Szájégetés beharang

Liverpool-v-Bournemouth (1)Stoke-i diadalmenetünk után végre a megújulás alatt álló Anfiledre is visszatér a Premier League varázsa. Ellenfelünk a frissen feljutó Bournemouth csapata lesz, akik majdnem pontot szereztek az első fordulóban a (Benteke nélkül kiherélt) Villától.  Lássuk, mire számíthatunk a kiscsapattól, akiket újdonsült másodedzőnk jó pár éven át irányított. Tavaly karácsony előtt már összefutottunk egy felejthető ligakupa meccsen, ahol kezdett összeállni a köd után az LSC, valamint mindenki kedvence, Markovic megvillantotta, hogy vannak focista képességei.

Ellenfelünk a tavalyi szezont bajnokként zárta a másodosztályban, magabiztos teljesítménnyel és viszonylag állandó kezdőcsapattal. A szezon során főleg két taktikai felállást preferáltak, angol kiscsapat lévén nem meglepő, hogy az egyik a 4-4-2, míg a másik a 4-2-3-1. Jellemző rájuk az erős széljáték, valamint az ezekből kialakított beívelések. A középpálya közepén mindkét felállásban double pivottal  (csakazértis duplaszűrő!! – macca8) játszanak, támadásban a labda mögött maradnak, nem nyomulnak előre mélyen a támadó harmadba, inkább a labda felé tolódva segítik a szélsőket extra opcióként és labdavesztés esetén a gyors kontra megakadályozását. Védekezésben hasonlóan megtartják ezt a kettős pozíciót, alapesetben nem húzódik vissza egyik CM sem a védők közé, hanem előttük helyezkedve ragaszkodnak a belsővédőkkel alkotott négyszöghöz.

Egyénileg végignézve játékosaikat, Boruc ismerős arc a Premier Leagueből, érdemes kiemelni Szarumánt Surmant, aki szokásos tavalyi párja, a sérült Arter helyett valószínűleg Goslinggal alkotja majd a DP-t. Szélsőjük, Ritchie viszonylag képzett játékos, tavaly ellenünk is bizonyította, hogy tud zavart okozni. Mentségünkre legyen mondva, 3-4-3-as felállásunk az erős széljátéknak ki volt szolgáltatva, főleg hogy a nem túl acélos Lovrennel találta szembe magát. Szeret befelé törni a labdával, mögötte az oldalvonal mellett pedig Francis segíti. Az ő teljesítménye meghatározó a támadójátékukban, az is jellemző rájuk, hogy jobb oldalon támadnak. Ezt láthattuk első PL meccsükön is a Villa ellen.

Egy kulcsjátékosuk maradt, a francia Kermorgant, aki a csatár mögött játszva a letámadásuk vezére. Pozíciójából adódóan a presszinget ő irányítja, főleg a szélek felé a szélsők segítségével. Letámadásuk a Championshipben a játékot játszó csapatok ellen működött, ahol nem annyira képzettek a játékosok, azonban ellenünk inkább túl nagy kockázat kinyílni.

Valószínűleg ezért ellenünk inkább a progresszívebb brit arcukat veszik elő a „bölcs” bagoly csettintésére áhítozva 4-4-1-1-es felállással, ahol kapujuk elé húzódva parkolják majd le a buszt. Szezon elejére hivatkozva arra is tippelhetnék, hogy megpróbálják majd játszani a focit és letámadni, hiszen egy anfieldi vereség nem töri össze őket, azonban én inkább arra számítok, hogy okosan taktikázva húzzák majd be a cseresznye színű buszuk kézifékét, és a jobb oldali kontrákra építenek. Gyengéjük a limitált képességű CB-k teljesítménye, így sztárigazolásunkról kiderülhet,  hogyan fog csillogni köztük. Aki részletesebben kíváncsi ellenfelünkre, annak ezt a cikket tudom ajánlani, ami a bemutatásban segítségemre volt.

A terjedelmes bemutató után lássuk, mit várok, mire is számíthatunk csapatunktól. Előző meccsünk főleg a biztonságról szólt, csak nehogy beragadjunk a rajtnál. Ennek eredménye a teljes unalom, helyzetek és a szórakoztató játék hiánya.

Safety is number one priority!

Valljuk meg, a három pont idegenben mindenkit kárpótolt ezért, meg persze Coutinho varázslata. Teljesen más meccsre számítok hazai pályán, ahol a feljutó csapat ellen, idény eleje ide vagy oda, összeszokatlanság ide vagy oda, nagyobb támadóerővel kell rohamozni.

Can beállásával a kéziféket kiengedhette az angol középpályás kettősünk, ezzel sikerült is nagyobb energiákat a támadásba helyezni. Azonban kérdés, hogy mennyire működne ez kétfős középső középpályával. Szeretném látni, hogy Milner és Henderson behúzott farok nélkül mit képes lerakni hazai pályán, azonban szerintem Can kezdeni fog mögöttük/közöttük. A védelemben a mostanság a médiában megszellőztetett TC-igazolások (Moreno, Sakho) pályára lépése a kérdés, az ellenfél erős jobboldali támadásai miatt valószínűleg Gomez marad a kezdőben, főleg védekezési képességei miatt. Arra azonban tippem sincsen, hogy Lovren vagy Sakho kezd, talán a konzisztencia miatt mondanám Lovrent.

BRavó, megint egy TC-s poén

A busz feltöréséhez adott lesz Benteke, valamint Coutinho. Mivel a középhátvédeket nyomás alá helyezve könnyebb helyzetet kialakítani így a presszingben erős Lallana-Firmino párost tenném melléjük, Can kezdése esetén egy közel diamondot is eltudnék képzelni Coutinhoval a tetején és Firmino-Benteke csatárpárossal. A diamond jó megoldás lehet arra, hogy a limitált képességű double pivotjukat létszámban is domináljuk, a két csatár is nyomást gyakorol a belsővédőkre, és a diamond alja ügyelhet az ellen 10-esére. Kíváncsi vagyok mennyiben lesz más a játék képe ugyanúgy Bentekével a stoke-i meccshez képest. A változást a középpályától várom, valamint attól, hogy megduplázzuk a varázslat esélyét és Firmino a kezdőbe kerül.

Buszozós ellenre számítok, de remélem sikerül hamar feltörnünk őket. A meccs esélyesei messze mi vagyunk, de ugye láttuk már, hogy BR sikeresen felülír minden esélyt és találgatást, mind pozitív, mind negatív irányba egyaránt.

Time to shine!