United-fogó

Ma este 11 után 5 perccel játszunk egy sörmeccset a nagy riválissal, ami ebből következően biztos, hogy valamivel több lesz egy puszta barátságos meccsnél, még ha a fókusz az erőnlét megszerzésén is van. Eközben zajlik a keret tisztítása (Ings hova megy és végül mennyiért, ki marad a csatárok közül, Mignolet-nek lesz-e kérője, etc.), valamint az utánpótlásunk tavaly után ismét Magyarországra látogatott, és a hivatalos szurkolói egyesület lehetőséget kapott interjút készíteni a keret pár játékosával és Inglethorpe-pal, Neil Critchleyvel. Az OLSCH kedvességének köszönhetően (amit ezúton is köszönünk), mi is feltehettünk pár kérdést, amiből párat persze kihúztak a klub sajtósai (teljesen érthető módon: nem akarnak érzékeny infókat kikotyogni). Hajtás után az interjú összefoglalója következik beharang gyanánt.

Kicsit pikírten jegyezhetném meg, hogy lá, van értelme a stadionépítési programnak, hiszen szeretett klubunk azért jön már második éve Magyarországra, mert a feltételek kiválóak, remek létesítmények vannak, minden igényt kielégítenek, és fiatalajaink még szép stadionban is játszhattak, felnőttek ellen. Ahogy Critcley fogalmazott: Nagyon szép stadion, remek pályával, nagyszerű mérkőzés volt – a lehető legjobb nekünk a felkészülés ezen szakaszában. Szép bevételt lehetne erre építeni, ha sok más topklub jönne alapozni hozzánk, és akkor talán még üzleti haszna is lenne ennek az egésznek…

Még egy kis kitérő (mondhatni hazai offolás), hogy mi is a különbség a magyar és a nemzetközi mezőny között. Ismét Critchley szavai következnek: Talán a játék intenzitását emelném ki leginkább, labdabirtoklásban és labda nélküli játékban egyaránt. De jó volt olyan csapatok ellen pályára lépni, amelyek kicsit más képviseltek, mint amihez hozzá vagyunk szokva. Az angol mérkőzések sokkal gyorsabbak és agresszívabbak, a tranzíciós játék teljesen más – itt tavaly is tapasztalhattuk, hogy az ellenfél átadja a kezdeményezést. Sokkal több időd van gondolkodni a pályán, és ez különféle problémákhoz vezethet.

És ez a felnőtt csapat vs U23 viszonylatában értelmezendő, úgy hogy a Győr a bajnokság rajtja előtt közvetlenül, a liverpooli fiatalok meg az alapozásuk elején járnak…

Az interjúból kiderült, amit korábban is tudtunk (de nem sejtettünk), hogy az utánpótlás edzői és csapatai számára nem fontosak a trófeák, csakis két dologra figyelnek: felkészítsék a fiatalokat az első csapatba kerülésre, illetve, hogy a játékosok egyénileg is minél többet fejlődjenek.

Az Akadémia és az első csapat összeköltözéséről nagyon fontos, amit Critchley mondott (kiemelés tőlem):

OLSCH: 2020-ban az első csapat is átteszi a székhelyét Kirkybe, ahol jelenleg az Akadémia létesítménye található. Jelent ez bármilyen változást a jövőre nézve?

Neil Critchley: Az Akadémia most is elsőosztályú létesítménnyel rendelkezik, de mindez valójában csak kis szerepet játszik az Akadémia életében, sokkal fontosabbak az emberek, akik ott dolgoznak. Annak ellenére, hogy az Akadémia és az első csapat melwoodi edzőközpontja között van egy kis távolság, az együttműködés nagyon szoros, a kommunikáció pedig nyitott. Személyes tapasztalatom alapján tudom mondani, hogy ez nem minden klubnál van így.

A létesítmény természetesen fontos szerepet játszik, de ha nem a megfelelő embereket alkalmazod, ha a kommunikáció az első csapat és az akadémia között nem megfelelő, akkor az egész projekt nem fog működni, az akadémia pedig feleslegessé válik. Ha megnézzük, hogy nálunk hány sikeres játékost nevel ki az Akadémia, hányan kapnak lehetőséget az első csapatnál, akkor láthatjuk, hogy az egyik, ha nem a legjobb akadémiával rendelkezünk az országban.

Ez nagyon jó hír, hogy valóban a teljes szakmai stáb, a kicsiktől a felnőttekig egy irányba húz, a kapcsolat élő és szoros. A klub jövője múlik a jó akadémián, hiszen komoly pénzeket lehet megspórolni egy-egy onnan kikerülő játékos beépítésével, illetve jó pénzt lehet keresni a jó képességű, de a felnőttekhez oda nem férő fiatalok eladásával is.

Critchley pontosította azt a képet is, hogy miként is kell elképzelni az utánpótlás és a felnőtt csapat játékrendszerei közötti kapcsolatot (kiemelések tőlem).

OLSCH: Az Akadémia csapatai mind ugyanabban a rendszerben játszanak, mint az első csapat?

Neil Critchley: Az U23-as csapatban szereplők csak egy lépésre vannak az első csapattól. Bolondok lennénk, ha teljesen máshogy játszanánk, mint a felnőttek. Ezzel csak elvennénk az esélyt a saját játékosainktól, hogy érvényesülhessenek, amikor megkapják a lehetőséget. Természetesen egyik szemünket a játékosok fejlődésén kell tartanunk, míg a másikat az első csapatnál zajló dolgokon. Az edzéseknek és a mérkőzéseknek nagyon hasonlkónak kell lenniük a nagycsapatéhoz.

Az itt ülő játékosok közül páran már edzhettek a felnőttekkel, és a foglalkozások nagyon hasonlóak, ismerősek voltak számukra, szóval nem csak álltak az edzésen azon gondolkodva, hogy most akkor mit is kellene csinálnom, mert ilyet életemben nem láttam még. Ha máshogy cselekednénk, akkor biztosan bukásra lennének ítélve. Mindent megteszünk értük, és úgy véljük, hogy nagyon jó munkát végzünk. De az is lehet, hogy ők nem így gondolják.

OLSCH: Ezek szerint minden találkozón 4-3-3, egy…

Neil Critchley: Nem, nem, nincs megszabva, hogy milyen felállásban játsszunk, de vannak bizonyos alapelvek, amelyeket követnünk kell. Elég egyértelmű, hogy a menedzser miben hisz, és miket szeretne látni a pályán. Ha nézte az előző idényben az U23-as csapatot, akkor láthatta, hogy bizonyos aspektusaiban nagyon hasonlít az első csapathoz. Természetesen nem egy az egyben ugyanaz, hiszen fiatalabb játékosokkal dolgozunk, de szeretnénk azt gondolni, hogy azok számára, akik nézik az U23-as találkozókat, felismerhető ugyanaz az identitás, ami a felnőttekre is jellemző.

Az OLSCH fotója a győri meccsről

Arra a kérdésünkre, hogy milyen hatással lenne egy managerváltás az Akadémiára, kissé maszatolós választ adott Critchley, amin szintén nem lehet nagyon csodálkozni, de azért a lényeg benne van: nagy.

Neil Critchley: Nagyban függ attól, hogy ki az adott menedzser. Megéltem már egy menedzserváltást, itt voltam, mikor Brendan [Rodgers] távozott és Jürgen [Klopp] érkezett a helyére. Azt kell, hogy mondjam, mind a két menedzser remek kapcsolatot ápolt az Akadémiával. Mind a ketten nagy hangsúlyt fektettek a fiatal játékosok képzésére, és a csapatba való beépítésükre.

Az Akadémia mellett a kölcsönadás is a fejlődési lehetőséget jelenti a fiatalok számára, hátha ott tudnak annyit mutatni, ami elég lehet az első csapatba kerülésükhez (mondjuk, erre olyan nagyon sok példát azért nem tudnék mondani…).

Viszont sokkal fontosabb, hogy a játékosoknak lehetőségük legyen kölcsönben is szerepelni, egy olyan klubban, amely nemcsak szerintünk, de szerintük is ideális számukra. Nem gördítünk semmilyen akadályt az ilyen lehetőségek elé.

Általában valahol kölcsönben játszva tudja megugrani azt a szintlépést, ami ahhoz szükséges, hogy az elsőcsapatba kerüljön. Ez a lehetőség minden játékos számára biztosított.

Meglátjuk, idén lesz-e erre példa. Addig is, jöjjön a United.

(Köszönjük Béres Attilának és Magassy Somának a lehetőséget! A teljes interjú itt olvasható)