Kettő az egyben

thumb_16767_default_news_size_5A Vasárnapi meccs kapcsán semmi sem ment a terv szerint. Nyilván a csapat sem így tervezte, no meg az elmúlt napjaim nagyon nem a terv szerint alakultak, így lett ebből egy duplakombós meccs összefoglaló és beharang. Nézzük is a meccseket.

A döntővel kezdjük. A két menedzser közül Pellegrini volt az, aki több tanulságot tudott levonni a korábbi bajnoki találkozóból, így az ő taktikájuk tért el jobban a megszokottjuktól. Klopp feltette az elérhető legjobb csapatot a kezdőbe és abban bízott, hogy az egy nappal kevesebb felkészülési időt a döntő okozta izgalom felül tudja írni. Pellegrini ellenben tanult korábbi hibájából, és nem naivan állt a meccshez. Ezt abból lehet leszűrni, hogy a csapata egyben legnagyobb erősségéhez és gyengeségéhez alakította a játékukat. Ez alatt arra gondolok, hogy Yaya Touré erősségei és gyengéi alapján rakta össze a csapatot. Alapvetően az történt, hogy az öregedő lassuló sztárja mellé betette mindkét brazil verőemberét, és így az idén megszokott 4-2-3-1 helyett inkább 4-3-3-ra emlékeztettek.

thumb_16796_default_news_size_5Ez a kezdő taktikai húzás be is jött Pellegrininek. Touré védve volt, így Firmino, Coutinho nem tudott ficánkolni Touré zónájában. A meccsen meg megszerezték a vezetést Minyon által a rövidre benyelt góllal. Az első félidő krónikájához tartozik még, hogy Sakho kiesett egy összefejelés révén, és így a játékunkhoz nagyon nem passzoló összeszokatlan Touré-Lucas tengely alakult ki a védelmünkben.

A második félidőt jól kezdtük megvoltak a helyzeteink, de az első 10-15 perc után beleszürkült a csapat a második félidőre. Ennek hatására Klopp jó szokásához híven megint bemondta az all int, így érkezett Moreno helyett Lallana, majd tovább erősítve a támadó potenciált Firmino helyett Origi. Klopp kockáztatása ezen a meccsen bejött a támadásaink egyre veszélyesebbek lettek, és egy flipperes támadás végén Coutinho találatával sikerült is az egyenlítés. A gond ott volt, hogy a vezetést nem sikerült megszerezni, így jött a hosszabbítás.

thumb_16868_default_news_size_5A hosszabbításra Klopp ugye elhasználta összes csere lehetőségét az all inre. Ennek hatására egy rendkívül rossz összetételű csapat volt a pályán a hosszabbításra. Túl sok támadó és túl kevés védő volt ekkorra a pályán, ami még szerencsétlen dolog volt, hogy Sturridge, aki mostanság egy 60-65 perces játékos, 120 percet volt a pályán, így nem meglepő módon a vége fele lépni is alig bírt. Klopp alapvetően ezt a rossz összetételű csapatot egy egész pofás dájmonddá gyúrta össze, ami jól is mutatott egészen jól is működött. Azonban a Clyne, Touré, Lucas, Milner védelem sok minden volt, de sem gyors sem, sem magas sem összeszokott. Ezek a problémák ki is jöttek minden City rögzített szituációnál és minden alkalommal mikor a szélvész gyors Aguero-Sterling-Navas trió támadást vezetett. Amit kiakarok hozni, hogy mind két menedzser a Liverpool pályán lévő játékosaihoz alakította a hosszabbításos taktikáját. Klopp támadni akart és labdát birtokolni, mivel így lehetett a csapat hátrányait jobban elfedni, míg Pellegrini visszaállni és kontrázni, avagy betolni az Ikaruszt, hiszen tudta, hogy a mi védelmünk ő támadósora küzdelemből hatalmas helyzetei lehetnek. A hosszabbítás pontosan így is telt mi támadtunk voltak helyzeteink is főleg Originek, viszont a nagyon nagy helyzetek a City előtt adódtak. A 120 perces meccs leginkább a már emlegetett Srurridge és Yaya Touré duón látszott meg, az utolsó 10 percre az előbbi már görcsölt és lépni is alig bírt, míg utóbbi látványosan lelassult és szintén menni már nem igen tudott.

thumb_16792_default_news_size_5Mivel a hosszabbítás nem hozott gólt, így jöhettek a büntetők. Alapvetően örültem ennek, hiszen a Liverpool ritkán szokott büntető párharcot veszteni. No az eredményt mindenki tudja, annyit szeretnék csak megemlíteni, hogy Coutinho tizenegyesén kívül egyik lövésünk sem volt nagyon rossz, Minyon minden alkalommal eltalálta merre kell vetődni, de ez nem volt elég. Összességében a lehető legkisebb különbséggel, de a gazdagabb és tapasztaltabb csapat nyerte az első idei trófeát.

thumb_16859_default_news_size_5A meccs kapcsán szerintem még két dologgal érdemes foglalkozni. Az egyik az, hogy a döntő elvesztése okozta mentális veszteség, Klopp képzelt varázs pálcájának újabb megkopása milyen negatív hatásokkal fog járni erre a szezonra és a későbbi szezonokra nézve? Az az igazság, hogy nem tudom a választ, de tuti nem lesz jó dolog. Azt már láttuk tavaly, hogy mikor az energiáinkat a kupákba rakjuk, mint idén is de nem jönnek a kupa eredmények, akkor az negatívan hat a szezonra. Lásd tavalyi szezon végi összeomlás. Mondjuk Kennyvel meg azt láttuk, hogy a Kupa győzelem után jött szezon végi összeomlás. Mivel mindkettőre tudok mondani a közelmúltból példát, így nem mernék következtetést levonni.
A másik az az, hogy győzelmével a City biztosított be azt magának, hogy jövőre minimum az EL-ben elindulhat. Azt hiszem bármennyi bajuk is van idén feltételezhetjük, hogy a top4-ben fognak végezni, így BL indulók lehetnek, így az ez EL indulási jog át fog szállni a bajnokság 6. helyezettjére. A mi szemüvegünkön nézve a dolog, úgy néz ki, hogy igen van egy nagyon halvány esély arra, hogy megnyerjük az EL-t és indulhatunk a BL-ben, de ez leginkább csak elméleti lehetőség, így a valószínű az, hogy az EL-ből nem lesz meg Európa jövőre. Egy ilyen kalkulációban meg kell említeni, hogy az FA kupa alakulása befolyásolja, hány EL hely lesz a bajnokságból. Mivel most már a döntősre nem száll át az EL indulási jog, hanem a bajnokságra megy alapból, így azt jelenteni, hogy a bajnokságból BL, vagy EL helyen végző győztes esetén kerül az EL indulás a bajnokságra. Azaz, ha az Arsenal, vagy a MU nyeri a FA kupát akkor lehet a 7. hely EL induló, de ha a Chelseanek sikerül ez a „szezon mentés” akkor jó eséllyel nem. A helyzetünk tehát gyakorlatilag egyszerű: jövőre csak valószínűleg csak akkor lesz Európai szezonunk ha a bajnokságban az első hatban végzünk. Ezen a ponton két dolgon kell ellamentálni. Egyrészt mekkora esélye van annak, hogy elérjük a 6. helyet? A másik, hogy célszerű-e elérni? Az idei kupa fókusz és meccs dömping hatása az, hogy a bajnokságban nem szereplünk jól. Mondjuk elég sűrű a mezőny, így nem lehetetlen küldetés megszerezni a minimum 6. helyet, de abszolút nem garantált a dolog. Emlékeztetőként az idei szezonban most tartunk annyi meccsnél, mint a BR féle ezüstös szezonban. A megéri-e teperni azért, hogy jövőre legyen Európai szezonunk az egy jó kérdés. Két megközelítése van a dolognak. A rövid távú szemlélet szerint jó lenne ha nem indulnánk jövőre Európában, hiszen láthattuk az ezüstös szezonban, hogy a kevesebb meccsnek hatalmas egyszeri pozitív hatása tud lenni. Szinte biztos, hogy Klopp az alapvetően heti egy meccses szezonnal tudna virítani egyet (jó eséllyel top4 helyet). Viszont azt is láttuk, hogy az ilyen egyszeri szezon tán mikor visszatérünk az évi 50+ meccses szezonokhoz, akkor az hatalmas visszaesést jelent. Mivel alapvetően úgy gondolom, hogy arra gyúrunk, hogy mind Európában, mind a hazai porondon sikeres legyen a csapat (top4, BL indulás), így alapvetően ehhez a terheléshez kell kialakítani a keretet, és ehhez kell szoktatni a játékosokat, így fontos lenne, hogy ne essünk ki a ritmusból. Összességében mindkettő mellett lehet jó érveket felhozni.
______________________________________________________________________

A mai meccs nyilvánvalóan az alacsonyabb prioritású találkozó, melyre a vasárnapi összecsapás erősen rányomja a bélyegét. Egyértelműen a City várhatja a találkozót jobb hangulatban, hiszen csak nekik sikerült haza vinni a vitrinbe a “porfogót”, ami fontosabb, hogy ők hagyhatták el győztesen a pályát.

thumb_16789_default_news_size_5A mieink kapcsán az biztos, hogy Lucas sérülés miatt nincs, Sakho kérdéses, de ismerve a sérülési történetét hosszabb távon tuti jobb, ha ma kíméljük. Szerintem Sturridgenak ma nem szabad kezdeni, sőt talán az lenne a legjobb, ha nem is játszana, hiszen vasárnap kettőször annyit volt a pályán, mint bírna. A vasárnapi 120 perc miatt ezt a csapatot látnám legszívesebben a pályán: Flanno, Caulker, Lovren, Smith – Can, Stewart – Ibe, Lallana, Teixeira – Origi. Mivel Európa egyetlen útja a bajnokság, így sokkal valószínűbb egy ilyen kezdő: Clyne, Touré, Lovren, Moreno – Can, Henderson – Lallana, Firmino, Coutinho – Origi. A meccs legnagyobb kérdései megint ugyan azok lesznek. A lassú és összeszokatlan védelmünk hogyan szerepel az ellenfél sebes támadói ellen. Illetve, hogy kezd e Yaya Touré, és ha igen milyen védelmet kap.

A meccsnek a City az esélyese, hiszen nekik mélyebb a keretük, így a vasárnapi 120 perc okozta fáradalmak miatt minőségben jobban tudnak csereberélni játékosokat. Persze jó lenne visszavágni és elkezdeni a pont gyűjtést a 6. helyhez, de szerintem ez nem ma fog kezdődni, így tényleg szeretném, ha ma a “B” csapat játszana és a legjobbjainkat rápihentetnénk a megterhelőnek ígérkező szezonvégre.