Delphoi Jakuzzi 2019/20

Férfiak a jövőbe néznek

Mi lenne az álomszezon?
guthmate: Amíg egyszer bajnok nem lesz a csapat addig az álom szezon stabilan a bajnoki címet hozó szezon marad számomra.

gringow: Mindannyian tudjuk, mi az álom, főleg a tavaszi BL csodánk után már csak egy szint maradt a táplálékláncban.

Glen: Triplázás, nyilván PL-lel.

McA: Mikiegér győzelem, nyilván

Szücsi: Közös fotó Krawietz mesterrel

Mi lehet a realitás?

guthmate: Azt gondolom, hogy első kalaposként a BL csoportkörből való továbbjutás és így a BL tavasz realitásként kezelhető. A bajnokságban 1,5 éve stabilan a City mögött a második legjobb a csapatunk a gólok, várható gólok, kapott gólok, várható kapott gólok és ebből fakadóan a várható pontok tekintetében. Ezért a realitásnak ezért is a második helyet gondolom. A kérdés, hogy számomra az, hogy a 85-95 pontos skálának melyik részén fogunk végezni /valószínűbb az első/. Nem tartom valószínűnek a PL ezüstök után megszokott visszaesést, most nincsenek meg a körülmények sem a Houllieres, sem a Rafás, sem a BR-es ezüstös szezon utáni visszaeséshez.

gringow: A realitás nálam inkább kihívás lesz: tudni kell értékelni az évet akkor is, ha a Klopp projekt fejlődéstörténetének nem sikerül a zenitjére érni és újabb második-harmadik-ikszedik hely jön csak össze otthon. És lássuk realizáljuk azt is, hogy a 97 megszerzett PL pontunk milyen kiugró volt, és hányszor húztunk ki de facto döntetlenekből három pontot a szezon során. A léc nagyon magas, a fő rivális City nem lett gyengébb és vannak még versenytársak, akik erősítettek, ami alapján erősödhetnek is majd. Újra meg újra oda lyukadok ki, hogy mekkora “fuck life!” volt 2018-19 Anglia szempontból. Mindeközben a Bajnokok Ligájában, ha megyünk egy-két kört tavasszal, már jók vagyunk, három egymás utáni döntőzés már irreális volna, főleg mivel jó PL-beli tavaszra érkezés esetén tervezett erőforrás menedzsment is jöhet majd.

Glen: BL-tavasz és dobogó több, mint reális, változatlan gárdától ez elvárható. A nagyon rövid nyár mellett még a hazai kupákban most már érzésem szerint kicsit további menetelés húzhatja be a 80-as pont közelébe a csapatot. Három döntő nem realitás, és talán idén már kevésbé cél/teher. Egy komoly City alsóhullámmal lehet beszélni bajnoki realitásról, de erre elég kicsi a sansz. Viszont ez romantikus sport, úgyhogy remélem úgy dobódnak a kockák, ahogyan kell.

McA: Életem legnyugisabb szezonja lesz, lehet a srácoknak is. BL-t nem kell nyerni, szóval csoportból ha továbbmentünk, egy random Juve v Real vagy bárki ellen ki lehet állni lángoló dákeszt forgatva a kezünkben. Bajnokság dettó: Teljes szívemből nyugodtam meg, hogy a shitty ellen nem leszünk bajnokok, csak ha ők basszák el. Amikor mindent _is megtettünk, és szerintem erőn felül hoztuk a meccseket, akkor se ment, akkor meg minek ezen pörögni. Azért se aggódok semennyire az átigazolások hiányán, mert ez a keret top4-re valószínűleg jó lesz, bajnokok meg akkor se lennénk, ha vennénk még két Pepét, szóval tök felesleges verni itt a brét a semmibe.

Szücsi: Közös fotó a fenti zenMackóval és bekeretezett véleményével.

Mi az a minimum, ami még elfogadható?
guthmate: Azt gondolom, hogy egy top4 helyezés még elfogadható eredmény lenne a most következő szezonban. A BL-ben a csoportkör továbbjutás a minimum akár az EL ágra is. /Engem egyébként minden irrealitása (pénzügyi, szakmai) ellenére mozgatna egy EL győzelem./

gringow: Top 4, nyilván. Így hirtelen nem is tudom elképzelni, mi indokolna egy olyan szabadesést, amivel poszt suarezes Rodgers-éra szintre hullanánk vissza, de biztos van ilyen, szóval ne is beszéljünk róla. Egyetértek abban Mátéval, hogy a csoportból a valamilyen ágú továbbjutás minimumként megfogalmazható, és egy Európa Liga dara bennem is benyom egy guilty pleasure gombot, még ha jogosan is kapnánk a foci világtól, hogy Madrid után ennyire futja csak.

Glen: Számomra a fentiek mellett a minimum elfogadható kategóriába még két dolog esik be: 1) taktikailag a tavalyit meg tudjuk ismételni, akár színezni kicsit ha már egyben a gárda, 2) májusban megvesszük pontosan azt a 3 embert, aki ahhoz kell, hogy 2-3 éves távon meg tudjon újulni a post-fab4 Pool.

McA: Top4 és annyi, ha megint beraknak vmi halálcsoport lófaszba, akkor még ki is eshetünk.

Szücsi: Csak legyen BL jövőre is, mondjuk top4 plusz egy lófasz kupa, vagy kettő.

Mit vársz taktikai és management szempontból a szezontól?
guthmate: Az alap játékunk (presszinges) és az alap felállásunk (4-3-3) nem nagyon változott az elmúlt három szezonban. A most következőre sem látom azt, hogy jelentős változás lenne várható. Kloppék mindig a finomhangolások csavargatnak szezonról-szezonra esetleg meccsről-meccsre. Azt feltételezem, hogy mivel tavaly a széleken a TAA-Robertson gólpassz versenyfutás nagy sajtót kapott az ellenfelek védelmei jobban fognak rájuk figyelni, így jobban szét tudjuk nyújtani a most következő szezonban a pályát és így benne van a pakliban, hogy a pálya közepén a visszatérő Ox és a jobban beilleszkedő Keita lesz a nagymenő ennek okán. Ugyanezen logika mentén Firminonak lehet nagy szezonja azáltal, hogy Salah mellett Mané is nagyobb figyelmet kaphat aktuális gólkirályként.

gringow: Azt várom, hogy jobban belepedjük középre, mivel a felpörgetett széleknek hála szellősebb lesz ott, így kicsit jobban hajazni fog arra a játék ismét, amit még a prime Coutinhóval játszottunk. Ez egy leheletnyit visszahozhat a pressingből is, még ha a kezdeti elán már a múlté is – cserébe megvannak a hamstringek januárban. Egy egészséges, formában lévő Ox és Keita duó el tudná vinni ezt úgy a hátán, hogy az angol veteránjaink közben tovább öregszenek. Az elmúlt szezonban nagyon szerettem a támadó trió balanszosságát, amit a társ gólkirályi címnél semmi nem mutatott jobban. Azt remélem, hogy ez jövőre is így lesz, és nem egy olyan valószínűtlen tündérmese viszi leginkább az offense-t, amilyen Salah első liverpooli éve volt.

Glen: A szélek favorizálásból és a presszing alacsonyabb fokozatáról én nem hiszem, hogy lejjebb vesz a stáb idén, mindkettő szent grál volt az elmúlt szezonban és a Buvac-sirámoknak elég nagy fityiszt mutattak. Inkább még jobb transition play-re számítanék: Keita és Ox idén felléphetnek arra a szintre a csapattal, ami kidomborítja az intelligenciájukkal párosuló gyorsaságot. Ez talán egy cápásabb csapatmozgást is adhat néha, bár a PL-ben ezt tartósan nehéz tartani; viszont a tavalyi alap szezonon átívelve így kaphatna egy kis színt.

McA: Érdekes kérdés, hogy előre kidolgozott taktika volt a FB-ek előretörése (nemcsak térben, hanem eredményességben), vagy csak a kényszer szülte, mert a kőműves középpályától nem lehetett várni a megváltást. Szerintem inkább az utóbbi, mert akkor nem költöttünk volna el 100M-et Oxra és Keitára, hanem 50-et Cancelóra meg Anyámra. A lényeg, hogy idén várom azt, hogy Klopp nekifusson az eredeti tervének, hogy sokkal nagyobb arányú labdabirtoklással, a középpályás kreativitással, 1-1 elleni képességek visszatértével akar majd meccseket nyerni. Ha már a front 3-ra úgy is ragadni fognak a védők, mint a legyek, szerintem ez lesz a döntő momentum, hogy a felszabaduló térben Ox, Keita és esetenként Shaki mit tud majd villantani.

Szücsi: Nagy durranásra nem számítok a taktikai repertoárban, 3 éve ugyanazt a felállást toljuk minimál szárnypróbálgatásokkal. Egy dolog változott jelentősen és az az intenzitás. Nem agy nélkül toljuk 0. perctől a megőrülést, ahogy a szezonban sem augusztusban vertünk agyon mindenkit. Tavaly nagyban hiányolt középpályás kreativitás lehet hogy visszatér Oxszal es cserébe Keita sem lesz sérült ennyit. Velük gyorsulhat igazán a labdakihozatal. Az elmúlt szezon legkevésbé megénekelt taktikai szuperfegyvere a rögzítettek elleni védekezés, ahol olyan szinten állítottunk lesre, hogy a bennem élő kis Rafa Benítez megtelt vérrel. Valamint ugyancsak a rögzített helyzeteknél kialakuló ún. második labdák megjátszása. Klopp Angliában végül a legváratlanabb és egyben legkézenfekvőbb elyzetekre adaptálta a gegenpresszing playmakert. Remélem ez a tendencia folytatódik.

Mit gondolsz a keret mélységéről?
guthmate: A keret mélységünk összességében érdemben nem változott tavalyhoz képest. A posztok változtak, hogy hol vagyunk nagyon mélyek és hol pedig nagyon vékonyak. Egy fab3 kategóriás támadó a mélységben továbbra is hiányzik számomra. Összességében azt gondolom, hogy továbbra is két sorozatra elég a keret ez pedig a PL és a BL. Persze idén lesz két szuperkupa és klub VB, amin részt kell venni. A lényeg az, hogy nem látom azt, hogy egy hazai kupa menetelés ne menne a bajnokság és vagy a BL terhére a jelenlegi kerettel.

gringow: A lényeges igazolásokkal, jobban mondva azok elmaradásával, alapvetően OK vagyok, FSG szempontból elfogadhatónak gondolom, hogy miután betolták az all-int a játékospiacon 2017-ben és 2018-ban, ezért most a megnövelt bevételekkel együtt is takarékoskodni kell. Sőt, mindez még kifejezetten ki is elégíti azt a poolos identitásomat, hogy nem eszetlenül vásárolgatva, hanem tudatosan építkezve vagyunk sikeresek, az Alisson és VVD időkben nem lehet már fejükhöz vágni azt, hogy ne így lenne. De (mivel van de) a nemrég majdnem elmurált Origi talizmánnal kivezényelt harmadéves Bobby – Mo – Sadio trió folyamatos magas szinten tarthatóságával kapcsolatban azért már vannak kételyeim, jobban érezném magam, ha elkezdenénk már most egy új támadót felépíteni, aki a Fab 3 valamelyik tagjának eligazolása esetén könnyedebben be tud kapcsolódni már, mintha épp csak dolgokhoz dőlt volna Melwoodban. Szintúgy rizikós a full back helyzet, urambocsá egy komolyabb Robbo sérülés és elég sebezhetőek vagyunk bal oldalon, miután James Milner noha kortalan és posztokon átívelő, de 34 éves és középpályás.

Glen: Az FSG két dolgot tanult meg már nagyon jól. Az egyik, hogy a piac addig húzza rólad a bőrt, amíg nem szégyellik, és ha a BL-győztes 97 pontos támadót akkor venni, akkor nem 80 millió lesz, mint az Arsenalnak. A másik, hogy Angliában a messze legeslegnagyobb értékhozója egy csapatnak a konzisztencia. Röhögtünk Arsene-on meg most épp Poch-on, de ja, úgy lehet 0-ás szaldóval nagy versenyben ott lenni, hogy nem nyált hörögve nyakkendőzöl minden nyáron, hanem bemész minden nap dolgozni ugyanazokkal a fasza emberekkel, aztán pár év után majd más platformról szemléled a világot, mint előtte. Ettől persze nagyon hiányzik egy támadó, de Bobby lássuk be, nem pótolható squad playerrel. Ami kell az a hiányának alkalomadtán ügyes kezelése. Ez vagy alternatív új taktikai megoldás (remélem) lesz, vagy neadjisten Origi szerepfeltalálása, kreatív középpálya Salah centerrel (mondjuk) vagy (favorit) Gini false9-ban. Nem tudom, de a kezemet a tűzbe tenném érte, hogy Kloppék már régebb óta tudják, mint Buvac az isten maga. A várható sérülések miatt én inkább védőt (ha Virgil nincs egy meccsre, akkor mi van?) és kreatív középpályást hoznék, bár az orvosi vélemények alapján úgy néz ki, bizakodóak vagyunk Ox és Keita kapcsán.

McA: Kurva nagyot lázadtam volna tavaly én is egy ilyen nyár után, de VVD leigazolása azért meggyőzött, hogy megéri várni a megfelelő játékosra. Amúgy azzal, hogy nem folytatjuk a költést, azzal magunkat védjük: egy pár éves negatív spirál sokkal jobban földre tudna minket tenni, mint mondjuk a MU-t. Amúgy meg ez ilyen elvárás menedzsment is kicsit: nálam nem prio most, hogy bajnokságot is nyerjük, fontosabb az, hogy stabilan ott tudjunk maradni a kihívók között, ahol eddig még csak egy szezont töltöttünk. Ha emlékeztek, kétszer is csak negyedikek voltunk, mire jött a következő ugrás, szerintem megint kelleni fog 1-2-3 év elsőszámú kihívóként, mire ténylegesen bajnokok tudunk lenni. Ha innen nézzük, akkor nem kell vakmerően tovább előzni a kocsisort a végtelenbe, megelőztünk 3-4 autót, várunk egy kicsit, aztán nyomjuk tovább a gázpedált és előzünk megint.

Szücsi: A keret sose lesz tökéletes. Ettől szép ez a sport. Igen valószínűleg kellene még csere szélsőhátvéd meg GyN a szélre, de Origi karmájának is kellett a fizu keret. Én komfortos vagyok ezzel a bandával, ha jön még valaki nyalom, de ha már nem lesz mozgás és Brewster játszik 10 meccsen kezdőként az is proper.

Mennyi gólt fogunk szerezni?
guthmate: 80+

gringow: 75-80

Glen: 88 + 8 Milcsi tizi

McA: Shakira egyedül 10-et.

Szücsi: Az összeset.

Mennyi gólt fogunk kapni?
guthmate: Amennyiben Alisson végig egészséges akkor 30 alatt.

gringow: nem túl sokat

Glen: ahányszor Virgil nincs pályán x 2.1

McA: Szerintem belenyúlunk,25 körül.

Szücsi: Igen.

Ki lesz a legjobb játékosunk?

guthmate: Firmino

gringow: Jó egy éve mindig Robertsont mondom erre a kérdésre. Can’t help it.

McA: Én optimista vagyok, és boldogok egy Keita/Ox párosból valakit, mert ha nem, akkor azért nem lesz egy annyira vidám szezonunk.

Glen: Mister Trent AA.

Szücsi: Milner végre megérett fejben, szerintem az ő éve lesz ez most.