Swindon kommentfogó

8362__5077__swindon_1000x600_517X310Ezt sem írhattam még le: új nap, új meccs, új kommentfogó és új csapat. A tegnapi nap után fiaink megint mozognak egyet délután 17:00-tól. Azonban a tegnapi Minyon, Clyne, Skrtel, Lovren, Milner, Hendrson, Coutinho, Lallana, Ibe, Ings féle csapat után várhatóan teljesen mások fognak mozogni egyet. Ma egy ilyesmi várható: Bogdán, Illori?, Touré, Sakho, Moreno, Lucas, Allen, Can, Markovics, Benteke, Firmino mondjuk utóbbi kettő kapcsán kérdéses, hogy mennyit lesznek pályán. Önmagában a két meccs, két nap két keret megszervezése reményt ad arra, hogy 2012-höz hasonlóan jelentős eltérések lehetnek a csütörtöki és a vasárnapi pályára lépők között a szezonban, hiszen mélység a legtöbb poszton megvan ehhez.

Ma egy kicsit pénzügyezzünk, hogy lássuk, hogy a szponzorokkal, hogyan állunk mi és hogyan a riválisaink.

5yr-PL-shirt-growth

PL-shirts-updated-20.7

Amint látszik, mint minden a PL-ben, ha pénzügyekről van szó, a szponzori pénzek is mennek fel az egekbe. Kevesebb, mint 5 év kellett a mezszponzori pénzek duplázódásához. Mi a Standard Chatereddel egész jó pénzt szakítunk, ami azonban közelében sincs a MU vagy a Chelsea új szerződéséhez, valamint elmarad az Arsenal új egyezségétől is.
Kit-supply-deals

Azt nem tudom honnan vették, hogy a New Balance szerződésünk meghosszabbodott, hiszen erre sehol sem találtam bizonyítékot. Mindenesetre itt is látszik, hogy kifejezetten jó az a pénz, amit kapunk. Persze közelében sincs a MU új gigaszerződésének.

Ha már a kereskedelmi bevételről van szó, bemutatnám, hogy az Arsenal miért is van sokkal messzebb pénzügyileg, mint azt sokan gondolják.

18 Commercial Growth

Azért voltunk az elmúlt években viszonylag közel az Arsenalhoz, mivel vertük őket a kereskedelmi bevételek terén, köszönhetően annak, hogy a stadion miatt hosszú távú szerződéseket kötöttek, amik elértéktelenedtek a végére. Hogy mennyire, azt a következő két ábra mutatja majd jól.

19 Shirt

20 Kit Supplier

Azt hiszem, tényleg magáért beszél a két ábra, hogy mekkorát is ugrott a két nagy mezszponzori bevétele az Arsenalnak az elmúlt 1-2 évben, és ezzel hogyan fogyott el az a kis előnyünk. Hiszen

16 Match Day

a stadionjuk londoni árakkal 100 milla körül nekik, hoz míg a mienk – jelenleg 45-50 körül a felújítás mindkét fázisa után várhatóan 70-80 milla körül – és már ennek a bevételnek a nagy része nem törlesztésre megy tőlük. Azaz röviden: a meccsnapi bevételben lényegesen előttünk vannak, BL bevétellel pedig már lényegesen előttünk vannak az európai pénzekben. A PL kínálta TV-pénzekben nincs borzalmas nagy különbség, míg a kereskedelmi bevételben lényegében utolértek minket, így bizony stabilan elénk kerültek pénzügyileg, hiszen az a két terület, ahol vernek minket, cirka 50-100 millát tehet ki a javukra. Köszönet a sportingintelligencenek és a swissramblenek.