Sevillafogó – pontosabban Liverpool pénzügyi kitekintés

A Sevilla csapatával az FSG-ék másik stadionjában a Fenway Parkban csapunk össze gyakorlatilag Hétfő hajnalban, hiszen éjféltől lesz a meccs. A következő fitnesz találkozón nem lepne meg, ha az előző meccshez képest sorcsere lenne a kezdőben. Az egyetlen kérdés, hogy a későn érkező VvD, Wijn, Hendó, TAA, Robertson sor bír-e 60 percet vagy csak 45-t, hiszen ennek a függvénye mikor lesz a meccsen a sorcsere. A mai posztnak nem is ez a lényege, hanem egy becslés arra, hogy van-e pénzünk igazolni vagy sem?

Kezdjük azzal, hogy még egyszer hangsúlyozom becslésről van szó, amiben már a 2018-2019es szezonra súlyos milliós eltérések lehetnek a valósághoz képest, míg a most induló 2019-2020-as szezonra tényleg sok 10 milliós eltérések lehetségesek.

Azt feltételeztem, ezért is ment ki a nyár eleji DoF játék, hogy egy 50-60 millának lennie kell a pénztárban új játékos igazolásokra. Azonban a durva becslési eljárásos vizsgálat nem ezt mutatja. Nézzük meg a részleteket.

A Liverpool bevétele, mint minden PL csapat bevétele szépen növekszik az elmúlt években. Az Isztambuli BL győztes szezon óta 2017-18-ra majdnem négyszeresére nőtt a bevétel. 2017-18 bevétele a Liverpool eredménykimutatása alapján 455 089 000 Font volt. Ebből a meccsnapi (bérlet, meccsjegy, catering csecs-becse) bevétel 80 743 000 Font, a Média bevétel (főleg a PL és a BL pénz) a Kijevi BL döntőnek is nagyban köszönhetően 220 058 000 Font, míg a kereskedelmi bevétel (a mezszállító New Balance és a Standard Chartered mezszponzor, valamint a mez ujján levő és az edző mez szponzorok a fő tétel) 154 288 000 Font volt. Ez természetesen klub rekord mondjuk BL döntős évtől el is várható.

Akkor becsüljünk egyet a most befejezett szezonra. Azt gondolom bevételt egyszerűbb és nagyobb pontosággal lehet becsülni. A meccsnapi bevételt 81 millióra azaz gyakorlatilag pont annyira becsültem, mint egy évvel korábban. Tettem azért mert a BL és a PL meccsszám nem változott és azt feltételezem, hogyha változott is a hazai kupameccs szám illetve a belépő és bérlet ár az nem változtat jelentőset. A média bevételekre a 251 millió a swiss ramble száma. A kereskedelmi bevételekre a 170 milla, úgy jött ki, hogy a megelőző szezon 154 milliójához hozzáadtam a sporting intelligence szerinti 10 millás növekedést a Standard Chartered dealben, hogy további 5 milliós növekedés biztosan van a többi dealben akár az előző év BL döntő hatására magasabb újra szerződésként akár esetleges BL győzelmi bónuszként (megjegyzendő, hogy lehetséges, hogy alul becsülök). Ennek hatására a most befejezett szezon feltehetően 500 millás árbevétel felett zárt, de majd jövő télen vagy tavasszal kiderül.

Nos, akkor a még kockázatosabb terület. Mivel a bevételek akár a meccsnapi, akár a média, de még kisebb mértékben a kereskedelmi bevételek is a teljesítményhez kötődnek vagy a lejátszott meccs szám vagy az elért eredmények miatt, így csak tág határok közötti becslésre vállalkoztam. Igazából bármi lehet 425 és 552 millió között. A kisebb szám egy korai BL kiesést és éppen csak top4 eredményt feltételez. Azt gondolom az Európai Szuper kupa és a Klub VB és társai anyagilag nem dobnak túl nagyot. Fontos megjegyezni, hogy a most következő PL szezonban indul a még újabb PL TV deal. Azonban ez a 2019-2022es három éves időszakra sokkal kisebb mértékeben nőtt, mint szokott, hiszen csak 8%-al emelkedett az időszakra a deal. Azonban az is igaz, hogy az új deal keretében a top6 csapat nagyobb szeletet harcolt ki magának csökkentve az igazságos elosztást. A kettő hatása az, hogy persze nőni fog a PL TV pénz, de nem várható olyan 50% körüli ugrás, mint a legutóbbi deal esetében 2015/16-ról 2016/17-re. Nem véletlen, hogy az új deal első éve és nem repkednek a milliók, mint a korábbi emelések alkalmával és nem csak a Chelsea transfer ban miatt.

A kiadások becslése már egy fokkal nehezebben becsülhető. Első körben nézzük a két legfontosabb kiadási típust, ami alapvetően a bevételekkel szemben a csapat/cég alapműködésének eredményéhez vezet a bevételekkel szemben.

Minden csapat legfőbb kiadása a bérköltségek. Ebből persze a játékosok és az első csapat edzői teszik ki a legfőbb tételt, de az államoknak fizetendő adó és járulék jellegű kiadások is jelentősek. Nem véletlen mondják, hogy egy-egy klub egészséges pénzügyeihez az kell, hogy a bérjellegű kiadásai ne haladják meg a bevételeik 60%-t. Nos, a Liverpool esetében a 2004-05-ös BL győztes szezon óta több, mint megnégyszereződött a 2017-18-as szezonra a bérköltség. Ebben a szezonban már 263 615 000 Font volt, ami a PL-ben az egyik legnagyobb összeg. Mondjuk belátható, hogy egy BL döntős csapat nem olcsó. A csapatok másik fő kiadása az amortizációs költség. (Emlékeztetőül: A csapatok könyvelése a játékosokat eszközként kezeli. Ez azt jelenti, hogy költségként nem a megvétel évében egyben jelentkeznek költségként, hanem a szerződésük teljes tartama alatt egyenletesen kerülnek leírásra (alap esetben), azaz lesz belőlük költség. Gyors példa, egy 20 millió fontos játékos 5 évre, évi 4 millió költséget jelent. Ebből is látszik, hogy a szerződés hossza pénzügyileg nagyon nem mindegy, hiszen minél hosszabb annál kisebb az éves költség. A játékosok mellett a stadion, edzőközpont stb. is hasonló elven amortizációval kerül költséggé. Talán úgy érthetőbb, ha zt mondom egy játékos a jelen kiadása, de a jövő költsége.) A Liverpoolnak a 2014-15ös szezon óta szépen növekszik az Amortizációs költsége, hiszen egyrészt azóta elkészült a Stadion bővítés, de sokkal fontosabb, hogy Firmino érkezése óta minden évben volt nagyobb pénzes igazolás, így Mané, Wijnaldum, Salah, Ox, VvD. A 2015-16-os szezonról érdemes beszélni, hiszen láthatóan az kiugrik. Nos ennek egyik oka az, hogy ide számoltam azt a 15 669 000 Fontot, amibe BR és stábjának távozása került. Még így is magasabb, mint kellene lennie, de most ezzel bővebben nem foglalkozok. Az alap működés az FSG felelős gazdálkodásának és az annyit költhet a csapat, mint amennyi bevétele van elvnek megfelelően a Két bohóc éra veszteségeinek leírását követően a 2013-14es szezon óta 5-10 millió font közötti nyereséget mutat, kivétel a BR kirúgós Klopp kinevezős 2015-16-os szezon mikor cirka 58 milla fontos veszteséggel üzemelt a csapat.

A most befejeződött szezonra a becslés nem egyszerű. Az tuti, hogy az elmúlt 1 évben új szerződés hosszabbítást írt alá: Salah, Mané, Firmino, Hendó, TAA, Joe Gomez, Robertson feltehetően a korábbinál jobb pénzért. VvD szerződése erre a szezonra már teljes évre jelentkezik és nem csak 5 hónapra. Biztosak lehetünk benne, hogy nem olcsón írt alá tavaly nyáron Alisson, Keita és Fabinho sem. A távozók közül sem Cannak sem Markovicsnak (ő ráadásul csak télen ment) sem Ingsnek nem lehetett eget verő fizetése. Azaz biztosak lehetünk benne, hogy jelentősen megnövekedett a bér költségünk. No meg ott van az, hogy fogalmam sincs, hogy BL győzelmi prémium van-e a játékosok szerződésében, de ha van az is több milliós tétel lehet. Ennek fényében nem gondolom, hogy nagyon leszállt a 300 millió fontos bérköltség becslés. Az amortizáció kapcsán a 130 milliós becslés az igazat megvallva úgy jött ki, hogy a korábbi év 86 mó-hoz hozzáadtam jobb híján az lfchistory vételi adatait (Keita 52 milla, Fabinho 44 milla, Shaq 14 milla és Alisson 65 milla ez 175 milla, ezt osztottam 5-el (mindenkinek 5 éves szerződést feltételezve) ez 35 milla. Plusz VvD 5 hónap helyett 12 hónapnyi amortizáció). Nyílván nem pontos, hiszen nem nyilvánosak a vételi árak, nyilván nem mindenki 5 évre írt alá, így magasabbnak kellene lennie az összegnek, de közben Salah, Mané, Firmino szerződés hosszabbítása meg csökkentette az ő éves amortizációjukat. Összességében végül is ennél a számnál maradtam. Összességében a rekord árbevétel, a megnövekedett bér és amortizáció miatt nekem azt hozta ki, hogy az alap működés veszteséges volt a mostani BL győztes szezonban. Kíváncsi leszek nagyon, hogy ez tényleg így volt-e? Annyi biztos, hogy a bevételek mellett a bérek és az amortizáció is tuti jelentősen emelkedett.

A most következő szezonra nagyon nehéz becsülni. Maradjunk abban, hogy sem jelentős érkező sem távozó nem lesz. Ennek köszönhetően a bérek magasan maradnak a BL győzelem prémium miatti bizonytalanság okán a 280-320 milla közötti régióba tippeltem. Az amortizáció kicsit alacsonyabb lehet a szerződés hosszabbítások miatt, de tuti bőven 100 milla felett lesz, így összességében egy veszteséges vagy nulla körüli szezon lehet a most megkezdett.

A végső adózás utáni profit/veszteséget még három tétel módosítja. A legjelentősebb a játékos eladás profitja, ezen felül a kapott és fizetett kamatok különbözete és az adó van. (Érdemes megjegyezni emlékeztetőül, hogy a játékos eladás profitja, úgy számolódik, hogy a játékos eladási árának és a könyv szerinti értékének a különbözete.(könyv szerinti érték a vételi ár mínusz az addig felhalmozódott amortizáció). Példán: A 20 milláért vett 5 éves szerződésű játékosunkat (évi 4 milla amortizáció) eladjuk pont 2 évvel később akkor a könyv szerinti értéke 12 milla, ha eladjuk 25 milláért, akkor 13 milla a játékos eladás profitja.) Játékosok profitért való eladása nem olyan nagy művészet a mai rohamosan emelkedő játékos árak mellett. Utoljára Balotelli, Carroll, Downing volt olyan, akikről egészen bizonyosan tudhatjuk, hogy veszteséggel lettek eladva. Nem csoda, hogy általában nyereséget hoz a játékos eladás (Carroll és Downing eladása körüli években nem, de ott meg pont e két fő eladás nem jön ki nekem, hiszen eladásuk előtti évben volt a nagy veszteség, nem az eladásuk évében. Persze lehet, hogy korábban a várható veszteség miatt előre leírtuk őket.). 2014-15-óta jelentős nyereséget. Mondjuk ehhez nem ártott 2014-15-ben Suárez, a következő évben Sterling, majd 16-17-ben Ibék eladása. A 2017-18-as 123 854 000 Fontos nyereséget elsősorban Coutinho eladása okozta. Kisebb részben Sakho és társai eladása. Ennek az évnek a rekord 106 032 000 Fontos profitja főleg ebből ered. Mondjuk pont a hatalmas nyereség miatt több mint 19 milla adót fizetett a csapat.

Nem is fárasztanám tovább a könyvelési dolgokkal a jónépet. A mai poszt célja annak megállapítása, hogy van-e pénz igazolni. Nem tudom, hogy ezt a célt sikerült-e pontosan elérni. Mindenesetre azt gondolom azt sikerült bemutatni, hogy a számok pontatlanságát figyelembe véve. A jelenlegi BL győztes és 97 pontos keret megvásárlása és hosszú távú szerződéssel való lekötése minimum a pénzügyi lehetőségeink erősen a határának közelébe kimerítették a csapat pénzügyi lehetőségeit. A keret kulcs figurái Wijnaldumot 2021 és Oxot akinek 2022-ig van szerződése leszámítva 2023-ig vagy 2024-ig rendelkeznek szerződéssel. Azt gondolom, hogy figyelembe véve jelenleg Klopp 2022-ig élő szerződését racionális dolog, amíg itt van kimaxolni a jelenlegi keretet. Főleg annak a fényében, hogy a jelenlegi keret java része még 1-2 vagy több évig olyan korban van, hogy Kloppék féle edzéssel javítható és utána meg az egyre több együtt pályán töltött perc okozta familiaritás még évekig magas szinten képes lehet tartani a csapatot a romló fizikai képességek ellenére is. Azaz nem tudom, vagy pontosabban nem akarom hibáztatni ezt a taktikát jelen pillanatban. Főleg nem akkor, amikor a 2020-21-es szezonra átadandó 50 millás edzőközpont fejlesztésben vagyunk és megy a gondolkodás a következő 50+ millás Stadion bővítési projekten. Jó ez a csapat és még jobb lehet és akár elég is lehet, ha csak saját nevelésű fiatallal töltjük fel idén nyáron a keretet.

Mindeközben az is igaz, hogy egy 60-70 millás igazolás hívjuk, mondjuk Pépének még nem dönteni romba a csapat gazdálkodását. A mai gazdasági válság utáni olcsó hitel korszakban akár banktól is lehet nem túl drágán hitelt szerezni a megvételére. Lehetséges újabb ingyenes tulajdonosi hitel, mint volt a legutóbbi Stadionbővítésre. Mondjuk ez utóbbi lehetőséget én inkább csak az edzőközpont és a következő Stadion bővítésre használnám új játékosra nem. A bank hitelnél maradva nem vagyok biztos, hogy szeretnék hitelre vásárolt játékost. Még akkor, sem ha értem és egyébként magam részéről támogatnám még egy fab3 szintű támadó vételét. Ennek is lenne értelme, hiszen magasabb esély lenne vele a jobb szereplésre, ami a bevételek magas szinten tartásának vagy növekedésének lehet az alapja, így akár fizetheti saját maga az árát. Ront a pénzügyi helyzeten, de romba nem dönti.

Összegezve azt nem merném mondani, hogy nincsen pénz egy nagyobb igazolásra. Azonban azt gondolom, hogy sokkal többe került a jelenlegi keret megszerzése és hosszú távra megtartása, mint azt gondoltam/gondolnánk, így sokkal kevesebb szabad forrás van ennek megfelelően. Úgy néz, ki a jelenlegi annyit költünk, amit megtermelünk, filozófia határait feszegeti a jelenlegi keret.