Ez azért eléggé rendben volt

Annak ellenére, hogy a válogatott szünet után általában szenvedni szokott a csapat, most elég meggyőző teljesítmény után fordulunk az évad utolsó szakaszára. Nagyban hozzájárult ehhez az, hogy Fabinho, Firmino, Alisson és Trent nem sem utazott el Liverpoolból, így a sok pihenés mellett Phillips velük együtt gyakorolhatott az edzéseken.

A dologhoz azért hozzátartozik, hogy az Arsenalból hiányzott Xhaka, Saka, Smith Rowe, így igazából a támadásépítés feladata egyedül a bal oldalon felfutó Tierney vállára nehezedett. Amikor a skót is megsérült, szinte borítékolható volt, hogy nagy nyomást az ágyúsok nem tudnak majd a liverpooliakra helyezni, mivel sem Ceballos, sem Thomas nem tudta összekötni a védelmet a támadó sorral. Nem meglepő módon Arteta első cseréje is ezt a csapatrészt érintette, de igazán Elneny beküldésével sem változott a helyzet.

A Fabinho-Thiago-Milner hármas teljes mértékben dominálta a középpályát. 12 szerelés a pálya középső harmadában, szemben az Arsenal 6 próbálkozásával. Emellett Fabinho még kétszer szerelt a támadóharmadban is, ami pont kétszer annyi, mint amennyit az Arsenal egész csapata össze tudott hozni a meccs alatt a saját támadóharmadában. Emellett Fabinho 14, míg Thiago 6 alkalommal támadott le a pálya közepén. Előbbi háromszor, míg utóbbi tizenegyszer tette meg ezt a támadóharmadban. Azért, hogy kontextusba tudjuk helyezni a dolgokat: a Chelsea ellen összesen volt tizenhárom szerelési kísérletünk, és ebből csak hatot hajtottak végre a srácok a középső harmadban, míg a pressing-hatékonyság 27,1% volt (az Arsenal ellen ez az érték 36,9%-on állt meg, ez 36,17%-os!!!4!! hatékonyságnövekedést eredményez). Ugyanezek a számok az Everton ellen: 15 szerelési kísérlet, 6 a középső harmadban, a pressing-hatékonyság igaz, hogy 38,9% volt, de sokkal kevesebbszer próbálkoztunk letámadással (113 vs 149), mint az Arsenal ellen. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, – most nem akarok magamra mutogatni, jah, de igazából de – , hogy mennyire fontos Fabinho visszatérése a középpályára. Azzal, hogy a brazil játszik újra hatosban, a védekezés feljavulása mellett Thiago játéka is jobb lett, hiszen a spanyol közelebb került a kapuhoz, így hatékonyabban tudja kivenni a részét a támadásszervezésből és a letámadásból is. A hatékony középpályás védekezés miatt az ellenfél sokszor kényszerül hosszú átadásra, amit a Phillips-Kabak kettős hatékonyan képes levédekezni (erős fejjáték). Így vált Fabinho középpályás játéka miatt sokkal kiegyensúlyozottabbá a csapat. Nem mondom, hogy ez az all time best védelmünk ever, mert az Arsenal ellen is láttuk, hogy a visszalépő csatárt lekövető Phillips mögött nyíló nagy területre az ellenfél könnyen belőheti a labdát, de jelen helyzetben még mindig ezzel tudunk a leghatékonyabban működni.

Ezen felül Fabinho az egyetlen játékosunk, aki a középpályáról veszélyes átlövéssel tud próbálkozni, így a hatékonyabb csapatszintű védekezés mellett új, az elmúlt hónapokban annyira hiányzó dimenziót is tud adni a támadójátékunknak.

Fabinho teljesítménye mellett Jota és Trent produkciója mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Annak ellenére, hogy mindenki fel volt háborodva azon, hogy TAA kimaradt az angol keretből, igazából ennél jobb dolog nem történhetett volna vele és csapatunkkal. Pihent, edzett, evett, mókázott, felfrissült és lepakolt egy olyan performanszt Londonban, amit az előző szezonban megszokhattunk tőle.

Jota pedig egészen hihetetlen, hiszen 3,5-ös xG-re lőtt 8 gólt eddig a bajnokságban, ami azért elég durva felülteljesítés. Meglátjuk meddig tudja ezt tartani, mindenesetre örömteli, hogy végre/újra van alternatívája a front3-nak. Trent abból profitált, hogy itthon maradt, addig Jota egy kis kiruccanással és a portugál válogatottban szerzett három góllal tudta növelni az önbizalmát.

Az eddigieken felül még Kabak helyezkedésének a javulását emelném ki a meccsről. Szerintem neki Kloppék nem szántak helyet a jövő nyári túrán, de az elmúlt hetekben nyújtott teljesítményével nagy fejtörés elé állíthatja a szakmai stábot. Ez már csak akkor lehet ennél is nehezebb, ha tudja hozni ezt a szintet a szezon maradék részében is. Örömteli, hogy Naby végre nem sérült, remélem hamarosan többet láthatjuk őt is a csapatban, mert a Fabinho-Thiago-Keita középpálya elég durcán hangzik.

Kedden folytatás Madridban, de előtte még azért örüljünk egy kicsit ennek a teljesítménynek, mert erre bőven lehet alapozni. Pár héttel ezelőtt nem gondoltunk volna, de úgy tűnik, újra reális esélyünk lehet a top4-re és a jövő évi BL szereplésre.