Arsenal beharang

Válogatott szünet? Anyjuk picsáját, végre visszatérnek fiatalok és idősek rendes, proper, hagyományos, értékőrző és világi labdarúgást játszani, ráadásul pont az egyik legjobb, este 9-es idősávban vonulunk Londonba egy ilyen vagy igen, vagy nem, de lehet, hogy mégse, de aztán mégishogy talán meccsre. Kurva jó lesz, nézzétek!

Kezdjük mindjárt onnan az epilógust, lehet, hogy már mondtam is párszor, de én alapvetően kurvára csípem az Arsenalt. Nem csak azért, amikor 13-ban egy félidő alatt kaptak ötöt, hanem így historikusan, erősen, élesben hátulról. Sihederként meg is kísértett egy pillanatra, hogy eltévelyedjek és elhagyjam ezt a csodálatos scouse szopórollert, mert egyrészt ott volt Bergkamp, Henry, Vieira, meghát KIBASZOTT BERGKAMP

És lássuk be, ha te is hívő heteró vagy, úgy átlag jó kéthavonta berakod ezt a videót loopolva, és nagyon masszívan kirázod rá a bohócot. Gyakorlottaknak loopolni sem kell, nagyon fura így ez a gyakorlat sok év után, hogy amikor látsz egy Newcastle mezt, akkor egyből feláll, dehát ez van. Mindig szoktam volt mondani, hogy igazából ezzel a mozdulattal kéne bevonzani az embereket _bármilyen vallásba, mert tökre egyértelmű, hogy isteni sugallat nélkül ilyesmit nem lehet csinálni. Na de azon kívül, hogy BERGKAMP, voltak ott kiváló színesbőrű játékosok nagy pofával, indokolatlanul focizni tudó emberek, meg akár megy a szekér, akár nem, évente legalább egy olyan összjáték amitől terézanya is magához nyúl. Még csak nem is olajosok, vesznek is maguknak vicces mókusokat, ilyen nevertonok, burnleyk meg shittyk mellett borzasztó nehéz utálni őket, ne is tegyük.

Az utóbbi években úgy nagyon más miatt nem csipogott miattuk a mackóradar: Érdekes meccseket toltak a répaligában, felültek ők is a bandwagonre a régi motoros, de legalább PL szűz csokimaci padra ültetésével, meg mindig igazolnak valamilyen közepesen ismert játékost, ami miatt amúgy ha kurvára ráérsz, csak leülsz megnézni őket, hogy akkor hogy is néz ki egy Partey / Odegard / Pepe, vagy bárki más. Már csak azért sem szartam tele a kis gatyeszomat, amikor ősszel hazai pályán fogadtuk őket, mert az nem hogy egy más világ, de egyenesen más dimenzió is volt egyszerre. Bajnokként, bajnokesélyesként, Dinamót idegenbe verve, Lincoln citynek a fakóval 7et rúgva vártuk őket, VVD-vel és Gomezzel a kezdőben, agyig feltolt védelemmel.

Emlékeim szerint nem volt azért egy teljes, habzásmentes matiné, de látszott akkor, hogy bár pofás csapat, a nagyon rámászós presszing azért fáj nekik (mondjuk kinek nem), plusz nem kellett azért széttörni magunkat ahhoz, hogy kierőszakoljunk néhány olyan védelmi bakit, amit azért öröm volt nézni. Rendszer, filozofi, furán ejtett „r” betűk: Artetának látszott, hogy kurva sok dolga lesz hogy beleüsse a fejekbe pontosan merre is van az előre. Bár a játék azért nem volt _annyira demoralizáló (az ellenfélnek), mint a Dinamó ellen, de ha jól emlékszem itt kezdte el felvenni a kis vállára Jota a csapatot, és szorítani ki a megrogyásból megrogyásba navigálódó Bobbyt a kezdőből. Na kb. itt engedtem el így részleteiben az Arsenal megfigyelését, és csak ilyen közepesen vicces hangfoszlányok szűrődtek fel a szezon többi részében a kilenc belső medvém valamelyikéhez. A szenvedésük Őzike 300k körüli fizujának amputálásával, Xhaka közepesen konstans hisztikézése, meg amúgy a sok pénzes igazolásaik (Partey, Pepe), hogy is mondjam, minimum döcögős indulása. Oké, ebben így azért nem tapicskolnék annyira merészen, mert bárki, aki annyira nézi részletesen a Poolt, mint én az Arsenalt, kitartóan rámondhatja Thaigóra is, hogy flop, közben meg szerintem kurvára nem. Jó, mondjuk aki minden nap nézi, az is rámondja, de ez speciel engem nem szokott különösebben zavarni.

Életemet beleraktam, hogy megtaláljam azt a videót, amiben David Luiz és Mustafi csirkék elleni játéka alá bejátszák a Titanic theme shitty flute változatát. Ha vki ügyesebb medve nálam, pls túrja már ki, narratívailag nagyon illett volna ide :D

Telt, múlt az idő, mit ad Isten elvtársak, megint az Arsenallal játszunk, azonban az előjelek eléggé megváltoztak. Az első három választású CB-nk kuka a szezonra, a front három szenvedéseit enyhítendő Jota szintén a lényegi részében, nem sorolom végig az Mersey parti hét csapást, unja már mindenki is kurvára. De amíg mi szabadesésben tagozódtunk be a középmezőnybe, addig a londoniak elkezdték összeszedni magukat, Karácsony óta kurvára nem alkalmatlanok, sőt, harmadik legtöbb pontot gyűjtötték. Ezen a skálán már nem lehet szerencséről beszélni, elkezdett koherensebb lenni a védekezésük, elég proper letámadást tolnak, plusz sikerült a középpályán is befoltozni néhány lyukat. Smith-Rowe meg Odegaard 10-esben pont arra jók, hogy támadó transitionben plusz passz opciót jelentsenek, meg elég natívan játszák be a halfspace-eket. Saka is szintet lépett december környékén, plusz Kazettának is egyre jobban fekszik ez a visszalépő csatár szerepkör.

Az lesz majd nagyon érdekes, hogy az Arsenal egyre jobban kidomborodó erősségeire mennyire tudunk rákészülni, mert ezek nagy arányban pont ott tudnak fájni, ahol nekünk a gyenge pontjaink vannak. A csirkék ellen egy teljesen pofás és koherens letámadást toltak, ami egy nem annyira labdabiztos Phillipsszel a csapatban könnyen csaphat át konstans labdakibaszkodásba, ami nyilván nem a legelőnyösebb. Nagy kérdés lesz, hogy a visszalépő Kazetta + az ott kavaró Odegaarddal mennyire bír Fabi, illetve mennyire mozgatják ki a CB-ket a helyükről. Ha nem nyomatjuk a támadó FB-eket, akkor a front3 eléggé el tud majd szigetelődni, főleg, ha a középpályán kell a támogatás Fabinak az előbb említett okokból. Viszont ha labdát veszítünk feltolt FB-ekkel, akkor elég szopó tud lenni a Xhaka passzol Bumerángnak / Sakának című fejezet, mert akkor lendületből vihetik a CB-inkre, ami jelen állapotban elég nagy szopó. Szóval nagy kérdés lesz, hogy mennyire akarjuk dominálni a játékot, mennyire megyünk bele egy intenzív presszingbe ellenük, mennyire akarjuk magunat kihajtani úgy, hogy kedden már Madridba megyünk. Az is kérdés, hogy Mané összeszedi-e végre magát mentálisan, meg hogy Jota tudja-e folytatni ott, ahol abbahagyta. Meg amúgy kurva jó dolog ez a szünet meg, minden, de ilyenkor szokott az lenni, hogy nem pihennek, hanem kiesnek a ritmusból a srácok (minden is van kifogás :D), szóval az se evidens nálam, hogy ez a szünet-hosszúság úgy, hogy jópár kulcsszereplő nem volt jelen, mennyire válik előnyünkre.

Kurvára lövésem nincs, bevallom :D Egyrészt sérüléssel bajlódgatott náluk néhány kulcsszereplő, Xhaka, Saka, (Taka, Maka), meg Smith-Rowe is, szóval egyáltalán nem biztos, hogy az „alapjátékukat” veszik így elő. Vagy nem végig. Másik oldalon a 3 CB-n és Hendón kívül fontos hiányzó nincs, a válogatott szünetet főleg Robbo és Gini tolta végig, nem evidens számomra, hogy hogyan akarja Klopp menedzselni a következő 1-1,5 hónapot. Ami biztos, hogy én kurvára várom az esti meccset. Az Arsenal nem egy szar csapat, egyre jobbak, akarnak is focizni és amúgy amit tolnak, az pont kihívás(ok) elég fogja állítani a Poolt. Nekünk kurvára kéne a győzelem, ha még top 4-ben gondolkodunk, más kérdés lehet az, hogy ezt sokan már el is engedtük. Szóval egy ilyen hosszabb, bő három hetes pihenő, intenzív retrózás, agyalás, faszvakarás után én bízom benne, hogy csak simán beleállunk a londoniakba kivont fasszal, majd el se tesszük Madridig, már csak úgy a miheztartás végett. Én ennek a szellemében csak feltolnék egy védelem + Fabi – Thiago (Gini?) / Mané – Bobby – Salah / Jota féle 4-2-3-1-et, aztán tolnám joga bonítót orrvérzésig.

Szóval ha már beraktátok a szokásos 3000 kalóriát sonkából, gyertek te is sörrel röhögni / sírni / vígadni este, Lipcse ellen is jóvót, most is kurva jó lesz!