Gyors négerek, szevasztok!

Érkeznek a játékoskijáróból. Vállukat nem nyomja a vörös mez súlya, arcukon az izgalom nyoma sem látszik, szemükben eltökéltség, belső hangjuk nyugodtan ismételgeti:
Gyors leszek. Mint Edwards Ayre Harleyján. Mint a Babelkopter éjfél előtt nem sokkal. Mint a szél a Balaton fölött, amikor vihar előtt hirtelen egy irányba kezd fújni.
Álljunk csak meg. Hol a faszomba van az a Balaton?

És végre megkaptam én is azt, amire régóta vágytam, rögtön nem is egy, hanem mindjárt két dolgot egyben. Kinder tojás transfer window edition. Shakira (meg se próbálom eltalálni, hogy van benne az „i” meg a „q”, marad így) lett az a személy, aki után évek óta zokogott kicsi szívem: A mi gyors csere négerünk. Kicsit kicsi, kicsit csúnya, de legalább a miénk. Mindig azt gondoltam, hogy a PL kánaánjába a gyors négerek erős karjaiba kapaszkodva vezet az út, érkezett Mané, jött Salah, most pedig érzem, hogy Klopp is átadta magát a gyorsnégerség (rapidnegrizmus innentől, :* nordsee) tanításainak, aminek már jómagam is hittérítője vagyok hosszú ideje. Megérkezett végre a csapatba a csereGYN személye: Nem kell formációt, rendszert, stílus kapargatni, ha két gyári GYN közül valaki megsérül, egy kevésbé jó minőségű, de játékban hasonlót tudó GYN tudja helyettesíteni bármikor. Majd Lallana lehozza a támadó szélsőt? Muhahhaa.

Körülbelül itt is kéne abbahagynom a poszt írását, mert ez az a deal, aminek beválásán nem kell sokat aggódni. Ár – érték arányban legalábbis biztosan nem. 13,5 nagyfont, a mai árak mellett az pénz, amit a parkoló automatába csűrsz bele, amikor tárgyalni mész valami habonyárpád lenyomat játékosügynökkel egy 20 éves tetovált segglyukú festőpemzliről, akinek sikerült legalább kettő egyeneset rúgnia a labdába. Balotellinél is azt mondtam, hogy nem nagyon lehet bukóval kiszállni a történetből (sikerült), ha ne adj’ Isten itt is ebbe a folyóba lépnénk, nem roskadna össze a malacpersely Eddie bácsi asztalkáján. Meg amúgy is: Cserekapust adtunk el majd’ ennyiért, akinek összesen kettő, 2, two, zwei, due, vagyis kettő PL pályára lépést sikerült összeharácsolnia 25 éves korára. Fizuka sok lehet? Nem hinném, mi teszünk szívességet a gyereknek, hogy nem kell a Pulis – FatSam – Moyes – Pardew – Séfbácsi vetésforgó valamelyike alatt szopnia a faszt az orkok között. Szóval bármi, ami ezután következik már tényleg csak hab a tortán. Szóval.

Először is itt egy szokásos videó, amik alapján mindenki játékosszakértőnek képzeli magát, verdd ki rá te is nyugodtan, én is megtettem kétszer. Már csak azért is kelleni fog neked a kézműves zseb-zsötem, de mert rögtön ezután kihajózunk a számok tengerére.

Megvagyunk, fiatalok? (és macca). Bom-bom-bom kezdjük el!

Testvérem,  mi a búbánatos bóbitás makkom hegyét csinált eddig ez a vasúti pályarendező? Stoke-ba is már csak levezetni ment, nem? – Kérdezheted Te, nyájas olvasóm, amikor szembesülsz vertikálisan kihívásokkal küzdő GYN-ünk érkezésével.

Érdekes a felvetésed, drága barátom, mert (citálnám, hogy ki mondta ezt, ha emlékeznék, vagy meg odafigyelnék rá, hogy mit írtok) de Shaki karrierje a Stoke-ig kizárólag fordított időrendben tekinthető értelmesnek. Csicskagyász Stokecitynél felfedezték a tehetségét, a leszálló ágban lévő, de még jó hírű Internél töltött egy évet, hogy aztán csatlakozzon a halálcsillag Bayernhez, ahol behúzta a (proper, nem a csicska) kupa-triciklit, majd elment levezetni hazájába, a Baselhez. Hát nem.

A Baselben proper kis GYN-ként bontogatta szárnyait, uccsó szezonban 9 gól 4 assziszt elég volt ahhoz, hogy a Bayern elvigye, ahol elég decens squad player volt 3 éven át. Csúcson lévő Robben – Ribery mögött nehéz volt mit kezdeni az élettel, ami odaáig fajult, hogy az utolsó fél szezonban már csak 9 meccs jutott neki a bajnokságban. Vékonyka. Majd az Inter, Mazzarri jó edző, szépen tülekedik felfelé a tabellán, hátha majd megmutassa kistesó, mirevaló.
Sidenote 1: Kb az Inter előtt kezdtük el szerintem kánonban sírni sleberrel, hogy dekurvajó lenne hozzánk shakira. Istenem, de kurva jó lenne, ha elmenne Milner!
Sidenote2: Brendy mackó is akarta őt 2014-ben, csak a Bayern nem engedte el. Salah(ish) story.
Hát nem. Mazzarri dőlt, ahogy az Inter is úgy zusammen, nem a legjobb szakmai környezet amúgy se a digók között lenni.

Majd a Stoke! Három szezon ment bele a szarlapátolásba, ahol a végére ő maradt kb. a csapat legjobb, és nagyjából egyedüli focizni képes játékosa. Ami hangozhatna jól is, de a Stoke kiesett a gecibe, illetve a másik srácot, aki még előző szezonban tudott 3-nál többet dekázni a labdával (Arnautovic) menekült a West Hambe, pedig se az joga bonitó epicentruma a bolygónkon.

Szóval mi van mi? 300+ meccs tapasztalat top bajnokságokban (és kupákban), nem fázik az esős novemberi hétfő estéken, kiegészítve egy alapvetően jónak mondható svájci válogatott klubtagsággal. Beszarni nem fog, tapasztalata van elég.

Nyilván nem szeret dógozni, átrohannak rajtunk az ő szélén – kaphatja fel ezen a ponton okos kis fejét szeretett olvasótáborunk jelentős számú képviselője. És bár nem tűnhet úgy, hogy a védekezés Shakira fő erénye, bőven képes akkora effortot tenni a kérdésbe, mint azok a srácok, akiknek a pihentetése miatt jött.

Decens számú passz, tackle számban nem ugyan az, mint Mané, de mivel amúgy is Salaht kell helyettesítenie (főleg), ez nem is akkora para. Támadásban nyilván nem fogja tudni pótolni szeretett homoki alktageróriájú GYN-ünket, viszont védekezésben nem leszünk miatta deficitben. Pláne, hogy ezeket a számokat egy olyan Stoke-ban hozta, ahol rajta kívül a csapat jelentős része amúgy is védekezett, szóval ha éppen ott nem törte volna ketté magát, akkor se lett volna vége a világnak.

Jóvan, egyébként is csak távolról tud lőni a kis törpe, ne vegyük már egyből a hátunkra – adhat hangot fenntartásainak a Fonat békés népességének jelentős hányada.

Hát ne túlozzunk. Nyilván a Stoke-ban egyedül hárult rá az a szerep, ami nálunk azért sokkal jobban megoszlik, de mindkét szélsőnknél több helyzetet alakított ki tavaly a PL-ben (/90 perces összehasonlításban), szám szerint 2.27-et meccsenként, míg Salah hozott 1.92-t, Mané 1.90-et. Meg Salah nyilván kurva sok gólt, de itt most alapvetően összjáték szempontjából nézzük még mindig törpénket. Pláne, hogy asszisztból ugyan annyit hozott, mint Bobby, Mané és Ox. Arról nem is beszélve, hogy tavaly 8. legjobb volt rögzített szituációkból való helyzet kialakításban, vagyis Hamesz mellé már van egy bal lábas szöglet / szabad specialistánk. Meg ugye szemre is feltűnő, hogy mennyire gyors, cserébe zömök és erős, védők közé bemozgásoknál, vagy csak simán körbefutásnál elég jó skill. Illetve faszán is cselez, ami egyrészt szemre is látszik, másrészt tartósan tudja hozni: 1.8 csel meccsenként, Mané 1.9, Salah 2.2.

Fúúú, kurva sok szám, meg dolgok, amiket értelmezni kell, de lusta vagy hozzá. Nem baj, itten van egy videó, hogy milyet tud akasztani a kis törpénk:

Megnyugodtál? Jóvan. Szóval lőni is szeret, jellemzően inkább távolról. Ami nyilván para tud lenni, mert már az ősi mezopotámiában is erről értekeztek, hogy minél közelebbről adsz le lövést, annál nagyobb eséllyel vágják le a kezed lesz belőle gól. Ami igaz is, viszont vannak olyan szituációk, amikor annyira kivan a mindene a csapatnak a nadrágjából, meg esik is, meg hideg is van, meg buszoznak is, hogy tényleg csak egy jó átlövés kell ahhoz, hogy meglegyen a három pont, aztán lehessen menni zuhanyozni. Ennek volt egyébként élharcosa Cou, akinél bár rendszeresen sírtunk fel a lepkefing™ lövései miatt, néha azért nem volt rossz, ha 25-ről bekente a felsőbe. Ezt hozhatja vissza kicsit jobb szinten Shakira, pláne, hogy beállására jellemzően akkor lehet számítani, amikor a 70. percben még mindig 1-1 van. Szóval akkor csak puskapor van benne, de pontosság nincs? Nem egészen:

Kevesebbet lőtt, mint Salah vagy Mané (nyilván Stoke effekt), viszont ami érdekes, hogy bár jelentősen többet lőtt a 16-oson kívülről, mint a két gyári GYN-ünk, viszont gyakorlatilag még így is pontosabban. Oké, Salahnál is sírtunk, hogy mennyi helyzetet hagy ki, de ha – tegyük fel – hasonló számú helyzet jön ki Shakirára, akkor nem kell azt éreznünk, hogy inkább kéne a kukába dobni a labdát (mint mondjuk amikor Hendónak gurítod vissza lövőre).

Arról nem is beszélve, hogy nem egy tökölős fajta: Ha a Stoke visszaszerezte a labdát, akkor Shakira lövéseinek 50%-a 10mp-en belül történt a labdaszerzéstől, ami egy jó jel ha azt vesszük, mennyire erősen épít Klopp a presszingre.

És ha már lövések: (Érdemes elolvasni az egész cikket, itt)

Nyilván egy újabb ábra, ami geci bonyolult, hogy úgy tűnjön okos emberek csinálták, cserébe szarul adatvizualizált. A lényeg, hogy ha meglesitek a fehér és fekete keretes rombuszokat és négyzeteket, akkor látszik, hogy jellemzően a 16-os előteréből, illetve a 16-oson belül a jobb oldalról szerez gólt / talál kaput, de mennyiségben kb hasonló az arány a kettő között. Szóval lő messziről, de cserébe pontosan.

Jóvanmá, nem kell a púder, itt is el fogja baszni a nagy arca miatt – Kapaszkodhat Shakira ellenes kommandók az utolsó fűszálba. Alapvetően a fenti relatíve kevés számból is látszik, hogy egy csöves Stoke-ban se derogált neki a meló, de egyedül nem volt képes őket benntartani. És itt jön az a rész, hogy mi van a kis fejében az életről. Egyrészt nem volt szép húzása, amikor egy ponton kibukott belőle a Stoke-os freestyle világbajnokoktól megcsömörlödve, hogy azt a csapatot még Ronaldinho sem tartaná bent. Ami egyrészt igaz, mert öreg és kövér, másrészt akkor se mondunk ilyet a csapattársakról nyilvánosan, ha így érezzük. Nem beszélve a csehszlovák récét kézfejjel ábrázoló mutatványáról, ami szintén nem volt egy elegáns dolog. De én ezeket inkább tartom meggondolatlanságnak, mint tényleges, rendszeres hülyeségnek.

Másrészt a játéka, a stílusa eléggé egy arrogáns, „majd én megmutatom” típusú emberkét sejtet. Ami valószínűleg így van, és én kurvára örülök neki. Mert én a rohamrépámat belerázom már az összes jólfésült, kedvesen nyilatkozó csövesbánat scousergyerek fülébe, imádom ezeket az csávókat, akiknek nagy az arcuk, cserébe ezt felvállalják. Ezzel gondolom nem leptem meg senkit.

Másrészt röhögök magamban, mert a Fonat elég nagy része fújolt rá végig, „bárkit csak Shakirát ne” címszóval, cserébe ez szekció pont az a szervilis része a bandának, aki szerint Klopp bármit csinál, az jólvanazúgy. Szopacs van, fiúk, mert hívő rapidnegristánk, Klopp szerint:

“He has speed and ability, has the right amount of arrogance on the football pitch, real bravery to want the ball and influence things”

illetve: “I think the English phrase to explain the decision to sign Xherdan is a ‘no-brainer”

Amivel én csak egyetérteni tudok (Meg nyilván mi a faszt nyilatkozzon, ha már megvettük, cserébe ha nem lenne elég jó, akkor nem vettük volna meg, értitek). Bagóért vettünk egy még mindig csak 26 éves, de kibaszott tapasztalt squad playert, meglepően pontos távoli lövésekkel, aki alapvetően illik a legfontosabb csapatrészünk stílusába, így a sztárjátékosainkat fogja tudni tehermentesíteni – kb. azonnal. Ráadásul nem csak szélen bevethető, hanem legalább olyan jól (ha nem jobban) játszik középen, szóval tudja támogatni azt is, hogy átálljunk bármikor 4-2-3-1-re.

Nyilván Baló egy extrém példa volt, de ezt a fajta faszagyerekséget én hiánycikknek érzem a csapatban, és Canci eltűnésével örülök, hogy ha legalább csak a padra, de valamennyire pótolni sikerült.

Szóval legalább Te ne hozz rám szégyent, te másik fasz.