Villámposzt a nyári edzőcserékről – a Liverpool új managert kapott

Liverpool-training-8A kérdéskörrel már foglalkoztunk ugyan, de egy érdekes új vetületét szeretném megmutatni a Pascoe, Marsh out, O’Driscoll, McAllister, Lijnders in mutatvány hátterének. Az alábbiakban bemutatandó elmélet nagyon jó kis magyarázat arra, hogy miért is BR döntése volt az edzőcsere, és arra is, hogy mi lehetett a ppt-ben a szezonértékelő találkozón, ami meggyőzte Werneréket. Két dolgot szeretnék hangsúlyozni: 1. ez egy elmélet, 2. nem akarok, úgy tenni, mintha a sajátom lenne, hiszen (mindannyiunk kedvence!) Mihail Vladimirov fejtette ki, ebben a cikkben.

Egy kis elméleti alapozás: a klasszikus manageri munka három fő részből áll:

  • játékosok vétele és eladása;
  • taktika, stílus kitalálása, alkalmazása, felkészülés az éppen aktuális ellenfelekre és annak módosítása, ha szükséges meccs közben is;
  • a játékosok edzése “coaching” a jobb szó, a taktika begyakoroltatása, így talán találóbb.

Azt hiszem, azt nem nehéz kitalálni, hogy a topklubok szintjén ez a klasszikus angol manageri tevékenység nem egy emberes feladat, hanem igazából több ember végzi. Nem véletlen, hogy európában minden klubnál van valamilyen néven DoF (Director of Football, sportigazgató, vagy valami hasonló), aki intézi (többek között) az első feladatot is, de Angliában is egyre több helyen van pl.: Chelsea, Leicester, Manchester City, Norwich City, Stoke City, Sunderland, Tottenham, Watford azaz 8 csapatnál van kimondottan ilyen. A Newcastle, West Brom és a mi esetünkben pedig valami ehhez hasonló struktúra létezik, amint az ebből a cikkből kiderül.

Annyira nem látunk bele a csapatok életébe, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani, hogy hol van meg az, hogy a taktika és az edzés elkülönül. Az egyetlen példa, amit fejből tudok, az a Ferguson-féle MU, akik teljesen más focit játszottak annak fényében, hogy milyen egyébként nagy nevű ember ült asszisztensként Ferguson mellett. (Harry Redknapp is ilyen típusú manager volt, de nem kell messzire mennünk: a mi Kennynk is inkább volt „head coach”, aki nem tölti minden percét a pálya mellett, az edzések levezetését, irányítását hagyja inkább az asszisztenseire. Vladimirov eszmefuttatásában a tipikus head coach Ancelotti, aki nem rendelkezik egy saját taktikai vagy játékstílust illető vízióval, egy kaméleon, aki mindenhol mást vezet elő, ellenben nagyon jól kezeli a rendelkezésére álló játékosokat – macca8.) Teljesen más volt a McClaren-, a Walter Smith-, a Queiroz-féle MU, hiszen Ferguson a taktikát ráhagyta az asszisztenseire, ez az egyik oka annak amiért sokat dicsérik egyébként azaz, hogy oly sokszor tudott taktikailag megújulni. A lényeg itt annyi, hogy van rá példa, hogy a menedzser a taktikát vagy az edzések levezetését másra bízza. (Vladmirovnál ez egyértelműen az edzői munkák átengedését jelenti, mert szerinte ha valaki a taktikai felkészülést passzolja le, az összezavarja a felelősségi köröket: nem lehet tudni, ki az igazi főnök – macca8.)

BR_felevek_tamadasMegalapozásnak itt van nekünk az a sokat emlegetett tény, hogy BR csapatai minden évben kivétel nélkül jelentősen jobbak a tavaszi félévekben, mint az ősziekben.

heti1vsheti2evekben

No igen nem éppen a legfrisebb, de a teljes tavalyi szezonnal csak még erősebb az összefüggés

Továbbá itt van az az aggasztó összefüggés, hogy BR és csapata nem szerepel jól, amikor heti két meccs van, ellenben kifejezetten jó, ha csak heti egy meccs van. A jól ismert rotációs problémánk is ide tartozik, ugye, amiről itt írtunk részletesen.

Ha ezeket az ismereteket összerakjuk Vladimirov gondolatkísérletével, az egész kap egy új értelmezési lehetőséget, egy olyat, ami majdnem mindent megmagyaráz. Ez csak egy gondolatkísérlet, így nyugodtan lehet minden mondanivalóba tenni egy ha-t.

A lényeg, hogy BR saját elmondása alapján is jó edző, aki szeret a pályán lenni és oktatni a játékosait: ennek kismillió eredményét láthattuk már Sterling, Hendó és mások játékán az évek során. Ismerve BR személyiségét, az alapunk az, hogy Pascoe és Marsh nem volt elég jó, így BR végezte mind a taktika kitalálását, mind a játékosok edzését. Ez, mivel nem egy emberes munka, így mindkettő, de főleg a taktika kitalálásában hiányos volt a munkája, hiszen túl sok mindent akart csinálni és így nem maradt elég ideje mindenre. Ez az oka, annak, hogy ki tud találni zseniális dolgokat pl a dájmond, 3-4-3, viszont csomószor lassan reagál akár meccseken, akár a különböző taktikák váltásakor. Azt, hogy túl sok mindent akart csinálni saját maga, így nem maradt elég ideje a valóban fontos és lényeges dolgokra, alátámasztja az, hogy amikor van elég ideje (heti 1 meccs, azaz 7 nap két meccs között), akkor sokkal eredményesebb tud lenni, hiszen több idő volt ellátni mindkét feladatkört. Ellenben amikor heti 2 meccs van és 3-4 naponta jönnek a meccsek, akkor ez nyilván nem ment.

Elméletünk szerint a szezonértékelő találkozón azt adta elő, hogy attól lesz jobb a csapat, hogy lecserélem az edzői stábot, hozok olyan új arcokat, akik el tudják látni teljes vagy majdnem teljes mértékben a játékosok edzését, felkészítését és én innentől fogva elsősorban a taktikával fogok foglalkozni. Ettől a váltástól sokkal jobb lesz minden, hiszen bőven lesz időm kitalálni a finom taktikai részleteket (lehetőség szerint a rotációt is). Ez lehet az az érvelés, amire Henryék azt mondták, hogy rendben van. Akkor megkapod a teljes támogatásunkat és egy év múlva találkozunk értékelni, hogy a terved működött-e.

Azt múltkor már bemutattuk, hogy a friss arcok sokkal tapasztaltabbak, mint a régiek. O’Driscolnak az a híre, hogy nevesincs játékosokat tud edzeni stílusos focira (BR-i focira), érkezésekor kismillió helyről lehetett hallani, hogy a fő erőssége a játékosok edzése. Lijndersnek is az a híre, hogy kiváló edző (coaching) erőssége a fiatalok támadószellemű és presszingelős focira edzése (fiatal aztán van dögivel a keretben). McAllister elüt tőlük neki nincs olyan hírneve, hogy kiváló edző lenne. Ő az, aki meg tudja mutatni, hogy mit hogyan kell csinálni, aki tud mesélni, hogy mi hogyan nyertünk trófeákat és ő tud lenni az “arm around the shoulder”. (És aki tud mesélni éles meccshelyzetekről, hogy mikor mi működött, apró trükkökről nagy téttel bíró meccseken is – macca8)

Mindenesetre az tény, hogy kettő segítő helyett lett három, olyanok, akiknek jobb a hírnevük és a képességük kifejezetten abban, hogy hogyan kell játékosokat a BR-i focira edzeni, jól alátámasztja az elméletet abból a szempontból, hogy BR-nek megvan a lehetősége az edzéseken a háttérbe vonulni és jobban koncentrálni a következő meccsre vonatkozó taktika megálmodására, mint eddig tehette.

Az biztos, hogy ez az elmélet nagyon nagy magyarázó erővel bír BR elmúlt 3 évére és szerintem reményt és indokot ad arra, hogy az idei évünk jobb lehessen. Az idei év meg eldönti, hogy az elmélet, illetve maga az elképzelés helyesnek bizonyul-e. Vannak kétségek BR személyiségét ismerve arra nézve, hogy mennyire lehetséges, hogy  háttérbe vonuljon az edzéseken, feladva ezzel a saját maga által fő erősségének tekintett edzésvezetést.

*Megjegyzés: Vladimirov a gondolatkísérletét még a Stoke meccs előtt írta meg (sőt, már a tavalyi szezonban többször foglalkozott azzal, hogy Rodgersnek le kéne adni valamit a feladatai közül), azzal a címmel, hogy Bemutatjuk a Liverpool új managerét…