fogta csuka szituációt, miszerint olyan rendszer épült itt ki, ami abszolút kiaknázza az egyes elemek közötti szinergiákat, viszont ebbe egyből bevethető embert igazolni szinte lehetetlen, vagy olyan pénzért, amit jelenleg csak a halott dinoszauruszokon ülő klubok engedhetnek meg maguknak. Ezzel együtt marad az úgynevezett kukázás, amikor reméljük, hogy Edwardsék kiszámolják a tutit és hozunk olcsón egy pár év múlva igen faszává érő játékost, vagy a nevelés. Ezek nem igazán látványos megoldások, hiszen nem durrognak a font 10 milliók, cserébe a beérésük is jóval lassabb folyamat lehet, főleg, hogy élesmeccsen viszonylag kevés játékperc adatik nekik. Így marad a gálakezdő, ami a világ bármelyik csapatát képes megverni, és mellettük egy szerényebb B sor. Hiú álom, hogy a 11 posztra lesz 22 bevethető és közel azonos minőséget képviselő emberünk. A kérdés inkább az, hogy lehet a Curtis, Elliott, Ox, Keita vonalból játékpercek nélkül a szükség idején kihozni az elvi maximumot, ami 2-3-4-5-6 meccsre elég lehet a szezonban. Látszott ez tavaly is, ha egy komplett poszt és a fizikai állomány megmakkan, akkor is elég a csapat a BL-re, így viszont nagyjából evidenciává válik, hogy csak akkor lesz trófeákban sikeres a csapat, ha a körülmények közel ideálisak maradnak. Ha innen nézzük, hogy ebben az évben lesz Afrika kupa is, akkor könnyen lehet, hogy kevés lesz ez a keretmélység, viszont ha ezt onnan vizsgáljuk, hogy már nem is nagyon fogunk impakt játékost hozni se olyat, aki kellően gyorsan illene bele a gépezetbe, így marad a bizalom és a kredit Kraw és Ljinders felé, hogy megfelelően felkészítik a jelenlegi második vonalat. 

Glen: Mindig is megvan az a csalafintaság, hogy nyáron a sok sérülésből felgyógyulóval az az ember érzése, hogy wow, ez aztán a kvalityi és a padmélység. Aztán a valóság sajnos megmutatja majd, hogy ahogy tavaly sem meg előtte sem, idén sem elég ez a papíros padhossz. Értem, Keita, Ox, nyami, meg jól nyomják priszízonban – én már hitemet vesztettem azért a 98%-os egészségi ráta irányában. Ginit nem tudtuk pótolni, sérülések ugyanúgy lesznek, nem 1, nem 2, ez nem a 98 pontot előrevetítő keret szvsz. 

Benyo: Ha tudnánk hozni még egy védekező középpályást, akkor szerintem ez a keret készen áll a több frontos küzdelemre. A BL győztes és bajnok brigádhoz képest annyi változás van, hogy Gini helyett Thiago, míg Lovren helyett Konate van most. Ezen felül Robbonak lett valamelyest helyettese, előre pedig érkezett Jota. Középpályán Jones nagyon ígéretes, csak úgy, mint Elliot. Személy szerint Nabyt és Ox-ot is nagyon szeretem, ezért adok nekik egy utolsó esélyt, hogy egy teljes előszezon után megmutassák mire képesek. Olyan teljesítményre lesz tőlük szükség, amivel helyet tudnak maguknak követelni a kezdőben. Egyébként szerintem erre képesek is, reméljük a csodadoki fitten tartja majd őket. Origi és Shaq sajnos tök felesleges, mielőbb meg kellene tőlük válni, csak úgy mint Philipstől és Neco Williamstől is. Annyi meccset amennyit utóbbi játszana, azt Gomez is megoldja jobb oldali védőként. Kell egy középpályás, és teljes nyugodtsággal mehetünk neki szerintem a szezonnak, mert arra a sérüléshullámra, ami tavaly volt, úgyse tudunk felkészülni. Egyébiránt el tudom képzelni azt is, hogy egy szélsőt hozunk a nap végén és várunk jövő évig Neuhausra, viszont akkor sokkal többet kell használnunk a 4-2-3-1-et, ahol jobban tudjuk menedzselni Fabinho, Hendo, Thiago játékidejét.

Mennyi gólt fogunk szerezni?

guthmate: 80

gringow: 75

Szücsi: bajnokságot nyerni 80 körül lehet, valahol ott leszünk mondjuk 86

Glen: Ali fejel megint egyet és senkit nem fog érdekelni a többi 85.

Benyo: Azzal számolok, hogy megyünk a bajnoki címért, de egy nagyon kiélezett csatában, így 82-re lövök.

Mennyi gólt fogunk kapni?

guthmate: 36

gringow: 40

Szücsi: 42 gólt kaptunk teljes védelem nélkül, a bajnoksághoz inkább a 30-hoz kell közel lenni, mint a 35-höz szóval 33

Glen: 33-mal lettünk bajnokok, most ugye 42 pottyant (Villa 7-es sicc). Legyen 35.

Benyo: A bajnoki címhez nagyon stabil védelem kell, legyen 31.

Ki lesz a legjobb játékosunk?

guthmate: Amennyiben VvD, akkor nem lesz borzalmas szezonunk, hiszen kulcskérdés, milyen terhelhetőséggel és formában tér vissza a holland.

gringow: Lilaködös Thiago stan vagyok. Hormonokkal minek küzdeni.

Szücsi: Ha lesznek szurkolók, olyan Bobby magic lesz, hogy sírtok. Ha nem lesznek, akkor Fabinho. Itt jegyezném meg, hogy fürdőzök ebben a liverpooli brazil kontingensben <3 Csodaszép, hogy kedvenc klubomnál a gyerekkori kedvenc válogatottamból játszanak ráadásul nem is kevesen. Benitez, Lucas és Leiva nélkül ez nem történhetett volna most meg. 

Glen: Ben Davies.

Benyo: Trollkodhatnék, és zsinórban harmadjára is betolhatnám Nabyt, de szerintem Szalah lesz idén is a legjobbunk.