A tabella mindig hazudik!

Érdekes felütés ez akkor, amikor a csapat elsőként jutott tovább a BL csoportjából, és a PL-ben is megosztott első a Spurssel. Ennek ellenére a megállapítás igaz. Sok esetben a tabellán elfoglalt hely nem a valós teljesítményt mutatja, és jó, ha ezzel tisztában vagyunk. Annak érdekében, hogy megfelelően tudjuk értékelni adott csapat/csapatok helyzetét, teljesítményt leíró mutatókat kell vizsgálnunk, így kontextusba helyezve a tabellán elfoglalt pozíciókat. Az FC Midtjylland angol tulajdonosa, Matthew Benham pont erről a gondolkodásmódról vált híressé.

Benham fizikát végzett Oxfordban, majd az egyetemről kikerülve saját céget alapított, ami a fogadási piac anomáliáit kutatta. Elemzésekkel igyekeztek megtalálni azokat a meccseket, amelyeket a fogadóirodák valamiért felül- vagy alulértékelnek, és nagy pénzekkel fogadtak a saját maguk által „megjelölt” eseményekre. Ebből az úriember annyira meggazdagodott, hogy először csak szponzorként kezdte el támogatni gyerekkori csapatát, a Brentfordot, majd egy idő után teljesen meg is vásárolta azt. Nem sokkal később összetalálkozott a korábban tanácsadóként leginkább az üzleti életben mozgó dán, Rasmus Ankersennel, akivel olyan jól megértették egymást, hogy elkezdtek együtt dolgozni. Benham pár évvel később úgy döntött, vesz magának még egy focicsapatot, és akkor – részben Ankersen javaslata miatt – a Midtjylland mellett döntött.

Mind a két csapatnál ugyanazokat a módszereket követik, amelyekkel Benham nagy pénzt szerzett a fogadási piacon: elemzésekkel próbálják megtalálni azokat a pici előnyöket, amelyekkel ezeken a szinten már meg lehet nyerni egy mérkőzést. Ők voltak azok, akik először kiemelték a rögzített helyzetek (szögletek, szabadrúgások, bedobások) fontosságot. Náluk dolgozott korábban elemzőként az a Ted Knutson, akit ma leginkább a Statsbomb alapítójaként ismerünk, és aki a jelenlegi analitikus közeg egyik úttörőjének tartja magát. Érdekes, ha ennyire nagy koponya a csávó, akkor miért nem működött a dolog Benham csapatainál. Egyes hírek szerint ő is és Benham is elég öntörvényű emberek, végletekig hisznek abban, amit és ahogyan csinálnak, így tipikusan a két dudás egy csárdában esetében találták magukat. Emiatt különfolytatták karrierjeiket, Knutson tanácsadó céget alapított, amely adatszolgáltatással foglalkozik, és azt állítja magáról (amiben van is igazság), hogy ők szolgáltatják az iparág legpontosabb adatait a labdás eseményekről (event data), míg a másik azóta is azon munkálkodik, hogy csapatát, a Brentfordot feljuttassa a PL-be (a Midtjyllandnál pedig új módszereket próbáljon ki). Benham életútja és csapatainak története elég izgalmas, melyekről itt és itt olvashattok bővebben.

Emellett ajánlok egy könyvet karácsonyra: Football Hackers : The Science and Art of a Data Revolution. Feljött megint a kommentmezőben az xG téma, és hogy mire jó, mire nem. Ebből a szempontból nagyon érdekes a könyv, hiszen bemutatja, hogy 2018-ban (ekkorra datálódik az eredeti kiadás) milyen erők formálták az analitikus közeget nemzetközi szinten, mi az az xG, pontosan mire jó, mire kell és mire lehet használni, és van benne csomó más érdekes mutató, pl.: packing is. Egyébként Biermann rengeteget foglalkozik Benhammal és csapataival, szóval a könyvből róluk is megtudhattok érdekességeket. A könyv egyelőre magyarul még nem érhető el, de mivel eredeti nyelve a német, így az angol verzió se követhetetlen, és elég nagy betűs, nagy sorközökkel, szóval kis kellemes olvasmány annak, akit érdekel ez a világ. Persze először a Merseyballt olvassátok, csak utána ezt ;)

Ami az esti meccset illeti, a biztos első első hely tudtában mindképpen felforgatott kezdőt várok. Matipnak, Fabinhonak, Wijnaldumnak, Robertsonnak, Hendersonnak, Jonesnak sem szabad egy perce se szerepelni ma este, így egy Kelleher – Williams, Williams, Koumetio, Tsimikas – Keita, Taki, Krawietz – Jota, Origi, Mané felállásnak nagyon örülnék, és kimondottan kíváncsi lennék arra, hogy a középpályán az a hármas mire menne a dánok ellen. Figyeljetek, mert a meccs nem a szokásos idősávba került! Kezdés: 18:55, Spíler1.