Visszavágtunk egy kétarcú meccsen

thumb_9402_default_news_size_5Sikeresen megnyertem magamnak a lehetőséget, hogy mondhassak valami okosat egy olyan meccsről, amiről nem lehet semmi okosat mondani. Igyekszem majd nem túlhasználni az ilyenkor ellőhető közmondás-adagot. Nézzük gyorsan, melyek ezek. Idény eleji forma: nos, ez nem csak nálunk, mindenkinél megvolt, akiket láttam a hétvégén. Mind a Tottenham, a MU, a Chelsea, az Everton, mind minálunk látható volt. Igazából egy szar meccsen nyertünk egyetlen pillanatnyi zsenialitással Coutinhotól, így lehetne nagy hangon jönni, hogy visszavágtunk, vagy a győzelemmel, és így a jó szezon kezdettel, de egyiket sem érzem fairnak a mutatott pocsék játék fényében. Igyekszem nem túl sok következtetést levonni egy meccsből de nézzük, hogy mit lehet egyelőre funfactként levonni:

BRvedekezes2Nem volt egy érdekes meccs. Azonban az igen, hogy a BR éra alatt megszokotthoz képest a védekezésünk jó volt, míg a támadásunk pocsék. Megnéztem, annyira nem kiemelkedően kevés, de ritkán szoktunk csak 7 lövést engedni az ellenfeleinknek (ez így a 15.-ik legkevesebb BR alatt), míg a támadásunk ritkán szokott ennyire nem működni a 8 lövési kísérletünk a BR-éra nyolcadik legkevesebbje (vicces módon 4 győzelem, 4 vereség a mérlegünk ezeken a pocsék támadású meccseken), azaz kifejezetten nagy kontraszt volt a védelmünk és a támadásunk produkciójában. Ennek leginkább a szezon eleji formán kívül ahhoz volt köze, hogy BR inkább akart nem kikapni, mint nyerni ezen a meccsen és ehhez alakította a taktikát is.

brtamadasÉlesben most láthattuk először az idei évre lehet, hogy majd jellemző 4-2-3-1 és 4-1-2-3 hibrid formációt, amivel már a sörmeccseken kísérletezett BR. 4231-433hibridMint azt láthatjátok, a piros vonalakkal jelölve Milner, Hendó és Cou relatív helyezkedésétől függően volt hol inkább 4-2-3-1 hol inkább 4-1-2-3 Hendóval controllerként. A meccsen a hibridből a 4-2-3-1 volt az, ami inkább dominált. Hendó a csapatunk motorja és tavalyi gólpasszkirálya volt az, aki folyamatosan hátul maradt és gerrard-i erényeket csillogtatott (sajnos a rosszat, hiszen a 5/12 mutatója Hollywood passzokból egyrészt baromi sok, másrészt elég pontatlan, így hiába lett ő a csapat legtöbbet passzoló játékosa, kifejezetten karcsú 79,4 százalékos pontosságot pontosabban pontatlanságot villantott) és azzal, hogy folyamatosan hátul volt, teljesen kivonta magát támadásokból. A b2b futópárja Milner, szintén a formáció sajátosságának köszönhetően rendszerint a DP-ban mellé volt kötve, így igazából nem meglepő, hogy az alábbi statokat produkáltak: Milner 4 sikeres szerelés, 0 interception, Hendó 3 sikeres szerelés, 1 interception, azaz védekezésben jók voltak, de cserébe ketten együtt 1 kulcspassz (Milner) tudnak felmutatni 0 lövés és 0 csel kíséretében, azaz abszolút nem véletlen módon védekezésben jók, támadásban pocsékok voltak. Ez az állapot egészen Can beállásáig így is maradt. 4231-433hibrid2A csapat és a Milner, Hendó duó is megélénkült Can beállásával, hiszen innentől fogva a hibridünk inkább emlékeztetett 4-1-2-3-ra Cannal controllerben, ezzel lehetőséget teremtve a duónknak, hogy előremenjenek. Egyből megélénkült a meccs és lettek helyzeteink, amint látjuk nem közvetlenül a duónktól, de BR taktikai váltásától. A következtetésem ebből, az hogy ma BR hiába nem cserélt 3-at, bizony jól nyúlt bele a meccsbe. No meg továbbra is hozza magát az egyébként nem túlzottan igaz népi megfigyelés, hogy BR alatt jobb a csapat, ha nem 4-2-3-1-et tolt, hanem 4-1-2-3-at.

A szezon szerintem legfontosabb kérdése lesz, hogy a csapat idomul Bentekéhez vagy Benteke a csapathoz. Továbbá, hogy Coutinho megtanul-e Benteke típusú csatárral játszani, ha nem akkor meddig fognak együtt szerepelni, illetve ki fog kimaradni. Egy meccsből nem akarok és nem is lehet következtetéseket levonni, így jöjjenek a funfactek: Először a pozitívak. A csapat semmivel sem adott be Benteke miatt többször, sőt a 12 beadás az abszolút nem sok, inkább kevés. Maga az, hogy volt 59 hosszú passzunk nem több, mint a sok éves átlag, így Benteke jelenléte nem igazolta a mai meccsen a félelmeket. Mondjuk a csapatszintű 80% alatti passzpontosság ellenben kifejezetten pocsék.

Minyon passzol

Minyon passzai az elmúlt évekből (LongB az csak a sikeres hosszú lasztik száma)

Azonban jöjjön az árnyoldal: Minyon játékára bizony kihatott Benteke, a 27 passzából bizony 24 hosszú volt, amiből és ebből csak 11 volt pontos, így a nálunk megszokotthoz képest egy jó 10%-ot esett a passzpontossága. Számomra bosszantó volt, hogy egy-egy kidobás vagy védőknek rövid passz helyett folyamatosan a Benteke fejét kereste.

Benteke_fejeA másik maga Benteke, aki a mai meccsen pontosan azt hozta, amit a Villában meg tőle megszokott, megnyerte a fejpárbajait (7 nyert fejpárbaj) és semmivel sem passzolt többet vagy pontosabban, mint szokott (31 passz és 58,1%-os pontosság, pontatlanság). Ha ez, így marad, az nem lesz jó nekünk. Kíváncsi vagyok, hogy merre fog ez mozogni.

Benteke_passzolÖsszegezve egy pocsék meccsből pontosan annyi kérdőjellel, aggodalommal jöttünk ki, mint amennyivel nekiindultunk. (A megszerzett három pontot leszámítva… – macca8)