Dortmundfogó

A héten megkezdte az Amerikai marketing és sörmeccs túrát a csapat. A srácaink együtt utaztak ki a női csapattal az államokba. Az első meccs a túrán Amerika révén hajnalok hajnalán lesz. Pontosabban szombaton hajnali 2:05kor. A csapat legérdekesebb híre, hogy az ilyen-olyan okokból hiányos kapus posztra “training camp body”-nak leigazoltuk Andy Lonergang-t. A mostani kommentfogó viszont Brewsterrel fog foglalkozni a megkezdett ismerd meg a fab3 pótlékokat sorozat részeként.

A mai cél, hogy egy kis támaszt nyújtson a Brewster hype train kapcsán. Mivel még soha nem játszott felnőtt meccsen, így releváns adat nem érhető el vele kapcsolatban. Ezért azt gondolom mindenki csak projektálni tud vele kapcsolatban. Ma megpróbálom összeszedni a tényeket és néhány pro-kontra érvet adni, ami alapján mindenki maga eldöntheti, hogy felugrik-e a hype trainre.

Rhian Brewster 19 éves (2000 április 1-én született) a következő szezonban a 20. életévét tölti. A Chelsea utánpótlásból jött 14-15 éves korában a Liverpool drukker apja és a korábban a vele a Chelsea utánpótlásban dolgozó Michael Beale (ő ma már Gerrard segédje a Rangersnél) hatására. Felismerve, hogy a Chelsea első csapatába nem szoktak tudni bekerülni az utánpótlás csapatból velünk ellentétben. Az angol utánpótlás válogatottakban remekül szerepelt. Az Angol u17es csapattal EB ezüstöt és VB aranyat szerzett. Az utóbbin a VB gólkirálya lett, úgy hogy a kiesési szakaszban vert két mester hármast és a döntőn is betalált. A wikipédia szerint az u16os csapatban 4 meccsen 4 gól; az u17es csapatban 23 (transfermarkt szerint 25) meccsen 20 gólt szerzett. A Liverpool utánpótlásban nem volt ennyire gólerős. Mondjuk az is igaz, hogy 17 éves korától az u23-as csapatban játszott (kevés meccsen, így kismintáról van szó). Tény, hogy a fejlődése szempontjából az egyik legfontosabb korban megsérült és kihagyott 1,5 évet, hiszen a 2018 januári sérüléséből (meccsen sérült meg a bokája és alaposabb analízis kimutatta, hogy a térde is) a tavalyi szezon legvégén tért vissza, addig Oxxal rehabilitált. A szezon végén két BL meccsen ült a padon, így játék nélkül, de BL győztesnek mondhatja magát. Az idei sörmeccseken eddig kifejezetten jól szerepel.

Pro:

  • Azt gondolom a legtöbben a hypeot körülötte az u17es VB gólkirályi címe miatt és elsősorban a brazilok elleni Master hármasa miatt teszik köré. Az igaz, hogy a csapat egyik legjobbjának Jadon Sancho Dortmundba visszahívása után indult be és vette hátára a csapatot. A 8 góljából, mint már említettem 7-et az egyenes kiesési szakaszban szerzett, azaz lehet mondani, hogy nélküle tuti nem lettek volna ifi VB győztesek.
  • A hozzáértők azt mondják, hogy a VB arany és EB ezüstös csapatban ő volt a legjobb játékos. Ami azért impresszív, mert olyanok voltak a keretben, mint Jadon Sancho, aki már a nagy válogatottban is bemutatkozott a mivel a Dortmunddal elképesztően jó szezont futott tavaly szélsőként. Callum Hudson-Odoi tavaly Sarri alatt a hazai kupákban és az EL-ben ment nagyot és ennek köszönhetően már ő is bemutatkozott az angol válogatottban szélsőként. Phil Foden, aki az ifi VB legjobb játékosa lett és a Cityben egyre több szerepet kap középpályásként. Azaz a csapattársai, akikhez képest legalább olyan jó, ha nem jobb volt 17 évesen már komoly csapatokban kapnak komoly játék perceket. Az ember gondolkozik mi lehetett volna, ha nem sérül meg…

Kontra:

  • Az u17-es VB gólkirályi cím remekül hangzik és nagy dolognak. Az igazság az, hogy nem gondolom, hogy az én szegénységi bizonyítványom, hogy a legtöbbről még csak nem is hallottam. Az igazság az, hogy klasszis játékos csak Fabregasból lett. Carlos Vela értelmezhető játékos. A Liverpooli érintettsége miatt ismerem még Sinama Pongolét és végül is neki volt egy pár értelmezhető szezonja egy spanyol kiscsapatban. (Phil Foden lett a torna legjobb játékosa. No, közöttük már van egy két ismertebb név Kroos, Fabregas, Landon Donovan, a MUs dagi Anderson, a volt City Kelechi Iheanacho, de azért ez sem a világ legveretesebb focista listája.)
  • Az angol utánpótlás válogatottak a 2010-es években meglepően jól szerepelnek. EB-t például 2010-ben és 2014-ben is nyertek. A 2010-es EB győztes csapatnak volt erős Liverpool utánpótlás érintettsége, hiszen a csapat csapatkapitánya Andre Wisdom volt és fontos játékos volt még a scouser Conor Coady is. Mint tudjuk végül egyikük sem futott be nálunk. Wisdom több PL kölcsönadás utána Championshipben végezte a Derbynél. Coady pont fordított utat járt be harmadosztályú kölcsön utána Championshipbe lett eladva. Onnan a Wolwerhampton alapembereként jutott fel a PL-be és tolta végig a tavalyi szezont. Ebből a keretből Butland és Barkley futotta be a legkomolyabb karriert. A 2014-es EB győztes csapatban nem volt akkor Liverpool játékos. Azóta a csapat legkomolyabb karrierjét elért Joe Gomez már persze nálunk játszik és ha a sérülések elkerülik komoly karrier néz ki neki. No meg egy szezonra megfordult nálunk Solanke, aki leginkább arról maradt emlékezetes, hogy nagyjából kétszer annyiért adtuk el, mint vettük. Lehetne még példálózni a spanyol különítményünkkel Pachecoval az élen, no meg Susoval aki úgy tűnt többre hivatott, mint egy döglődő Milan legjobb játékosa cím. De azt hiszem ennyi példán keresztül is érthető.

Azt gondolom, hogy a fizikai, technikai képességei alapján a jogosak lehetnek a világklasszis projekciók. Persze, hogy kijön-e belőle az erősen kérdéses. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ifi tornákon nagyot menő vagy egyszerűen csak játszó játékosok nagyobb részéből semmi sem lesz, mint azokból, akik komoly karriert futnak be. Jelen pillanatban egyszerűen nem lehet tudni, hogy Brewster karrierje melyik irányba indul el és végül 10-15 év múlva hova jut el.