A nem várt vendég

sports-tenpin1Macca: Mégis bekövetkezett az, amitől sokan – talán a szurkolók vagy legalábbis a Fonat olvasóinak többsége (?) – tartott: leigazolta a klub a 24,5 éves Christian Bentekét, potom 32,5 millió (font)sterlingért. Másképp fogalmazva egy 20 éves, rendkívüli potenciállal rendelkező angol fiatal árának kétharmadáért. Annyiért, amennyit tavaly Alexis Sanchezért kifizettünk volna (a futballinflációt most hagyjuk). Ez van, az árak mennek fel, mivel a fizetőképes kereslet biztosítva van, vagyis ha siránkozunk azon, hogy „de hát 32,5 millióért!”, akkor tegyük hozzá Sterling 49 millióját: ugyanannyira elszállt, irreális ár. Hajtás után megpróbáljuk elfogulatlanul nézni a nagydarab belga leigazolása melletti és elleni érveket.

Macca: Szóval Benteke. Gyorsan az elején leszögezem: nem rá vártam, nem akartam őt, nem tartom jó megoldásnak. (Sosem fogok már pacsit adni Reusra L.)

S hogy akkor rögtön kezdjük is az ellenérvekkel.

guthmate

Miért nem jó nekünk Benteke? Ezt a kérdést viszonylag egyszerű megválaszolni: mert nem illik bele a csapat stílusába. Ennyivel persze nem ússzátok meg. Nézzük bővebben.

Arról volt szó már a statisztikás szezon értékelőben, hogy BR alatt akkor jó/nyer a csapat ha keveset ad be és sokat ugrat ki. Lásd a táblát megint.

BR_beadas,kiugratas-gy-v-szempontjabolUgyanitt kifejtettem, hogy a tavalyi szezon nagy hibája volt, főleg a Ködös ősszel, hogy nem a saját stílusában focizott.

2015_15_csatartipus_tamadasA nagydarab, lassú általam bójázott balolambert, miatt sokkal több lett a beadás és sokkal kevesebb a kiugratás az eredmények meg katasztrofálisak és csak akkor kezdtek el javulni, mikor a 3-4-3-ban összeállt elöl az LSC és újra azt játszottuk, ami BR alatt megy. Akkor kifejeztem reményemet, hogy tanulunk belőle… hát úgy tűnik nem és ez lehet BR veszte, de ennyire ne szaladjunk előre.

Benteke_style_profilKi is Benteke? Szép nagydarab 191 cm, erős felépítésű játékos. Egy igazi erőgép. Amióta a PL-ben játszik csak Crouch (692) nyert nála több fejpárbajt (ő 685). A testi ereje és a fejjátéka a legfőbb erőssége ez nem kérdés, erre játszottak rá a Villánál és köré építették a csapatot, mind a beadásokkal, mind a hosszú előrevágott lasztikkal a védők és a kapusok részéről. Ez úgy hangzik, mint a focink BR alatt? Szerintem annak a szöges ellentéte.

Szoktuk hangoztatni, de most meg is néztem, hogy mennyire igaz, hogy BR alatt mi vagyunk a legkevesebbet beadó csapat.

Liverpool_beadasokNos a legtöbbet beadó csapatok listáján a 15. majd a 20. és idén még a stílusvesztős és sokat beadós ősszel együtt is a 19. igazából a Swanseaval megosztott utolsó hely a mienk. Szóval nem nagy túlzás a fennti állítás.

Láthatjuk nem volt ez mindig így, hiszen Rafa utolsó – rossz – szezonjában is elég előkelő helyen szerepeltünk, de például a liga legtöbbet beadó csapata voltunk a Kenny+Comolli féle Carroll- és a beadások köré épített foci idején (Downing, Adam stb.), ami Carrollal együtt akkora bukó lett, hogy mind a ketten elvesztették emiatt az állásukat. Amit nem értek, ha Carroll és a köré épített beadós foci óriási bukás volt, a tavalyi Köd is balolambert és a beadások miatt volt – sok ok között az egyik fő helyen -, akkor miért a liga fejjel egyik legerősebb csatárát szereztük be szép nagy summáért?

Mi fog változni? Megtanítjuk Bentekét másképpen/földön focizni, vagy igazából ezt eddig is tudta, csak a Villa stílusa miatt nem jött ez ki? Nem hiszem.
A csapatot fogjuk rászabni és ezentúl beadunk és előrevagdossuk hosszan a lasztit a fejére? Nem hiszem.
Akkor mitől fog: nem megbukni? Nem tudom.

Amit nem értek az sok minden, így Benteke körül. Azonban az kifejezetten zavaró, hogy a PL leggyorsabb, legfluidabb támadósorát tudnánk összerakni Benteke és balolambert nélkül, hiszen a Sturridge, Origi, Markovics, Ibe, Lallana, Coutinho, Firmino sor erre kivállóan alkalmas lenne és backupnak még mindig ott van Ings, meg a még ki nem próbált ifisták. Minek ezt elrontani?

Carroll_style_profil

Hüpp-hüp-hüp barbatrükk…. mily sokban hasonló.

Térjünk is akkor rá a fő problémáimra. Legutóbb Carroll köré építettük a csapatot, hoztunk neki egy elvileg jól beadó embereket Downing, Adam, Prof, Hendó: baromira nem jött be a dolog és legtöbbjükről kiderült, hogy nem tudnak beadni, de most nem is ez a lényeg. Eldöntöttük és köré építettük a csapatot, még annak árán is, hogy, így Suárez egy átlagcsatárnak tűnt és még így sem ment, hiszen a régieknek (Maxi, Kuyt, Johnson stb.) nem igen feküdt ez a foci.

EPL2013logo1

Melyik az igazi arca?

tOjixde

Most azonban az elmúlt négy év teljesen másról szólt. Folyamatosan hoztunk olyan embereket, akik a földön jók, illenek a BR-i fociba illeszkednek. Tényleg nem érkezett más az elmúlt négy évben Lambertet, Balot és most Bentekét leszámítva, aki a hagyományos brit értékekkel bírna. Négy év bőven elég ahhoz, hogy legyen egy kereted, akik tudnak BR féle képen focizni és ne az legyen erősségük, sőt sokszor inkább a gyengéjük, ami Bentekének kell. A lényeg azonban, hogy baromira nincsen megalapozva, hogy Benteke sikerrel járhasson nálunk, hiszen kis sarkítással van a keret stílusa és van Benteke stílusa, amik szöges ellentétben állnak egymással. Sok éves építőmunkát vág haza és alakít ki egy lehetetlen helyzetet ez az igazolás.

Tom+Werner+John+W+Henry+Everton+v+Liverpool+HIuIyeiKn2QlAlapvetőn FSG-éket azért szeretem, mert pont olyan a klub modelljük, amit én szeretek. A klubjaik önerőből épülnek, annyit költenek (a klubok), amennyit megkeresnek, ők azzal vannak elfoglalva, hogy erősítik a kereskedelmi oldalt és segítik a bevételek növekedését, megfinanszírozzák a nagyobb beruházásokat lásd stadion felújítások, de nem “cukros” bácsik.
BR mellé pont azért álltam annó és tartok ki mellette. Mivel azt az igéretet hordozta és valósította meg, hogy a klub visszatér a gyökereihez lesz itt kérem pass&move, meg klubfilozófia. Lett is. No ebbe a képbe rondított bele tavaly balolambert és most mégerősebben Benteke. Azaz most már nem tudom azt mondani, hogy egyértelműen jó irányba haladunk és, hogy egyértelműen egy irányba haladunk, ami óriási hiba szerintem.
A másik dolog, ami miatt szerintem baromira aggasztó Benteke igazolása és sajnálatosan rövid távú gondolkodásra vall, az az, hogy 2009-ben az Akadémiánk Rafa irányításával egy teljesen új irányban indult el és tart azóta is a személy cserék ellenére. Technikás, gyors, kreatív “BR”-es focistákat nevelünk. Mostanra sorra jönnek le a futószalagról a Sterling, Ibe, Ojo stb féle támadók, akik mind egy féle fociban nevelkedtek. Azt tudni kell, hogy Benteke féle stílusú és termetű focista az elmúlt 6 év során tudtommal 2, azaz kettő darab fordult meg az utánpótlásunkban: Ngoo és Mukendi, akiktől már megszabadultunk. A lényeg és a fő hiba Benteke érkezésével, az hogy miatta mást fog játszani a felnőtt csapat mint az utánpótlásunk, mert annyira nem lehetünk bolondak, hogy egy játékos kedvéért megváltoztassuk az utánpótlás nevelésünket. Az egységes klubfilozófia, az egységes klubmodell (amiben többen is a tartós felemelkedésünk zálogát látjuk) arculcsapása egy játékos kedvéért szerintem meg óriási hiba, egy igazi orbitális nagy tévedés, még akkor is ha Benteke beválik. Ha nem akkor az minősíthetetlen eset.

Egyszóval baromira téves igazolás ez részünkről.

Meggyőződésem, hogyha bukik Benteke, akkor az BR állásába fog kerülni és meg is fogja érdemelni.
Azt gondolom mondani se kell, hogy most, hogy már itt van szurkolok, hogy ne legyen igazam és beválljon.

5631Macca:

Ha egyszer Rodgers megszabadult az első adandó pillanatban Carrolltól, mondván, ha ő a csapatban van, automatikusan mindenki őt kezdi keresni (aka ívelgetés), és ő nem ilyen focit akar, ha van egy Suareze, és inkább az uru köré építi a csapatot, majd Suarez távozása után Sanchezt szemelte/ték ki a pótlására (nagyon helyesen), akkor mi a bánatot keres egy újabb benga csatár a csapatban?! Ráadásul, amikor szép és eredményes támadófocit tudtunk játszani (2013 elejétől 2014 májusáig, illetve a most elmúlt bajnokságban a 3 cb-s rendszerben, klasszikus csatár nélkül, bár akkor kevés gólt lőttünk), abban nem volt ilyen típusú nagydarab befejezőcsatár (a magam részéről nem használom a bója kifejezést, mert szerintem összemos különböző típusú nagydarab csatárokat: Drogba, Dzeko vagy Lewandowski más típus, mint Llorente vagy Mario Gomez, és szerintem Benteke közelebb a DDL-trióhoz, mint az utóbbi kettőhöz). Alkatilag nem passzol a letámadós, villámléptű, helyzetét állandóan változtató Suarez-Sanchez-Sturridge-Sterling négyszögben mozgó csatártípushoz, 4D2-ben meg nemigen játszott, vagyis magányos center. Ami azért baj, mert ez BR alatt nálunk nem működött. Sem Lambert, sem Balotelli nem volt erre alkalmas, igaz, utóbbi sokkal inkább „működik” kétcsatáros felállásban. Az önmagában csúfos kudarc, hogy mindkettő átadólistára kerül Benteke érkezésével. Súlyosbító tényezőnek tűnik a benga belga beadás-függősége is, amire Sherwood is felhívta a figyelmet. Nem jó ómen ez a PL legkevesebbet beadó csapatához szerződésekor… (Árnyalja a képet és egyben némi reménysugár is, hogy Benteke első – és egyben legjobb – évében a Villa adott be a legkevesebbet, ellenben ekkor szerezte a belga a legtöbb gólt, gólpasszt: 19-4, vagyis 123 percenként gólt lőtt vagy adott gólpasszt. Ráadásul Benteke góljainak csak 29 százalékát szerezte beadásokból, ami kicsivel a PL átlaga alatt van. Amiben viszont sokkal jobb a belga, az a szögletekből szerzett gólok aránya: góljainak 18 százalékát szerezte szöglet után, míg a bajnokság átlaga 8%. A Liverpool ebben elég rapszodikusan teljesített BR ideje alatt: míg az ezüstös szezonban az átlag 12-13 gól dupláját szereztük, míg az elmúlt bajnokságban csak négyet. Bentekével talán konstans módon tudjuk hozni az átlagot, esetleg többet…)

CKC6xmgUAAAVTvtEz az egész igazolás legérthetetlenebb része: három (3) nagydarab csatár elfogyasztása és kudarca után (még akkor is, ha Lambert B-tervnek érkezése tulajdonképpen akár beváltnak is minősíthető) miért kísérletezünk negyedszerre is ugyanazzal?! Mert lehet azzal érvelni, hogy minden nagycsapatnak van ilyen erőcsatára, nagydarab befejezőembere (Giroud, Drogba, Dzeko-Negredo anno, még a MU-nál is előretolták Fellainit sokszor), de ezt Rodgers 3 szezon alatt nem tudta kikísérletezni nálunk, akkor miért veszi elő újra? Tudható, hogy az állásával játszik, már nincs több türelem, magyarázkodás, még egy kudarcos évet (de lehet, h még felet sem…) nem fognak neki tolerálni. Akkor meg?

Az látszik, hogy az idei igazolásokban szabad kezet kapott, hiszen Firminót leszámítva mindenki „Pl-proven” (és most legyünk iszonyú nagyvonalúak, és tekintsünk el attól a TÉNYTŐL, hogy a „PL-proven” egy mítosz, semmivel sem jobban válnak be a PL-ből igazolt játékosok, mint a külföldiek) és tapasztalt, amit Rodgers az elmúlt szezonban oly előszeretettel hangsúlyozott. (Kis kitérő: Origit tavalyi igazolásnak veszem, hiszen az is, és Joe Gomez meg Ings bagóért jöttek, de így is van angol tapasztalatuk.) Nem tudok én sem másra gondolni, csak arra, amit elsőként Ilmagnifico kolléga pendített meg: Rodgers vissza akar térni a Swansban lerakott alapokhoz. Vélhetően úgy gondolja, hogy Suarez-kaliberű csatár híján az a struktúra nem működőképes, ami azt a bizonyos másfél évet jellemezte. És akkor vagy azt gondolja, hogy nincs ilyen kaliber a piacon Sanchez után (emellett érvelt legutóbb Máté is bizonyos mértékig), vagy akik vannak (Lacazette vagy Reus), elérhetetlenek árban vagy nem produkálják azt a szintet, ami neki szükséges. Ez utóbbi rendkívül vitatható gondolat, még akkor is, ha mind a francia (adaptálódás: Sanchez vagy Di Maria?), mind a német (sérülések) esetében lett volna kockázat a leigazolásuk esetén. Mindegy is, láthatóan Rodgers mindent feltett egy lapra: ha nem jönnek be az igazolásai, és a tavalyiak sem kezdenek el teljesíteni, akkor meg fog bukni, és ki lesz rúgva.Screen-Shot-2015-07-16-at-14.00.30

forrás: tomkinstimes.com

Kitérő és konteo: A bajom ezzel az egésszel az, hogy BR mellett vagy fölött nincs senki a klubnál, ami a szakmát illeti. Ő lett a klub Wengere vagy SAF-ja – eredmények nélkül (és eredmények alatt itt most trófeákat kell érteni, az ezüst ilyen teljhatalomhoz nem elég). És ezért sem lehetett őt kirúgni év végén. Mert ő hozta a „filozófiát” (Máté remekül mutatta be, miként tévelygett a klub 20 éven keresztül), a 160 oldalas doksit, sikeresen vétózta meg egy újabb DoF kinevezését, és egyetlen olyan szakember sem dolgozik a klubnál, aki ne az ő embere volna. Sem a TC tagjai, sem az Akadémia vezetői nem elég erősek, és nincsenek is hierarchikusan fölé rendelve, hogy átvegyék a szerepét. BR a DoF és a manager is egyben, teljhatalommal bír szakmai kérdésekben. Egyetlen ember van, aki az útjába állhat: Gordon, aki állítólag már három éve „tanul”, de egyelőre futballszakmailag még nem tart ott, hogy valódi DoF legyen. Persze, van a fiatalokra építő stratégia, ami tulajdonosi jóváhagyással megy, meg vannak pénzügyi korlátok, de a szakmát illetően csak Rodgers van, aki ebben az értelemben szerintem kicsit túszul ejtette a klubot. Nagyot kockáztat ő is, és a klub is ezzel, mert ha nem jön be, ki lesz az a szakember, aki utána is megmondja, hogy merre van előre? Ezért is jelentett egy szimpla manager-cserénél nagyobb kockázatot a kirúgása, és azzal, hogy mindvégig közvetlen kapcsolatot akart a tulajokkal, el is érte, hogy helyzete egy átlagos managernél jóval biztosabb legyen. Veszélyes játék ez…

Benteke_golokÉs akkor jöjjenek a pozitívumok, mert azért vannak azok is. Benteke 19 éves kora, a 2009/10-es szezon óta megbízható módon termeli a gólokat: 0,4 gól/meccs alá nemigen süllyed, az utolsó öt évben pedig hozza a hajszál híján két meccs – egy gól átlagot. Lássuk be, ez jó ajánlólevél. Dan Kennett adatai szerint pedig a büntetők nélküli gólmutatója 0,41, ami szintén nagyon rendben van. Rodgers egy bizonyított góllövőt keresett: Benteke kétségkívül az. Lehet érvelni azzal is, hogy a benga belgát nem fogja bedarálni a PL, fizikálisan uralja a játékot (szívünknek kedves, ahogy Smallingot többször is földbe amortizálja), elég technikásnak is tűnik, és főleg gyorsnak (a testalkatához képest, ebben inkább Drogbára hasonlít, mint mondjuk Jan Kollerre vagy Carrollra). Mítosz, hogy fejjel szerzi góljai többségét: nagyjából egyharmadát szerzi ezzel a testrészével.

Hogy ezeket a képességeit, adottságait hogyan fogja nálunk kamatoztatni, azt bevallom, nem tudom. Van-e olyan játékrendszer, amibe beleillik nálunk, ami látványos és eredményes? Lehet-e vele TOP4-be kerülni? Ezekre Rodgersnek kell megadnia a választ, és nagyon remélem, hogy sikerül neki jól felelnie…
Köszönet Szücsinek a konteó kidolgozásában való részvételért

gringow

Akkor, ott, abban a pillanatban, múlt vasárnap este, amikor ország-világ megtudta, hogy Raheem Sterling milyen összegért igazol a Manchester Citybe, nyilvánvalóvá vált, hogy a Liverpool vezetősége hamarosan fosásnyi pénzt fog kifizetni egy másik támadóért. Több irányból is nyomás volt rajtuk ezirányba: látványosan nem jöttek a gólok tavasszal, látványosan besült a múlt nyári “Suarez pénzből keretet mélyítünk!” elképzelés (rövid távon legalábbis), az pedig még látványosabb fiaskó lett volna, ha egy 6. hely utáni nyarat plusz nullás net spenddel zárnak. Innentől kezdve pedig csak reménykedhettünk abban, hogy ne valaki nagy rizikójú arcba menjenek bele a font tízmilliók, hanem lehetőleg egy olyan játékosba, aki legalább azt a gólátlagot hozni tudja majd augusztustól a vörösöknél is, amit előtte máshol.

És akkor jött Christian Benteke és az ő 32,5 milliós kivásárlási ára. Mondanám, hogy jött a képbe, de Benteke már körülbelül a Stoke City-i félidő óta ott volt valamiért a képben. Mi több, nem csak, hogy ott volt, de instant idegesítette is a jelenlétével a szurkolók és a klubkörüli sajtó jó részét. Hogy ő nem illik a csapatba, egy Balotelli 2.0, de még annál is rosszabb, mert hihetetlenül túlárazott, és sérülékeny, és a többi és a többi…

A dolog az, kedves poolosok, hogy a mi jelenlegi szintünkön ez van: Christian Benteke irreális kivásárlási áron. Vagy ha ez nincs, akkor nincs semmi. Ezt elég szar leírni, de attól még ez van. Elmúltak már azok az amúgy nem oly’ régi (bár néha ősréginek) tűnő idők, amikor Fernando Torresek csatlakoztak az európai elitbe tartozó klubhoz, vagy átmeneti üzemzavarként el lehetett adni a Luis Suarezeknek, hogy amúgy ott vagyunk még. Mostanában Londonba menekülnek előlünk az Alexis Sanchezek, az Alexandre Lacazette-ek meg egyelőre inkább maradnak Lyonban és kivárnak egy nagyobb halat. Lehet arról álmodozni, hogy Reus, Cavani vagy valaki hasonló kaliberű támadó Liverpoolba igazol és azonnal ontani fogja a gólokat, mint Torres anno, de nem fogja. Ez nem 2007.

2015-ben, amikor nem jó a nimbuszunk, de az elittel való bizniszeléseink révén van jó pénzünk, két lehetőség áll előttünk: vagy elkezdünk szőnyegbombázni moneyballra és megint benézünk évi 6-8 játékost 1 Emre Canért, akivel önmagában nem sokra megyünk, vagy ugyanúgy lerakjuk az irreálisan nagy pénzeket egy-egy, várhatóan a saját addigi minimumját legalább hozni tudó játékosért, ahogy pár napja a City tette Sterlingért. Henryék az utóbbit választották, aminek – sokakkal ellentétben – még kifejezetten örülök is.

Benteke tud gólokat rúgni a Premier League-ben. Egy híján minden másodikon rúgott egyet a három év alatt amíg a Villában játszott, pedig volt egy elég csúnya achilles sérülése is közben. Mindezt tudja mindkét lábbal, és fejjel is. Sokan azt mondják, hogy nekünk túl statikus és nem fogunk miatta fejre játszani. Miért is nem? Annyira szárazak a gólszerzési csatornáink, hogy ha bejön egy fejjel is veszélyes elem az egyenletbe, akkor arra rá kell menni. És felejtsük el Andy Carrollt please, ő akkor, amikor vettük, csak a Championshipben volt bizonyítottan gólerős. Bentekével nem ez a helyzet. Ő fog gólokat rúgni, vagy így, vagy úgy. Valamennyit, de biztosan többet, mint elől bárki tavaly.

Hogy szívesebben írnék most egy Reus köszöntőt? Hogyne, de az egy azzal egyenértékű álmodozás, amire most a dögmelegben éppen semmi jó hasonlatom nincsen, de higgyétek el, hogy nagy. Optimista vagyok Bentekével kapcsolatban, örülök annak, hogy jött, és mivel egyre többen egyre többször költik el egy afrikai banán köztársaság teljes államadósságát focistákra, különösebben nem érzem rosszul magam azért, mert most mi is ezt tettük. Kíváncsian várom, hogy mit fog hozni az új belga támadónk!

Mármint Origi mellett a másik.

 

“Szavazni”, úgy lehet, hogy először megnézed az eredményeket, majd visszamész a szavazáshoz és akkor tudsz szavazni. Egyébként idegesítő hibaüzenetet ad.