A szezon első igazi rangadója – az Arsenal meccs – elé

Szombaton, magyar idő szerint, 18:30-as kezdettel hazai pályán mérkőznek meg srácaink a nyáron átalakított/megerősített Arsenallal. Ez lesz az idei szezon első rangadója a bajnokságban. Hajtás után jönnek a részletek.

Viszont mielőtt belekezdenénk a meccs felvezetésébe, vegyük sorba a hét fontosabb híreit:

Hír1: 1 évvel meghosszabbította OX szerződését a klub. A kommentszekcióban már beszéltünk róla, hogy honnan jött vissza, micsoda horror sérülés van a háta mögött. A Southampton ellen már lehetett látni olyan jeleket (pl.: megindulások, presszing, beadások), amelyek azt bizonyították, hogy jó uton jár és előbb-utóbb remélhetőleg a 2018 tavaszi srácot láthatjuk újra a pályán. Ehhez a másik korábbi csapata, az Arsenal elleni mérkőzés lehet a következő állomás.

Hír2: Egyes források szerint közel a megegyezés a Liverpool és a Nike között a mezbeszállítói szerződést illetően, amelynek értelmében az LFC rendelkezne a legjövedelmezőbb ilyen típusú szerződéssel a szigeten. Nah nekem ezzel több bajom is van. Először is, a Warrior/New Balance megduplázta a korábban Adidas által fizetett pénzt egy olyan időszakban, amikor a csapat pályája messze nem ívelt – ennyire – felfelé. (2011/12-ben az Adidas 12 millió fontot fizetett a csapatnak, 2012/13-tól a Warrior 25-t, majd a New Balance 42/45 milliót tett le/tesz le az asztalra szezononként). Nem tudom, hogy vajon látták a potenciált már akkor is a klubban, vagy csak Henry szólt rájuk, hogy skacok, légyszike fizessetek ennyit, de az tuti, hogy megérdemelnék, hogy ők is ott legyenek velünk a (remélhetőleg előttünk álló) jövőbeli sikereknél. Emellett szeretem a cuccaikat. Egyediek, jó minőségűek, szóval remélem, hogy ajánlanak majd legalább annyi pénzt, mint a többiek. Amennyiben mégsem, valószínűleg tényleg az amerikai székhelyű Nike lesz a befutó.

Hír3: A Liverpool új terveket készül benyújtani az önkormányzathoz a stadionbővítést illetően, amelyekkel az a céljuk, hogy az Anfield befogadóképességét 60 ezer néző fölé emeljék. Emellett korábban volt arról hír, hogy a klub eladta az edzőközpont használati jogát (lakópark épülhet a helyén, ha jól rémlik), ahelyett, hogy a szurkolók vehették volna használatba ingyen. Ennek a két dolognak a hatására megvizsgáltam, hogy körülbelül hol állunk szezonbérlet-, szezonjegy- és mezár ranglétrán (úgy, ha ezeket közvetlenül a kluboktól vesszük), mert a skacok kint ezen is mindig háborognak. Nézzük gyorsba a számokat. A Liverpoolnál a legolcsóbb szezonbérlet a hivatalos klubinformációk szerint 514 fontba kerül, ami a 10.!! legdrágább a „legolcsóbb szezonbérlet” kategóriában a PL-ben. Nézzük a legdrágább kategóriát. Itt egy szezonbérlet 652,5 fontba kerül a Main Standre, ami a „legdrágább szezonbérletek” között pusztán a 16.!!!!! a mezőnyben (a legdrágább az első természetesen). Előttünk van pl a Leicester vagy a Newcastle is, nem beszélve a Tottenham 2200 fontos szezonbérletéről. Ezek az adatok nem tartalmazzák a hospitalty, VIP vagy skybox jegyárakat. Magyarán azért, hogy a PL egyik legjobb csapatát láthassák jóval a ligaátlag alatt fizetnek a helyi szurkolók. Ez nem korrekt így, hiszen a szabad versenyben a magasabb minőségért magasabb árat is kell fizetni (ideális esetben). Értem én, hogy Liverpool nem London, de azokkal a csapatokkal is versenyeznünk kell, akik ott vannak. Így hosszú távon nem csak a stadion bővítését, hanem a belépő árak növelését is várom. Tuti kinyílik megint majd a bicska a zsebükben, de ha ez így folytatódik, a sikereink ellenére is nőni fog a lemaradásunk a meccsnapi bevételeket illetően a versenytársainkkal szemben. (Némileg egyébként az új Main Stand és az itt helyet kapó rengeteg corporate box, valamint az egyéb események, pl.: koncertek, ezt a lemaradást tudják ellensúlyozni, de hosszú távon ideálisabb lenne – a klub számára mindenképpen – az árak emelése egészséges keretek között. A mezeket illetően egyébként szintén 10. legdrágább a rangsorban a hazai szerelésünk. Tehát teljes hülyeség azzal előállni, hogy az FSG a szurkolókat semennyire sem veszi figyelembe.

Hír4: Fernando Torres lejátszotta profi pályafutásának utolsó meccsét. Iniesta egyébként érzelmes levélben búcsúzott tőle, majd csapattársaival gurítottak egy hatost Torreséknek a búcsúmeccsen. Imádtam, sokat elért, sajnálom, hogy úgy távozott anno. Mindenesetre kellemes szabadságot neki.

A hosszú bevezetés után vágjunk is bele akkor magába a felvezetőbe. Akik bővebben szeretnének az Arsenalról olvasni, azoknak ajánlom a Statsbomb szezon előtti beharangozóját. Szerintem alapvetően jól erősítettek ezen a nyáron az ágyúsok, akik nagyjából mindent feltettek a top4 idei elérésére. Rizikós játszma, de látva a Chelsea átalakulási folyamatát és a United bizonytalan helyzetét, akár be is jöhet nekik. Alapvetően olyan játékosokat igazoltak, akikre szükségük volt. Pepe gyors, rendszerbe illő szélső, ahogy Tierney is friss erő a hátsó alakulatnak. A védelmen emellett még David Luiz érkezésével is sikerült erősíteni az utolsó órákban (egyébként, ha jól olvastam, ebben az üzletben nagy szerepe volt Edunak, vagyis inkább Edu ügynökének, aki történetesen David Luiz ügynöke is). Ceballost én kifejezetten kedvelem, technikás és agilis játékosnak tartom, meglátjuk mire megy a PL-ben, de nagy erőssége lehet az Arsenalnak.

Új sérülések elméletileg egyik csapatot sem hátráltatják. Nálunk Alissonon kívül mindenki bevethető, míg az ellenfélnél a héten már edzett a Xhaka-Özil kettős. Szombaton kdierül, hogy mennyi szerepet kapnak az ütközet folyamán. Szinte mindig jó meccseket játszottunk az ágyusókkal, amelyekből az utóbbi időben legtöbbször mi jöttünk ki jobban. Egy két adat az Optától. A legútóbbi 8 összecsapásunk alkalmával (minden sorozatot figyelmbe véve) nem kaptunk ki az Arsenaltól. 4 győzelem és 4 döntetlen mellett 0 vereség szerepel. A legutóbbi, ennél is hosszabb sorozatunk 14 meccsig tartott. Az Arsenal a legutóbbi 6 látogatása alkalmával 2 döntetlent és 4 vereséget tud felmutatni az Anfielden és ezeken a meccseken legalább két gólt lőtt nekik a Liverpool. Összességében a PL érában ez a leggólgazdagabb párosítás a maga 155 góljával 54 mérkőzésen. Ebből a rengeteg gólból a front3 is szépen kivette a részét az elmúlt években. Egyébként Firminonak egy gól kell és megszerzi az 50. találatát, amivel az első brazil labdarúgó lehet a PL történetében, akinek sikerül elérni ezt a határt.

Az előjelek alapján jó kis meccsre számíthatunk, de elképzelhető, hogy a tavalyi darából tanulva Emery egy jóval defenzívebb taktikát választ majd és kontrákra fogja helyezni a hangsúlyt, amire a Pepe – Lacazette – Auba hármassal simán van is lehetősége. Egyébként pont Auba fejtette ki, hogy milyen sok hasonlóság fedezhető fel a két csapat támadói között.

A saját csapatunkat illetően személy szerint a következőekre leszek kíváncsi a szombati meccsen:
Adrián és a hátulról történő építkezés – Egy egész hete volt készülni a csapatnak. Semmi sem zavarta őket, tudtak koncentrálni és gyakorolni. Igazából ez volt az első ilyen időszak (amikor 6 nap állt rendelkezésre egyben az edzésekre) Alisson sérülése óta. Ennek meg kell látszódnia a csapat (össz)játékán. Amúgy a spanyol kapus reflexei ott vannak a szeren, ezt már láthattuk, ha nem könnyelműsködik és mindig a biztosat húzza, akkor megfelelő pótlása lehet (remélhetőleg azért rövidebb, mint hosszabb időre) Alissonnak.
Ki lesz Van Dijk párja a védelem tengelyében? – Kérdés, hogy Matip vagy Gomez kapja meg holnap a lehetőséget. Alapvetően az angol mellett tenném le a voksot, de Matip annyira meggyőző az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy Kloppnak nagyon nincs könnyű dolga.
Szélsővédők szerepe – Eddig sem Trent sem Robertson nem teljesít olyan kimagaslóan a támadások segítését illetően, mint tavaly (bár ezt csak ránézésre mondom, számokat még nem láttam). Az Arsenal védelme azért nem életbiztosítás, mind a mögékerülésekkel, mind a pontos beadásokkal lehet keresnivalónk, így a szélsővédőinkre kulcsszerep hárulhat.
A középpálya összetetéle – A legbővebb választási lehetősége Kloppnak ezen a poszton van. Meglátjuk kiknek szavaz bizalmat, remélem OX köztük lesz.
Shaqiri kérdéskör – Végre vajon pályára kerül-e a kis törpénk. Tavaly, a decemberi meccsen, kifejezetten jól játszott ellenük (is).

Remélem sikerült kicsit meghozni a hangulatot a szombati esti összecsapáshoz. Amennyiben Pesten jártok, nézzetek be a közös meccsnézések valamelyikére, ha van kedvetek:
OLSCH vagy Reds.