Egy, csak egy legény van talpon a vidéken

A címmel szerettem volna kedvezni a műkedvelő fonatozóknak. Viszont abból a szempontból is találó eme felütés, hogy egyetlen új játékos érkezett idén nyáron Liverpoolba, aki pedig nem más, mint a francia UP válogatott, 194 cm magas, 22 éves, Lipcsétől vásárolt Ibrahima Konate. Róla és a lehetséges további érkezőkről lesz szó a hajtás után.

Konate 1999. május 25-én született Párizsban. Pályafutását a helyi csapatnál, a PSG mellett kevésbé ismert Paris FC-nél kezdte, ahonnan öt év után állt tovább a Sochaux-hoz. Itt mutatkozott be a profik között, először a B-, majd az A-csapatnál kezdte el bontogatni a szárnyait. Tehetségére hamar felfigyelt a RedBull csoport sportigazgatója, Ralf Rangnick, akinek 12 francia másodosztályú meccs elég volt ahhoz, hogy eldöntse, leigazolja a srácot. Ennek következtében a 2017-ben 18. életévét éppen csak betöltő Konaté Lipcsébe került, méghozzá ingyen.

Rangnickot kimagasló fizikai adottságai mellett Konate személyisége is lenyűgözte. A korát meghazudtoló érettségről tanúbizonyságot tevő játékos első szezonjában 16, míg a második idényében 28 alkalommal szerepelt a Bundesligában. Lipcsében töltött ideje alatt megtanult németül, és Németországban megszerezte jogosítványát is, ami azért jelentős tett – szerintem -, mert saját anyanyelven is tud bőven nehézséget okozni a KRESZ- és a forgalmi vizsga, hát még egy idegen ország idegen kultúrájában, de Ibu ezt az akadályt sikerrel vette.

Konaté előtt fél évvel került Lipcsébe a szintén francia és vele egyidős Dayot Upamecano, akivel nagyon hasonló karrierurat jártak/járnak be. Rangnick mindkét játékosról nagyon elismerően beszél mind a mai napig. Mindketten remek fizikai adottságokkal rendelkeznek, robbanékonyak, így remekül helytálltak a Lipcse magas védelemmel és sok letámadással operáló játékstílusában. Rangnick véleménye alapján Konate jobban olvassa a játékot, ebből fakadóan jobban helyezkedik, mint Upamecano. Rangnick így jellemezte őket: „Dayot inkább a fizikai erejével focizik, míg Ibu inkább a fejét használja”. Konate másik nagy erénye, hogy remekül tudja támogatni a támadásokat. Ez nem csak passzokban, hanem labdacipelésben is megnyilvánul, hiszen sokszor kiváló ütemérzékkel lép fel a labdával, így bontva meg az ellenfél védekezését. Ez nagy erénye lehet a csapatnak a következő években. Néha viszont hajlamos túlgondolni a dolgokat, túl sokáig tartja magánál a labdát, de ezen az edzőpályán elég egyszerűen lehet javítani.

Konate szinte alig volt sérült Lipcsébe igazolásáig, és az első két szezonjában szinte ott sem kellett mérkőzést kihagynia sérülés miatt. Azonban 2019. októberében megsérült a csípő izma, amit meg is operáltak, és az elhúzódó rehabilitáció miatt szinte egy egész évet ki kellett hagynia. Ezt követően volt még egy kisebb sérülése az achillesével, aminek van némi köze az eredeti sérüléséhez, de Honigstein szerint messze nem egy sérülékeny játékosról beszélünk a személyében. Az tény, hogy az elmúlt két évben kevesebbet játszott, így kevésbé populáris focista, de minden adottsága meg van ahhoz, hogy kiváló igazolás legyen a csapat számára. Bruno Satin, Konate korábbi ügynöke – jelenleg az a Stellar képviseli Ibut, aki többek között Grealish, Mount vagy éppen Saul pályafutását is egyengeti – szerint Konaté nagy dolgokra hivatott, mert komoly srác, aki a céljaira összpontosít. Reméljük, egy újabb kiváló Edwards igazolást köszönthetünk hamarosan majd a személyében.

Konate érkezésével, valamint Gomez, VvD és Matip felépülésével két dolog várható az új szezonban: 1) újra lesz fizikális jelenléte a csapatnak; 2) újra magasra lehet tolni a védelmet. Az első azért lehet izgalmasabb, mert Lijnders külön kiemelte a rögzített helyzetek fontosságát, és azt, hogy a franciaországi és az ausztriai edzőtárban mennyit gyakorolták ezeket. Ebből fakadhat némileg az, hogy a tavalyi szezonban Keita, Oxlade és Minamino sokszor azért nem kapott szerepet, mert fizikális hiányosságaikat a csapatban szerepet kapó védekező típusú játékosok nem tudták pótolni(tudom, a kis japán kölcsönben játszott, de lehet részben azért került oda, mert úgy sem kapott volna szerepet), így a középpályán és a támadósorban muszáj volt olyan játékosokat szerepeltetni, akik fizikálisabbak, és hatékonyabbak a klasszikus típusú védekezésben lásd Gini, Hendo, Fabinho, Mané, Firmino. Vagyis azáltal, hogy a védelembe visszakerültek az igazi középhátvédek, Fabinho újra egészséges, bőven juthat lehetőség OX-nak és Keitának is, ha egészségesek tudnak végre maradni. Ebben nagy segítség lehet számukra a Schalkétől szerződtetett csodadoki. Meglátjuk, milyen hatással lesz rájuk, de rég volt olyan, hogy Matip, Keita és Oxlade is végig tudott volna edzeni egy teljes alapozást. Hozzájuk csatlakozik még Elliot, aki tavaly olyan számokat produkált a Championshipben, mint amilyeneket legutóbb Grealish hozott még az Aston Villában. Ezen felül Taki produktuma is kezd egyre jobb lenni. Szerintem a srác nagyon ügyes, technikás, látok benne fantáziát, csak némi önbizalomra lenne szüksége ahhoz, hogy átszakadjon a gát nála, ami után hasznos tagja lehetne a csapatnak. Különösen ez a bal oldali szélső támadó szerepkör fekszik neki – TTT is írtak erről -, ahol sokat támadhat le, és futhat be a védők mögé. Ezekből az előszezonban láthattunk jópárat, de messze menő következtetést azért ne vonjuk le, de reméljük erre a négy-öt hétre tud majd ő is építeni.

A rendelkezésre álló szűkös erőforrások és a fentebb felsoroltak miatt számomra egyértelmű, hogy vennünk kell egy védekező típusú középpályást. Hendo nyolcasként sokkal hasznosabb, így igazából Fabnak nincs alternatívája. Valószínűleg annyira szar helyzetbe Idén nem kerülünk, hogy ne legyen se Hendo se Fab, de készüljünk a legrosszabbra. Igazából az előző szezonban nem Matip, hanem Fab sérülése adta meg a kegyelemdöfést, hiszen onnantól Hendonak kellett a védelemben szerepelni, és igazi hatost játszani tudó játékos nélkül maradtunk a középpályán. Amíg Fabinho sérült volt, 9 meccset játszottunk a bajnokságban, amiből 3 győzelemmel, 6 vereséggel és 1-es mérkőzésenkénti pontátlaggal szálltunk ki. Fab a bajnokság utolsó 10 meccsére visszatért, ebben az időszakban 8 győzelem, 2 döntetlen, 2,6-os mérkőzésenkénti pontátlag az eredményünk. Elég szignifikáns különbség. Itt fontos megjegyezni, hogy Fabinho kiesése után Klopp nem próbálta meg Kabak- Phillips tandemet a védelem közepén. Lehet nem lett volna ennyire látványos a különbség, ha Kloppmaci már akkor bevállalja ezt, és Hendot meghagyja védekező középpályásként, ami némi stabilitást adhatott volna a csapatnak, de ezt ugye már sosem tudjuk meg. Mindesetre egyértelmű, hogy kell egy hatos a keretbe. Az számomra sokkal esszenciálisabb, mint bármiféle támadó előre. Hogy ehhez kit kell eladni, nem tudom, de felőlem mehet Origi, Shaq, Phillips és Neco Williams is. Phillips srácot adtam nagyon az előző szezonban, viszont az ára most van maxon, innen nálunk csak lejjebb megy majd, nem lenne jó úgy járni vele, mint Origivel két évvel ezelőtt. Az ő esetében még akár egy Wilsonhoz hasonló üzletet is bevállalnék, de ha igaz a Brighton érdeklődése, akkor ott tuti van lóvé az Arsenal lehúzása után. Amennyiben sikerül mindenkit eladni, hozunk egy hatost, és marad még pénz, grátiszba jöhet egy gyors támadó a szélre, de az idén nekem már csak nice to have.