Napolifogó

Ma este 19:00-kor Dublinban sörmeccset játszanak fiaink a már Ancelotti vezette Napolival. A Napoli Sarri alatt a második számú olasz csapattá nőtte ki magát a ma már Chelsea edző speckó stílusa alatt. Azt gondolhatnánk, 8 nappal az első bajnokink előtt erős ellenféllel szemben már számít az eredmény, azonban VB-vel nehezített nyáron mikor is a Seria A egy héttel később kezdődik, így a csapatok más fázisában tartanak a felkészülésnek ez nincsen így. A mostani hetet a csapat a Francia-Alpokban Eviansban (a nagy melegben telt Amcsi túra után magas hegyi körülmények között -> azt gondolom nem véletlen ez a fajta tervezés) töltötte edzőtáborozással. A VB-t megjárt játékosok közül csatlakozott Alisson, Firmino és fiatal korára miatt AA – egy héttel a szokásos 3 hétnél korábban -, így már csak a 4 közé került Hendó, Lovren és Mignolet nem kezdte meg a felkészülést. A ma esti meccset és a keddi Anfieldi Torino elleni találkozót egyben érdemes nézni, hiszen a rotáció próbálgatása miatt is játszik a csapat a Torino ellen ilyen közel a bajnoki nyitányhoz. Azaz aki ma nem játszik sokat az jó eséllyel a Torino ellen fog. A másik fontos szempont Kloppnak, hogy az új fiúk (Allison, Fabinho, Keita, Shaqiri) szokja az Anfield légkörét, így ők elvileg fognak játszani kedden, így lehet, kevesebb szerepet kapnak ma. Ennek a két meccsnek a fitnesz mellett a legfontosabb feladata Alisson minél gyorsabb összeszoktatása a védelemmel kell, legyen. A tovább után egy kicsit belekukkantunk a csatár mélység kérdésbe.

Statisztikai szemmel nézve nem túl meglepő módon Firmino játszott elsősorban a tavalyi szezonnak köszönhetően a legtöbbet “csatár” poszton Klopp alatt. Az is igaz, hogy a tavalyi volt az első szezonja, amit elsősorban “csatár” poszton töltött. Sturridge és Origi azok, akik még jelentős időt töltöttek a poszton. Tudjuk Firmino különleges “csatárként”, de érdemes megnézni mitől is.

Azzal nem okozok meglepetést, ha azt mondom, hogy a védekezési hozzájárulása emeli mindenki más fülé a keretben, de jó eséllyel az egész világon. Erre a védekezéshez nem túl sokat hozzá tevő Salah érkezésével különösen nagy szükség van. Ezek az alap statisztikák nem mutatják, de abszolút elit a pressingje a brazilnak. Nem nehéz észrevenni, hogy Frimino védekezési hozzájárulásához a legközelebb Solanke járt – most már tavaly – igaz kismintán, ami kifejezetten bíztató az ifjú angol szempontjából, ha ezt fenn tudja tartani nagyobb játékidő mellett.

A klasszikus értelmezés szerint a csatárok azért vannak, hogy gólokat szerezzenek. Én ezt a megközelítést a modern fociban nagyon nem szeretem. Egyrészt mert nem feltétlen igaz, hiszen sokkal komplexebb és nüanszoltabb a csapatok taktikai és stilisztikai repertoárja ennél az egyszerű és kőkorszaki megközelítésnél. Az világos, hogy Firmino legfőbb erőssége nem a gólszerzése (per90 góljai időbeli sorrendben 0,43; 0,26; 0,63). Persze ezt pontosítva úgy néz ki a dolog, hogy Klopp első szezonjában “csatárként” egy olyan Bentekényi gólmennyiséget szerzett. A második szezonja viszont ténylegesen gyenge gólszerzés szempontjából, ez azért izgalmas, mert ez után a szezon után lett az elsőszámú megkérdőjelezhetetlen a “csatár” a csapatban, viszont tavalyi gólszerzésére semmi panasz nem érkezhet, hiszen az egy kifejezetten jó csatár teljesítmény. Persze Firmino esetében – aki false9-t játszik – az előkészítés fontosabb az előkészítő tevékenysége (jelen esetben a gólpasszai) és ebben kiemelkedő. A másik játékos, akinek sikerült kiugrania az tavaly Sturridge a gólpasszok terén (igaz kismintán).

Összefoglalva Firmino egy védekezésben kiemelkedő játékos, aki az elit támadók között nem kiemelkedő mennyiségű lövő gép (3-3,2 lövés per90 amit hoz stabilan -> az elit támadó 4-5 alkalommal lőnek kapura per90, mint Lewandowski, Suárez stb.) a játék stílusából és a csapatban betöltött szerepköre miatt, viszont elit előkésztő (1,8-2,5 kulcspassz per90) sok gólpasszal pontosan emiatt. Valamint nem utolsó sorban a visszalépései miatt a támadósor és a középpálya összekötő szerepe miatt lényegesen többet passzol, mint bármelyik másik csatárunk (44,43; 44,84; 36,55) viszont érdemes megjegyezni, hogy abszolút nem számít pontos passzolónak (minden évben 80% alatt volt és volt 75% alatti pontossága is).

Az idei szezonnak, úgy néz ki, hogy Firmino mögött Sturridggal és Solankéval vágunk neki. Azt gondolom, hogy mindketten felét tudják jól hozni a Firminót különlegessé tevő képességeknek. Sturridge esetében persze a sérülései miatt jó kérdés, hogy érdemes-e vele számolni egyáltalán. Ettől függetlenül az idei sörmeccsek és a tavalyi statisztikák alapján azt lehet megállapítani, hogy a false9 visszalépő irányító, előkészítő szerepét tudja hozni (kulcspasszainak száma évről évre rohamosan emelkedik -> tavaly már az egészen kiemelkedő 2,71 volt kismintán) kicsivel több lövéssel, mint Firmino viszont, így sok sérülés után nem kicsit lelassulva a védekezéshez és a pressinghez való hozzájárulása viszont a nullát verdesi. Nagy kérdés, hogy rendesen false9-t játszva képes-e olyan passz mennyiségre, mint Firmino. Azaz azt gondolom, hogy komolyabb játék erőt képviselő csapat ellen Salahhal az oldalán olyan mínuszosak a Klopp stílushoz, ami nem fér bele. Azaz Sturridge elméletileg a false9 Firmino verzióját tudja támadásban, de védekezésben nem.

Solanke testfelépítésében nem olyan, mint Firmino. Ő inkább egy target man igaz a modern fajtából. Ránézésre. Ezért is érdekes, hogy igaz kismintán (így lehet, hogy az elemzése teljesen félremegy a jövőre nézve), de ő volt az egyetlen aki per90 30 passz fölé jutott (ez persze még közelről sem jelenti azt, hogy false9 lenne) és a 2,21 kulcspassza az Firmino szint előkészítésben. A 3,17 lövése per90 az szintén a Frimino kategória (nem kiemelkedő, de nem is kevés) sikeres cselekben kb. 0,5 sikeres csellel marad el Firminohoz képest per90. A 1,24 sikeres csel nem azt sejteti, hogy ne lenne képes a védőket kicselezni. Vele kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy a tavalyi kismintás szezonja (nem győzőm eléggé hangsúlyozni, hogy esetében egyetlen kismintás szezon erősen nehezíti az elemzést és ebből következtetések levonását a jövőre nézve) alapján az xG modell szerint elit, avagy kiverte a biztosítékot. A 0,60 xG és 0,41 xA abszolút elit támadó számok (persze tavaly Lallana kismintán 0,62 xG-t hozott miközben rendes játékidővel 0,15-0,24-es sávban szokott mozogni), így nagy kérdés hogy nagyobb játékidő mellett meg tudja-e ismételni. Persze azzal, hogy tavaly 1 gólt és 1 gólpaszt szerzett az xG és xA modellt is alul teljesített nem is kicsit és a vele szembeni szurkolói elvárásokat is. Azonban én azt gondolom, hogy a csatárok, támadók esetében figyelembe véve a teljesítmény kor modellt ez az ő korában pozitívum. Két okból:

  1. a helyzet kialakítási képesség és a lövések állandóbb és megismételhetőbb képességek, mint a helyzet értékesítés.
  2. a helyzet értékesítés korral és tapasztalattal javul. A támadók a 22-26 éves koruk között érik el rendszerint azt a fajta helyzet értékesítést ami jellemzi a pályafutásukat (a sebességre építő támadók korábban lásd Sterling 22-23 éves korában tavaly való gólmennyiség ugrása, míg a target manek esetében ez lehet 25-26 éves korukban -> azt hiszem Drogbával nem lövök nagyon mellé) és a helyzet értékesítés és helyzetbe kerülés azok a képesség ami akár 30 éves kor felett is javulhat, így tudnak a romló fizikai képességek mellett hasonló gólszámot hozni támadók.

A következtetésem az, hogy Solanke esetében (21 éves szeptemberben) bíztató az, hogy az xG és xA modell szerint jól szerepel, mert ha ezt tartani tudja és tudja hozni a korral és tapasztalattal várható fejlődést a helyzet értékesítésben, akkor 1-2-3 év múlva gólok tekintetében nagyot robbanhat, addig is várható javulás.

Összefoglalva Solanke az, aki statisztikák alapján (persze egy pressing stattal megtámasztva sokkal jobb lenne) Klopp alatt a Firminoi standardhoz legközelebbi teljesítményt nyújtotta tavaly. Ha ezt tartani tudja, akkor nyugodtan tudom Firmino első számú helyettesének tekinteni elsősorban a védekezés, előkészítés nyomvonalon. Klopptól láttuk, hogy “csatárától” nem feltétlen a gólokat várja a mi rendszerünkben, így komoly esély van rá, hogy idén sokkal nagyobb perc mennyiséget tölthet a pályán, ami fejlődésének fenntartásához is szükséges, hiszen a tapasztalat az, ami a befejező képességet javítja.

Firminótól teljesen elütő opciónak ott van Salah. Tavaly már 3 alkalommal játszott csatárt nálunk 2 csatáros rendszerekben. Azt gondolom, hogy egy nem védekező, nem visszalépő hanem poacher stílusú gólszerző csatárnak bevethető ő is olyan mérkőzéseken mikor az ellenfél ezt a fajta focit lehetővé teszi.