Maláj kommentfogó

6458__3577__565971637ap009_liverpool_fc_700X420A sokkal barátibb és nézhetőbb időpontban délután 14:45 mérik össze fiaink erejüket a Maláj All Star nevezetű csapattal. Bébi tigris simogatós fotót sajnos nem találtam. A meccsel nem fogok foglalkozni, hanem helyette bemutatom a világ foci legnagyobb természetes szakadékát.

Régi elméletem, hogy az angol „kicsik”, akik egyébként a világ leggazdagabb csapatai között vannak, köszönhetően a PL gazdagságának. Két dolog miatt tudnak rendszeresen pontokat szerezni a „nagyobb” angol csapatokkal szemben, mert egyrészt nekik is elég sok pénzük van. Másrészt ők tényleg az életükért küzdenek, mint azt látni fogjuk.

Összehasonlítás gyanánt. BL-t nyerni közvetlen siker és TV díjban cirka 60 millió font. A BL-nem BL különbsége eddig (mert idéntől megnőnek a BL pénzek is) olyan 20-25 millió font vagy semmi volt. Az EL-BL különbség pénzben 20-30 millió font.

16 Tottenham Europe 2014

Nos a PL-Championship szakadék ezeknél lényegesen nagyobb. A Championshipben 5 millió font körül kapnak TV pénzt a csapatok, míg a PL-ben a legutolsó is 60 millió font felett, így a különbség cirka 60 millió font. Egy Championship csapatnak feljutni a PL-be, többet jelent, mint BL-t nyerni.

18 Hull City TV PL vs Champ 2014

Hull City

Megfordítva a dolgot, aki kiesik a PL-ből az iszonyat sok pénztől esik el. A szakadékkal mindenki tisztában van, így hogy a frissen kiesett csapatok kompenzációt kapnak, hogy ne egyből a kezelhetetlen 60 milla legyen a bevétel kiesésük. Ez az úgy nevezett Parachute Payment, ami szó szerint ejtőernyőt jelent a pénzügyi szabadesésükhöz. 4 évig jár jelenleg 25, 20 majd 10 és 10 millió fontot tesz ki. Azaz, így a kiesők most 40 a következő TV deal alatt 65 millió fontot buknak a kieséssel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy egyszer feljutni a PL-be minimum 130 millió fontot ér a jelenlegi TV deal alatt. Az új TV deal értelmében meg 165 millió font lesz. Nagyon nagy összeg nem?19 Hull City Parachutes 2014

Összehasonlításként a szakadék további érzékeltetésére a PL és a Champoinship csapatok bevétele.

14 Hull City Revenue League 2014

20 Hull City Revenue League Championship 2014

Azt láthatjuk, hogy nem meglepően a világ leggazdagabb ligája és másodosztálya között óriási a pénzügyi szakadék (sehol máshol nem ilyen mély a szakadék), így nem csoda, hogy a világ legtermészetesebb módján a tabella második felében mindenki küzd, hajt a kiesés, azaz a megélhetés elvesztésének elkerülése érdekében. Nem csoda ebbe belegondolva, hogy a PL tavaszok rendszeresen hangosak a „meglepő” kiesés elől menekülő pontot, pontokat szerez a nagyobbak ellen sztoriktól.

Mennyire van szó az életükről? Nos, mint említettem nem is a nagy siker sztorik, mint a Swansea és a Southampton, hanem egy egyszeri felliftezés 130 millió fontot ér jelenleg. Éppen ezért a Champonship csapatok a PL feljutás pénzesőjének megvalósítása érdekében. Óriási pénzügyi kockázatokat vállalnak fel. Gyakorlatilag eladják a jövőjüket annak érdekében, hogy egyszer feljussanak.

19 Middlesbrough Wages to Turnover League 2014

Ennek jegyében nem ritka, sőt gyakori, hogy csak bérre többet költenek, mint amennyi bevételük van mondván ha egyszer feljutunk, akkor az helyre rakja a mérleget.

24 Middlesbrough Debt League 2014

Pontosan ugyanebben a szellemben iszonyatos adósság állományokat gyűjtenek össze, hiszen gyakorlatilag senki sincs aki ne lenne legalább az éves bevétele erejéig eladósodva, de a Bolton (több adósságuk van, mint nekünk vagy a Tottenhamnek), Brighton duó annak 10 szeresére rugó adósság hegyet görget magával. Esetükben vagy feljutnak gyorsan vagy csődbe mennek. A kisebb angol csapatok vagy feljutnak vagy elsorvadnak. Ez persze igaz a kieső jelöltekre is vagy bennmaradnak vagy végük. Ennek fényében nem csoda, az az egyébként nem túl logikus dolog, hogy rendszerint van olyan feljutó, aki bennmarad és az sem, hogy a kiesettek nem jutnak vissza egyből.