Madárkáim

Beröffentyük az idei szezont. VVD egészséges. Gomez egészséges. Cirmi formában. Klopp 0-s dioptrián. Nézők a stadionban. Indulhat a journey a kanárikkal.

Egyik kedvenc ellenfelünk ellen, az ismét feljutó Norwich ellen kezdjük a szezont. Kedvenc még a Suarezes időkből, mikor ritkábban sikerült 5 rúgott gól alatt találkozni velük, mint felett. Klubhűen megnyitva a szezont az azonnali history renteléssel, alább a videó, hogy ne kelljen keresni:

Ehhez képest azért történt egy s más kanáriéknál az uruguay-i óta (hogy a jó életbe kell ezt a magát valami iszonytatóan furcsa kékkel definiáló nemzetet leírni?). Na persze nálunk is. Jött egy német edző, aki 4231-en szocializálódott, Angliában aztán csavargatta ezt a dolgot, amíg bajnoki címig vitte. Különös erénye csapatának a szélsővédők használata, a hatékony presszing, a nyugodt labdajáratás. A klub pedig vallásszerűen nyom valami Moneyball-félét – fiatalokat nevelve, alulértékelt játékosokat ügyesen alkalmazva azok csapatba illeszkedő értékének felpezsdítésével.

No, ez nem a Pool Klopp alatt, hanem a Norwich egy bizonyos Daniel Farke alatt. A német edző pont Klopp után került – még Tuchel idején – a Dortmund 2-höz irányítani, majd ’17-ben jött át Angliába, és valósította meg managerként az elképzeléseit. Tényleg vakmerően hajaz néhol valamiféle – inkább még koraibb – Kloppi futballra. Attól azért több ponton eltér: kitart a 4231 mellett (bár előszezonban 4141-gyel is próbálkoztak úgy, hogy elment legjobbjuk Buendía a Villába), illetve a szélsővédőket inkább szereti asszimetrikusan dobni a támadásba: leginkább 3-2-5 alakú támadó alakzatot lehet látni a pályán. Ezt persze leginkább a Champoban vitte sikeresen, hiszen ott sok teret kaptak, Farke pedig vallásszerűen szereti az aktív labdajáratást és -birtoklást:

A Moneyball meg persze túlzás, abból is inkább a másodosztályú változatot csinálják, kedvenc bevásárlóhelyük autentikusan a Bundás 2. Buendía 38 milkás cédulája után sem vettek igazán senki drágát a nyáron, sok másodhegedűsnek hangzó név és fiatalok. Csapatban hisznek, lásd Pool. Aztán hogy első 4 meccsük után a PL-ben hogy állnak (sorban Pool-City-Leicester-Arsenal), az kérdéses – leginkább az Arsenaltól függ.

Azt azért ne vegyük el tőlük, hogy szétgázoltak a Champo mezőnyén tavaly. Meg jön holnap Pukki a képernyő, hát lehet őt nem szeretni?

Szóval itten Brentford hengert látva az útwengeren még össze is patentoltam a matyeszt a legmélyebb ráncomon, de azért itt szombaton másra lehet számítani. A meccs kontrollja nálunk lesz, de igazán élvezetes lehet majd nézni ezt a Farke-focit Kloppék ellen. Hogy most mi lesz a CB-sorunk az első meccsünkön, azt a világ összes gipszéért meg nem mondja egyik orvosunk sem. Philips bátya egészséges, több kérdés nem kell. Talán még, hogy kin lesz a karszalag, de már csak jó helyen lesz az is. Amúgy kérem Keitát a kezdőbe, hogy akkor most 73-szor is elfröcsöghessük, hogy „lefőtt a kávé, barátocskám” vagy 24-szerre, hogy „na, ott van, basszátok meg, örök negatívak, ott van az istenadta zuperpléjer, az idei gólpassz király”. Hátha aztán padon sem lesz, mert betésztázik a beleire, vagy nem tudom, lesz valami sokadrangú dolog.

Na, mittomén, végre látjuk a bagázst tétmeccsen, olyan arcokkal, akiket még sok hullámmal ezelőtt csodálhattunk meg a gyepen, ráadásul nem hangszintetizáros hangorkántól kísérve. Spíler, 18:30. Nem-spíleresek, 18:30.