Helsinki kommentfogó

1438072154140Újra emberi időben, szombat délután fél héttől mozognak egyet srácaink. Többen is lesznek, akik először tehetik ezt meg idén nyáron a társaikkal. Mondjuk, kérdéses, hogy az egymás után két nap két meccs kombó mennyire hozza ki a földművest Rodgersből… csak Coutinho lesz ott a 16 fős kertben új arcként, de ennyi bőven elég is a meccsről.

Ma inkább a nyári edzőváltásokkal foglalkoznék egy kicsit, természetesen a számok alapján. A váltás nem egészen úgy valósult meg, mint reméltük. Voltak sokkal szexibb nevek, mint akik végül jöttek. Összességében azért úgy gondolom, nem lehetünk elégedetlenek az átalakítással. Én most egyetlen szempontot vizsgálok meg, ami eléggé egyszerű. A váltás indoklása az volt, hogy tapasztalat kell BR mellé.

edzok

Nos, a tábla eléggé egyértelműen megmutatja, hogy ez a feltétel teljesült, hiszen mindkét leváltott esetében idősebb és önálló menedzseri tapasztalattal (igaz, mind Football League) rendelkező személy érkezett a korábbi zéró önálló menedzseri tapasztalat helyett. Pluszban még az ifjú titán is érkezett. Persze, sem a kor, sem a menedzseri tapasztalat nem mondja meg, hogy innen jobb lesz-e vagy sem, hiszen kiváló menedzser lehet pocsék edző és fordítva is igaz lehet (egyébként sem O’Driscoll, sem McAllister nem túl eredményes menedzser a maguk 36% körül győzelmi arányukkal). Számomra a stílus fontos: Pepijn és O’Driscoll esetében ezen nincs igazán izgulni való, McAllister meg a volt játékos kategóriát hivatott kipipálni, így én nem aggódom e-miatt. Viszont a nyári váltás elgondolkodtatott, hogy mi is ma a szerepe az asszisztensnek és a első csapat edzőjének.

edzok2Megnéztem és a klub honlap szerint 22 szaki dolgozik csak az első csapattal. Azaz egy-egy személynek sokkal kisebb szerepe van, mint az ősidőkben, amikor legfeljebb 3-4 ember dolgozott egy csapattal. Elég megnézni az edzés fotókat látszik, hogy a bemelegítés, erőnléti edzés, a játékosok fizikai megfigyelése az a Morgans, Morgan-féle „orvosi csapat” feladata. Az ellenfelek megfigyelése Driscoll, Davies dolga és statisztikai meg videó-alapú. A taktika kitalálása a menedzser dolga, így nagyjából a két új ember feladata, ami eszembe jut az az, hogy a labdás edzéseket levezényeljék és a taktikai elemeket gyakoroltassák, de ezekben BR mint edző mentalitású menedzser erősen részt vesz, így számomra nem egyértelmű a szerepük. Tippem szerint ők a sok szaki mellett azok, akik emberi arcot adnak az egésznek. Ők azok, akik azt mondják, jó voltál fiam csak, így tovább.

P150716214-LFC_Preseason_Brisbane-1105x840Mindenesetre a magam részéről bízom benne, hogy a nyári edzőcserék erősebbé tették a csapatot.