Revans


Itt van az ősz, itt van újra. Vagyis a nyár. Ami eddig is volt, szóval focizik újra a csapat. De azt eddig is csináltuk. Ja igen, újra kezdetét veszi a világ legerősebb, legváltozatosabb, egy főre jutó legnagyobb Glen Johnson arányú bajnoksága, a Premier League!

Az egyetlen sorozat, amire igazából idén figyelnünk kell. 38 meccs, 38 döntő, és most nem lehet elegánsan negligálni a BL nélkülilésig szomorú tényét. Úgy tűnik, gyorsan és jól tudtunk erősíteni, legalábbis azok jöttek, akiket Rodgers Nyúl kinézett magának májusban, miközben a csapat a labdarúgópályán imitálta az MTVA működési profizmusát. Külön szeretném hangsúlyozni, mennyire fontos nekünk az idei BL: jövőre már csak Cou marad az aranytojást tojó tyúkok közül, akit eladhatunk, hogy BL pénzek nélkül is 70-80M-s régióban tudjunk költekezni. Én nem fogok idén semmivel foglalkozni, nem nézek grafikont, nem számolok kapufákat, BR tejhatalmat kért, megkapta, én BL helyet kérek, minden más esetben Nyúl Úrnak harangoztak.

Első döntő pedig bár nem egy fagyos hétfő este lesz, rögtön komoly üzenetértéket hordozhat. Mindenki biztosan emlékszik a tavalyi utolsó PL meccsünkre, ahol az aktuális szezon végébe való teljes és totális beleszarás manifesztációjaként történelmi, 6-1-es verést mért ránk a Stoke. Vagy aki nem emlékszik, esetleg próbálja elfelejteni, annak a táskarádióból hallható homályos hőzöngések hangjai biztosan felelevenítik a tragikus eseményeket. Mi lehetne annál szebb, mi adhatna több önbizalmat, mi feledtethetné el ezeket a szörnyű emlékeket jobban, mint a bosszú?

Mondjuk Stoke eddig se volt a kedvencem, ők voltak nálam mindig is a tapló brit labdarúgás kabalaállatai. Viszont az utóbbi időben elkezdtek egyre inkább “játszóbb” stílusban focizni, ami egyrészt támadásban nagyobb veszélyt jelent számunkra, másrészt talán bízhatunk benne, hogy hazai pályán megpróbálják – mégha nem is ilyen gólkülönbséggel – a tavalyi győzelmet megismételni. Bár hoztak németországból egy közepesnél fél számmal nagyobb méretű tornyot Joselu személyében, a labdaügyesebb vonalat erősítendő kölcsönvették a Dinamótól van Ginkelt, illetve elhozták az örök tehetség skatulyában maradó Afellayt. Talán úgy pontosabb, hogy a jó Ibrahim 29 évesen még utoljára tud hozni egy jó brit középcsapat színvonalat, mielőtt szögre akasztja a mankókat. A Stoke talán legfontosabb távozója az általunk általában kiváló formában védő (értsd: őt is szeretjük naggyá tenni) Begovic, aki Középföldét a Halálcsillag kispadjára cserélte, illetve a középpályáról N’Zonzi. Így kilóra kb. egyensúlyba kerülnek várhatóan a kezdőjükben az építő és a romboló játékosok, de érzésre játékerőben akkorát nem léptek előre.

Screen Shot 2015-08-08 at 22.12.12

Így az igazi kérdés a meccs előtt az, hogy kik lesznek a tagjai a piszkos 11-nek, akik revansot mennek venni a Britannia stadionba. Hála a tovább mélyített keretnek, illetve a releváns edzőmeccsek hiányának, nehéz megjósolni, hogy kik lesznek a kezdőcsapat tagjai, főleg milyen formációban. Kizárva a kevésbé valószínű opciókat, a diamond várhatóan pihenni fog Sturridge visszatéréséig, a 4-2-3-1-et emlékeim szerint értelmes módon még nem sikerült Nyúl Úrnak színpadra állítania a csapattal, így a felszopó meccsek alapján is 4-3-3-as felállásra tippelnék.

A védelemben szerintem Clyne – Skrtel – Lovren – Moreno kezdő lesz, Sakho gyakori sérülésével úgy tűnik, hogy Skrtelnek a horváttal kell összeszoknia, Moreno meg bár védekezésben elég deficites tud lenni, szerintem inkább bízik az ő tapasztalatában BR, mint az eddig csak shemalek ellen bizonyító Gomezben.

Középpályára én alapból a Can – Hendó – Cou trióvál állnék ki, de inkább tartok egy Can – Hendó – Milner / Lucas – Hendó – Milner variációt esélyesnek.

Támadó 3-asban mondanám, hogy Lallana – Firmino – Cou kemény lenne, mint a kád széle, de valószínűleg a Balotelli hiány üli meg a pici szívemet, amikor azt mondom, hogy én bízom Bentekében, már csak azért is, mert BR biztos nem lesz képes padoztatni a legdrágább, elsőszámú igazolását, akármilyen szarul is játszik, ezért mindenkinek jól belátható érdeke, hogy Benteke vadállat legyen nálunk. Nyilván paraszt dolog szegény Bennyvel szemben, hogy 0. perc tétmeccs után arról lamentálok, hogy szar lesz-e, így megfordítva a dolgokat, én bízom a bengában és ha nem is annyira, de 75% Balotelli-rajongással fogom követni a tevékenységét. A maradék két nyitott pozícióból az egyiket nyilvánvalóan Cou-nak kell bitorolnia, a másikat inkább adnám Ebaynek, mint Lallanának, de ez csak megérzés.

Screen Shot 2015-08-08 at 22.16.27

A lényeg, hogy szerintem bár tudjuk, hogy nagyon hosszú a szezon, a holnapi meccs több szempontból is nagyon fontos lesz. Egyrészt kiváló próbája lehet BR és a csapat viszonyának, a tavalyi elhidegülés csúcspontja volt a 6-1-es zakó. Ha fel tudja tüzelni a srácokat, ahogy tette azt pl. a Shitty ellen, ha lesz letámadás, ha látjuk a csapaton, hogy tényleg vissza akarnak vágni, akkor mi is bízhatunk benne, hogy egy jó rajt lendületet adhat. Másrészt eddig iszonyat burokban volt az egész csapat: Ez lesz gyakorlatilag május óta az első komoly meccsünk, senkinek fogalma sincs, hogy mi lehet a preferált kezdő, pontosan mi is lesz a Bentekés játék, illetve hogy az edzőmeccseken látottak hány százalékban ültethetőek át tétmeccsre. Bevallom én ezt elég rizikósnak érzem, egy győzelem, főleg egy Benteke góllal adhat egy komoly lökést a csapatnak, mert általában azért nem nyerni jár senki Stokeba. Egy zakó viszont megint valósággá teheti azokat a szörnyű álomképeket, melyeket a csapat kollektíven próbál elfelejteni, így megint előhozhat régi reflexeket a motiváltság terén.

Én bízom benne, hogy BR is érzi, hogy mekkora a tét, és abban, hogy ettől nem megroppanni fog, hanem erőt merít belőle. Tippem egy 1-3-as győzelem, Balotelli Benteke mesterhármassal.