Csobbanás a varázsvízbe

Célegyenesbe ért a Premier League felvezető köre – sőt egyesek már a rajtvonalon is áthaladtak – ezen alkalomból következzen a szezonnyitóra szokássá vált jakuzzi varázs- és jósvíz lögybölése. Azonban mielőtt a jövő nyári bakiparádéhoz megadnánk a tartalmat szeretnék bemutatkozni, mint a Vörös Fonat csapatának legújabb tagja. Sokan ismerhettek már a diszkosz folyamokból, mint aktív kommentelőt, azonban a nyáron hallgattam a pénz és a jakuzzi mámoros csábításának és megmártózom én is benne. Remélem sikerül majd a fonat színvonalát tartanom, és irányítani a megfelelő irányba a mindenkori liverpooli managementet.

Mi lenne az álomszezon?

Szücsi: Ha újra megjelenne bármilyen formában a kopnál a MAKE US DREAM. Ez jó indikátor szerintem a szezonra, de én egy EL győzelmet annak élnék meg főleg ha még a TOP4 is meglenne.

szederbokor: Wenger-kupa, és még egy a házikból. Lehet, hogy ez így nem tűnik túl álomszerűnek, de szerintem bőven az.

gringow: Nálam Top 4 hely plusz EL győzelem, bár néha olyan érzésem van, mintha a közepesen ismert spanyol és portugál csapatok szurkolói mellett én bírnám egyedül az EL-t az egész földrészen. Mindenesetre ez a kettős remek lenne.

guthmate: A BL indulás kiharcolása. Nekem édes mindegy, hogy a két nem túl esélyes út közül a bajnokságban vagy az EL-ben jön-e ez össze.

macca8: ha álomszezon, akkor természetesen a bajnoki cím :)

McAllister: Top4 elérése Balotelli mesterhármassal.

Mi lehet a realitás?

Szücsi: Realitásnak egy nagyon szoros Wenger-kupa harcot tartok.A riválisoknak remélem lesz lehetőségük bukdácsolni a különböző porondokon a PL kárára; Chelseanél minimális, főleg peremember cserék után nagyon ráfognak feküdni a BL-re, Citynél nem látom, hogy teljesen megoldották volna az öregedő keretük problémáit, de majd még egy hónap van az ablakból. Az Arsenalnál szintén nincs nagy mozgás eddig, ők amúgy is stabilak az elmúlt két évben. ManU nagyon beerősített az ablakban, és szerintem nekik sincs még vége, viszont újra BL résztvevők. T’ham pedig hasonlóan hozzánk EL-lel terhelt. Szerintem akkor lesz meg a TOP4, ha ezek a csapatok minél többet játszanak a kupákban és minél tovább jutnak, mi viszont hamar kizúgunk és/vagy tisztázott prioritásokkal és külön keretekkel megyünk neki az egyes harcmezőknek. Ennyi év alul teljesítés után leszámítva a sok érkezőnket, – akik azért elég nagy kérdőjelet raknak gondolatmenetem mellé – most nem mi leszünk a szopóroller fő mozgatói, bár ez lehet, felérne egy álom szezonnal is. Inkább kérem a következő kérdést.

szederbokor: 5. hely, és egy elődöntő valamelyikben. Elég sokat erősödtek a mancok, akiket még meg tudunk fogni – illetve a City is lebőghet még rendesen -, így az ötödik a legvalószínűbb forgatókönyv, de nem lenne lehetetlen a negyedik sem egy, a tavalyinál kiegyensúlyozottabb szezonnal.

gringow: A bajnokságban ugyanaz a 6. helyig leeshető borderline Top 4 csapat leszünk, mint a szabályerősítő kivétel szezon kivételével régóta mindig. A Benteke igazolás óta egy kicsit optimistább vagyok és úgy gondolom, hogy pont becsusszanhatunk a United előtt a 4. helyre.

A kupákat illetően van egy olyan félelmem, hogy ugyanúgy képtelen lesz priorizálni BR és megint beesünk majd “Jaj, csak nyerjünk trófeát!” jeligével, és  elődöntőkkel/negyeddöntőkkel/Lovren tizenegyesekkel a különböző székek közé.

guthmate: Ha a bevételeket tekintve az 5-ek vagyunk, 5-ek vagyunk abban, hogy mennyi pénzt fizetünk a játékosoknak, 5-ek vagyunk kiadásokat tekintve, 5-ek vagyunk a keretértékben és jelen esetben kivételesen mindegy, hogy a Tomkinsék féle számítást veszem vagy mondjuk a transfermarkt becslését, azaz minden gazdasági mutató alapján 5-ek vagyunk, akkor nem tippelhetek nagyon mást, mint, hogy 5-ek leszünk.

macca8: Nehéz szezon elé nézünk. Fő félelmem a csapat átlagéletkora és “újsága” – ez utóbbiban az edzői stáb is benne van. Egyszerűen túl sok az új arc (aki három éve itt van, már veteránnak számít, három évnél régebben a felnőtteknél meg Skrtel és Lucas kívül csak Hendo van… – Flanót és Josét most hagyjuk), a kezdőben idén is 3-4 új játékos lesz. Mindemellett a csapat legerősebb kezdője (Mignolet – Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno – Milner, Henderson, Coutinho, Can – Benteke, Sturridge – de ez mindegy is, a csereberék sem emelik az átlagéletkort jelentősen) 25,3 év, a keret maga 25 év alatti átlagéletkorú, és lehet, hogy a tavalyi 16 meccsnél többször fogunk 25 év alatti kezdővel kiállni. Nem egy összeszokott, rutinos, sokat tapasztalt, és sokat nyert gárda. Még a 2012-es Ligakupa-győztes gárdából is alig maradtak, a pályán levők közül Skrtel és Henderson, míg lábadozva Lucas, és… – senki más. Ez az összeszokatlanság komoly kockázati tényező, de a 4-7. között bármi elképzelhető, főleg, ha Sturridge felgyógyul a sérüléséből, és a szezon kétharmadában bevethető, és persze hozza a formáját. Vele egy másik csapatunk van, amelyik sokkal komolyabb dolgokra hivatott.

McAllister: Szerintem két forgatőkönyv van: Ha tudjuk tartani magunkat október-novemberig jó játékkal, vagy legalább kellő szerzett ponttal, majd Sturridge értelmes állapotban térhet vissza a csapatba, akkor ott lehetünk megint egy nagyon durva iszapbirkózásban, ahol a 3. és a 6. hely között kb. nüanszok döntenek. Ha novemberben még a ködben bolyongunk, akkor meg indul a spermaszámlálás mandulával, aztán beevickélünk valahogy a 10. hely környékére.

Mi az a minimum, ami még elfogadható?

Ilyen kicsin is…

Szücsi: Bár tavaly rengeteg dolgot játszottunk, de focit viszonylag kevésszer sikerült attraktív módon, remélem, idén visszakerülünk a stílusunkhoz. Szép játékkal és minimális szerencse híján nagyon szorosan bukjuk a BL helyet és ötödik helyen végzünk.

szederbokor: 5. hely, és értelmezhető kupabúcsúk. Túl sok a front az EL-lel, igazából púp lesz csak a nyakunkon, de ha a tavalyi szereplésnél visszább esünk a bajnokságban, az egyértelmű csalódás lehet csak. De pontokra lefordítva, ha a tavalyi 62-t se érjük el egy erősebb kerettel, az hatalmas blama, de 67 alatt is elég csalódott lennék.

gringow: Egyetértek szederbokorral, az 5. hely és vállalható kupabúcsúk (kb. olyanok mint az előző szezonban) egy korrekt minimumnak tűnnek, és miután két ligabéli pontra voltunk tavaly ettől a forgatókönyvtől, tényleg az abszolút minimum elvárásnak kell ennek lennie. Más kérdés, hogy Rodgers székét már nem fogja megmenteni.

guthmate: Idén először nem tér el a realitás és a minimum, hiszen illene bejönni a Tottenham előtt, ha már az elmúlt 6 évben csak egyetlen alkalommal sikerült ez a bravúr, pedig náluk erősebbek voltunk végig gazdasági értelemben (mondjuk a majdnem csőd és az utána való rendrakás eléggé bekavart nálunk), ha ez nem sikerül akkor csalódás az év.

macca8: az 5. hely adja magát, mindazonáltal Rodgerst arra szerződtette az FSG, hogy előre lépjünk, hogy furfangosan megelőzzük a nálunk esélyesebbeket, és Rodgersnek bizonyítania kéne, hogy az ezüst nem csak egy véletlen, Suarez-inspirálta kiugrás volt, hanem képes felnőni a vállalt feladathoz. Mindezek miatt, bár az 5. hely valóban megfelelne a pozíciónknak (azért várjuk még meg az átigazolási ablak végét, jelenleg a 4. legdrágább kezdőt tudnánk kiállítani), én nem kísérleteznék vele tovább egy 5. hely után.

McAllister: Meghalt Andersen, mese nincs, vagy virítja a 4. helyet BR, vagy mehet a levesbe. Én még mindig kurvára haragszom rá a tavalyi szezon vége miatt, idén mindent megkapott, amit kért, nincs VB/EB, ha most nem tudja megcsinálni, akkor soha nem fogja tudni.

Rég volt ilyen mély a keret. Látsz arra esélyt, hogy legyen külön bajnoki és kupa keret?

Szücsi: Igény nagyon is van rá, keretünk is megvan rá, ergo esélynek is kellene lennie. Hasznos is lenne, hogy a fiatal befektetéseink meccsperceket kapjanak. Valamiért azt érzem, hogy megint úgy fog alakulni, hogy össze- visszakavarodnak majd a prioritások, a sérültek meg a formahanyatlások.

szederbokor: Ez tavaly se lett volna lehetetlen, voltak is nagy anyázások februárban, de valamivel azért jobb lesz a helyzet. De teljes elkülönülés szerintem nem is kell, hogy legyen, de Rodgers a szükségeset se fogja feltétlenül meghúzni, egy seggel két lovat próbálunk majd idén is, csak nagyobb lesz a seggünk, hátha átér egyik lóról a másikra.

gringow: Eddig a pontig abszolút nem győzött meg azzal senki, hogy a Liverpool jobb csapat lett, mint tavaly. Ha az új igazolásokat nézzük, egyénileg fejlődhettek az egyes szerepkörök, így Milner jobb lehet, mint az utolsó éves Gerrard, Clyne olyan lehet, mint a prime Johnson, Bogdán jobb lehet, mint Jones, illetve Benteke is több gólt rúghat, mint Balotelli.

Az viszont, hogy ezek az elemek hogyan fognak összeállni első körben az legerősebb tizenegyre, és miképp tervezi újraépíteni a csapatot Rodgers a májusi földbe állás után, az egy nagy kérdés számomra. Plusz a center bekkjeink változatlanok maradtak és ugyanolyan parásak, mint tavaly, szóval arrafelé ugyanannyi negatív izgalom lehet.

Miután a liga- és kupafelállás elég sokadlagos és édes problémája lehet egy edzőnek, gondolom én, ráadásul az edzői stáb is a teljesen más a frontember mögött, nem hinném, hogy éppen erről agyalnának Melwoodban.

guthmate: A magam részéről egyértelműnek tűnik, hogy a tavalyi után az idei nyáron is a távozókhoz képest upgradek érkeztek, még ha a tavalyiak ezt a nézetet kevésbé támasztották alá első évükben. Mindenestere tény, hogy rég volt olyan, hogy a FB posztokat leszámítva legyen minden posztra 2 bevethető és több helyen hasonló erősségű jelölt. Azaz a lehetőség adott. Remélem BR és az új stáb ki is fogja használni. Biztató jel számomra, hogy BR első évében volt egy EL-keret jelleg Wisdommal, akkor még Hendó stb. tartoztak ide. A szezonunk és BR állása múlik azon, hogy a rotációt és a priorizálást jól belőjék.

macca8: Elvben adott a lehetőség, hogy Rodgers meglépi-e, az attól függ, hogy miként jönnek az eredmények. Ha nem jönnek, akkor nem biztos, hogy ki mer tartani (már ha lesz ilyen szándéka egyáltalán) az alapos változtatások mellett. Akkor hajszolni fogja az eredményt, minden áron: amíg be nem jön neki, vagy ki nem rúgják.

McAllister: BR soha nem lesz elég tökös ahhoz, hogy kizúgjon egy kupából úgy, ahogy LvG tette tavaly, arról nem beszélve, hogy nyertes meccs után alsónadrágot se cserél, nem hogy a kezdőn változtasson. Szerintem gyárilag képtelen rá, ráadásul úgy legyen ötösöm, hogy a leghidegebb, zergebaszó zimankósabb libalegelőre is pont Cou-t meg Firminot fogja küldeni, mert csak.

Avagy mennyire vegyük komolyan a kupákat?

Szücsi: EL-t max arra az egy csoport meccsre, ami dönt a továbbjutásról, aztán csak a második kieséses kör után, addig főleg B-csapat, fiatalok és Lovren. Ez jelentősen függ a csoportunktól is szóval előre megmondani ezt nehézkes. Ami miatt eggyel előrébb raknám, hogy reklámértéke nagyobb, valamint BL-t ér a győzelem.

FA kupát nem kell nyerni, már Gerrard sincs, hogy a születésnapi zsúrját a Wembley-be vigyük, B csapat mehet amíg megy nekik. Részemről ugyanez vonatkozik a Ligakupára is csak hatványozottan.

True Super Cup: hát ezt címvédőként muszáj full csapattal védeni, ha lehet.

szederbokor: Éljen a kupa-törésvonal. Az EL-be csak a csoportkör felében engednék kulcsjátékost (értsd: top3-4 játékosunk), a kieséses első két fordulójában csak az egyik meccsre, és ha feljebb jutunk, akkor talán ott. A Ligakupában hasonlóan pihentető módban, az FA-be viszont teljes kezdővel is simán belemennék, ha februárban nem húzza teljesen keresztbe a top4 esélyeinket.

gringow:  Az otthoniakat nem kéne, de fogjuk. Nyilván jövőre is a Ligakupa nyerés a legkönnyebben kivitelezhető címszerzés a négyből, ezért BR csak úgy nem fogja kukázni, pedig ésszerű lenne. Gyanítom, hogy a hírek szerint nagyon meggyőző év végi belsős meetingen is az volt az egyik selling pointja saját magával kapcsolatban, hogy a két vesztes kupa elődöntőből leszűrte azokat a tapasztalatokat, amikkel jövőre meg tudja őket nyerni. Szóval a domestic kupa menni fog.

Az Europa Liga más tészta. Tavaly a Besiktas kört látványosan leszarták az akkori jó Premier League időszak alatt, jó otthoni szereplés esetén idén sem várok mást, bármennyire is bírom a kiírást. (korrekció: bármennyire is bírom a kiírás tavaszi playoff részét, az őszi csoportmeccsek helyett sokszor inkább archív Szabó család részeket hallgatnék)

guthmate: Szerintem erősödött a keret főleg mélységében, de ahogyan tavaly sem volt készen arra, hogy 4 fronton vegye fel a harcot, így idén sem alkalmas rá. Tavaly is amellett voltam, hogy 2 sorozat az, amit elbír a keretünk, idén is, így gondolom, ha ennél többnek megyünk neki az megint a bajnoki szereplés rovására fog menni. Mivel fizetős ezért nem hozom ide linkként, de ezt a “felfoghatatlanul bonyolult” összefüggést Tomkinsék gyönyörűen körbe járták. Ha a keretet a jelenlegi Liverpool keretnél az ő jelenértékesítésükkel nem 2-szer ekkora értékű, akkor az bizony a bajnoki szereplés rovására megy. Röviden és egyszerűen csak a mega-keretek a mega-gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy az összes kupának nekimenjenek, úgy, hogy az ne menjen a bajnokság rovására. Mi, akik az optimista becslések alapján is alulról súroljuk a top4-et nem engedhetjük meg magunknak, hogy a kupákba rakjuk az erőforrásainkat. Avagy ha kupázni akarunk akkor már most el kell engedni a top4-et ez a realitás. Melyik legyen az a két sorozat? Számomra egyértelmű, hogy ahonnan BL-be lehet kerülni, oda kell koncentrálni, amolyan kövesd a pénzt elven.

macca8: Egyszerre nehéz és könnyű kérdés. Könnyű, hiszen tényként jelenthető ki Tomkins idei kutatása alapján, hogy negatívan befolyásolja a sok (20+) kupameccs a bajnoki helyezést. Márpedig ha a BL-be vissza akarunk kerülni, akkor TOP4 kell, minden más rovására. Igen ám, de az edzők, játékosok, sőt, sok szurkoló szemében a trófeák megfoghatóbbak, jobban lehet irántuk lelkesedni, építi a győztes mentalitást, az önbizalmat. Most komolyan, egy 4. helyen mit lehet ünnepelni, mit lehet azon lelkesedni? Persze, racionálisan mindenki tudja, én is, hogy ennél fontosabb nincs a klub jelenlegi helyzetében, és a BL-ígérete sokak számára döntő, de nyerni valamit, az teljesen más érzés, kategória: akkor elhiszi magáról manager, játékos és szurkoló a csapatról, hogy igen, mi képesek vagyunk a csúcsra érni. Ami olyan önbizalmat adhat, hogy végül a bajnoki szereplés is javulhat tőle (erre persze nincs bizonyíték, nem úgy mint a sok kupameccsre, szóval teljesen obskúrus a fejtegetésem, ezt készséggel elismerem) egyes esetekben. Mint például 2000/01-ben, amikor az elmúlt 20 év legtöbb meccsét játszottuk (64), 21-gyel többet, mint az előző évben, de mind helyezésben, mind pontszámban felül tudtuk múlni az előző szezont. Persze ehhez jól kell a célt megválasztani, és fel kell építeni a szezont ebből a szempontból is. Az elején a PL minden kétséget kizáróan abszolút prioritást képez, így az első  5-10 meccset padlógázzal kell tolni, hogy legyen lendület (újabb totálisan homályos és bizonyíthatatlan fogalom, de ha 2PPG átlaggal tudnánk hozni az első ötöt, akkor jók az előjelek !) és önbizalom az EL-re. A 10. meccs után (ekkor még csak 2 forduló ment le az EL-ben ) újra meg kell nézni, hol állunk, és ennek függvényében igazítani a terveket. Ideális esetben szerzünk olyan 18-20 pontot, és szereztünk 3-4 pontot is az EL-ben két különböző csapattal. A szezon további lefolyását is így képzelem: 5-10 meccses távokban gondolkozva célozzuk a BL elérését. Jó esetben komoly dilemma februárban jön megint: EL vagy FA kupa legyen a bajnokság mellett? Ez függ majd a helyezésünktől az EL- és FA-kupa ellenfelüktől. Szóval én rugalmas megközelítést alkalmaznék, hogy hogyan tudjuk a BL-szereplést elérni.

 

McAllister: Kedvenc témám. EL-be mehet a fakó, a faegérbe meg max a takarító személyzetet küldeném fel. Aki meg azzal jön évközben, hogy dehát kupát kell nyerni, azt nyilvánosan égetném meg máglyán, de én már csak ilyen megrögzött romantikus lélek vagyok.

Mennyi gólt fogunk szerezni?

Szücsi: SaS szint nem lesz, remélhetőleg BaB szint sem lesz. Idén remélem BaS lesz és akkor 80 gól meglesz.

szederbokor: A SAS-sal 101 volt, nélküle 52, most beközepelek egy 67-et mondjuk. Jó, nem a közepe, de inkább alá lövök, nem úgy, mint tavaly a 75-tel.

gringow: a hetes a szerencse számom, szóval legyen 77. Reális is lehet egy SAS és poszt-SAS közti szintre lövés.

guthmate: BR első évében 71 második évében 101 harmadik évében 52 lett a góljaink száma. Idén Sturridge bevethetőségének fényében 65-75 közé várom.

macca8: Fogalmam sincs. Jó lenne 70 fölött rúgni…

McAllister: Nekem egyébként nagy bizodalmam van a Benteke – Sturridge formációban, szerintem skillsetben nagyon jól kiegészítik egymást. Ha ezt ők is így gondolják és jól összeállnak, akkor 75-80 gól befér. Ha nem, akkor meg úgy is mindegy lesz.

Mennyi gólt fogunk kapni?

Szücsi: Én nem látom, mitől javulna meg a védelmünk teljesítménye, 40-50 közt bármi, év végi széteséstől függően.

szederbokor: Ha az utolsó meccsen nem kapunk be most is 6-ot, akkor komoly javulás várható, 50-48-42 lesz a fejlődő tippem. Igazi megváltás nem történt a védelemben, de ha össze lehetne úgy rakni a dolgokat, mint ahogy télen volt, akkor 40 alá is simán bekúszhatnánk.

gringow: 45-50 körülre saccolom a kapott gólokat, nagy javulást nem érzek ezen a fronton, inkább rúgni fogunk többet.

guthmate: A középpályás védekezésünk várhatóan javulni fog Gerrard kiesésével, így alacsonyabb lehet, mint korábbi években. Ha még azt is meglépnénk, hogy nem Skrtel mellé illesztjük a vele igazából nem működő Sakhot vagy Lovernt akkor akár 40 alá is mehetnénk, így azonban a 40-45 közötti sávra tippelek.

macca8: Szerintem ebben nem lesz radikális változás: 45 körül.

McAllister: 42. Csak legyen Lovrennél törölköző.

Ki lesz a pingpong király?

José tavalyi szezonja.

Szücsi: Mivel egyedül Ádámról van testközeli pingpong emlékem én rá szavazok, remélem Enrique átadja az aranytollszárfogás díjat neki.

szederbokor: Amíg érvényes szerződése van, addig Enrique. Manq megpróbálja majd meghekkelni az asztalt, de Josét semmi sem zökkentheti ki. Miután fifában lenyomta a hónap bajnoka szurkolót tavaly, azok után már semmi kétségem sincs felőle. Szerintem ő UNO-ból is egy kör alatt ki tud menni. A lakcímkártyáját és a sarki borbély névjegyét is felhasználva.

gringow: Mascherano-ról azt mondták elég jó volt az ilyen-olyan nem focihoz köthető sportokban, vissza lehetne hozni, és akkor ő. Lehet találnánk neki helyet a focicsapatban is mindeközben.

guthmate: Ha a Prof marad akkor ez a verseny eleve eldőnt, ha megy akkor várhatóan a bajnokság is elmarad.

McAllister: Biztos maradt egy ladyboy a túráról valamelyik tornazsákban, azok állítólag nagyon furfangos dolgokat tudnak ping pong labdával.

Ki sérül le először a lebegődeszkán?

Szücsi: Én „Ánláki” Lucasra tippelek, nem jó szívvel.

szederbokor: Sturridge vagy Flanagan. Az előbbit a reklámérték miatt rákergetik, a másodikat direkt nem engedik rá, de ő éjjel betör Melwoodba, hogy kipróbálhassa, de elcsúszik vele a frissen mosott padlón, mert a merevedése kibillenti az egyensúlyából.

gringow: Az egyik, ha nem a legnagyobb lieblingem a csapatban, és így a szívem szakad meg a leírás közben, de úgy érzem Lallana fogja leoffolni magát elsőre. Sturridge-dzsal lassan alapértelmezetten egy Los Angeles-i rehabszobás képpel számolunk, így ő nem ér.

guthmate: Ha Prof marad akkor ezt a dicső címet sem veheti el tőle senki. Ha távozik akkor erős mezőnyből Moreno fogja behúzni ezt a címet.

McAllister: Félek tőle, hogy Ings testvérem lesz az, amikor egy zárójeles Chuck Norris imitátor DJ visszaüt.

Ki fog a padon ülni az első FA kupa meccsen?

Szücsi: Magyar vonatkozásban remélem Mignon, BR állni fog.

szederbokor: Mármint, hogy Klopp vagy Rodgers? Mert akkor Kolo.

gringow: Rodgers

guthmate: BR infuenzája miatt ideiglenesen O’Driscoll.

macca8: Mindannyiunk számára az lenne a legjobb, ha Rodgers ülne. ÉS nem azért, mert Gordon és Henry annyira türelmes.

McAllister: Szerintem Benteke, mert Balotelli mesterhármassal nyerünk.